Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pluk53

Pluk53

18-01-2009 om 23:31

Obama, de eerste "zwarte" president

Waarom wordt Obama de eerste zwarte president genoemd, terwijl hij een mulat is. Waarom laat hij zijn witte familie volledig buiten beeld, terwijl hij door zijn blanke grootouders is grootgebracht? Heb ik wat gemist, of is hij een politieke opportunist die erop gespeculeerde dat hij beter kon scoren als politicus als hij zich als "zwart" presenteerde?

tonny

tonny

18-01-2009 om 23:51

Waar heeft hij zich als 'zwart' gepresenteerd?

Je zegt zelf al 'wordt genoemd' - grammaticaal de lijdende vorm. Door anderen genoemd dus. Ik heb nergens gezien/gehoord dat hij zichzelf presenteerde als zwarte politicus die beter zou scoren vanwege zijn kleur.

tonny

Hijzelf niet

Obama is in zijn carrière wel vaker als "de eerste zwarte ..." gepresenteerd. Maar zoals Tonny terecht opmerkt: hij doet dat niet zelf. Dat doen anderen, om verschillende redenen.

Tinus_p

Tinus_p

19-01-2009 om 09:30

Ach

Pluk:
"Waarom wordt Obama de eerste zwarte president genoemd, terwijl hij een mulat is. Waarom laat hij zijn witte familie volledig buiten beeld, terwijl hij door zijn blanke grootouders is grootgebracht? Heb ik wat gemist, of is hij een politieke opportunist die erop gespeculeerde dat hij beter kon scoren als politicus als hij zich als "zwart" presenteerde?"
Ach, Iedereen die niet lelieblank is, is in de VS al snel zwart. Niet zo boeiend.
Wat veel interessanter is, is dat hij geen afstammeling is van zwarte slaven. Hij spiegelt zich wel aan Lincoln, maar zijn zwarte voorouders woonden in die tijd nog gewoon in Kenia. Als zodanig is hij een klassieke exponent van de American Dream; zoon van een immigrant, die zijn kansen in de VS zocht en daar geslaagd is.

Starry Night

Starry Night

19-01-2009 om 11:07

Buiten beeld...?

De dood van zijn blanke grootmoeder vlak voor de verkiezingen is anders volop in het nieuws geweest.

Overigens is de vrouw van Obama wel Afro-Amerikaans, dus het feit dat er Afro-Amerikanen in het Witte Huis komen (zijn vrouw en kinderen) is een mijlpaal, waarvan ik me goed kan voorstellen dat het de zwarte gemeenschap én de witte gemeenschap met het hart op de juiste plek in Amerika heel erg veel doet.

Pluk53

Pluk53

19-01-2009 om 11:11

Boeiend

is ook niet zo vreselijk boeiend. Ik was alleen verbaasd. Als mulat is hij letterlijk en figuurlijk een Afro-American. Maar wat de interesses/belangen zijn van de partijen die hem als "zwart" presenteren begrijp ik niet.
En overigens: hijzelf presenteerd zich inderdaad niet als "zwart", maar als dat continue door anderen gedaan wordt hoeft hij dat niet te herhalen. Ach, hij is een beroepspoliticus.

Tinus_p

Tinus_p

19-01-2009 om 12:02

Ras

Pluk:
"Maar wat de interesses/belangen zijn van de partijen die hem als "zwart" presenteren begrijp ik niet."
Ras is nu eenmaal een extreem belangrijke factor in het amerikaanse politieke landschap. Niet zo gek in een land dat tot pakweg 50 jaar geleden de facto apartheid kende.

Pluk53

Pluk53

19-01-2009 om 12:10

Tinus, ras

"Ras is nu eenmaal een extreem belangrijke factor in het amerikaanse politieke landschap"
en dus?

Mulat?

dat dat woord uberhaupt nog door iemand gebruikt wordt.

Bovendien laat hij zijn blanke familie niet buiten beeld, zijn moeder en zijn oma zijn uitvoerig in het nieuws en in docu's geweest, verder is zijn half Aziatische zus ook veelvuldig in beeld geweest en tevens zijn familie in Afrika.

Net zoals iedereen een kleur heeft varierent van wittig- roze tot diep donkerbruin, heeft Obama ook een kleur hij is bruin.

Tinus_p

Tinus_p

19-01-2009 om 12:40

Dus

Pluk:
"en dus?"
En dus wordt er ook over het ras van Obama gesproken.

liora

liora

19-01-2009 om 12:59

Pluk

Hoi Pluk,

Tja, als je dat niet snapt.... Ik vind het vreemd dat je het historisch belang hiervan ontgaat en weet niet goed hoe ik het zou moeten uitleggen.
Er loopt vrijwel niemand rond op deze aarde die niet gemengd is, alleen kun je dat niet altijd zien.

Feit is dat hij (zij het gedeeltelijk) een Afrikaanse afkomst heeft. Feit is dat tot vrij recent zwarten in de VS niet eens voorin de bus mochten zitten, niet mochten stemmen, etc.
Feit is dat als je vandaag als zwarte in de VS wordt geboren, de kans dat je een goede baan krijgt veel kleiner is dan als je als witte wordt geboren. Kans dat je in een slechte buurt woont, naar een matige school gaat, geen of gebrekkige toegang hebt tot medische voorzieningen en een veel minder gunstig toekomstperspectief, is gewoon heel groot.

Dan is het dus een ongelooflijke, fantastische, historische en zeer betekenisvolle doorbraak, misschien zelfs kentering als er een zwarte president is. Dat werd door velen nog niet voor mogelijk gehouden.

Mij ontroert het diep en het stemt me hoopvol, en dat geldt voor heel veel mensen in de hele wereld, getuige de feestvreugde na de verkiezingen.

Liora

Pluk53

Pluk53

19-01-2009 om 14:13

Zuur

ach, zuur. Ik heb het inderdaad niet zo op beroepspolitici. OT, drie termijnen in de tweede kamer lijkt mij dan ook een wenselijke bovengrens.
En ja, ik weet wel dat het een uitermate historische stap is, een gekleurde president. Maar waarom dit aspect overdreven zwaar aanzetten. Obama is mulat (een prima Nederlands woord), dus nogmaals: waarom wordt hij "de eerste zwarte president".

Tja

ik vind het geen prima woord, het is mi een hopeloos ouderwets woord wat ook nog eens kwetsend is aangezien het afkomstig is uit het latijn wat muilezel betekend, mulus, bastaard.

Kijk gewoon eens simpel gezegd naar de vorige 43 presidenten, dan valt het op dat ze allemaal A. blank zijn en B. man.

Mi wordt hij niet de eerste 'zwarte' president, want ik vind hem niet zwart, ik vind hem de eerste niet-blanke president.

Pluk53

Pluk53

19-01-2009 om 14:35

Manda

zijn we het eens wat betreft de eerste "niet-blanke" president. Je hebt gelijk over de herkomst van mulat; en het is ook wel een erg archaisch woord. Maar ik word ook vaak en beetje iebelig van alle woorden die ineens "besmet" zijn en niet meer gebruikt mogen worden. Met mulat weet je tenminste direct waar het begrip voor staat, beter dan "zwarte".

Hawaii

obama is opgegroeid op Hawaii, ik heb een week op Hawaii, Oahu, Honolulu mogen rondlopen, echt een openbaring hoe divers daar de etnische diversiteit is. Dat moet voor een gekleurd kind met een blanke moeder een heerlijke plek zijn geweest om op te groeien, wij voelden ons in elk geval buitengewoon normaal.

Pluk

"Maar ik word ook vaak en beetje iebelig van alle woorden die ineens "besmet" zijn en niet meer gebruikt mogen worden"

Dat komt omdat jij nooit met zo'n beladen term aangesproken bent. Je iebelig voelen omdat je een nieuwe term moet leren toepassen is echt een minder vervelende emotie.

Polly Shearman

Polly Shearman

19-01-2009 om 14:52

South park ( ot)

iemand toevallig ook de aflevering gezien, waarin obama de verkiezing wint en samen met Gore zo blij is omdat ze nu eindelijk samen hun plannetje kunnen uitvoeren. Ze willen een diamant stelen en de beveiligings tunnel van The oval office loopt recht onder ( of boven) de zwaar bewaakte diamant!
Al die verkiezings strijd, alleen daarom whahahahah
echt ik heb helemaal dubbel gelegen.
groet, polly

Haarlemse

ik heb hier een kleine Haarlemse, ze is niet blank en niet Aziatisch. Ze heeft wel een Groningse papa en een Koreaanse mama zoals ze dat zelf zo zegt.

Ze is wie ze is, er hoeft geen labeltje op haar, niemand die haar kent heeft een etnisch label nodig om haar te omschrijven, dat is wat andere, buitenstaanders alleen maar willen voor hun eigen gemak.

Ze heeft een naam, een grote glimlach en donkerbruin glanzend haar, ze draagt een bepaalde stijl kleding, ze is makkelijk zonder etnische benaming aan te wijzen. Een etnisch labeltje doet geen recht aan wie mijn dochter is.

Polly

ik vond Mccain met die snor erg grappig !

Polly Shearman

Polly Shearman

19-01-2009 om 15:43

Manda

oh ja idd mccain.. whahah hoe kom ik nou op gore?
LOL

Tirza G.

Tirza G.

19-01-2009 om 16:33

Beroepspoliticus

Nou, sorry, ik vind beroepspoliticus niet bepaald een nadeel vor de president van de VS. Neeeeee, B-acteur of pinda-boer - dát is een aanbeveling.

Tirza

Lol

haha Tirza !

Het zou wat zijn als Obama naast zijn werk als president ook nog een baan erbij moet nemen om zijn inkomen bij elkaar te scharrelen. Dan moet ook die hele beveiliging telkens mee, lijkt mij niet handig.

Ik stond overigens weer versteld van zijn salaris van $4 ton, vond ik best wel 'weinig', zeker nu de dollar laag staat ;-)

Salaris

Het salaris van de president van de VS is ook relatief laag. Maar na hun maximaal 8 jaar begint het Grote Binnenlopen in het boeken- en lezingencircuit geloof ik. Dus per saldo wordt een mens er niet armer van ;-)

Groeten,

Temet

Tinus_p

Tinus_p

19-01-2009 om 17:07

Temet

Temet:
"Het salaris van de president van de VS is ook relatief laag."
De meeste amerikaanse politici verdienen prive goed geld, _voordat_ ze de politiek ingaan. De Clintons waren geslaagde advocaten; de Bushes zaten in de Texaanse Olie.

Nou ja

goed ik zag laatst het salaris van Beatrix voorbij komen, die 'doet' dan veel meer E 8 ton geloof ik, euro's dus. Maar goed, die kan dan ook geen boeken en lezingen voor grof geld gaan geven. En misschien doen de oranjes het ook niet voor minder, heffen ze zichzelf op als er in het salaris gesneden wordt ;-)

Asa Torell

Asa Torell

19-01-2009 om 20:05

Mulat

Ja vreselijk. Niet alleen de echte betekenis uit het latijn die Manda al noemt. Maar ook het hele idee dat bij dat woord hoorde, dat iemand gedefinieerd werd door de hoeveelheid voorouders zus en zo, en of dat dan 1 of meer generaties terug was, netjes opgedeeld tot elke 1/16 meer of mindere witte komaf... echt een slavenverkoopterm.
Overigens is de definitie van zwart in de VS volgens mij ook hier aan gerelateerd (geweest) met minder dan 1/8 of 1/16 (welke van de 2 weet ik niet meer) afrikaans bloed als de limiet om niet meer zwart te zijn en de (vroeger) bij wit horende privileges te genieten.

Massi Nissa

Massi Nissa

19-01-2009 om 22:05

Mulat

Belachelijke, oubollige term. Was lichtelijk verbijsterd dat de Volkskrant hem vandaag nog in een artikel gebruikte (iets over de zevende zwarte president van Amerika).
Even ot, ik ben halverwege Dreams from my father van Obama en kan een ding met zekerheid stellen: we krijgen een bedachtzame en zeer intelligente Amerikaanse president die ook nog kan schrijven. Sjonge. Bijna zielig hoe de semi-ongeletterde Bush daarbij zal afsteken.
En ons eigen mulatje van twee kent maar 1 politicus van gezicht en naam: Obama!
Groetjes
Massi

tonny

tonny

19-01-2009 om 23:13

Ik kijk ernaar uit

en het raakt me wel degelijk, wat er morgen in de VS staat te gebeuren.

Tegelijk vind ik het griezelig dat de verwachtingen zo enorm hoog gespannen zijn. Als iedereen op zijn eigen plek in de wereld de gekoesterde hoop helpt waarmaken, dan kan het wat worden!

tonny

Kaaskopje

Kaaskopje

20-01-2009 om 01:29

Waar heb jij last van?

Wat een tijd om nog op OO te zitten, maar als ik de tekst van je vraag lees voel ik me echt geïrriteerd. Van mij mag je Obama een mulat noemen, maar waarom zou je het doen? Maak je je bij een Surinaamse president ook druk om de naam van zijn 'gemengdheid'? Vanaf het begin is er niet ingewikkeld gedaan over de manier waarop Obama is opgevoed. Bij zijn blanke grootouders. Had hij ze aan je voor moeten stellen? Kennen we de ouders van Clinton eigenlijk? Kan best hoor, maar dat heb ik dan gemist. Ik weet niet of het je opgevallen is, maar zodra een mens niet lelieblank is maar getint door een zwarte vader of moeder dan wordt diegene vooral gezien als 'zwart'. Dat is geen keus.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-01-2009 om 01:31

Ah, ik val duidelijk in herhaling

Ik kom duidelijk wat achter de feiten aan, ik had dit draadje ook gister nog niet gezien. Tinus heeft het ook al over lelieblank:-)

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.