Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Pelle

Pelle

18-03-2011 om 07:57

Waar wil je wonen als je 80 bent....

In navolging van waar woon je nu. Waar wil je wonen als je 80 bent? Niet perse alleen de stad maar waar wil je naar kijken als je achter de geraniums zit (je uitzicht dus) en wat moet je op loopafstand hebben (voor zover je nog loopt)?

Sancy

Sancy

18-03-2011 om 08:27

Ah!

Ik zit het liefst op mijn 80ste in een penthouse met uitzicht op zee (als het even meezit ook nog in een subtropisch land of zo), van alle materiële gemakken voorzien, waar ik mijn dagen slijt met afwisselend naar de zee en in mijn boeken kijken.
Als alternatief: in een onverklaarbaar bewoonde boerderij op het platteland bij bos en water met allemaal kunstvoorwerpen die ik verzameld heb op mijn reizen. Als de gek van de streek, het kattenvrouwtje van de buurt, de zonderling van het dorp. Heerlijk lijkt me dat.

Tja

de stad is wel duidelijk inmiddels ;-)

De benedenwoning van een oud herenhuis hier aan het centrum met voortuin voor de privacy en achtertuin voor de poezen en kleinkinderen. Dat zal het denk ik worden. Je hebt hier een singel die ik erg mooi vind, kijkt uit over water en een parkje, mooie oude herenhuizen en op loopafstand van het centrum en station.

Over 10 jaar wil ik wel die kant op, misschien dan het hele huis en zodra wij oud zijn de boel splitsen in boven en benedenwoning. Enig lijkt mij, kan ik weer lekker slopen en renoveren. En dan er tot zo lang mogelijk blijven.

Ijmuiden!

Zie hierboven in het draadje van Manda.

Echt.

Fiorucci

Fiorucci

18-03-2011 om 09:21

Zee

Oh dan woon ik aan zee.

maan.

maan.

18-03-2011 om 09:25

Gemak

mochten we de tachtig halen, dan hoop ik een woning te hebben die gelijkvloers is en met een winkel op loopafstand, ook graag een huisarts iets dichterbij dan nu. verder maakt het me niet zo veel uit.

Francien

Francien

18-03-2011 om 09:40

Een appartementje

Oh, dan zou ik denk ik voor een appartementje gaan, met lift. En dan wel op een druk punt, maar dan ook weer niet zo dat ik ieder weekend overlast heb van herrie door uitgaans publiek. In Hilversum is er zo'n flat bij de rotonde bij gooiland, dan wil ik daar wel op de hoek wonen, lekker hoog. Kan ik vanaf mijn raam de hele rotonde zien, hotel restaurant Gooiland, je hebt de hele dag leven om je heen en winkelcentrum is ook nog dichtbij. Maar dan alleen op dat hoekje he, als je de aan de andere kant zit kijk je uit op een soort binnen terrein....nou daar zou ik meteen depressief van worden :-)
Huisje in het bos is me dan ook te rustig, zelfde een beetje als Pelle hierboven schrijft, beetje leven in de brouwerij en toch van alle gemakken voorzien.

In elk geval gelijkvloers :-)

In een bungalow met patio, met een glazen dak dat dichtgeschoven kan worden, met een serre en vooral met een forse garage, zodat de solomotoren en motor met zijspan erin passen. Want natuurlijk rijden we dan nog. Dat huis staat waarschijnlijk in een suf dorpje, zodat de kleinkinders de ruimte hebben om buiten te spelen. Wellicht in het buitenland - Zuid-Duitsland, Oostenrijk, maar misschien ook wel gewoon in Friesland of elders in Nederland.

Niet op het platteland

In de stad ergens. Als ik een gammel oud dametje ben kan ik natuurlijk nog steeds niet of inmiddels niet meer autorijden, en dan wil ik wel graag winkels en andere handige voorzieningen op loopafstand hebben. Dus in de stad of een groot dorp, bij voorkeur aan zee. O ja, en met een flinke tuin erachter waar ik dan nog een beetje rond kan scharrelen.
Dan ben ik wel weduwe of gescheiden, want mijn huidige partner krijg ik nooit mee naar de kust.

Wat zee betreft, ik vind een plaats als Schiermonnikoog geweldig en zou daar best langere tijd willen verblijven, maar besef dat ik daar zelfs nu in de winter waarschijnlijk diep bedroefd zou worden, en als ik oud en gammel ben helemaal.

Groeten,

Temet

Nadeel van aan zee

is dat je altijd in de wind en het zand zit, ja het waait er altijd. Als hier de wind richting oosten waait dan zitten de ramen onder een dun laagje duinzand, wat wel weer gaaf is is dat je dan de zeelucht kan ruiken.

Cobi

Maar tegen die tijd hebben wij de loterij gewonnen, denk ik, en het eerste dat wij dan doen is een werkster en een tuinman inhuren ;-) Ik vind een tuin prima, maar ik moet er zo min mogelijk aanhoeven doen...
(Ik denk dat ik dan ook maar meteen een goede monteur in vaste dienst neem, dan kan ik een oldtimer motor en oldtimer auto rijden!)

tonny

tonny

18-03-2011 om 10:06

Als ik 80 ben

wil ik in een dorp wonen, in een of andere levensloopbestendige woning en liefst niet te ver bij enkele van mijn kinderen vandaan. Liefst een beetje kleinschalig.

Regeren is vooruitzien, ik hoop dat op tijd de wijsheid te hebben om de juiste beslissingen te nemen. Het is belangrijk fit genoeg zijn om ook andere contacten te hebben en te onderhouden dan die met familie. Als je eenmaal hulpbehoevend raakt komt het daar niet meer van en ben je wel in toenemende mate aangewezen op mantelzorg (gezien bezuiniging en algehele vergrijzing).

Zeker zo belangrijk als de woonplek lijkt me de instelling die je hebt. Niet onnodig zeuren, aandacht houden voor mensen en dingen om je heen. Afleiding zoeken.

Pfoe, ik ben best blij nog geen 80 te zijn. Het lijkt me niet eenvoudig.

tonny

tonny

18-03-2011 om 10:06

Oh ja, níet ergens heel hoog!

Dan heb je weliswaar mooi uitzicht, maar je ziet geen mens meer voorbij komen en dat lijkt me enorm saai.

Wat een vraag...

in het OOL verzorgingshuis natuurlijk!

Haha tonny

Tonny: "Pfoe, ik ben best blij nog geen 80 te zijn. Het lijkt me niet eenvoudig." Ach, je groeit erin... ;-)

Fiorucci

Fiorucci

18-03-2011 om 10:50

Pelle

Ik vind voetbal juist saai..:)

Maylise

Maylise

18-03-2011 om 11:19

Warm en levendig

Ergens waar het warm en levendig is en het liefst niet te ver van de zee vandaan. Waar we nu wonen (Zuid Frankrijk) zou ik prima vinden. Er wonen hier toch al heel veel bejaarden dus een paar extra vallen niet op :)

Het liefst wel een tuin eigenlijk met een zwembad als het enigszins kan of als alternatief een appartementencomplex met een gezamenlijk zwembad; Het voordeel van een appartement is weer dat je makkelijker de boel afsluit om een paar maanden op reis te gaan naar kinderen die ver weg wonen.

Polly Shearman

Polly Shearman

18-03-2011 om 12:04

Op een kleinschalige woongroep

Met mijn allerliefste vriendinnen.

En dan drijven we de verzorging tot waanzin!!!! ik word later zooooo lastig als ik hulpbehoevend word dat weet ik nu al.
Maar ik word dan natuurlijk verzorgd door mensen die ik zelf heb opgeleid, of de nazaten daarvan. Dus ik word verzorgd met LIEFDE!~!

Ik heb niet de ijdelehoop dat ik als ik 80 ben nog zelfstandig kan wonen op een hutje op de hei, daarvoor zie ik te veel

Chippie

Chippie

18-03-2011 om 12:38

Waar ik gelukkig ben op mijn 60ste

Het lijkt mij heel erg zuur om te moeten verkassen alleen omdat je te oud, niet mobiel, etc. bent. Het liefst zou ik gewoon wonen zoals ik nu ook woon. In een gewone straat met buren en spelende kinderen, in een groot huis waar mijn kinderen en kleinkinderen lekker aan onze immense tafel kunnen aanschuiven en kunnen logeren, een tuin om naar de vogeltjes te luisteren en een beetje rond te scharrelen en te genieten van de eerste krokusjes.

Als ik hulpbehoevend ben-wordt komt er wel een oplossing. We verbouwen de garage tot slaapkamer en douche, er komt een tuinman, een huishoudelijke hulp en eventueel wijkverpleging. Logés moeten hun eigen bed opmaken maar ze blijven welkom. Als ik niet meer kan rijden, neem ik de taxi naar de bridgeclub. Die grote keuken wordt misschien alleen gebruikt om de tafeltje/dekje/maaltijd te verwarmen in de magnetron maar lege keukenkastjes eten geen brood.

Ik zie me in ieder geval niet wonen in een appartementje in een straatje of onpersoonlijk complex met aangepaste aanleunwoningen, een klein woonkamertje, geen logeerkamer en twee balkonpotten als tuin.

Ik wil reuring om me heen, ik wil de ruimte om met de hele familie kerst te vieren (ik zie me helemaal zitten met mijn grijze knotje tussen al onze nazaten), ik wil in contact met de wereld blijven en ik wil een eigen stukje tuin.

Hibiscus

Hibiscus

18-03-2011 om 12:39

Inwonend bij een van mijn kinderen

haha, nee hoor, grapje.

Wij hebben het altijd over een mooi appartement aan het water. Ik zou heel graag bij een grote rivier wonen, in een stad. Ik vind het altijd heel prettig om water te zien stromen, en boten voorbij te zien komen. Maar een mooie bungalow met een tuin is ook prettig.

Ik denk dat Nederland trouwens een erg prettig land is om oud te zijn, een stuk beter dan wat ik hier om me heen zie aan voorzieningen voor de ouderen.

Hibiscus

Chippie

Chippie

18-03-2011 om 13:05

Pelle

Nee, een grijs knotje heb ik op mijn 80ste en ik wil wonen waar ik op mijn 60ste ook gelukkig ben. Het lijkt mij vreselijk om te ´moeten´ verhuizen omdat je minder mobiel etc bent. Ik zoek liever naar oplossingen om te blijven wonen waar ik woon.

neteret mut

neteret mut

18-03-2011 om 14:00

Sluit me aan bij chippie

Huis aanpassen aan je behoefte ipv verhuizen naar iets anders heeft meer mijn voorkeur. Zou zelfs kunnen in het huis waar ik nu woon. Een huisje op het platteland of tegen een bosrand aan, leuk (maar mijn verstand roept dan meteen allerlei bezwaren als "afgelegen", "tuinonderhoud"). Ik weet werkelijk niet wat ik zou WILLEN. Ik denk dat waar ik tegen die tijd zal wonen me minder kan schelen dan bv of ik nog kan lezen en of ik nog helder zal zijn.

Maylise

Maylise

18-03-2011 om 14:02

Nou

Ik ga er helemaal niet vanuit dat ik op die leeftijd niet meer voor mezelf kan zorgen en ergens in een tehuis zit. Natuurlijk kan het maar het hoeft toch helemaal niet? Mijn moeder woont ook nog zelfstandig. De ouders van mijn vader woonden tot hun dood zelfstandig en toen liepen ze al tegen de 100. Mijn oud tante heeft tot haar 90ste zelfstandig gewoond (en toen is ze gestorven). Mijn moeder's moeder is op haar 90ste gestorven. De laatste jaren woonde ze bij ons maar het was zeker geen verzorgingstehuis materiaal. Mijn moeder's vader daarentegen is heel jong gestorven dus dat kan ook nog. Mijn buurvrouw van 85 woont op zichzelf. Een vriend van mij (zelf ergens in de 60) is getrouwd met een man die nu zo'n 85 is. Die man gaat ook nog zelfstandig op de fiets naar de voetbal club, doet boodschappen en wandelt met de hond. Hij speelt geen voetbal meer maar kijkt gezellig mee naar de wedstrijden vanuit de kantine onder het genot van een biertje. Mijn oom van in de 80 zit nu ergens op een tropisch eiland aan het strand waar hij de helft van het jaar woont.

ik weet best dat er ook een andere kant is en dat je inderdaad dement kun worden of dat er speciale zorg nodig is maar ik ben optimistisch genoeg om er vanuit te gaan dat ik zelfstandig kan blijven wonen met wat hulp van de kinderen en thuiszorg als dat laatste dan nog bestaat.

Niet te praktisch worden ... :-)

Dit was toch een droomdraadje?

Vic

Vic

18-03-2011 om 14:18

Hmmm

In het ideale geval leef ik op mijn 80e gelukkig getrouwd in een penthouse met uitzicht op bos, hei of zee. Ik denk niet dat ik 80 word, maar het kan meevallen ;-)

Eensch met cobi

Cobi, doe jij de discussie verder? Ik word anders weer zo stichtelijk. Mensen gaan kleiner wonen niet omdat ze zichzelf opgeven maar omdat ze hun behoeften zien veranderen en daarnaar handelen. Dat vind ik juist sterk. Waardig oud worden is een kunst. Groot willen blijven wonen lijkt op jong willen blijven als je het mij vraagt. Eeuwig jong. Die pil moeten ze nog uitvinden.

Oh en cobi, prik je nog ff die datum? Of moet ik nog een rijtje leveren? Geheel o.t.

Beau Ter Ham

Beau Ter Ham

18-03-2011 om 14:52

Maylisse

Wonen in Z Frankrijk. Het klinkt aanlokkelijk. Dit jaar gaan we voor het eerst naar Z Frankrijk. We kijken er erg naar uit.

Hibiscus

Hibiscus

18-03-2011 om 14:57

Overwaarde

Die overwaarde moet je dan natuurlijk aan je kinderen schenken...

Doet me denken aan een grapje wat ik pas hoorde: "Ik heb best een hoop geld, helaas zit het nu nog even allemaal in het huis van mijn ouders."

Ik ben ook voor kleiner wonen als je ouder bent, vandaar dat appartement met uitzicht op water. Ik zou nu wel graag wat groter wonen, voor ik het weet ben ik 80. Misschien moeten we hier gewoon blijven, besparen we ons het verhuizen straks :-)

Mijn schoon-oma bleef in haar huis wonen en is daar verzorgd door de thuiszorg die 4 x per dag kwam. Niet in Nederland, ik weet niet of die zorg hier ook zo geboden kan worden. Daar betaalde ze wel voor, maar het was wel heel prettig om thuis te kunnen sterven met familie om haar heen in haar eigen vertrouwde omgeving.

Hibiscus

Klein wonen, aan de andere kant

misschien besluiten beide dochters wel ver van hier te gaan wonen en komen ze beide met hun hele gezin hier logeren, lijkt mij enig, dan zal ik niet klein willen wonen, het lijkt mij echt geweldig om oma te zijn en dan de kleinkinderen regelmatig te logeren hebben tijdens schoolvakanties. Als mijn oudste op dezelfde leeftijd moeder wordt dan ben ik 56, ik ga er even vanuit dat ik dan nog wel fit ben. Ach dat is ook een droom, het lijkt mij zo bijzonder om je pas geboren kleinkind vast te houden.

Ultiem lijkt mij tzt een benedenwoning met grote tuin met een sous waar dan iedereen kan komen logeren of toch weer even wonen als dat onverhoopt nodig is.

En veel reizen als man met pensioen is, lijkt mij heerlijk, alles samen zien en het geld er voor hebben om dat te betalen, ja echt een droom.

fladder

fladder

18-03-2011 om 16:57

Aan zee...

Of er heel dichtbij. Liefst op een Waddeneiland. Anders bij Egmond of zo. Of in Zeeland. Met drie of vier kamers. Een knusse woonkamer, een slaapkamer en een werkkamertje om te tekenen, te schilderen en te schrijven. En een logeerkamertje.
En een tuintje.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.