Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

vlierbes

vlierbes

29-08-2012 om 14:12

Hond pakt kat tijdens uitlaten

Liet gisteren mijn hond uit. Omdat er een belangrijke brug opgebroken is, moet iedereen door een woonwijk lopen om via een andere brug op de aangrenzende weg en park te kunnen komen. Iedereen moet dus door die woonwijk. Fietsers, hondenbezitters…etc…

Hondenbezitters moeten binnen deze gemeente de honden verplicht aanlijnen, wat ik dus ook netjes deed en niet meer dan normaal vind.

Omdat er behoorlijk veel katten buiten loslopen in deze buurt, let ik altijd extra op. Ik loop ook nog met een kinderwagen en als mijn hond ineens uitklapt, kan hij de kinderwagen meetrekken zodra hij een kat ziet.

Op de terugweg moet ik een pad over dat direct naar mijn huis leidt. Midden op dat pad zie ik een kat zitten die ons ook ziet. Ik probeer het beest nog weg te jagen, maar kat bleef waar hij zat (tja, je hebt er eigenwijze exemplaren tussen zitten). Ik ben toen maar doorgelopen want ik moet anders 3 straten omlopen om alsnog thuis te komen. Ik hield de hond extra kort…..maar jullie raden het al. Kat blijft gewoon zitten, blaast naar de hond en haalt uit waarop mijn hond…hap doet. Een enorm gegil uit de kat die gillend ervandoor ging en een tuin inschoot. Ik stond echt te trillen op mijn benen.

Dat was nog niet het ergste. Ineens komt uit het huis met de betreffende tuin een vrouw het tuinpad afdenderen…en begint te schelden dat ik die valse rothond een schop moest geven????? Hoe ik het in mijn hoofd haalde om toch door te lopen!! ??? Ik zei dat ze de kat maar binnen moest houden als ze bang is dat poeslief iets overkomt en dat ik wel over dat pad moet om bij mijn huis te komen omdat ik anders 3 straten om moet. "Nou, je had met die [email protected]#%$!%$!!..k hond ook even 3 straten om kunnen lopen!!"!

Nu vraag ik jullie. Mijn hond is aangelijnd en ik moet met hond en kinderwagen en al 3 staten omlopen omdat er een eigenwijze kat te belazerd is om even opzij te gaan? Sorry hoor, maar dit ging mij echt te ver.

krin

krin

29-08-2012 om 15:57

Ik geef je gelijk

Die vrouw zal zich ook een beroerte geschrokken zijn, en misschien had ze verwacht dat je tekst en uitleg gaf hoe het was gebeurd, maar zo te lezen heb je alles gedaan om het te voorkomen. Drie straten omlopen lijkt me nu hooguit handig om haar niet nog eens tegen te komen.
Honden en katten gaan meestal slecht samen, maar hondenbezitters en kattenbezitters vechten elkaar nog veel eerder de tent uit.

vlierbes

vlierbes

29-08-2012 om 17:56

Nou krin

Dat vechten is echt niet aan mij besteed hoor ha,ha,ha. maar dat ik helemaal perplex was, moge duidelijk zijn.

Ik houd mijn hond strak aan de lijn, maar ik kan niet voorkomen dat mijn hond niet reageert als er een kat blijft zitten en uithaalt of ineens ergens onder vandaan schiet (komt ook maar al te vaak voor).

Pfff, vanavond mag ik weer de hond uitlaten….moet door dezelfde wijk.

Jade

Jade

29-08-2012 om 18:10

Vlierbes,

groot gelijk dat je niet die 3 straten om bent gegaan, omdat een kat niet weg wil gaan. Dan had ze de kat maar binnen moeten houden (of aangelijnd in de tuin).

Zij is natuurlijk geschrokken, maar had niet zo hoeven uithalen (de kat lijkt wel wat op haar;-)).

Gewoon hetzelfde pad lopen en je niks van haar aantrekken (makkelijker gezegd dan gedaan).

Tirza G.

Tirza G.

29-08-2012 om 19:34

De kat

had een keuze. Die kon namelijk weg. Je hond niet, die zat vast. Stomme kat dus.

Tirza

vlierbes

vlierbes

29-08-2012 om 20:16

Man met hond

Man heeft de hond uitgelaten. Kwam behoorlijk geïrriteerd thuis. Moest uiteraard ook door de bewuste wijk heen en weer schoten de katten links en rechts om hem heen. Man mokkend door de wijk. Wordt hij aangesproken door 2 mensen die vonden dat hij onze hond eens wat beter in bedwang moest houden want die joeg die arme katten zo op als hij daar zo liep.
Nou man ontplofte zowat. Hij zei: "Ja, en ik loop met een aangelijnde hond. Als u het niet bevalt dan houdt u uw katten maar binnen". Volgens hem was de bewuste vrouw van gisteren er niet, maar waren het twee andere bewoners.

Ely

Ely

29-08-2012 om 20:44

Laatst

Was ik getuige van iets bizars (vond ik): twee mensen lopen met twee aangelijnde honden door een straat. 1 hond snuffelt bij een heg, onder de heg vandaan komen twee katten die die hond aanvallen. Hond zit vast dus zoekt jankend een manier om weg te komen. Baasje probeert katten weg te jagen. De andere hond staat als een standbeeld en durft niet verder te lopen. Zijn baas wist het ook even niet.
Meest bizarre was dat we gelach hoorden vanaf een balkon: dat bleek de eigenaar van een van die katten te zijn, die vond het heel komisch.

Ik was de verbijsterde voorbijganger....

Maar on topic: ik zou ook niet weten hoe hier goed mee om te gaan. Natuurlijk kun je niet drie straten om, daar zit vast ook een kat.... Ik hoop dat er nog wat wijze inzichten komen. Misschien van een katteneigenaar?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

hondebezitter

hondebezitter

29-08-2012 om 21:03

Nou...

"Ik houd mijn hond strak aan de lijn, maar ik kan niet voorkomen dat mijn hond niet reageert als er een kat blijft zitten"...
mwah... toch wel hoor, een hond kan best leren dat hij niet achter katten aan mag. Valt niet mee, onze hond wil het ook graag, maar het kan wel.
Enne, had je de kat niet opzij kunnen rijden met de kinderwagen? die komt toch eerst bij de kat? of loopt je hond voorop?

Plantenspuit mee?

Dan maar een kleine plantenspuit mee tijdens het uitlaten. Pijnloos en misschien afdoende?

Tja

als eerste, ik ben nogal een kattengek. MAAR er zijn werkelijk waar katten die zo link zijn als loetje.

Zo hadden mijn ouders (zelf een kat in huis) een buurkat die hun aanviel, andere katten flink toetakelde en ook inderdaad honden aanviel op straat. Thuis was het de meest lieve kater denkbaar, echt een theemuts.

Die kat heeft natuurlijk ook behoorlijk wat halen en bijten terug gekregen in zijn leven en is tevreden op behoorlijke leeftijd gestorven.

Ik weet het niet, je houdt van je dier en als je dan al een kutdag hebt gehad (om welke reden dan ook) dan val je uit.

Zo heb ik laatst in een Frans dorpje bijna slaande ruzie gehad om een parkeerplek, ik stond met dochtertje op de arm mijn man te navigeren met inparkeren, rijdt er een belg tegen mij aan en rijdt door. Ja dan moet je mij net hebben, zweet op mijn hoofd van de hitte, huilende peuter op mijn arm en een schreeuwende Vlaamse trut die dreigend met haar man de auto uitstappen. Ja dat pik ik dus niet, ok en toen begonnen er wat Franse dames zich ermee te bemoeien en alles te sussen.

Iig ik heb toen maar het advies opgevolgd weg te lopen. Ik heb ongelovelijk akelige dingen tegen die vrouw gezegd, echt heel erg. Maar ja, tegen mij aanrijden als ik mijn kind op de arm heb en dan doorduwen... tja nee dat pik ik niet dan wordt ik hels.

Ach verder wel een leuke dag gehad hoor ;-)

Flesje azijn

lijkt mij beter, een linke loeterige kater schrikt niet van een plantenspuit.

Tja

Ik ben het eens met hondenbezitter. Een hond moet aandacht voor jou hebben en niet voor z'n omgeving. (En ik besef heel goed dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is!)

Ik heb een Cane Corso die bijna 50 kg weegt en regelmatig probeert te fixeren op de buurkatten, maar als ik die aandacht niet krijg van haar dan loop ik er niet langs. Ik kijk altijd naar de lichaamstaal van mijn hond, zodra ik haar oren naar voren zie gaan ben ik eigenlijk al te laat. Ik probeer het voor te zijn en meestal lukt dat, maar soms ook niet :-)

In jouw geval was ik dus niet langs de kat gelopen, maar 3 straten om.

Jade

Jade

29-08-2012 om 23:52

Hondebezitter,

je moet wél even de hele zin uit het berichtje van Krin kopiëren: "Ik houd mijn hond strak aan de lijn, maar ik kan niet voorkomen dat mijn hond niet reageert als er een kat blijft zitten en uithaalt of ineens ergens onder vandaan schiet (komt ook maar al te vaak voor)."

Het uithalen van een kat en het ergens onder vandaan schieten kan een reactie veroorzaken van een hond (vooral als een kat uithaalt). Ik weet niet hoor, maar als een kat uithaalt naar een hond (of naar een andere kat) dan volgt er 9 van de 10 keer een reactie.

Beetje flauw van je om de halve zin te kopiëren, alsof Krin haar hond niet onder controle kan houden.

Jillian

Jillian

29-08-2012 om 23:56

Tja

Ik heb zowel honden als katten dus ik ben een liefhebber van beiden :) Ik vind niet dat je dit echt de hond kan verwijten. Tegelijk zou ik zelf absoluut geen hond willen die een kat zo zou pakken. Ik wil niet constant op mijn hoede moeten zijn dat mijn hond een kat zou grijpen. Gelukkig zijn onze honden brave borsten die geen vlieg kwaad zouden doen,

Je kan het een hond ook wel afleren om te reageren op een kat. Dat kost tijd maar het is wel te leren al zal je het echt in de gaten moeten houden.

Dat het baasje de kat binnen moet houden is misschien wel zo maar je kan de wereld nou eenmaal niet veranderen. Uit jouw berichtje maak ik op dat jullie in een buurt wonen met vele katten. Het is dan handiger je energie te steken in de hond dan in de buurt want die ga je niet veranderen.

Jade

Jade

29-08-2012 om 23:57

Lekker zeg,

katten lopen (merendeels) los buiten en de hondeneigenaren zijn pissed of als een hond naar ze hapt, omdat hun "lieve kittekat" uithaalt. Let wel: uiteraard moet dat niet mogen, maar zelfs een lieve hond kan happen als een kat agressief uithaalt.

Hou dan je kat binnen, hondeneigenaren dienen hun hond in de gaten (en aangelijnd) te houden en inderdaad opletten op de lichaamstaal.

Maar 3 straten om?? Dacht het niet.....

Jade

Jade

30-08-2012 om 00:00

Jillian,

daar zit zeker wat in: energie steken in de buurt heeft geen zin, steek dan inderdaad energie in de hond. Maar ja, als een kat uithaalt dan lijkt het me stug dat er niet een hond is die niet reageert (maar ik heb dan ook niet de wijsheid in pacht;-))

Jade

Jade

30-08-2012 om 00:04

Hmmm....

"Ik weet niet hoor, maar als een kat uithaalt naar een hond (of naar een andere kat) dan volgt er 9 van de 10 keer een reactie."

en

"Maar ja, als een kat uithaalt dan lijkt het me stug dat er niet een hond is die niet reageert (maar ik heb dan ook niet de wijsheid in pacht:-))"

Ik klink wat tegenstrijdig heb ik het idee ;-)

Ik hou het op zin 2 ;-)

Kaaskopje

Kaaskopje

30-08-2012 om 02:52

Vlierbes

Ik heb op zich begrip voor het probleem. Stomme kat!:-) Maar ik vraag me wel af of je het anders op had kunnen lossen, als je er rustig over na had kunnen denken. Een hond leest veel af uit jouw gedrag. Als jij de lijn strakker houdt raakt de hond in een staat van paraatheid. Het einde van zijn lijn is meten het einde van zijn territorium en wat daar bij in de buurt komt is 'aan de beurt'.
Misschien had je hond de kat ook onaangelijnd wel gegrepen, dat weet je niet. Maar de kans is aanwezig dat de kat bij een onaangelijnde hond de benen wél had genomen. Bij de aangelijnde hond heeft de kat het gevaar verkeerd ingeschat.
Als je het over kon doen, zou je de hond even aan de brug vast kunnen binden, de kat wegjagen, de hond weer losmaken en de wandeling voortzetten. Maar ja, dat is achteraf praten.
Toen ik nog een hond had die katten interessant materiaal vond, liet ik wel merken dat ik kattengejaag niet goedkeurde. Een kort rukje aan de riem met 'foei'.

Eens met kaaskopje

Sommige katten zijn erg slim, wij hebben zo'n kat gehad die als 'hobby' had om honden op te jagen en als 2de hobby om door openstaande ramen naar binnen te glippen, pppfff wat een gedoe. Maar kat jaagde alleen aangelijnde honden op. Altijd. Los lopende honden was geen enkel probleem en ook bekende honden die hier wel eens kwamen niet, daar werd ze zelfs maatjes mee! Maar kwam diezelfde bekende maatje-hond hier binnenlopen aan de lijn, dan was ie de pisang en blaasde kat en wilde eigenlijk uithalen en was een beetje in verwarring van 'huh, ken ik jouw niet?' Zodra de lijn los was, was dat weer over en kwam het maatjesgedrag weer terug.
Ik heb me er altijd over verbaasd. Zo'n slimme kat weet blijkbaar dat hond aan lijn = ik kan de baas spelen. Net zoals ze weet dat openstaand raam= ik kan naar binnen klimmen. Om eerlijk te zijn was ik zelfs opgelucht dat deze altijd voor 'gedoe' zorgend exemplaar dood was. Maar nooit heb ik hondebezitters daar de 'schuld' van gegeven. Ik vond en vind het kat's schuld. En heb haar ook meerderemalen 'huisarrest' gegeven in de hoop dat dat haar gedrag zou beïnvloeden, maar dat heeft nooit het gewenste effect gehad. Ik zou als ik die kattebezitter was kat opgepakt hebben en binnen hebben gezet en je excuses hebben aangeboden. En vind ook eigenlijk niet dat je hond had moeten vastmaken of wat dan ook om kat weg te jagen. Meer dan de kinderwagen voorruitsteken had je volgens mij niet kunnen doen en ik ben het met je eens, als kattebezitter dit zo'n probleem vind had ze kat binnen moeten houden. Ik vond het van onze eigen kat ook altijd 'eigen schuld'. Overigens is ze ook aan haar einde gekomen doordat ze die rare hobby's had. Andere kat (zusje) was de braafheid zelve. Die loopt liever een stukje om als ze een hond ziet en is w.s. ook minder slim en zorgt nooit voor problemen of klachten. En heeft ook járen langer geleefd.
Maar misschien komt mijn gevoel van eigen schuld wel doordat wij én katten wel leuk vinden en honden net zo leuk? Ik, wij hebben geen 'voorkeur' voor 't een of andere. En er zijn wel mensen die alleen van 't ene houden en het andere totaal niet mogen.
groeten albana

krin

krin

30-08-2012 om 09:18

Hola jade

De hond is van vlierbes, niet van mij. Ik heb geen hond, heb nooit een hond gehad en zal hoogstwaarschijnlijk ook nooit een hond krijgen. (Ik had ooit als 9-jarige wel een konijn, maar dat heeft de hond van de buren opgegeten. Op Paasmorgen, nota bene. De hondenafkeer die ik daaraan overhield, is inmiddels geluwd.)

hondebezitter

hondebezitter

30-08-2012 om 10:21

Afstand

Als de kat de hond een haal kon geven, en de hond "dus niet anders kon" dan de kat bijten, heb je hem veel te dichtbij laten komen.Je kan je hond best kort houden en dan zelf met kinderwagen tussen de kat en de hond blijven, dan gebeurt er niets, als je je hond onder controle hebt. Als hij toch uitvalt, heb je dat dus niet.
Wij hebben zelf ook katten en honden, dus ik weet dat katten best vervelend kunnen zijn en kunnen "pesten", maar er zijn weinig katten die je hond echt spontaan aanvallen als ze op een wandelpad zitten (ze zijn er wel, en die kan je dan beter vermijden door om te lopen)

Ely

Ely

30-08-2012 om 10:36

Albana en hondenbezitter

Albana: zo te lezen ben jij een katteneigenaar naar mijn hart :).

Hondenbezitter: weet je dan als hondenbezitter altijd waar de katten die hun poten niet kunnen thuishouden zijn? Ook die beesten verplaatsen zich toch? En je bent toch niet verplicht om te weten welke kat waar woont?
Voor wat betreft het afleren van de hond zijn jachtinstinct (blijkbaar moet ik me er bij neerleggen dat honden als trainbaar en katten als 'zo zijn ze nou eenmaal' worden gezien door veel mensen); ik denk dat het ook wel afhangt watvoor hond je hebt, hoe makkelijk dat af te leren is.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Die kat

Die kat die zat daar gewoon maar te zitten. Jullie zijn degenen die op 'm af kwamen lopen. Jullie zijn dus de bedreigende partij vanuit de kattenredenatie gedacht. Geen wonder dat die uithaalt als je te dichtbij komt.

Gr. Poezie.

Conference

Conference

30-08-2012 om 12:40

Mijn duit in het zakje

Jij hebt dus geen kans gezien om deze situatie te voorkomen en jouw hond is niet geleerd om katten te negeren. Dat laatste lost overigens niet altijd dit soort situaties op. Ik had de meest sullige hond op aarde, een grote lieve lobbes, die niet van haar moeder had geleerd, hoe een hond zich zou moeten gedragen, ze was dus meer een groot uitgevallen accesoire in huis. Zij negeerde katten dus wel, maar helaas negeerden katten haar niet. Zij is gestorven vol littekens van halen van katten, die ik niet kon voorkomen. Wellicht maakt dat mijn mening niet echt objectief.
Jouw hond heeft niets misdaan, in mijn ogen is het beest voor zichzelf opgekomen. Aangezien het een hond is en hij het beest geen stomp kan verkopen of "ga weg kat, want ik vind jou niet leuk" kan schreeuwen, doet hij dat op zijn manier, namelijk met zijn bek. Als die kat mij een haal had gegeven, had ik hem waarschijnlijk een schop verkocht.
En dat scheldende mens had ik domweg genegeerd, die is het niet waard om energie in te steken dus ook niet om over te piekeren.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-08-2012 om 12:57

Hondenbezitter

In mijn reactie gaf ik ook al aan dat achteraf makkelijk praten is. Ik weet niet of ik de situatie goed had ingeschat. Dit verwacht je niet. Als ik bij het zien van een dwarse kat wéét dat het een dwarse kat is, dan zou ik zeker handelen zoals ik beschreef. Ik ben groot en bedreigend... als zo'n kat dáárvoor niet aan de kant gaat is het echt een suf beest. Ik ga niet omlopen omdat die kat dat bepaalt!:-))

Voor het overzicht: ik heb heel wat katten (gehad) en in totaal 4 honden.

Ely

Ely

30-08-2012 om 13:03

Ok poezie

Vanuit de hondenredenatie gedacht reageert de hond volstrekt logisch en natuurlijk. Dus....?

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Kaaskopje

Kaaskopje

30-08-2012 om 13:07

Conference

Als die kat mij een haal had gegeven, had ik hem waarschijnlijk een schop verkocht. ===

Ik sta meestal niet zo dicht op een wildvreemde kat dat hij mij een haal kan geven. :-)

Ely

"Vanuit de hondenredenatie gedacht reageert de hond volstrekt logisch en natuurlijk. Dus....?"

Vanuit jouw redenatie laat de hond de baas uit. Dus....?

Gr. Poezie.

Ely

Ely

31-08-2012 om 00:34

Hoezo dat dan poezie?

Waar maak jij uit op dat Vlierbes' hond haar uitliet ipv andersom? Ik lees alleen dat haar hond naar de kat hapte. Hij had beter kunnen zeggen: 'hee ga eens aan de kant joh, die wielen van de kinderwagen zijn arelaxed als ze over je staart heen rollen' ... Maar ja.... Als het zo werkte had die kat waarschijnlijk al wel een 'verboden voor honden' bordje opgehangen in de straat. Of nee, laten ophangen ;)

En los van Vlierbes' situatie heb je wel een punt; honden zijn hiërarchisch ingesteld dus een hond die zijn baas uitlaat kan voorkomen. Als een hond het idee heeft dat hij roedelleider is is dat volstrekt logisch voor hem.

Ik vrees dat honden en katten nou eenmaal anders denken, van elkaar en van mensen. En mensen blijken onderling daarover ook weer anders te denken; sommige vinden dat honden opgevoed moeten worden en zich moeten aanpassen, andere vinden dat katten dat moeten en er zijn mensen die vinden dat beiden zich zouden kunnen aanpassen ;)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Katten opvoeden

Katten kun je best opvoeden in de zin dat ze niet de aarde uit je plantenbakken krabben of de bank openhalen. Maar veel verder dan dat gaat het niet echt. Het gedrag van een kat wordt niet bepaald vanuit een roedel, dus het 'baasje' heeft nooit hetzelfde soort overwicht als het baasje van een hond.

Wettelijk gezien mogen katten niet-aangelijnd buiten lopen en honden niet, dat is niet voor niets. In de situatie die Vlierbes beschrijft, was er echter weinig meer wat Vlierbes had kunnen doen. Vlierbes had haar hond goed kort aangelijnd, en de kattenbezitster had haar kat buiten lopen. Tja, dan loop je het risico dat dit soort dingen gebeuren. De reactie van die kattenmevrouw was gewoon beneden alle peil.

Chris

Zucht....

Die kat zat daar gewoon lekker z'n "ding te doen". Poster en haar hond en kinderwagen liepen NAAR DE KAT TOE, die kat deed niets, behalve zitten. Kat ervaart dat als bedreigend en steekt zo'n poot plus nagels naar de hond uit, omdat die én bedreigend overkomt én zodanig dicht in de kat z'n "comfortzone" zit dat kat z'n poot hond raakt. Uiteraard valt hond aan, hond weet niet beter.
WIE zou hier de verstandigste moeten zijn en had hierop moeten anticiperen????

Gr. Poezie.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.