Home » Forum » Eindexamen 2019

Eindexamen 2019

415 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Mussie
Eindexamen 2019

Ik heb er weer een! Een eindexamenkandidaat. Hij is best serieus aan het leren maar het niveau is wat hoog voor hem (HAVO). Hij moet er echt voor werken. Nog een week, dan gaan we beginnen. Hoe is het met de andere kandidaten?

AnneJ
Hier

Dochter heeft een dagje genomen om zichzelf te verzorgen. En haar haar. Even tot jezelf komen. Morgen is het weer of wiskunde of economie studeren. De vakantie is over. Volgende week heeft ze twee eindexamens schriftelijk. Ze doet staatsexamen en de mondelingen examens zijn in de zomer, maar de schriftelijke examens beginnen volgende week. Ze is al weken hard aan het werk, geholpen door school.

Mussie
Hoe werkt dat dan?

Krijg je mondeling en schriftelijk dus, bij die staatsexamens? En wie neemt die mondelinge examens dan af? Ik vind het hele examensysteem een soort marteling maar dat vind ik pas sinds m’n kinderen examen moeten doen dus ik ben vast niet objectief.

Jippox
klein beetje

Mijn 2e kind doet dit jaar één examen. Hij zit in de vijfde en volgt een vak vooruit. Volgend jaar de rest, dus. We hebben al gezegd dat als hij het examen van dit jaar goed maakt we een heel klein vlaggetje op zullen hangen :-)

Pam
Ja hier ook eentje

Dochter doet eindexamen vwo. Staat er goed voor en volgens mij gaat het haar zeker lukken, maar zelf is ze wel zenuwachtig. Hard aan het leren en proefexamens maken.

bicyclette
hier ook een examenkandidaat

Hier ook een examenkandidaat HAVO. Hij staat er goed voor, dus we maken ons geen zorgen. Geen meivakantie op zijn school: de examenleerlingen hebben gewoon iedere dag verplichte aanwezigheid en examentrainingen.

AnneJ
Mondeling Mussie

Volgens dochter zijn de mondelinge examens voor het staatsexamen in de zomer omdat de examinatoren voor de zomervakantie examens afnemen op reguliere scholen.
Verder heb ik hier niet meer het naadje van de kous in beeld en laat ik het over aan school en dochter. Op vraag van dochter kan ik nog wel overhoren of zo of meelezen.
We gaan het van het weekend hebben over het maken van een betoog, een beschouwing of een uiteenzetting. Dat is ook onderdeel van het examen en dat gaan we oefenen. Dochter kan zich er nog niet veel bij voorstellen.
Ze weet wel het verschil maar zelf ter plaatse zoiets maken is weer wat anders.

Emmawee
Ja hier

Onze oudste (fka Stoffer) doet eindexamen VMBO-T.
Wiskunde en Economie zijn de mogelijke struikelblokken. De rest moet goed gaan. Hij staat er voldoende voor met 3 zessen, 2 zevens en 1 acht.

Toch vinden wij hem wat al te ontspannen. Hij is nogal vol van zijn nieuwe baantje en de reis die hij na zijn examens gaat maken. Dus we hebben zojuist gezegd dat de vakantie voorbij is en dat de examentijd nu begonnen is. Hij stribbelde nog een beetje tegen, dus dat wordt morgen nog wat bijsturen. Het moet lukken, maar man wat is het lastig voor hem om de focus vast te houden. De motivatie is er. Hij heeft zin in zijn vervolgopleiding. En de kansen zijn er ook genoeg. Maar hij heeft (zoals het kan horen bij een jongen van 16) erg weinig oog voor het risico dat hij loopt. Wiskunde en Economie maakt hij soms echt slecht. Dat risico kan hij verkleinen door nu flink aan de bak te gaan.

Wij hebben de vlag in huis, maar moeten nog een stok aanschaffen en een houder op de gevel monteren. Dus ook van ons wordt nog een en ander verwacht.

Spannende tijd, raar idee dat het over (bijna) 2 weken alweer achter de rug is.

Pirata
VMBO-T

Hier ook VMBO-T. Er wordt elke dag geleerd uit de examenbundels en geoefend met proefexamens. Ik ben verbaasd want ik hoef niet te vragen of hij gaat leren.
Alleen zijn wiskunde, daar heeft ie nog niks aan gedaan want dat is zoooooo makkelijk. Dus daar maak ik me dan wel zorgen over.
Ik heb ook geen vlaggestok, wel een vlag van 3,99 van de Gamma. Die klem ik wel tussen een raam indien nodig, eigenlijk wil hij geen vlag.
Van enige vorm van zenuwen lijkt hier geen sprake.

IngridT
Ik heb er dit jaar 30....

Allemaal havo 5, een hele klas vol. 😀
Of ze hard aan het werk zijn? Ik weet het niet...het is. vakantie.....er zijn er wel zeker 8 tot 10 waar ik me wat zorgen over maak....

Ingrid

Mussie
IngridT

Nou als ik de vrienden van mn zoon zie en zoon zelf, dan zou ik me niet veel illusies maken Ingrid! Ze leren wel maar ze vinden na 1,5 uur (die ze voornamelijk hebben besteed aan op hun telefoon kijken) dat ze heel hard geleerd hebben. Maar zoals Emma ook al zegt, jongens van 16 en 17 in dit geval, zien soms de dingen een tikje anders.
Jippox, goed van je zoon. Scheelt toch een vak volgend jaar. Echt goed dat die flexibiliteit geboden wordt.

Martje
hier ook 1

Zoon doet eindexamen HAVO. Hij heeft vorig jaar al een examen gedaan, dus dat scheelt iets.

Geschiedenis en kunst zijn de lastigste vakken voor hem, omdat er veel voor geleerd moet worden. Ook hij heeft moeite om zijn concentratie vast te houden.

Alkes
hier ook

Dochter doet eindexamen vwo. Net als dochter van Pam staat ze er goed voor, maar is ze behoorlijk zenuwachtig. Ze is ijverig bezig met proefexamens en samenvattingen leren.
(eerste goede nieuws is al binnen omdat ze twee weken geleden hoorde dat ze is toegelaten tot gewenste studie).

Tihama
Staatsexamens

Bij Staatsexamens doe je het CSE mee met de landelijke examens. Tegelijk met alle scholen.
In het regulier onderwijs heb je dan al je schoolexamens gehad.

Bij Staatsexamens wordt je schoolexamen uitgevoerd door een mondeling examen. Dat betekent dat je dus na je CSE je schoolexamen aflegt. Bij dat mondeling zijn er steeds 2 docenten die je ondervragen.

Je krijgt ook pas je uitslag te horen na je mondeling. Met staatsexamens krijg je dus ook pas in juli te horen of je geslaagd bent.

skik
Twee vakken

Dichter heeft vorig jaar 3 vakken staatsexamen gedaan, was van plan er dit jaar 5 te doen maar gaat volledig stuk aan faalangst. Ze leest er nu voor om 2 vakken te gaan doen. Nog steeds geen volledig vwo- diploma dus, maar wel al een onvoorwaardelijk plekje op een universiteit in Londen wat ze graag wil studeren. Ik gelogd niet dat ze hard en het leren is maar de 2 vakken die ze gaat doen kan ze wel op basis van haar inzet van het afhelpen jaar. Alleen rustig blijven tijdens het examen en niet net als vorig jaar flauwvallen hopelijk.

skik

Alkes
skik

Kan ze daar ook studeren zonder volledig vwo diploma? of blijft die plek sowieso staan ook al haalt ze haar diploma niet? Wat naar trouwens die faalangst. Hier heeft dochter er beetje last van, met name voor de vakken die ze heel graag goed wil doen (wiskunde en natuurkunde). Ze legt de lat zelf hoog waardoor falen veel dichter op de loer ligt. Ik merk dat ik het lastig vind er mee om te gaan (ik ben zelf meer type "een 6 is ook goed en wie vraagt er ooit nog om je cijferlijst")

rutiel
Twee kandidaten

Hier twee examenkandidaten (1 havo en 1 vwo). Bij beiden is het spannend helaas. Zoon (VWO) is al een keer blijven zitten, dus ik heb eerlijk gezegd geen idee wat er gebeurt als hij zakt. Hij staat nu voor twee vakken een 5. Dochter heeft een zeg maar ingewikkeld jaar achter de rug, waardoor school op een tweede plan is komen te staan. En dit uit zich in haar cijfers. Ze heeft ook niet echt een plan bedacht voor na haar examen.

Vreemd genoeg ben ik er zelf vrij relaxed onder. Er zijn belangrijker zaken in het leven dan school. En ik heb ergens het basisvertrouwen dat het wel goed komt met allebei. Ook als het via wat vertragingen en omwegen verloopt.

Ik ga wel voor allebei nog een EHBE (Eerste Hulp bij Examens)-pakket samenstellen. Doen jullie ook iets dergelijks? Dus gewoon een grappig pakketje met wat lekkere dingen en kleinigheidjes. Een soort kraampakketje, maar dan anders. Beetje hart onder de riem steken.

Kenfan
Alkes

In het VK kun je einddiploma halen met vakken op verschillende niveau's, A-levels en O-levels. Bovendien is er veel meer niveauverschil tussen de universiteiten onderling, nog los van het hele Oxbridgegebeuren, wat een klasse apart is. In de stad waar dochter woont heb je twee universiteiten; de ander is meer academisch gericht, de ander in feite een HBO.

Hier gaat de jongste dit jaar atheneumexamen doen. Die staat er netjes voor, niet briljant, maar zeker niet op het randje. Moet raar lopen als ie niet slaagt. Best gek idee, straks na 24 jaar geen schoolgaand kind meer...

Kenfan
Pakketten

Ik lees hier altijd ouders die leuke tradities bedenken, en ik schuif altijd hooguit wat envelopjes over tafel. Terwijl - as we speak - de examinandus spontaan een kopje espresso voor mijn neus zet, met zijn allereerste stemoproep zwaaiend.

Tamar
EHBE

Wat voor dingen dan? Ik weet niks beters te bedenken dan koppen thee, maar er is vast meer mogelijk.

Mussie
Tihama en rutiel

Dank voor je uitleg, ik begrijp het nu.
Rutiel, je beschrijft exact mijn oudste die vorig jaar examen VWO deed. Al een keer blijven zitten en met twee 5-en de examens in. Hij heeft echt hoge cijfers gehaald voor de examens dus is met vlag en wimpel geslaagd, althans zonder 1 onvoldoende. Het is dus mogelijk!

Zus
Hier ook eentje

Dochter doet atheneum examen. Zij begint nu zenuwachtig te worden, oefent trouw elke dag examens. Ze staat er goed voor qua SE’s, dus ik ben er heel relaxed onder ;-). Ik moet gewoon werken dus ze moet zichzelf maar voorzien van koppen thee e.d.

Zus
EHBE

Heeft ze trouwens wel gekregen van school! Met wat lekkere dingetjes en een stressbal.

gruffalo
oudste

hier gaat mijn oudste examen vwo doen. NT/NG pakket met 2 extra vakken, en ze is tot nu toe heel erg relaxed. zo nu en dan leren, zo nu en dan tekenen ofzo.
Ze staat er heel erg goed voor maar ondanks een prima cijfer voor natuurkunde wilde ze toch graag extra examentraining krijgen. ze kan daar dan vragen stellen over de moeilijke onderdelen en wat zelfverzekerder worden. Deze training is via Lyceo, alleen hoor ik daar nu minder goede verhalen over. Een klasgenoot had afgelopen dagen scheikunde training en kreeg dat van een alfa-studente, niveau was bedroevend laag. heeft iemand ervaring met deze lyceo trainingen?

verder ben ik erg benieuwd naar de EHBE, lijkt me erg leuk om te geven maar ik kan me ook niet echt voorstellen wat daar in zit?

Pubermoeder
Hier een relaxte zoon

Voor zover ik kan zien heeft hij vandaag voor het eerst sinds hij vrij is, iets aan zijn examens gedaan. Ik verwacht niet dat hij ineens heel veel uren gaat werken. Waarschijnlijk wel op het laatste moment, begrippen erin stampen en zo.

Hij staat er goed voor, SE cijfers zijn van 6 tot 8. Het zwakste vak is Frans maar dat is een leestoets, en daar haalt hij tot nu toe een voldoende voor.
Hij heeft een extra vak en kan desnoods een vak laten vallen, keus uit twee of drie vakken geloof ik die hij kan laten vallen binnen zijn profiel.

Het vrije leven zonder lessen bevalt hem uitstekend :-)

IngridT
Gruffalo.....ehbe?....

Als ik Google vind ik van alles.......

Eerste hulp bij electriciteitsletsel
Eerste hulp bij emoties
Eerste hulp bij evenementen
Eerste hulp bij epilepsie.....

Ingrid

IngridT
Eem zus bedoel ik.

Die begon erover. Ehbe.

Oh...eerste hulp bij examens!! Hahahaha. Dat zal het zijn.....

skik
Alkes

Ja, op basis van haar essay, letter of recomendation een de vakken die ze inmiddels heeft gefaald is ze toegelaten. Ze heeft verder al een havodiploma. Ze wil antropologie studeren, dat hen je nou niet echt specifieke vakken voor nodig.

Succes voor je dochter!

skik

Alkes
skik

Wat fijn dat ze al is toegelaten, ook succes voor jouw dochter.

Lou
Pieken en dalen hier

Dochter doet eindexamen vwo en snauwt me het ene moment toe of ik 'straks misschien eindelijk eens een beetje wil helpen' (waarmee dan, vroeg ik ook nog, wat de blik nog dodelijker maakte) en het volgende moment barst ze zowat in tranen uit van dankbaarheid om een bakje fruit. Het valt niet mee allemaal geloof ik.

Bloempot
Hier ook

Zoon doet HAVO examen. Hij heeft nu 2 weken vakantie. Zit veel op zijn kamer , ik ga er van uit dat hij ook leert. Eerlijk gezegd bemoei ik me er niet mee. Hij staat er ook goed voor dus ik heb er wel vertrouwen in. Hier ook geen examentrainingen of iets dergelijks. Volgens mij hebben ze op school wel met oude examens geoefend.
Hij moet volgens mij komende maandag en dinsdag nog wel gewoon naar school . Wat ze dan nog doen weet ik niet.
Een verwenpakketje vind ik een leuk idee, ga ik over na denken!

Pagina's