Home » Forum » Feministische ideologie

Feministische ideologie

113 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Vissertje
Feministische ideologie

Zijn hiermeer moeders die het feminisme ideologie een warm hart toe dragen, en actief mee bezig zijn?

Zelf ben ik zeer actief met een paar vrouwen in de locale beweging hier.

ElenaH
Vissertje

Zie je echt niet in dat feminisme ideologie in strijd is met je streven om geslachtloos door het leven te gaan (en je kinderen daar ook toe te dwingen)?

Phryne Fisher
Ik probeer dat wel

Ik probeer mijn kinderen wel mee te geven dat het onderscheid tussen mannen en vrouwen irrelevant is voor de keuzes die je maakt en wat je wilt bereiken. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen want tegenwoordig word ik regelmatig door de kinderen gecorrigeerd als ik iets zeg wat rolbevestigend is of als ik slechte eigenschappen associeer met vrouwen (tegen een kat dat hij zich niet zo truttig moet dragen, of een slecht rijdende automobilist uitmaak voor opoe).
Wat tegenzit is dat we in de omgeving nogal wat klaplopers van mannen hebben waar vrouwen dus genoodzaakt zijn om alle rollen in het huishouden op zich te nemen. Of misschien zit dat juist wel mee, als het gaat over economische zelfstandigheid kan ik dat punt dan makkelijk maken.

Kaaskopje
Wat noem je "beweging"?

Vergaderen jullie over te nemen stappen?

Heel eerlijk? Ik voel vaak wat wrevel als zo de nadruk op een soort feministisch activisme wordt gelegd. Tegelijkertijd denk ik ook dat dit soort, sorry, drammerigheid noodzakelijk is om in beeld te houden dat er nog werk aan de winkel is. Dus nee ik voel me niet geroepen om daar apart actief in te zijn, maar goed dat anderen zich wel geroepen voelen. Je zou denken dat anno nu wel eens rond zou zijn dat op biologische werkelijke verschillen na, er geen verschil meer gemaakt wordt tussen sekse en gender. Maar helaas.

Pirata
Benieuwd

Ik ben ook benieuwd wat jullie doen.
Zelf heb ik nooit enige achterstelling ervaren, dus ik heb me nooit geroepen gevoeld feminist te worden.

Trien
Geen feminist

Ik ben niet actief op dit vlak maar ik voel me achtergesteld genoeg en vind dat vrouwen in het algemeen achtergesteld worden en veel te vaak onheus benaderd.
Ik heb zelden vrouwen meegemaakt die zeiden: ach, ik ben nog nooit ongewenst benaderd op seksueel gebied.
En dan heb ik het niet over wat opmerkingen op straat.
Mannen overkomt het ook maar echt veel minder.
Vrouwen hebben steeds meer macht (bezitten machtige posities) maar nog steeds veel minder dan mannen.
Nog genoeg werk aan de winkel lijkt me.

Hier op ouders merk ik ook nog wel dat als het over huishoudelijke taken gaat door vrouwen nog altijd zeer vergoeilijkend gesproken wordt over mannen. 'ze zijn nu eenmaal viespeuken', 'ze snappen het niet', 'ze zien het niet'.
Prima als taken in een specifiek gezin op een bepaalde manier verdeeld zijn. Maar dit is nog steeds een trend en beïnvloed dus ook andere mensen en kinderen.

Overigens vind ik dat emancipatie beide kanten uitgaat. Ook voor mannen valt er nog een hoop te winnen, die mogen weer andere dingen niet.

@Emma
Feminist

Trien:
"Ik heb zelden vrouwen meegemaakt die zeiden: ach, ik ben nog nooit ongewenst benaderd op seksueel gebied."

Helemaal mee eens. Je moet eens een man nafluiten op straat. En dan zijn reactie, om te gillen. Die experimentjes deed ik in de jaren '80 al, er is weinig veranderd, zeker weten.

Ze zien en snappen het niet: ook zoiets.

En pas op! Hugo de Jonge financiert onder druk van de christelijke partijen pro-life organisaties.
Nee we zijn er nog niet!

Maar het militante anarcho-feminisme uit de jaren '80 is er gelukkig ook niet meer.

Koffiekop
Nou

er mankeert vast iets aan me, want ik wordt zelden of nooit 'ongewenst seksueel benaderd'. En ik was/ben echt niet lelijk, verre van zelfs, gezien mijn (korte) carrière als model. Ja, een incidenteel fluitje. Dan kijk ik boos of negeer. Maar zoals gezegd, dat is incidenteel. Nee, niet fraai maar ik kan er niet wakker van liggen. Een aantrekkelijke man kijk ik ook wel eens nadrukkelijk aan of na, en vroeger floot ik ook wel eens ja. De meeste mannen zijn dan wel gevleid. Wij vrouwen voelen ons meteen geschoffeerd, terwijl je het ook gewoon als een compliment op kan vatten.

Mannen en het huishouden is ook zoiets. Bij ons is de taakverdeling pas sinds een paar jaar wat gewijzigd. Lees: man doet meer in huis en kookt. Ik ben gewoon niet handig dus zijn klussen overnemen is dan weer niet verstandig. Ja, mannen 'zien' vaak gewoon minder. Maar ze kunnen het heus leren. En als ze het niet 'zien' kunnen ze toch gewoon lijstjes afvinken. Dus dat doen wij thuis nu. Leve het ritme, de regelmaat en de lijstjes, dan komt het grotendeels goed. Wat niet standaard in het pakket zit ziet hij nog steeds niet goed, maar het gebeurt wel steeds vaker. Het is ook een kwestie van oefenen en ervaring denk ik.

guera
koffiekop

Echt NOOIT ook vroeger niet? geen knijp in je bil, een per ongelukke hand tegen je borst, een hand in je kruis misschien zelfs wel (buitenland), geen opmerkingen als: jij wil mij wel schatje? Echt nooit? (ok ik heb veel door zuid europese steden gereisd en ging altijd stappen in een grote stad in Nederland als jongere).
Ik kwam wel voor mezelf op, dat is het probleem niet. Maar ik heb mezelf lang voorgehouden dat: 'dit er nu eenmaal bijhoort'. Dat kreeg je al te horen als je als 20 -er naar Rome ging in de jaren 80. "Pas maar op met je blonde haren, je wordt half aangerand". En dat was ook zo en dan dacht je: sja zo is dat blijkbaar hier. Wegduwen en weer doorlopen.
Sinds METOO en aandacht hiervoor ben ik dat wel anders gaan zien en zeker nu ik ook kinderen heb. Het is helemaal NIET normaal en daar moeten jongens/mannen etc ook van doordrongen zijn. Maar goed dat is even dit punt eruit gehaald.
Nu ik richting de 50 ga maak ik het ook niet zoveel meer mee. Maar toch laatst (vorig jaar) nog op het werk: iemand die dan net ongemakkelijk dichtbij komt en een opmerking maakt dat je denkt: dat kan echt NIET. Die kreeg een waarschuwing ter plekke en plein publiek dat ik volgende keer een melding doe.

Koffiekop
Guera

Nee. Ooit één keer, toen ik een jaar of 15 was, gevolgd door een buitenlandse man die mij eerst de weg heeft gevraagd in het Engels en later voor onze deur bleek te staan. Dat vond ik wel eng natuurlijk, maar is met een sisser afgelopen.
Ooit wel eens een ingehuurde collega gehad die alle vrouwelijke collega's van top tot teen bekeek, die is op verzoek van alle dames toen snel weer weggebonjourd.
Oh ja, en er is een keer tegen mee aangereden in de Parijse metro toen ik daar met school was.
Maar ik kan dus niet zeggen dat ik er echt heel erg veel last van heb. Ik kon en kan me dan ook niet echt verplaatsen in de verhalen uit de #MeToo discussie. Ik geloof heus wel dat het bestaat hoor, maar de mate waarin volgens de beweringen, daar heb ik wel moeite mee.

Nee, het is niet normaal. Maar ik vind wel meer dingen niet normaal die wel gewoon gebeuren. Kinderen in de speeltuin naast mijn huis die 3 keer het woord kanker in een zin kwijt kunnen bijvoorbeeld. Drugs dealen. Messen trekken. Iemand doodtrappen omdat hij je vraagt je auto niet zo asociaal neer te zetten. Van de weg gereden worden door mensen die meer haast hebben dan jij. Nou ja, zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar voor mij zelf vind ik ongewenste seksuele benadering dus geen groot iets. Gelukkig net als de rest van wat ik op heb gesomd hoor. Ik leef denk ik nogal in een bubbel...

bieb63
Nee hoor Koffiekop

Ik ervaar het eigenlijk net zo als jij. Je kunt er wat van vinden (hand op je bil), het niet leuk vinden enz. Maar voor mij ook niet echt een big deal. Er zijn ergere dingen......
Overigens: wat is erger: een meisje/vrouw die een kneep in haar billen krijgt. Of een jongen/man die door het andere geslacht vies aangekeken wordt omdat hij een puistenkop heeft...? (andersom natuurlijk net zo naar). Ik zou het wel weten...

Phryne Fisher
Heel vaak

De keren dat ik (ongevraagd) seksueel ben benaderd zijn echt niet op twee handen te tellen, zeker als je nafluiten of creepy opmerkingen over je uiterlijk ook meetelt. Op zakelijk vlak heb ik helaas ook zeker twee keer nadeel ondervonden, van een keer heb ik later de bevestiging ontvangen. Dat was een functie in een mannenteam, waar de directeur wat meer diversiteit wilde aanbrengen. Aan de selectiecommissie was ook een vrouwelijke TL toegevoegd, maar wel een die naadloos paste in een omgeving met een hoog testosterongehalte. Al tijdens het gesprek kwam ik erachter dat men als ideale kandidaat een breedgeschouderde lange medewerker voor ogen had, met barse stem en haar op zijn tanden, en later hoorde ik bij toeval dat de voorkeurskandidaat al in zijn eigen team had verteld dat hij de baan zou krijgen.
Onze huidige directeur wordt door dat team ‘net een vent’ genoemd, gek genoeg bedoelen ze dat niet als compliment.
En dan de keren dat me gezegd werd dat ik veel te veel werkte en mijn kinderen in de opvang dumpte. Oh, en dat enorme voetstuk waarop we mannen plaatsen die normaal hun bijdrage leveren aan het gezinsleven en het gejuich bij papadagen.
Echt hoor, wie dit niet ziet leeft inderdaad onder een steen.

guera
Tja

Er is altijd wel iets dat erger is. En ik heb er zelf ook geen last van, maar ik wil mijn kind niet opvoeden met het idee: ach kan gebeuren joh. Is normaal
En mijn zoon ook niet met: ah joh moet kunnen om die meiden in hun bil te knijpen. Gewoon doen als je daar zin in hebt. Je ziet het overal gebeuren dus mag jij ook wel doen

Volgens mij gaat het erom dat dit soort gedrag daarmee getolereerd en genormaliseerd wordt en dat is het niet. Vroeger dacht ik: ah ja hoort erbij als je een meisje bent.
Dat is toch eigenlijk absurd?
Ik ga dat nu echt niet zeggen tegen mijn dochter.

En een heel hoop andere aso dingen erbij halen heeft natuurlijk niet zoveel zin. Het gaat erom dat vrouwen op een andere manier bekeken worden ook in werksituaties en daar dragen dit soort dingen niet aan bij.

Bieb:
"Overigens: wat is erger: een meisje/vrouw die een kneep in haar billen krijgt. Of een jongen/man die door het andere geslacht vies aangekeken wordt omdat hij een puistenkop heeft...? (andersom natuurlijk net zo naar). Ik zou het wel weten..."

Ik snap niet wat dit met elkaar te maken heeft?
Je moet dan wel vergelijken met: als een meisje vies wordt aangekeken vanwege puisten of een jongen vanwege puisten?

Anders is het toch een raar vergelijk?

Pirata
Nou ja

Nou ja zeg, alsof mannen nooit worden lastiggevallen door vrouwen! En alsof dat (andersom) de kern van het feminisme betreft!

Mijn man heeft meerdere malen meegemaakt dat iemand "tieten in zijn nek" legde, bijvoorbeeld. Maar hij is geen masculinist geworden.

vlinder72
feministische ideologie

Wat bedoel je daar eigenlijk mee?

Ik heb drie zoons en een dochter. Wij voeden onze kinderen gelijk op. Mijn zoons hoeven echt niet op hun zus te passen of met haar mee te fietsen. Ze krijgt van ons precies dezelfde kansen als haar broers. Niemand wordt voorgetrokken of extra beschermd omdat ze een jongen of meisje zijn.

Ik werk. Mijn man werkt. wij zijn al meer dan 20 jaar getrouwd.

Wat zou ik dan precies moeten doen?

Marie
Vlinder - precies

Vlinder - ik zou net een soortgelijke reactie typen.

Ik ben ook wel benieuwd naar wat er precies bedoeld wordt met feministische ideologie.

Nog wel een vraagje. Heb jij destijds je eigen naam gehouden of de naam van je man na je huwelijk?
Ik dus mijn eigen naam, want ik ben geen verlengstuk van mijn man ten slotte.

Als ik in mijn omgeving vraag aan vrouwen (meestal jonge) welke naam ze gaan gebruiken na hun trouwen, is dat meestal die van hun man. Als ik dan uitleg dat ik dat destijds niet gedaan heb, word ik een beetje "glazig" aangekeken.
Het is tegenwoordig blijkbaar heel romantisch om de naam van je partner aan te nemen (net zoals 's avonds hand in hand samen op de bank te zitten.... Wat is er gebeurd met je eigen leven leiden?). Wat dat betreft heb ik soms het gevoel terug in de tijd te gaan.

vlinder72
Beide namen

Ik gebruik beide namen. Op mijn werk gebruik ik mijn eigen naam. Op vakantie gebruik ik mijn eigen naam omdat dat mijn formele naam is en het zo op mijn paspoort staat.

net als telefoonabonnementen. Onze hypotheek. Dat allemaal staat op mijn eigen naam.

Maar met de kinderen en thuis gebruik ik de naam van mijn man. Ik voel daar niks bijzonders bij. Of iets romantisch. Het is gewoon praktisch.

Eva
Nee

Nee, ik ben zeker geen feministe.
Ik vind gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen wel belangrijk. Mijn man en ik werken dan ook beiden evenveel en dragen even veel zorg voor de kinderen en het huishouden. Ik zie in mijn omgeving vaak dat het een keuze van de vrouw is om minder te werken, thuis te zijn voor de kinderen en zorg te dragen voor het huishouden. Ook prima, als zij hier gelukkig van worden. Ik zie dit echt als een keuze. Ik geloof ook dat vrouwen prima de top kunnen bereiken in het bedrijfsleven en een gelijkwaardig salaris zouden kunnen afdwingen. Veel vrouwen kiezen er echter voor dat niet te doen, om wat voor reden dan ook.
Ik heb ook geen last van seksuele intimidatie en in mijn omgeving zie ik een seksueel grapje of een mogelijk ongepaste aanraking net zo veel van mannen richting vrouwen gaan als van vrouwen richting mannen.

Jo
wat wordt verstaan onder feminisme?

Vissertje,

Ik begrijp absoluut niet wat ik met jouw vraag aan moet. Laat staan hoe ik mij daar actief mee bezig zou moeten houden.

Waar ben je als vrouw ontevreden over?

Koffiekop
Opvoeden

Dat ik iets niet zo ervaar als anderen, of er niet mee te maken heb, wil nog niet zeggen dat ik mijn kinderen opvoed met het idee dat het dan wel oké is. Er is bijvoorbeeld nog nooit bij ons ingebroken. Zeg ik dan *dus* tegen mijn kinderen dat dat wel kan? Natuurlijk niet, wat een bizarrere aanname of zelfs maar idee!
Mijn beide kinderen, zoon én dochter, leer ik respect te hebben voor *de ander*. In alle opzichten. Of iemand nou geel of paars is, PVV of SGP stemt, rijk of arm, trans herma of bi. Open staan voor een ander, andermans ideeën en wensen, dát vinden wij belangrijk. En de integriteit van je eigen lichaam. Daar mag gewoon niemand aan zitten als jij dat niet wil. Man of vrouw of anders.
Maar ik heb het dus niet heel nadrukkelijk over seksuele intimidatie nee, omdat dat in mijn belevingswereld geen grote rol speelt.
Mijn dochter is trouwens zeker niet op haar mondje of bang uit gevallen, dus ik heb nu al medelijden met degene die misschien eens een hand op haar bil legt als zij daar niet van gediend is. Mijn zoon is heel zachtaardig, die zie ik zoiets nooit doen. Ook niet als hij dronken is, want hij drinkt niet.

bieb63
Weer eens met Koffiekop. En Guera...

Uiteraard voed ik m'n kinderen ook op met het beeld van gelijkwaardigheid. Overigens niet met de ontkenning dat mannen en vrouwen biologisch en lichamelijk van elkaar verschillen.

En Guera: wat ik met die vergelijking bedoel, is dat elke vorm van ongepast, onvriendelijk, kwetsend, discriminerend of wat dan ook voor gedrag onwenselijk is. Maar dat we ons blijkbaar drukker maken over het feit dat een vrouw wordt nagefloten ,omdat ze er leuk, lekker, knap uitziet , dan om een mens dat minder bedeeld is wordt genegeerd of waar tegen kwetsende opmerkingen worden gemaakt.

Phryne Fisher
Nee

Als je het een afkeurt betekent dat niet dat je iets anders goedkeurt of minder erg vindt. Waar komt die drang tot vergelijken vandaan.
Fijn als jij nooit nadeel ondervindt van het feit dat je een vrouw bent. Misschien schik je je makkelijker in een traditionele vrouwenrol of bevind je je in een meer geëmancipeerde omgeving. Waarom dan afgeven op mensen die dat wel zo ervaren?

skik
Pirata, mannen versus vrouwen

Daar had ik het van de week nog met mijn vriendin over. Dat ik een keer of vier, vijf geconfronteerd ben met een man die met ontbloot geslachtsdeel aan het masturberen was in de metro, voor mijn huiskamerraam, op straat. En dat ik nog nooit gehoord heb van een vrouw die d'r ontblote geslachtsdeel bepotelt in het openbaar.

Natuurlijk zijn er wel vrouwen die een man een 'speelse' tik op de billen verkoopt of onwelgevoegelijke opmerkingen maakt, of, zoals jij schrijft, ongepast lichamelijk contact hebben door hun borsten in een man zijn nek te leggen, maar mijn indruk is toch echt dat mannen dit soort dingen veel meer doen dan vrouwen en dat daarbij komt dat het vaker zo is dat een man een machtspositie en in elk geval een sterkere fysiek heeft zodat het voor vrouwen bedreigender is.

skik

Trien
Wow

Ik ben echt heel veel lastig gevallen op seksueel gebied, tot aan heftige trauma's aan toe.
Ik krijg echt geen trauma van een verkeerd ingezet potje flirten.

En misschien heb ik daarmee gewoon 'pech gehad' maar ik ken zoveel vrouwen die vanalles misselijks hebben mee gemaakt op dit vlak.
Natuurlijk heeft een man ook last van vrouwelijke seksuele intimidatie maar echte (forse) aanranding of erger komt toch maar zelden voor.

Maar ik snap wel wat ze bedoelen met de stelling dat vrouwen emancipatie soms harder tegenwerken dan mannen....
Ik voel me in dit draadje ook wel meteen een beetje een aansteller etc.

Vissertje
ff reaktie op meerdere hier boven

Het feministische groepje waar ik bij betrokken ben is een bont gekleurd gezelschap van vrouwen ik ben Notaris, meer we hebben ook iemand die werkt als schilder in de bouw, en er is ook iemand bij die advocate is, vanuit alle lagen van de bevolking dus.

We komen ( nu niet door corona ) normaal iedere maand samen om te discuseieren over het vrouw zijn ongelijkheid ( bijvoorbeeld onze dame die schilder is verdient 300 euro minder dan haar mannelijke collega voor het zelfde werk en uren )

Daar naast discuseieren wij ook wel over opvoedkundige kwesties, wat kun je doen om je kinderen op gelijke voet op te voeden, is het bijvoorbeeld verkeerd dat ik mijn zoon als het heet en plakkerig weer is in een strandjurk en op slippers laat lopen, en een ander is van mening dat zij haar dochter rustig kan leren haar eigen fiets te repareren dit soort discussies dus.

Wat een van onze speerpunten is, is geslacht gelijkheid dan heb je al die vooroordelen en discriminatie als bijvoorbeeld homo lesbisch etc ook niet meer, dan is namelijk iedereen vrij om echt te leven zonder hindernissen.
Een van onze actieve acties is dan ook om te kijken wat is het doet het als je neutraal/ geslachtsloos bent, en we proberen dit ook te bewerkstelligen met een aantal van onze leden, om onder begeleiding van onze advocate het proces op te starten om te proberen daadwerkelijk geslachtsloos/neutraal te worden, en een paar van ons nemen de kinderen en partner hier in mee, we hebben al concept brieven en verzoeken klaar liggen en gaan hier dan ook na de zomer vakantie mee aan de slag.

Dat zijn zo de dingen waar wij ons mee bezig houden, want er is geen verschil tussen man en vrouw in de bijbel , nieuw testament wordt daar ook niet over gesproken namelijk, het is pas vanaf 1804 dat dit er is door Napoleon geïntroduceerd en sinds die tijd is die onderlinge verschil en discriminatie ontstaan tussen de seksen en daar moeten we weer vanaf is onze filosofie

Anke
Natuurlijk ben ik feminist

Ik wil dat mannen en vrouwen dezelfde kansen en rechten hebben. En volgens de definitie ben ik daarom feminist. Zo simpel is het.
De meeste mensen (mannen en vrouwen) die ik ken willen gelijke rechten en kansen en rechten voor mannen en vrouwen, en zijn dus feminist.

Al die vrouwen die hier zeggen geen feminist te zijn wil ik graag vragen: welke rechten die mannen hebben, hoef jij niet? Of welke rechten die jij hebt, gun jij mannen niet?

Pirata
Feminist

Nou, dan ben ik er ook eentje zeker?
Maar voor mij is het zo vanzelfsprekend dat ik die benaming niet nodig heb.
Ik ben in de 70's al hetzelfde opgevoed als mijn broer. Helaas moest ik vaak ook dezelfde kleren aan. Niet leuk, ik wilde geen jongenskleding en jongenshaar, maar staartjes.

Over die sexuele intimidatie: dat komt ongetwijfeld vaker voor van mannen richting vrouwen. Ik wilde vooral benoemen dat het andersom ook voorkomt. En dat dit niet het voornaamste deel van "feminisme" is. Maar dat was het enige waar de discussie over ging.

Marka
Ik ben

al veertig jaar feministe. De tweede golf zeg maar. Lang, heel lang gewacht op een aantal zaken die nu pas weer benoemd durven te worden. Heel erg fijn om nog mee te maken.

En oh, er is zo'n negatief oordeel gekomen op de de term feministe. Maar gewoon gelijkheid en respect willen, wat is daar nou mis mee?

Echt nog steeds nodig om op de positie van meisjes en vrouwen wereldwijd te wijzen zolang deze zaken nog aan de gang zijn: ongelijke betaling, verkrachting, femicide, huiselijk geweld, vrouwenbesnijdenis, lastig vallen, kind huwelijken (kind is altijd een meisje), glazen plafond, mensplaining, etc. nou ja ik kan nog wel even doorgaan.

Marka
"het komt andersom voor"

Jaja daar hebben we hem: de argumentatieve 'fallacy' van heel veel met heel weinig vergelijken en daarop beleid willen bouwen dan wel achterwege laten.

Pirata
Marka

En wat moet ik met die opmerking?

bieb63
Akke

"Al die vrouwen die hier zeggen geen feminist te zijn wil ik graag vragen: welke rechten die mannen hebben, hoef jij niet? Of welke rechten die jij hebt, gun jij mannen niet?"

Uh, volgens mij hebben mannen en vrouwen precies dezelfde rechten..... Zou het ook niet anders willen.

Een kneep in je tiet is een onbeschofte actie. En zeker geen recht.
.

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.