Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Mamba

Mamba

12-09-2008 om 21:32

Kledingetiquette begrafenis

Wat moet ik aan? Binnenkort zal in onze naaste omgeving iemand overlijden. Het wordt een formele begrafenis met kerkdienst. Ik heb een zeer net zwart rokje tot de knie maar wat doe ik er op? Met een wit bloesje lijkt het of ik in de horeca werk, zwart bloesje lijkt me ook niet echt geschikt. Moet er een jasje op? Kan ik ook iets anders aan? Man heeft donker pak, lichtblauw overhemd en stemmige stropdas.
Wie kan me helpen? Liefs, Mamba


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Jose van Polanen

Jose van Polanen

12-09-2008 om 21:52

Algemeen

Geen of weinig makeup. Geen of weinig sieraden en in ieder geval niet opzichtig. Verder kan er veel, zolang het stemmig van kleur is. Ik geloof niet dat het allemaal zwart hoeft te zijn, donkerbruin, donkerblauw en grijs zijn mijns inziens ook mogelijk. Maar misschien denken anderen daar weer anders over, er zijn geloof ik geen vaste regels.
groet,

Neutraal

Hai Mamba, een vervelende en verdrietige situatie, dus. Sterkte daarmee.

Qua kleding zou ik het gewoon heel rustig en neutraal houden, net als Jose aangeeft. Op zwart kan heel veel, een jasje kan, hoeft niet, blouse, tuniek, net wat je wilt. Niet sexy, niet opvallend, niet superhip, 'gewoon'.

Jons

Paars

Een paars bloesje? Stemmig maar niet zo zwart/wit/grijs. Mag ook een mooi shirtje zijn met lange mouw. En ik zou een jasje doen. In de kerk is het vaak fris en op de begraafplaats helemaal. Of het een rok moet zijn dat is nogal verschillend per familie. Ik draag eerlijk gezegd altijd een donkere broek. En een jasje met sjaal. En een mini paraplu in mijn handtas. Maar er zijn families die een rok zeer op prijs zullen stellen en dan zou ik die ook dragen. Ik heb wel make-up op en bescheiden sieraden. Maar ik ben sowieso geen type voor vuurrode lippenstift en grote kralenkettingen.Dus de extra opsmuk is altijd minimaal. Sterkte voor de komende tijd.

Ligt er aan

ik vind een witte broek met iets zwarts soms ook best heel mooi
ik wil later in iede rgeval niet iedereen in het zwart!

sterkte in ieder geval!

Mamba

Mamba

13-09-2008 om 10:36

Wel netjes

Een rokje zal het toch echt wel moeten. Ik vind een zwart rokje met een witte bloes zo horeca-achtig, vandaar dat ik het nu even niet meer weet want ik heb geen bijpassend jasje. Vind het (jaja, heel gierig) ook wat zonde om een mantelpakje aan te schaffen want dat draag ik nooit meer. Misschien moet ik gewoon voor de LBD gaan .
Pfff moeilijk hoor. Gelukkig heb ik nog even.

Gewoon neutraal

Zo ongeveer iedere niet al te uitbundige kleur is goed. Ik heb heel wat uitvaarten meegemaakt en wat je ziet, verschilt ook van de ene tot de andere uitvaart. Bij de ene persoon is de kleding gewoon formeler of "stemmiger" (alleen zwart/donkerblauw/donkerbruin) dan bij de andere. Ik heb ook uitvaarten meegemaakt waarin de helft van de aanwezigen in spijkerbroek in de kerk zat. Dat was niet storend. Alleen knalgeel en knaloranje zijn in het algemeen kleuren die niet erg gewaardeerd worden.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

13-09-2008 om 11:44

Jas

Een deel van de tijd zul je je jas aan hebben denk ik. Het is dus handig als je een neutrale of donkere jas hebt, eventueel met een stemmige shawl erbij.
Een lange jas vind ik veel stijlvoller dan een jack, maar ik vind het onzin om speciaal dure kledingstukken aan te schaffen voor een begrafenis.
Wit bloesje kan best, ook daarbij kun je het zwart-wit effect neutraliseren door diezelfde shawl, bijvoorbeeld een grote donkerbruine die je over je schouders kunt slaan.
Als het formeel en stemmig moet, is het verder handig te letten op paraplu's en tassen (niet in knalkleuren dus).
Sieraden bescheiden, geen hangoorbellen, diamanten of dingen die erg glimmen of met grote stenen.
Groet, Ellen

Mamba

Mamba

13-09-2008 om 13:24

Dat is een goede tip!

Ik heb een hele mooie lange antracietkleurige jas. Dan ga ik op sjouw voor een shawl. Nette paraplu heb ik, zwarte tas niet. Kan ik nette zwarte laarzen aan onder het rokje of moeten het toch echt pumps zijn?
Voor sieraden dacht ik een eenvoudige parelketting. De relatie met degene om wie het gaat is zeer moeizaam, maar wel dermate dichtbij dat ik in de 'line-up' moet. Ik wil absoluut niet opvallen of aanstoot geven, normaal ben ik veel makkelijker met dit soort dingen .

Kaaskopje

Kaaskopje

13-09-2008 om 13:33

Vooral directe familie

moet zich in mijn ogen het meest aan de etiquette houden. Voor de begrafenis van een kennis zou ik niet naar de winkel stappen, voor de begrafenis van mijn (schoon)ouders wel. Voor een kennis zou ik het meest sobere uitkiezen wat in mijn kast hangt, als dat bws donkerroze is is dat maar zo. Bij een familiebegrafenis in de eerste of tweede lijn zou ik voor stemmige kleding zorgen. Donkergroen, donkerblauw, paars, bruin, grijs of zwart zijn dan toch wel de kleuren. Waarbij ik me niet zou storen aan een klein kleuraccentje in een overhemd of bloes of stropdas. Als het even kan draag ik naar een begrafenis geen spijkerbroek, maar ook hiervoor geldt vind ik dat als je niks anders hebt je er maar het beste van moet maken met wat er boven komt (bij een begrafenis van iemand die wat verder van je afstaat).

Wat ik doe...

binnenkort zullen wij de crematie van mijn schoonmoeder hebben. Ze is momenteel terminaal en het is een kwestie van een aantal weken op zijn hoogst.
Aangezien we deze crematie 'aan zien komen', heb ik ook al nagedacht wat aan te doen tijdens de crematie (ook in de zogeheten 'line-up').
Zwarte broek, nette zwarte schoenen en deze week heb ik een witte bloese met daarop een grijze spencer gekocht (van Cecil).
Niet totaal stemmig zwart, maar wel netjes, rustig en gekleed. Ik doe trouwens wel hangoorbellen in. Mijn schoonmoeder wilde mij graag nog iets blijvends geven. Dat zijn oorbelletjes geworden met een o.a. een parel. Erg mooi, maar wel hangers. Gezien de gedachte er achter, vind ik dat ik ze zeker dan moet dragen, dus dat doe ik ook. Ze zijn verder niet opzichtig.

Ik vind bij een zwart rokje, paars of lichtroze (maar dan wel met een zwart jasje erover) erg mooi staan. Zelf vind ik nette laarzen (dus niet met gespen etc.) bij een rokje wel kunnen.

Sterkte alvast, bij wat je ook aan gaat doen,

groetjes van Purk

ayla

ayla

13-09-2008 om 16:33

Ik doe meestal

een nette broek, grijzig of zwart, gewoon netjes. Met een nette blouse of tuniek erop. Mocht het kouder zijn kan daar weer een net vestje overheen. Ik heb een mooie leren jas die ik rustig aan trek. Vooral als je niet bij de directe familie hoort maakt het niet zoveel uit, zolang het maar geen echte knallende kleuren zijn. En laarzen kunnen prima onder een rokje hoor.

Maylise

Maylise

13-09-2008 om 18:14

Zwart/donkergrijs

Persoonlijk zou ik of een zwarte of een donkergrijze blouse aandoen bij de zwarte rok en dan zwarte kousen/panties en zwarte schoenen. Eventueel nog een zwarte hoed. Heel weinig make up en subtiele sieraden inderdaad. Wit zou ik persoonlijk niet doen dan eerder een andere sombere kleur.

Maylise

Rafelkap

Rafelkap

13-09-2008 om 18:43

Ik had

in de zomer een zwarte jurk met witte ballen erop aangetrokken naar een crematie. Het was nl. erg warm. Ik vond het best stemmig (zwart) en toch niet te somber (ballen)
Belangrijk is ook dat je je er prettig in voelt. In een zwart mantelpak zou ik mij persoonlijk niet prettig voelen.

Maylise

Maylise

13-09-2008 om 19:47

Spijkerbroek

In een spijkerbroek naar een begravenis vind ik echt niet kunnen trouwens.

Op mijn begravenis komen mensen met spîjkerbroek er dan ook niet in; hoewel dat enigzins moeilijk te voorkomen gezien dat ik niet bij de ingang zal staan op die gelegenheid

Brianna F

Brianna F

13-09-2008 om 20:27

Van alles

Ik ben vanwege het zingen in een koor vrij veel aanwezig bij begrafenissen.Soms 4 keer per week.
Mijn ervaring is dat mensen alles aantrekken, heel netjes, of gewoon in spijkerbroek met t-shirt. Ook directe familie.
Ik vind als iemand gewoon is altijd in spijkerbroek te lopen, dan is het een beetje vreemd om op een begrafenis helemaal op sjiek (pak o.i.d) te komen. Iedereen gaat gewoon in de kleding waarin de overledene hem of haar het beste gekend heeft.

nu even naamloos

nu even naamloos

13-09-2008 om 20:33

Sluit je aan bij de smaak van de overledene

Ik vind dat je enigszins moet kijken naar wie er overleden is. Was het een formeel persoon die erg op etiquette gesteld was, dan kleed je je daar ook naar. Maar als het iemand is die bij leven minder op dergelijke dingen lette, dan kun je wat "losser" gekleed gaan. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je in je strandoutfit moet komen.
Mijn beste vriend is een paar weken geleden overleden en ik ben bijvoorbeeld wél in (nette) spijker gegaan. Als ik in een zwart mantelpak was gekomen, had ik hem er beslist geen plezier mee gedaan.
Wat je in elk geval niet moet doen, is je in je slobberkleding vertonen. Dat heeft mijn zus gedaan op de begrafenis van onze moeder. Wat ze met die slobberkleren wilde begrijp ik nog steeds niet maar daar heb ik me dus rot aan geërgerd, alsof ze geen respect had voor haar overleden moeder, zo heb ik het ervaren.

Mamba

Mamba

13-09-2008 om 22:18

Inderdaad

aansluiten bij de overledene. Al heb ik laatst een begrafenis meegemaakt waarin uitdrukkelijk stond dat je casual moest komen. Daagse kloffie manlief en ik was beduidend netter dan van de andere gasten, ik voelde me enorm overdressed.
Deze persoon hecht enorm aan wat 'men' denkt, geeft instructies wie mag speechen -en bij voorkeur wat. Man is gesommeerd een donkergrijs pak te kopen -waarvan akte.

Hillary

Hillary

14-09-2008 om 10:24

Begrafenistenue in de kast hangen

Ik heb eigenlijk een begrafenispakje in de kast hangen, zal de leeftijd wel zijn, dat had ik vroeger niet. Een zwart mantelpakje, een beetje suedeachtige stof. Daar draag ik een zacht roze truitje onder. Een keer midden in de zomer was dat echt te warm, toen een zwart rokje met wit shirtje. Laatste begrafenis weet ik niet meer. Toen had ik het er vantevoren met de overledene over gehad en die wilde dat iedereen zo kwam als hij was. Vandaar dat ik dat niet meer weet denk ik, gewoon aan gehouden wat ik die dag aan had. Weet nog toen iemand in naaste familie overleed, wij tussen alle hectiek door kleding voor dochter gingen kopen. "Veel plezier ermee" zeiden ze bij het afrekenen. Ach ja, standaarduitdrukking. We hebben maar gewoon bedankt.

Wat wel of niet "kan"

Ach... wat "kan" wel en wat kan niet?? Dat hangt toch van de mensen af die ermee te maken hebben!! Daar kunnen we toch geen algemene uitspraken over doen?!?
Op mijn begrafenis mag iedereen komen zoals hij of zij wil hoor! Vooral niet allemaal in zwart alsjeblieft.
Op de begrafenis van mijn kleine Enzo* vond ik ook alle kleding prima. Toen de begrafenisondernemers (zoals het bij hun hoort in het zwart) die dag bij ons aanbelden dacht ik: "Ach, ik had moeten zeggen: je hoeft van mij niet in het zwart hoor!"

Rosso

Rosso

14-09-2008 om 14:10

Sommeren

Ik herken het e.e.a.
Mijn moeder lag met zuurstof op de bank in de kamer, maar ze had wel de folder van een kledingzaak apart gelegd omdat daarin exact stond welke jas ik voor mijn dochter moest kopen. Weerstand was zinloos. Dus ik ben braaf naar de kledingzaak gegaan om die jas te kopen voor mijn dochter (toen 5). Dochter draaide in de kledingzaak voor de spiegel rond en een andere vrouw merkte op: "Wat een mooie jas heb jij aan, meisje". Waarop mijn dochter stralend antwoordde: "Die is voor de begrafenis van mijn oma". Ik heb zelden iemand zo geschokt zien kijken.

Mijn moeder kon tevreden zijn: in de begrafenisstoet hebben heel veel tantes complimenten gemaakt over de mooie jas van mijn dochter. Ze hechtte ook enorm aan decorum. Ze heeft ook elk detail van de begrafenis geregeld. Ze wilde zelfs drukproeven van de rouwkaarten: ze wilde namelijk zeker weten dat de kleur van het papier van de rouwkaart matchte met de kleur van de kaart.

Ze heeft ook aan mijn man opgedragen welk pak hij aan moest. Ik herinner me ook dat ze zich altijd heel druk kon maken over mensen die niet de 'juiste' kleding aan hadden op begrafenissen. Ik deel zelf Pelle's mening: uiterlijk is oninteressant. Maar goed, dat kan ook wel mijn tegenreactie zijn op een moeder die uiterlijk alles vond.

Ik vond het totaal onzinnig hoe mijn moeder bezig was met mensen op uiterlijk be/veroordelen, maar ik heb besloten dat haar begrafenis de laatste keer was dat ik me er ooit over hoefde opwinden. Daarom heb ik zelfs een lange, donkere winterjas gekocht, die ik eigenlijk niet nodig had. Ze was heel tevreden toen ik alle kleding van te voren liet keuren.

Maylise

Maylise

14-09-2008 om 15:33

Pelle over spijkerbroek enzo

Ik ben denk ik vrij traditoneel. Bij een begravenis "hoort" voor mij sombere, nette kleding. Ik houd van traditionele rites. Ik vind een spijkerbroek altijd een beetje een aanfluiting op dat soort aangelegenheden. Nu weet ik dat er genoeg mensen anders over denken, alleen mijn begravenis zou ik liever wat traditioneel zien. Nou zal ik er zelf niet bewust bij zijn dus ik zal er niks van zeggen als er iemand in spijkerbroek komt

Maylise

Kaaskopje

Kaaskopje

14-09-2008 om 17:32

Niemand zal een gast weigeren om de spijkerbroek

Dat zou wel erg raar zijn. Ik vind een spijkerbroek alleen niet in alle gevallen 'horen'. Een nette donkerblauwe/zwarte spijkerbroek zou qua kleur best kunnen, maar het gaat ook om het fenomeen spijkerbroek. Er zijn ook werkgevers die niet willen dat je in spijkergoed komt. Dat is nu eenmaal niet 'sjiek'. Of zoals Engelsen zeggen 'not done' in elke situatie.
Bij mijn zwagers' begrafenis zou ik makkelijk in een spijkerbroek kunnen komen. Dat past bij hem. Maar als mijn schooonvader is overleden zou ik dat een aanfluiting vinden. Je moet het verschil kunnen aanvoelen.

Wat mij betreft

zou iedereen op mijn crematie mogen dragen wat hij/zij wil! Spijkerbroek, knalgele jurk, whatever! Ben nu niet moeilijk, hoop toch dat ik dat dan ook niet ben en na mijn dood merk ik er niks meer van! Doe maar gewoon, of zo gek als je zelf wilt.

Wat Mamba betreft: zou me inderdaad aanpassen aan de "overledene". Wit op zwart kan horeca- achtig zijn maar zoals al gezegd is: door een mooie shawl of jasje is dat goed op te lossen. Succes daarmee en sterkte natuurlijk!

Spijkerbroek pelle

Het is geen kwestie van eisen van de overledene, het is geen kwestie van niet mogen. Het is alleen zo simpel. Of je niets anders uit de kast kunt trekken als een spijkerbroek. Lekker casual, doordeweeks. Of je geen enkele moeite wilt doen je te kleden voor een speciale gelegenheid. Op onze bruiloft( lang geleden ) kwamen er ook mensen met een spijkerbroek. Ook bij crematies in de familie. Ook niet met een mooi bloesje erop, nee, met t-shirt. Prima, ze waren van harte welkom. Maar zelf zou ik het niet doen. Ik heb geen kast vol kleren en draag graag een spijkerbroek. Maar voor een speciale gelegenheid doe ik toch wat meer moeite. "Ik zal nooit werken op een plek waar ik kleding aan moet waar ik me niet prettig in voel." Ik wel. Als ik een baan heb waar ik een uniform aan moet trek ik dat aan. Geen probleem. Waarschijnlijk is dat geen spijkerbroek.

Ellen Wouters

Ellen Wouters

14-09-2008 om 23:01

Rituelen

Weer zo heerlijk hollands....

Stel je eens voor dat je naar een antropologische documentaire op tv kijkt. Er wordt in één of ander dorp in verweggistan een ritueel opgevoerd. Kind geboren, huwelijk, begrafenis, initiatierite, etc. Iedereen heeft zich helemaal opgedoft, mooiste kralen-en-veren-tenue uit de kast, er wordt gezongen, trommels, gegeten, gedanst, weetikveel. En als ze het niet echt meer doen, dan verzinnen ze het wel voor de toeristen. Dan kijkt menig Nederlander mekaar aan en zegt "Mooie rituelen hebben ze daar. Dan is het bij ons toch maar een kale boel".

En wie het kan betalen vliegt naar een ver land om zich te vergapen aan (eeuwenoude) restanten van een rijke cultuur, van mensen die het de moeite waard vonden zichzelf en hun omgeving te versieren.

Maar is er hier een begrafenis, dan is het "meuh, ze nemen me maar zoals ik ben, ik moet toch zeker vooral mezelf zijn".

Geen wonder dat begrafenissen hier van die lege en treurige halfuurtjekoffiecakewegwezenplechtigheden zijn. Het idéé dat je alles eens wat extra zou optuigen.

Tis niet dat ik boos ben hoor. Maar ik vind het zoń treurige Blokker-bedrijventerreinen-spijkerbroek-en-tshirt-chickentonightcultuur. Het moet allemaal praktisch en goedkoop en zonder moeite in je daagse goed. Niks opsierderij.

Groet, Ellen

Kaaskopje

Kaaskopje

14-09-2008 om 23:50

Mooi verwoord door ellen

Maar dat doet ze wel vaker
Wij hebben een Afrikaans afscheid mogen meebeleven en dat is inderdaad hele andere koek dan een Hollands gebeuren. Ik was er van onder de indruk en ook stieken wat jaloers. Ik zit vast aan mijn Hollandse karakter en ga niet luidkeels weeklagen. Zelfs een traan weppinken vind ik wat gênant. Kon ik me maar zo uiten als zij. Ik vind dat mooi.
Maar dat terzijde. Het is al eerder gezegd Pelle. De overledene heeft niet zoveel meer te vertellen over jouw kleding. Ik denk dat de nabestaanden vooral zullen waarderen als ze kunnen zien dat je uit respect voor de overledene maar ook naar hen toe moeite hebt gedaan. Natuurlijk zullen ze het fijn vinden dat je bent gekomen, dat je aandacht hebt voor hun verdriet. En toch is het ook fijn als je daarnáást aandacht aan de juiste kledingkeus hebt besteed.
Wat die werkkleding betreft ligt de keus soms niet zo makkelijk. Manlief moest op een gegeven moment ook aan het uniform. Ammenooitniet was zijn eerste reactie. Maar als het alternatief ontslag is trek je het wel aan. Werk is werk. Thuis trek je je eigen kloffie gewoon weer snel aan.

reina

reina

15-09-2008 om 08:27

Rituelen

Ik trek wel iets donkers aan naar begrafenissen, maar zelf heb ik daar eigenlijk niets mee. Ik ben niet van de standaardrituelen, daar heeft het misschien mee te maken (ook niet toen we trouwden en met andere feesten). Het heeft niets te maken met minder respect tonen als je bijv. een spijkerbroek aantrekt, vind ik. Ik wil als ik ooit begraven word liever niet dat mensen in het zwart komen, ik heb liever dat ze komen zoals ik hen gekend heb. En datzelfde geldt als mijn dierbaren overlijden wat mij betreft. Maar omdat ik weet dat veel mensen er anders over denken conformeer ik me wel.

Relatief

Wat het verhaal van Rosso betreft, mijn ervaring is dat dat toch wel een uitzondering is.
En verder, als je ook maar een beetje stemmig kleedt, is het prima. Zwart rokje, witte blouse en een sjaaltje, prima. Na een paar maanden weet niemand meer wat je toen droeg, ze hebben hooguit nog een algemene indruk. Ik weet ook niet meer wat ik zelf naar al die begrafenissen aan gehad heb.

Jade

Jade

15-09-2008 om 10:29

"come as you are".....

....is het eerste waar ik aan denk als ik dit draadje lees. Mijn moeder heeft dat eens gezegd: `Kom zoals je bent´ en dat heb ik onthouden toen ze is overleden.

Ik had geen spijkerbroek aan, maar wel een setje (broek met colbertjasje) waarvan ik wist dat ze dat mooi vond.

Ik ben van mening dat je moet komen zoals je bent, maar hou wel rekening met enig etiquette qua kleding. Dus geen frutsels en tutsels en opdirkerij of zoiets

En dan hier het noemen van culturen bij andere landen: wij doen dit, zij doen dat......klaar

Jade

Jade

15-09-2008 om 11:06

Mamba,

ik denk dat prima is zoals je gaat en dan bedoel ik naar aanleiding van je 2e posting

Je vraagt nog zwarte pumps of nette zwarte laarzen: als het glimmende laarzen zijn met gespen of i.d. zou ik kiezen voor zwarte pumps.

In ieder geval sterkte!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.