Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Amsterdamse

Amsterdamse

05-05-2018 om 20:13

Eindexamen 2018

Nog meer kinderen die dit jaar eindexamen doen?

Oudste doet dit jaar eindexamen vmbo-t. Ze staat er niet zo goed voor. Vier 5en nogeen beetje, een 6 en een ruime 7. Tijdens de se periode zag ze het helemaal niet meer zitten, en had eigenlijk opgegeven en deed niks meer. Zelfs opdrachten maken niet, terwijl ze dat normaal wel leuk vindt en er in de vormgeving ook iets moois van maakt.

Aan het idee van zakken is ze nu gewend, na de eerste paniek. En nu toch heeft ze ineens motivatie, heeft een strak leerschema gemaakt en houdt zich daar behoorlijk redelijk aan. Ondanks het mooie weer en alle verleidingen van vakantievierende vrienden.

Ben benieuwd of het de 7,3tjes gaat opleveren die ze nodig heeft!
Hoe vergaat het jullie kinderen?


Onverwachte kandidaat

Mijn dochter heeft vorig jaar eindexamen havo gedaan. Dit jaar had ze een tussenjaar. Rond kerst heeft ze besloten dat ze toch per we haar vwo diploma wil halen. Ze heeft zich voor de staatsexamens Engels, Nederlands en geschiedenis ingeschreven, boeken gekocht en aan het leren geslagen. Helemaal in d'r eentje. Ze heeft aanstaande maandag haar eerste examen, te vergelijken met een SE. Ben benieuwd hoe ze het er vanaf gaat brengen!

skik

Saai

Hier een tamelijk saai verhaal maar die zijn er nou eenmaal ook. Zoon doet VWO en staat er goed voor. Als ie echt zijn best doet kan ie cum laude slagen. Zelf vindt ie het allemaal niet bijzonder maar ik zou er destijds jaloers op zijn geweest. Hij leert elke dag wel iets maar alleen voor wiskunde en Grieks. De andere vakken : geen idee.
Voor mijn zoon hoef ik dus niet nauwelijks te duimen. Doe ik het wel voor jouw dochter Amsterdamse!

Hier ook 1

Dochter doet eindexamen havo. De middelbare schooltijd is voor haar anders gelopen dan verwacht. Afgestroomd en diagnose ADD gekregen. En nog gaat het moeizaam. Maar ze staat er wonderbaarlijk genoeg best aardig voor dus grote kans dat het goedkomt.

Succes voor je dochter Amsterdamse!

Bennikki

Bennikki

05-05-2018 om 22:47

En hier

Dochter doet havo examen, is afgestroomd vorig jaar omdat ze school "niet boeiend" vond en geen universitaire studie wilde. Dat was een frustrerende periode.. Nu doet ze haar best en staat er goed voor. En nu wil ze volgend jaar vwo-examen doen en naar de universiteit. Wij wachten af. Maar ik maak me eigenlijk geen zorgen of ze gaat slagen, das na 2 jaar strijd ook wel eens fijn.
Succes alvast voor jullie kinderen!

Amsterdamse

Amsterdamse

05-05-2018 om 22:57

Staatsexamens

Skik, wat knap van je dochter, alles zelf geregeld. Als ze maandag al haar eerste examen heeft, zijn de staatsexamens dus niet gelijk met de andere eindexamens?

Jutta, fijn dat je zoon er zo goed voorstaat!

Picasso, herkenbaar, dochter ging met stevig havoadvies naar mavo/havo klas, maar met ADD kost het leren haar veel tijd en moeite. Daarom vind ik het knap dat ze zichzelf toch zo opgeraapt heeft en ik hoop dat ze het volhoudt en vooral dat het iets oplevert.

En uiteraard ook succes voor jullie kinderen!

Pennestreek

Pennestreek

05-05-2018 om 23:13

Dochter eindexamen Mavo

Zo heet het op haar school. Ze doet eindexamen in 7 vakken, zodat ze door kan naar de Havo. Had ze ook in 1 keer kunnen doen, als ze vanaf de brugklas een klein beetje inzet had getoond. Maar haar sociaal leven is belangrijker . Ach, ze is een hele jonge leerling, wordt pas in oktober 16, dus ik vind het geen probleem. Ze doet redelijk haar best, maar haalt zonder overspannen te raken al best aardige cijfers, dus ze stopt er zeker niet teveel energie in. En sinds kort heeft ze een vriendje, dat leidt natuurlijk ook af. Het is wel fijn dat hij bij haar in de klas zit en dus ook moet leren!

Ik heb er vertrouwen in dat het haar gaat lukken om naar de Havo te gaan. Of ze dat ook echt gaat halen, daar ben ik minder zeker van. Dan zal ze echt wel een tandje bij moeten zetten. Maar ik vind het geweldig dat ze het wil doen en ik hoop dat het haar lukt.

Volgend jaar is zoon aan de beurt, die doet Havo en dat moet ook makkelijk lukken. Heerlijk hoor, het traject van zoon was tot nu toe moeizaam, daar hebben wij als ouders ook heel veel tijd en energie in gestoken, dus het is heel fijn dat het nu eindelijk allemaal een beetje 'vanzelf' gaat. Vooral voor zoon zelf natuurlijk, maar ook voor ons.

Hier middelste zoon.

Vwo examen. Staat er prima voor, heeft de planning prima onder controle. Geen enkele stress bij mij. Hooguit een beetje gezonde spanning bij hem. Komt helemaal goed.

Ik heb eigenlijk meer stress van mijn eigen havo 5 eindexamenklas. Daar zitten een stuk meer zorgelijke gevallen in....

Succes allemaal!

Ingrid

wendy

wendy

06-05-2018 om 10:39

Compensatiepunt

Amsterdamse ze heeft wel een compensatiepunt.

Mijn kind doet vmbo t examen voor de 2de keer dit jaar gelukkig staat hij er een heel stuk beter voor dan afgelopen jaar.

BO

BO

06-05-2018 om 12:37

hier

eentje die vmbo-basis examen doet. We zijn deze twee wk eigenlijk alleen volle bak bezig met zijn theorie-examen voor de auto Dat is echt een enorme klus voor iemand die nooit geleerd heeft zelf een boek te pakken en eruit te gaan leren. Gelukkig kan het ook voorgelezen worden en we oefenen heel veel situaties en examenvragen.

Tango

Tango

06-05-2018 om 15:34

Tweede keer

Hier doet dochter voor de tweede keer VMBO-T examen. Vorig jaar is ze gezakt. Ze staat er nu gelukkig een stuk beter voor, al zal ze toch nog aardige cijfers moeten halen. Ze staat alles voldoende, behalve Engels een 5. Ze ging de meivakantie fanatiek van start met leren, maar de laatste dagen heeft ze alleen maar feesten en festivals bezocht en morgen gaan we een midweek weg t/m vrijdag dus dan komt er ook weinig van leren. Dat wordt volgend weekend nog even blokken. Ze start met Engels, waar ze het slechtste voor staat, maar wel bijles gehad. En verder kan je voor teksten ook weinig leren, alleen oefenen. Dat heeft ze flink gedaan. Daarna een vrije dag waarin ze ook nog kan leren, dus ze heeft nog wat tijd.
Dochter wil ook starten met rijles en bij haar wordt die theorie ook nog wel een lastig iets. Daarom ook maar besloten na haar examens met alles te starten. Ze heeft het nu al druk genoeg.

Dora

Dora

06-05-2018 om 17:23

Hier ook

De afgelopen 2 jaar ging het opeens slecht. Dochter raakte lamgeslagen door alle opdrachten. Laatste SE week haalde ze opeens voldoendes. Dus nu staat ze voor alles tussen 5,5 en 6, met forse uitschieters omhoog bij Engels en combinatiecijfer. Ze zal alle zeilen bij moeten zetten.

Tango...lichte verbazing hier....

Ga je echt een midweek op vakantie net voor de examens? Die je dochter voor de tweede keer doet? En had je echt overwogen je dochter misschien haar theorie te laten doen in deze periode?

Niet als kritiek zien hoor, maar gewoon als oprecht geïnteresseerde vraag. Mijn zoon staat er echt prima voor, en ik twijfel er niet aan dat hij met mooie cijfers zal slagen, en ik ben echt zo relaxed als wat, maar echt no way dat ik komende week vakantie zou plannen. Geen haar op mijn hoofd. Gewoon thuis, rust, regelmaat, en alle kans om te leren wat hij nodig vindt. Of dat veel of weinig is, daar bemoei ik me niet eens mee, maar ik wil wel dat die tijd er is. En dat hij die kan benutten zoals het op dat moment goed voelt. Hij ook volgens mij.

Sta jij daar echt zo anders in? En je dochter ook? Stel ( vast niet hoor, maar stel...) dat ze straks een her heeft, of zakt...zou je jezelf dan niet afvragen of het te maken had met die midweek weg? Ik ben echt benieuwd hoe dat bij jullie ‘werkt’.....

Ingrid

Tango

Tango

06-05-2018 om 19:55

Snap het hoor Ingrid

Dat je dit vraagt. Vorig jaar waren we ook een week weg in de meivakantie. Ik heb geen moment gedacht dat dit met het slechte resultaat te maken heeft gehad want de week daarna deed dochter ook nagenoeg niets. Nu dus andersom. De eerste week thuis heeft ze wat gedaan, maar de laatste dagen niet meer. Zelf had ze totaal geen bezwaar tegen de midweek weg. Ze mocht ook thuisblijven om te leren maar wilde echt niet. We blijven in Nederland dus het is geen heel interessante vakantie.
Wat betreft die theorie. Ze wilde zelf met haar verjaardag in april al starten met haar rijbewijs. Dat hebben wij tegen gehouden.

hier

Onze oudste van 17 die examen gymnasium doet. Hij staat er redelijk voor (zessen, zevens en 1 acht), is vorige week een week op vakantie geweest (had wat boeken mee maar die zijn niet aangeraakt) en doet nu (hopelijk?) wel af en toe iets. Hij maakt zich er totaal niet druk om, zegt dat het makkelijk moet lukken. Ik ben wel een tijdje bang dat hij het onderschat, maar daar moet hij dan zelf maar achter komen. Ik kan hem nou eenmaal niet dwingen...

Dora

Dora

06-05-2018 om 20:52

Hier

Is dochter zelf 10 dagen weg. Ze logeert bij een zeer serieuze vriendin die allern thuis is en dat niet ptettig vond. Er is dus van alles mogelijk, zolang de eindexamenkandidaten maar de baas zijn. Ze werkt daar veel beter.

Balans

Het is natuurlijk een balans. Je overweegt. Maar een weekje ontspannen voordat de eindspurt begint lijkt me juist wel goed. Er fit voor klaarstaan met een fris hoofd, ontspannen. Vooral kinderen die van zichzelf al tobben kunnen zon weekje goed gebruiken.

Het is toch ook 'al work and no play...'. Als de verveling toeslaat doen ze ook niets meer aan hun schoolwerk. De lethargie kan ook om de hoek liggen.

In de balans kan vakantie juist heel goed zijn.

tem

tem

06-05-2018 om 22:37

OTT

Dat voorlezen van het theorie-examen heeft mijn zoon ook laten doen. Hij heeft dat zó fijn gevonden. Was erg rustgevend.

De eis van 5,5 en meer

Vorig jaar twee examenkandidaten; best stressvol. Jammergenoeg niet allebei geslaagd.
Dit jaar dus eentje die via vavo een paar vakken over doet om zo de gevreesde regel “‘gemiddelde van alle CE” dient 5,5 of hoger te bereiken.
Kind had wel genoeg compensatie vanuit de SE’s maar struikelde in de CE-weken.
Dit jaar nog meer compensatie vanuit de SE’s. Maar we weten dat het gaat en staat om de CE. Komende week een paar examentrainingen. Kind heeft er wel vertrouwen in dat dit jaar wel voldaan wordt, maar neemt geen risico’s. Zaken zoals verjaardagen en rijlessen worden opgeschoven tot nader.
Toch stond dit weekend ook in teken van ontspanning.

Maar een weekje weg zou ik zelf niet voor gekozen hebben; kind heeft namelijk een diploma nodig om zich ergens te kunnen aanmelden. Ook zo’n aanscherping binnen het onderwijs, grr.

Tango en anderen..

Dank voor jullie ‘visie’. Klinkt ook best heel prima zoals jullie het vertellen. Maar ik zou er zelf echt nerveus van worden als ik in t vooruit iets geboekt had. Heb zelf het geviel dat een kind vooraf niet altijd even goed kan overzien hoe dat gaat werken, examens voorbereiden. Dus liever alle opties openlaten.. Als ontspanning een goed plan lijkt kun je toch ook gewoon lekker een dagje weg gaan, of desnoods 2. A la minute bedacht. Maar stel dat kind wel de zenuwen krijgt en wil leren.,,dan lijkt het mij fijn dat er geen geplande vakantie als een soort groot ‘blok’ in het schema staat. Daarom zounik het probleem vermijden denk ik, en hem gewoon anders/later plannen
En moederkloek als ik ben, ik zou ook niet snel zonder de puber in kwestie weggaan denk ik, in zo’n week. Hoe zelfstandig ze ook zijn, ik zou het geruststellend vinden om ( hoe onzichtbaar en misschien overbodig ook) op de achtergrond aanwezig te zijn. Voor het obligate kopje thee tussendoor, een schouderklopje of duwtje in de rug op zijn tijd, wat inhoudelijke support en tips op beta-vlak of whatever handig lijkt.

Enfin, dat zijn mijn gedachten. Maar misschien ben ik daar ook wel wat neurotisch in. Leuk om te lezen hoe anders het ook kan.....

Ingrid

Paasei

Paasei

07-05-2018 om 08:49

Als Jippox

Hier ook eentje, eindexamen Technasium VWO. Is er behoorlijk relaxt over - en doet dus ook niet zo veel - maar dat hij zich eerlijk gezegd ook wel veroorloven. We hebben geen reden om ons zorgen te maken over zijn slagingskans. Desondanks wil ik wel dat hij het e.e.a. serieus neemt - blunderen kan altijd; zijn cito toets was dramatisch - en af en toe tijd aan besteed. Gelukkig ben ik momenteel vrij veel thuis en dan kan hij in de huiskamer komen zitten, onder mijn toezicht. Minder afleiding dan op zijn kamer... Hij focust zich op de vakken die hij nodig heeft voor zijn vervolgstudie. Liever een 8 dan een 7 op de eindlijst.

Hebben jullie kinderen allemaal - de zaken rond - hun vervolgopleiding allemaal geregeld? Zoon is ingeschreven bij de uni en heeft stufi aangevraagd. Spannendste nu wordt het zoeken naar een kamer in studeer-stad.

Nicolette

Nicolette

07-05-2018 om 09:08

En hier

En hier heb ik het 4e jaar op rij een examenkandidaat. Dochter doet examen VWO. Ze staat er prima voor, zelfs voor het vermaledijde Frans staat ze voldoende. Ze staat voor de rest rond de 7. Moet lukken, toch? En toch is ze zenuwachtig. Een collega op het werk stond er vorig jaar net zo voor als zij nu maar zij stond geen 5,5 gemiddeld voor de examens en is gezakt. En een andere collega stond een 4 voor een kernvak. Ook hij is gezakt.
Ze leert wel, kan harder maar ze doet wel zeer geregeld wat. Dat wisselt ze af met leuke dingen als een bevrijdingsfestival en een avondje cocktails drinken met vrienden. Zo heeft ze het altijd gedaan en ze weet wel wanneer ze te weinig doet. Dat heeft haar een jaar extra op school gekost. Morgen heeft ze een dag examentraining van school uit.
En ik dacht, dit is de laatste, komt zoon (2 diploma's) een paar weken terug dat hij stopt met zijn hbo studie en dat hij komend schooljaar zijn profiel wil verbeteren op de vavo om iets heel anders te gaan doen daarna. Dus volgend jaar waarschijnlijk toch weer een (gedeeltelijke) examenkandidaat.
Een opsteker voor de kandidaten die veelal tussen de 5,5 en 6 staan: zoon stond vorige jaar er ook zo voor na een zware operatie, hij is geslaagd met 1 5, 3 7s en de rest zessen.

teuntje

teuntje

07-05-2018 om 11:45

Zoon

Mijn zoon van 18 met ASS en ADHD doet examen vwo. Het gaat nog heel spannend worden of hij slaagt. Hij heeft twee moeilijke jaren achter de rug. Hij staat er niet super voor maar kan nog slagen als hij echt heel goed leert. Dat is nu nog wat lastig voor hem. Hij wil op zich wel maar zegt het niet te kunnen en wil zich ook niet echt laten leiden door ons. Hij heeft er al 1 examentraining opzitten en er volgen nog 2. Heel veel geld maar het helpt hem zich te focussen en geeft hem ook een beter gevoel doordat hij weet dat hij goed bezig is geweest.
Hij heeft zich nergens ingeschreven en gaat een tussenjaar nemen als hij slaagt. Als hij zakt gaan we beslissen of hij op huidige reguliere school blijft of naar vavo gaat.
Ik zal blij zijn als het 24 mei is. Dan hebben we rust tot 13 juni......spannend.,

Tine Winkel

Tine Winkel

07-05-2018 om 11:57

hier

doet oudste 6 VWO technasium. Werkt gestructureerd, wat inhoudt dat er ook regelmatig pauzes zijn voor leuke dingen, zoals sport of koken. Dat laatste vindt de rest van het gezin ook altijd erg fijn, want oudste kan goed koken.
Staat er v.w.b. cijfers erg goed voor, maar wil graag afsluiten met een mooie lijst. Cum laude behoort tot de mogelijkheden, dus daar wordt werk van gemaakt. Maar het voelt dus redelijk ontspannen hier in huis.
Studie aanmelding, regelen stufi allemaal door oudste zelf geregeld. Woonruimte schijnt in de gekozen studentenstad niet heel ingewikkeld te zijn, dus ook wat dat betreft zien we het ontspannen tegemoet.

Studie

Inderdaad Paasei, de periode na het examen wordt wellicht spannender dan het examen zelf. Kamer zoeken, ver van huis en starten met een studie waarvan je niet weet of het de juiste keus is. Voor mij is het vreemd dat er straks twee zonen op kamers wonen en nog meer hun eigen leven gaan leiden. Ik ben trots op ze maar zal jongste ook erg gaan missen. Ik geniet nog maar even van deze periode: eindexamen, vakantiebaan, gala ( en wat voor eentje...!) en als er niks geks gebeurt de diplomauitreiking met afscheid van de Middelbare School.

hier

Een 6VWO kandidaat die er redelijk goed voorstaat. Niet dat hij nu heel planmatig en gestructureerd te werk gaat in de voorbereiding, maar ik houd goede hoop. Ondanks feotfeit dat hij aan begin van de vakantie tot de ontdekking kwam dat zijn wiskundeboek nog op - een dichte - school ligt, in een locker van een vriend. (het sleuteltje van zijn eigen locker is al jaren kwijt).
En helaas de op Marktplaats aangeschafte vorige editie is weinig bruikbaar omdat het wiskunde examenprogramma onlangs is gewijzigd, bleek na aanschaf. Gelukkig wilde dochter wel bij een haar vriendinnen het juiste wiskundeboek regelen.

Mari39

Mari39

07-05-2018 om 15:59

hier

doet zoon examen tl. Doet wel wat ervoor maar mondjesmaat. Om eerlijk te zeggen kan hij zich dat ook veroorloven, en ik denk dat hij ook wel slaagt. Maar ja een eindexamen kan onverwachts heel moeilijk zijn of teveel vragen hebben, en hij wil wel naar de HAVO. En dat moet je een goed gemiddelde hebben.
Hij zelf heeft er alle vertrouwen in. Ik dus ook maar!

Pennestreek

Pennestreek

07-05-2018 om 16:17

Alkes

Hier kwam dochter er het eerste weekend van de vakantie achter dat al haar boeken nog in haar locker op school lagen. Daar hebben we de afgelopen jaren ook al eindeloos discussies over gehad. Boeken horen mee naar huis te gaan aan het eind van de dag, en zéker aan het begin van een vakantie. Maar ze op school laten liggen in de vakantie voor je CSE, dat is toch wel zo stupide dat ik er maar niks over heb gezegd... Gelukkig was op maandag de school wel open, en is ze dus met 2 tassen vol terug naar huis gefietst. Echt alles lag op school. Onbegrijpelijk he?! Geeft wel aan hoeveel ze ermee bezig is, met dat examen .

Tip artikel op OO

https://www.ouders.nl/artikelen/eindexamen-tips-voor-ouders

Dus even extra aandacht en liefde, rust en vers fruit.

Dora

Dora

07-05-2018 om 23:53

Pennestreek

Wat verschrikkelijk! Gelukkig heeft mijn dochter geen kluisje, amders was ze zeker ook tot zoiets in staat geweest.

Tango

Tango

08-05-2018 om 00:34

Inmiddels

Zijn we op vakantie. Dochter heeft een vriendin mee. Zij kwam vanmorgen met leerboeken aan want ze moest leren. Dochter nam vervolgens ook haar boeken mee. Eind van de middag hebben ze samen geleerd. Kan dus ook prima als je op vakantie bent.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.