Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

De Brexit Live

https://www.youtube.com/watch?v=65Nt-ByDGEM

Het debat gaat door.
Vanavond krijgt Theresa May een laatste speech waarna het stemmen gaat beginnen. Het kon weleens 'zwart nacht' worden.

Ook vannacht ging het debat door tot in de hele kleine uurtjes waar de parlementariers met slaapoogjes af en toe wakker schrokken en nog maar eens een kreet slaakten. Een enkeling bleef er wonderlijk genoeg maar fris en fruitig uitzien. De camera stond gericht op een mijnheer met uitpuilbuik en een overhemd waar bij de knopen zijn hemd doorheen puilde.

Een uitputtingsslag voor iedereen.

https://www.itv.com/news/2019-01-15/brexit-vote-how-the-day-is-likely-to-unfold/
De gang van zaken uitgelegd.

18.30 uur: Speech door Theresa May, waarna het stemmen gaat beginnen.
"After the meaningful vote takes place: Mrs May is expected to make a statement to the House of Commons."

En speaker John Bercow houdt het allemaal nog steeds vol.
Een MP stelt haar geplande keizersnee twee dagen uit om mee te kunnen stemmen.

mutsje

mutsje

17-01-2019 om 08:18

Yanea

Ja, dat weet ik ook wel. Zie ook de duidelijke uitleg van Renata.
Jij was het die echter vond dat de EU ruimdenkender had moeten zijn in de back stop. Nu ben ik dus heel benieuwd hoe jij dat dan had willen zien. Zonder een termijn was er na 2 jaar mogelijk automatisch toch een harde grens gekomen tussen noord Ierland en Ierland.
Het is aan de Britten om dit probleem op te lossen, al zou ik niet weten hoe. En gezien de afgelopen 2,5 jaar de Britten deze gregoriaanse knoop niet konden ontwarren, snap ik best dat de EU een termijn heeft vastgesteld met een soort dwang middel om te zorgen dat er een oplossing komt.

En de relevantie?

Ah ja, wie het niet met je eens is, is verdacht natuurlijk.
Je lijkt de nieuwe vriendin van Boris Johnson wel.
Maar dat terzijde.

Wat hebben angstige mensen in Ierland en Schotland te maken met de praktische consequentie van de verdragen die het VK met Ierland en Spanje is aangegaan?

mutsje

mutsje

17-01-2019 om 08:24

Yanea

Mijn reactie was wat laat. Dus de discussie liep al verder. Waarom spreek je de hele tijd van de propaganda van Tusk, terwijl het, gezien de door jouw genoemde argumenten, het toch echt meer gaat om de propaganda van de brexiteers? Een mogelijke onafhankelijk Schotland hebben de brexiteers toch zelf over hun afgeroepen, daar kun je de EU toch niet de schuld van geven?

Eindeloos

Mutsje “Zonder een termijn was er na 2 jaar mogelijk automatisch toch een harde grens gekomen tussen noord Ierland en Ierland.”
Dat is het grappige, er is geen termijn. De backstop is er zolang hij nodig is dus feitelijk totdat het het VK lukt om met Ierland en Spanje tot een bevredigende oplossing te komen.
De harde Brexiteers hebben daar zelf van gemaakt dat dat impliceert dat de VK dus eeuwig aan het lijntje van de douane unie zal blijven.
Kennelijk hebben ze geen vertrouwen in het vinden van een oplossing.

(Overigens: het gezang is Gregoriaans, de knoop is Gordiaans)

Renata

Renata

17-01-2019 om 08:41

weet waarom de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open moet blijven. Maar zoals ook anderen al aangaven, dat maakt het nog niet mogelijk om diezelfde grens tegelijkertijd als grens met de EU gesloten te houden.

Emmawee

Emmawee

17-01-2019 om 09:00

Geen plan

Het was een referendum zonder plan. Dat is het hele probleem. Er was geen plan voor de Brexit. Er was geen plan voor de grenzen. Ik vind het onbegrijpelijk dat een land zo'n ingrijpend referendum kan houden, zonder plan. Dat is niet het feest der democratie, dat is politiek hooliganisme.

Juist omdat er via de EU zoveel geregeld is, is het veel werk om over alles nieuwe afspraken te maken. Dat is gedaan en daar heeft de hele EU aan meegewerkt. En dat heeft tot nu toe al bakken met geld, tijd en aandacht gekost. Alsof er geen echte problemen zijn

Die deal is nu afgestemd door een grote meerderheid die het onderling totaal niet eens is over hoe het dan wel moet. Het VK weet niet wat het wil en is niet zo verenigd als hun naam doet vermoeden.

Maar het is natuurlijk altijd makkelijker om de EU de schuld te geven.

Miriam en Yanea

Miriam, je schrijft: "Yanea “Dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland van het VK open moet blijven, heeft niets te maken met douane-afspraken.“
In aanvang niet (toen VK het verdrag met Ierland sloot). Zie ook het verdrag met Spanje over Gibraltar. Toen was er nog geen spráke van een EU (Vrede van Utrecht 1713) laat staan van een douane unie."

Bedoel je nou te zeggen dat op grond van een verdrag dat aan het EU-verdrag voorafgaat er een open grens is tussen het VK en Ierland? Ik weet niet beter of de grens zat dicht tot het Good Friday Agreement. Althans, dat begrijp ik uit de verslaggeving nu: bewoners in de grensstreek zijn als de dood dat de situatie terugkeert zoals ze die hadden voor dat vredesakkoord waarbij bij elke grensovergang volop werd gecontroleerd. Die controles waren destijds natuurlijk niet primair vanwege douanewetgeving.

Yanea, ik weet dat Braveheart net op tv is geweest (die kapsels! maar ik dwaal af) dus misschien ben je daardoor in de stemming gekomen, maar ik krijg niet de indruk dat men zich heel serieus zorgen maakt om rellen door Schotse onafhankelijkheidsstrijders. De dreiging van een tweede referendum over afscheiding is natuurlijk een ander verhaal, en dat wordt al spannend genoeg (concrete plannen lijken er trouwens nog niet te zijn)

Ik ben het eens met Emmawee: ze hadden geen plan, en hebben onbezonnen met de toekomst van hun land gegokt. De vergelijking met de wat dommere deelnemers aan "Ik vertrek" dringt zich op. Het is inderdaad volslagen onbegrijpelijk.

Groeten,

Temet

Van dezelfde soort

Temet”Bedoel je nou te zeggen dat op grond van een verdrag dat aan het EU-verdrag voorafgaat er een open grens is tussen het VK en Ierland?”
Nee.
Want hoewel dat chronologisch voor het verdrag over Gibraltar wel klopt, klopt dat voor Ierland niet. Ik probeerde de overeenkomst aan te geven die, zoals Yanea zegt, niet over de douane unie gaat. De verdragen zijn door het VK zélf aangegaan. Er is niks afgedwongen door Europa.

mirreke

mirreke

18-01-2019 om 14:45

Hier een interessant artikel

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/jan/18/europe-brexit-britain-state-politics-fit-for-purpose

'It is time to move on from the pretence that the problem with British democracy is the EU and to recognise that it is with itself. After Brextinction there must be a whole new political ecosystem. Drop the dead dodo, end the mad race for a meaningless prize, and start talking about who you want to be.'

Voor onze Britse vrienden!

https://www.youtube.com/watch?v=jPNeJeZ3ODc

"O Freunde, nicht diese Töne!
Sondern laßt uns angenehmere anstimmen.
und freudevollere,

Freude !

Freude schöner Götterfunken
Tochter aus Elysium,
Wir betreten Feuer trunken
Himmlische dein Heiligtum!
Deine Zauber binden wieder
Was die Mode streng geteilt,
Alle Menschen werden Brüder wo dein sanfter Flügel weilt,"

Yanea

Yanea

19-01-2019 om 13:46

Ierland

https://www.trouw.nl/democratie/door-de-brexit-doemen-demonen-weer-op-langs-de-noord-ierse-grens~a8158752/

M. LAVELL, Dat de EU het verdrag indertijd niet heeft opgelegd, is helemaal niet relevant. Waar het om gaat, is dat de EU nu die open grens wil dichtgooien uit angst voor goederen van buiten de EU. Liever doden dan geld mislopen, vinden ze in Brussel.

https://www.trouw.nl/democratie/de-backstop-in-het-brexitakkoord-wat-houdt-dat-nu-precies-in-~ad881625/

Renata

Renata

19-01-2019 om 13:58

Als

je het zo wilt formuleren: Liever doden dan migranten, vinden ze in Londen.

Verkeerde poging

Yanea”Waar het om gaat, is dat de EU nu die open grens wil dichtgooien”
Hilarisch! Heb je deze poging tot werkelijkheidsverdraaiing zelf bedacht of heb je het op het internet gevonden?
De essentie van Brexit is het sluiten van de grenzen. Men wil af van vrij verkeer van personen. Men wil bovendien uit Europa, buiten de grenzen van Europa. De logische concequentie daarvan is dat die grenzen zich verplaatsen.
Allemaal het gevolg van Brexit. Eigen schuld

OND

OND

17-02-2019 om 20:16

Pronostiekje?

Wat gaat er gebeuren einde maart?
Mijn gok: niks. Temporiseren. Ad infinitum.

Yanea

Yanea

17-02-2019 om 20:18

OND

Ergens tussen 29 maart en 23 mei zal er toch iets moeten gebeuren.

mirreke

mirreke

17-02-2019 om 21:50

Ehmmm

Als er niets gebeurt, crasht het VK op 29 maart zonder deal uit de EU...

De datum staat namelijk en er is geen uitstel aangevraagd en tenzij artikel 50 wordt ingetrokken gaat de Brexit gewoon door. Procrastineren, wat May nu doet, leidt dus vanzelf tot een no-deal Brexit.

OND

OND

17-02-2019 om 22:06

Dat betwijfel ik sterk mirreke.

Niemand is gebaat bij een brexit. Zo eenvoudig is het. IMHO gaat het er zelfs niet meer over. Waar het nog over gaat is het vinden van een uitweg waarin het VK bij de EU blijft, zonder dat een van de partijen veel gezichtsverlies lijdt.
Interessante tijden voor diegenen onder jullie die dromen van een nexit...

Yanea

Yanea

18-02-2019 om 06:53

Toch jammer

Op de een of andere manier zou ik het toch jammer vinden als de brexit niet doorgaat. Het had wel iets heldhaftigs, dat opstaan tegen de logge, ondemocratische EU. En nu lijkt de underdog toch het onderspit te delven.

Angela67

Angela67

18-02-2019 om 08:14

Hihi

Ondemocratisch. Yanea, really?!
Wel bijzonder dat je dat woord gebruikt in een wereld waar wij het hier ontzettend democratisch hebben. Zou het niet handiger zijn als je je kritiek op Noord-Korea richt. Of: de politiek in gaat (oh nee dat kan natuurlijk niet, meedoen in een systeem dat je verkettert). Oh nog een idee: verhuis naar UK!
Gr Angela

Ad Hombre

Ad Hombre

18-02-2019 om 09:49

Angela

"Ondemocratisch. Yanea, really?!
Wel bijzonder dat je dat woord gebruikt in een wereld waar wij het hier ontzettend democratisch hebben."

Het is niet bepaald democratisch als je discussie over het democratisch gehalte van de EU wilt smoren door naar N-Korea te wijzen.

Angela67

Angela67

18-02-2019 om 09:58

Ik ben de laatste

Om te zeggen dat dingen futiliteiten zijn op een forum of in iemands belevingswereld, maar ik geloof oprecht dat yanea iets meer geschiedenisboeken moet lezen en zich moet verdiepen in de complexiteit van democratie en samenwerking tussen landen. Dan roeptoetert ze misschien wat minder hard en kan ze haar energie gebruiken om zaken democratischer te maken (want het kan zeker beter, maar ondemocratisch is het niet in de manier waarop zij suggereert).
Gr Angela

Yanea

Yanea

18-02-2019 om 16:35

Angela67

Ik zeg niet dat Nederland niet democratisch is. Maar de EU is dat wel. De belangrijkste beslissingen worden genomen door de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie, en NIET door de gekozen leden van het Europees Parlement.
Misschien eerst even verdiepen in de organisatiestructuur voorje reageert?

Klucht

https://www.youtube.com/watch?v=ULWaMHOpTVE

Natuurlijk voel ik me dan ook wel een beetje schuldig over zoveel leedvermaak, we zullen er heus zelf ook nog wel meer last van krijgen dan we nu denken, maar de politieke ideeen achter de Brexit zijn zo 'out there' dat het belachelijk is.

De Britse regering maakt liever geen gebruik van Deense of Franse ferrybedrijven om de haven van Dover te upgraden in geval van Brexit, maar huurt een organisatie in die zichzelf probeert te upgraden van diepvriespizza naar scheepvaartbedrijf. Dat loopt niet helemaal goed, want het door hen ingeschakelde bedrijf dat de schepen moet leveren haakt af, maar ' als ze maar Britse vlaggen hebben' want het moet zonder het buitenland.
Ondertussen baggeren Nederlandse bedrijven de haven van Dover uit.:-)

OND

OND

18-02-2019 om 17:58

Tja...

Dat referendum was nu ook bepaald niet het toppunt van democratie...
Niet in de uitwerking ervan en al helemaal niet in de manier waarop de beslissing ertoe genomen is.

Sommigen verwoorden het hier erg goed: er is veel ongenoegen, over vanalles en nog wat, vaak is dat ongenoegen ook gewoon terecht. Dan trek je toch gewoon een blik spin-doctors open, die dat een beetje kanaliseren in de gewenste richting? Dat hebben ze daar dus gedaan en het is niet helemaal gelopen zoals verwacht. Ik wed dat zelfs de ferventste brexeteer daar gehoopt had dat de no's het zouden halen.

Yanea

Yanea

18-02-2019 om 20:32

OND

De schok toen de uitslag bekend was, was inderdaad ook op het vaste land voelbaar.

mirreke

mirreke

20-02-2019 om 15:11

Ik weet niet in welk paralleluniversum

jullie je hier bevinden, maar zoals ik alles lees en hoor (ondanks idd rogue MP's die dramatisch ontslag nemen, chaos bij de Tories en bij Labour, woede onder het bedrijfsleven, autobouwers die verkassen naar andere landen) zijn we toch onherroepelijk op weg naar een no-deal brexit als er niets gebeurt. En er lijkt niets te gebeuren, want het land is verlamd. En tenzij article 50 wordt revoked (of uitstel wordt aangevraagd, maar dit alles vereist politieke wil en keuzes, en dat lijkt nu dus totaal onmogelijk, en bovendien lijkt men daar te 'trots' voor omdat het wordt gezien als een soort toegeven aan) staat de datum en tijd vast...

Nieuws in Nederlandse media is geen correcte weergave van de realiteit in het VK.

Angela67

Angela67

20-02-2019 om 15:27

ik denk ...

Het is volgens mij een kwestie van stalen zenuwen en op het laatste moment uitstel of afstel regelen. Niemand wil nú een beslissing anders hadden ze die al eerder genomen. Strategisch het beste om de tijd de boosdoener te laten zijn.
gr Angela

Yanea

Yanea

20-02-2019 om 18:40

Mirreke

Dat idee heb ik ook. Ze hebben het lidmaatschap al opgezegd, met een opzegtermijn van 2 jaar die eind maart afloopt. Zonder tegenbericht zijn ze er dus eind maart uit. Uitstel kan, maar voor de verkiezingen in mei moet toch duidelijk zijn of er in de VK stembiljetten gedrukt moeten worden of niet. Om maar iets te noemen ☺

Dan heb je toch iets gemist

In december heeft het Europese hof uitspraak gedaan op verzoek van schotse parlementariers. De Britten kunnen Brexit alsnog stoppen. Ze hebben daar zelfs geen toestemming van de EU leden voor nodig.
Er is dus geen sprake van een automatische deur die onherroepelijk sluit op 29 maart. Het is waarschijnlijk dat de Britten uitstel zullen claimen.
Het is zelfs waarschijnlijk dat EU daarmee ook zal instammen als men formeel al te laat is (dus na 29 maart)
Of dat een zegening is vraag ik me trouwens wel af.
De Britten weten niet wat ze willen.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden