Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Respecteer het schooladvies van de leerkracht? Standpunt.nl

https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/onderwerpen/448744-stand-nl-ouders-moeten-het-schooladvies-van-de-leraar-respecteren

Leerkrachten worden bedreigd om een hoger advies te geven. Maar ouders komen ook juist op voor hun kind. Sinds 2015 is het advies van de leerkracht leidend. Het advies is niet altijd sluitend. Het kan ook een momentopname zijn. Het geeft veel spanning bij leerkrachten, sommigen overwegen zelfs te stoppen.

"Dreigen, schelden en intimideren: sommige ouders gaan ver voor een hoger schooladvies voor hun kind. Driekwart van de basisschoolleraren is de afgelopen twee jaar onder druk gezet. En één op de vijf is weleens gezwicht onder deze druk, zo blijkt uit een enquête van vakbond CNV Onderwijs en EenVandaag."


Phryne Fisher

Phryne Fisher

19-03-2018 om 11:12

Wij hebben ook druk gezet, op een beschaafde manier. Zelfs boos worden was niet echt mogelijk omdat ons kind bij het gesprek aanwezig was en wij niet wilden dat zij zou denken dat we zouden neerkijken op het geadviseerde schoolniveau. Een gesprek was overigens overbodig want de school stond in geen enkel opzicht open voor onze visie, 'dit is onze uitspraak en hier moet u het mee doen.' Ik heb er een dermate slecht gevoel aan overgehouden dat ik de school bij nieuwe ouders afraad.

Anoniem

Anoniem

19-03-2018 om 11:15

Even anoniem maar

Te triest voor woorden dit verhaal maar ook wat ik heb gezien. Een kind wat fraudeert bij haar cito toets, niet bij 1 maar bij allemaal puur en alleen omdat ze haar ouders niet wilde teleurstellen.

Sorry hoor maar wat heb je als ouders aan een doodongelukkig kind wat naar het gymnasium mag daar op haar tenen moet lopen en alsnog afstroomt of blijft zitten.

Nu probeer ik mijn kind ook weleens te pushen iets op te pakken wat iets moeilijker is dan wat hij ooit gedaan heeft of aan te sporen beter z'n best te doen. Wij hebben voorlopig nog niets te maken met schooladvies maar toch.

Tja

Dreigen, schelden en intimideren is schandalig, daar hoeven we het niet over te hebben, lijkt me.
Maar wat als je het nu echt niet eens bent met het advies? En daar argumenten voor hebt?
Ik heb me er in elk geval niet bij neergelegd. Gesprek gehad. Nog een gesprek gehad. Brief geschreven. Gesprek met directeur. Allemaal in het nette maar het was wel duidelijk dat we not amused waren. De argumenten sloegen gewoon nergens op, en het advies week erg af van de cito-uitslag.
Enfin. Met de VO-school van onze keuze gaan praten. Dat hielp gelukkig en kind zit nu al jaren op het door ons ingeschatte niveau. Gaat prima.

Leen13

Leen13

19-03-2018 om 11:19 Topicstarter

Inschatting

Hoeveel er ook gemeten wordt, blijft het advies toch een subjectieve inschatting. En dat geeft ruimte voor discussie.

Toevallig was ik het bij beide kinderen eens met de inschatting van de leerkracht maar op andere terreinen, met name speciaal onderwijs, ging men zich acuut zo schrap zetten alsof ze dagelijks intimiderende ouders tegenover zich hadden. Ik denk dat het voor scholen/leerkrachten/directies ook moeilijk is om een soort consensus te bereiken met ouders. Vooral als er verschil van mening ontstaat.

Tango

Tango

19-03-2018 om 11:38

Bedreigen

Tjee zeg, het zou toch echt niet in mijn hoofd opkomen om hier een leerkracht om te bedreigen. Dat gaat wel erg ver hoor.
Ik kan me verder helemaal indenken dat je het niet eens kan zijn over een advies. Die ervaring hebben wij ook gehad. Bij onze dochter hadden ze het overigens achteraf gezien bij het rechte eind. Wij dachten dat ze wel HAVO kon, achteraf rolde ze met moeite het VMBO-T door. Met name door haar karakter, want leren kan ze best, maar ze moet er wel haar best voor doen. En dochter was en is een echte puber die de sociale aspecten van school en daarbuiten veel belangrijker vindt. Voor leren had ze veel te weinig tijd.
Bij kind 2 was het eerder andersom. Basisschool gaf een te hoog advies, waardoor uiteindelijk de school waar we zoon op wilden hebben, hem niet aan nam. Zij vonden LWOO noodzakelijk. We hebben alle mogelijke wegen bewandeld om dit tot een goed einde te krijgen. Gesprekken met diverse scholen gehad en met het samenwerkingsverband. De basisschool heeft ons heel goed ondersteund hierin, dus boos worden was bijna geen optie. Maar ik heb ze wel op het hart gedrukt voortaan beter te kijken in zo'n situatie, want ons kind was absoluut de dupe. Basisschool heeft dit ook toegegeven. De enige die ik had willen bedreigen in het verhaal, was de orthopedagoog van het samenwerkingsverband die bij zoon een WISC af nam en op basis van die uitslag hem naar PRO wilde sturen. Hij was zo ervaren, zei hij, hij wist het allemaal wel. En anders kon zoon ook nog wel een jaartje op de basisschool blijven, want hij was nog zo klein en kwetsbaar. Tja, maar zoon was inmiddels al een half jaar helemaal klaar met de basisshool, had het daar echt niet meer naar zijn zin. Maar goed, ook die man hebben we zijn verhaal laten doen en vervolgens is zoon aangenomen op een VMBO-school met wel LWOO, waar hij het nu best goed doet.

Hoe dan?

"Een kind wat fraudeert bij haar cito toets, niet bij 1 maar bij allemaal puur en alleen omdat ze haar ouders niet wilde teleurstellen."
Hoe doet dat kind dat?
Volgens mij vertel je kletspraat

Even zo

Even zo

19-03-2018 om 12:09

Mooi voorbeeld

Dat ligt er aan. Gek is dat.

Wij hebben een tweeling. Een van hen heeft een goede leerkracht die betrokken is, aanspreekbaar is, die onze vragen serieus neemt, weerwoord geeft waar de leerkracht dat nodig vindt, zijn verantwoording opneemt zonder aandringen of moeilijk doen (vanuit onze kant). Zijn advies nemen wij over. Het was iets lager dan wij hadden gehoopt en verwacht, maar goed: dat ligt aan kind, niet aan leerkracht.

Ander kind heeft een leerkracht die college geeft aan de klas, de verantwoording bij kind en ouders blijft leggen, die niet aan te spreken is, waar gemaakte afspraken, niet nagekomen worden, waarvan wij het gevoel hebben goed te moeten monitoren omdat ons het gevoel bekruipt dat er in gesprekken iets achtergehouden wordt. Waar vorig jaar 3 kinderen zijn blijven zitten en 1 (of 2) met een knalrood rapport dan toch maar over zijn gegaan. Ik heb (had: kind zit niet meer in die klas) grote moeite om haar advies aan te nemen. Tijdens gesprekken heb ik op mijn lip moeten bijten om haar niet aan te spreken op haar ontwijkende gedrag. In mijn ogen is zij heel onprofessioneel.

vlinder72

vlinder72

19-03-2018 om 12:24

Ligt ook aan scholen

Waarom doen scholen zo geheimzinnig over het schooladvies en de verwachte uitstroom? Waarom laten rapporten niet wat duidelijker een niveau zien? Hoe vaak ik hier wel niet lees dat oudersniet begrinpen waarom een kind een vmbo t advies krijgt terwijl het kind altijd alle methode toetsen heel goed doet.

En hoe slecht gaat het eigenlijk met die kinderen die toch naar het vwo gaan terwijl ze in eerste instantie een lager advies kregen? Met mijn neef gaat het prima in 2 VWo. Mijn schoonzus heeft ook veel moeite moeten doen om kind op het vwo te krijgen ipv de Havo.

Ik vind dit echt weer zo'n zeur artikel. Alsof er allemaal heel sneue Vmbo kindjes persé naar het gymnasium moeten.

Misschien eens kijken waarom ouders dat willen en of een niveau hoger nou echt zo'n probleem is.

Anoniem

Anoniem

19-03-2018 om 12:51

M. Lavel

Ik vertel niet zomaar wat, dat kind heeft afgekeken en dus gefraudeerd.

Hangkous

Hangkous

19-03-2018 om 13:00

ook zo'n vreemd advies gehad

Jongste had altijd matige rapporten, matige cito's. Toen oudste eenmaal op VO zat in een VWO brugklas maakte jongste haar huiswerk zo, zonder uitleg. Hij zat toen in groep 6. Halverwege dat jaar eens aan de leerkracht gevraagd waar zoon op afstevende. Dat zou VMBO worden met een beetje geluk VMBO-t, want hij is niet zo briljant als zijn zus.
Ik was perplex, thuis hadden wij het idee dat zoon veel slimmer was dan zijn zus.
Intelligentie onderzoek laten doen en daar kwam een hele hoge score uit. Met het idee dat hij misschien dyslectisch zou kunnen zijn.
School bleef ontkennen, die wisc daar moesten ze iets mee maar dyslectisch kon hij echt niet zijn. Na flink wat gesprekken die niet allemaal even gezellig waren is er een VWO advies gekomen.
Zoon had flink onder gepresteerd.
Uiteindelijk is in de brugklas een screening gedaan en een vervolgtoets. Daarop een officieel dyslexie onderzoek gedaan en jawel hoor dyslexie.

Geen leerkrachten bedreigd overigens.

Tango

Tango

19-03-2018 om 13:52

Afkijken

Bij een cito? Ik vind dat wel erg knap hoor. En dan structureel. Hier moesten tijdens de cito's altijd de tafels uit elkaar, dan is afkijken toch nauwelijks mogelijk?

Anoniem

Anoniem

19-03-2018 om 14:24

tango

Details weet ik niet maar het komt erop neer dat de onderwijsinspectie erbij te pas is geweest.

clowntje

clowntje

19-03-2018 om 14:25

bij oudste

Wij hadden een gesprek met de twee leerkrachten van groep 8. De ene beweerde dat er uit Parnassys bleek dat oudste een TL advies kreeg. Hij, die alleen in groep 3 een keer een D had gehaald voor de rekencito en voor de rest altijd A's en voor de eindcito een score van 545. Wij waren het niet eens met het advies. De leerkrachten snapten ook niet dat dit uit Parnassys was komen rollen, dus kreeg kind volmondig een VWO advies. Inmiddels gaat het in VWO 5 heel erg goed.
Wij denken nog altijd dat er iets fout moet zijn gegaan met het invoeren van de gegevens of zo. Gelukkig zagen de leerkrachten zelf ook dat het advies niet passend was bij ons kind. Als zij het niet met ons eens waren geweest, dan hadden wij er wel werk van gemaakt. Dreigen niet natuurlijk.

onzin dus

"Details weet ik niet maar het komt erop neer dat de onderwijsinspectie erbij te pas is geweest."
Het bewijs is geleverd, je vertelt kletspraat.
De onderwijsinspectie komt geen leerlingen inspecteren.

Afkijken is niet zo makkelijk met cito toetsen.
Het is bovendien heel makkelijk te zien door de leerkracht.

Anoniem

Anoniem

19-03-2018 om 15:36

M Lavell

Als een kind fraudeert met alle cito toetsen wordt daar de onderwijsinspectie bij gehaald....helaas is het waar.

Je kletst

Wijs dat maar aan dan.

https://www.onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/toezichtkaders
Waar in het toezichtkader staat dat de Inspectie verschijnt in geval van spiekende leerlingen.

Jan

Jan

19-03-2018 om 16:20

Eens met m.lavell

De onderwijsinspectie komt niet voor spiekende kinderen. Echt niet.

Ano Niem

Ano Niem

19-03-2018 om 16:28

frauderen

Frauderen gebeurt. Niet met de einddito maar met de LVS cito's. Hier zijn ook artikelen over verschenen in de media. De LVS toetsen zijn 'gewoon' te koop op Marktplaats. Als je even terugzoekt in de zoekfunctie van dit forum kom je ook een forummer tegen die dit gedaan heeft en nu met een worstelend kind zit op het gym. Wie houdt wie voor de gek?

Terug naar de stelling. Het zou voor scholen veel beter zijn als zij per Cito onderdeel vanaf groep 6 een verwacht uitstroomadvies geven. Dus Rekenen VWO, Begrijpend lezen VMBO-T, Spelling Havo, etc. Dan weten ouders wat de kunnen verwachten en waar aan gewerkt moet worden om het beoogde advies te behalen. Nu komt het advies voor sommige ouders als een volslagen verrassing. Verder zou het ook helpen als het VO minder star is en op- en afstromen makkelijker wordt gemaakt.

Mira

Mira

19-03-2018 om 16:43

wij ook

Wij waren ook van die ouders die het niet eens waren met het advies. Zoon kreeg tl advies en wij vonden dat hij havo aankon. Hij is terecht gekomen in een t/h brugklas en heet na wat omzwervingen zijn havo-diploma binnen. Dochter kreeg vwo-advies. Dat vonden wij ambitieus gezien haar gammele spelling. Wij hebben haar laten plaatsen in een h/v brugklas en dit jaar doet ze vwo-examen. Dus bij 1 hadden wij het juist en bij 1 school.
Ja, ik vind het gebruik maken van oude lvs/entreetoetsen raude. Die worden meerdere keren gebruikt. Maar volgens mij is lang niet iedereen het daarmee eens.
"En hoe slecht gaat het eigenlijk met die kinderen die toch naar het vwo gaan terwijl ze in eerste instantie een lager advies kregen?"
Ja, daar ben ik ook benieuwd naar, niet zozeer hoe slecht het met ze gaat, maar hoe gaat het met hen, in de bovenbouw. De onderbouw interesseert me minder.

Dat is geen fraude

" De LVS toetsen zijn 'gewoon' te koop op Marktplaats."
Eh ja. Maar of oefenen met lvs toetsen fraude is, waag ik te bestrijden.
Ik vind oefenen helemaal geen fraude.

Ondertussen komt fraude inderdaad wel voor.
leerkrachten die voorzeggen of uitgebreid uitleggen tijdens de toets. Toetsen die later worden gemaakt dan de toets datum (1x proef, volgende keer echt).

Dat verschijnsel is al zo oud als het toetsen zelf.

Ano Niem

Ano Niem

19-03-2018 om 17:24

M Lavell

Het is niet gewoon oefenen met een cito toets, het is oefenen met de cito toets die het kind daadwerkelijk gaat krijgen. Dat is toch net zo goed fraude als de examens stelen, ze inzien en maken zoals op die school in Rdam is gebeurd?

De LVS toetsen worden jaren achter elkaar gebruikt en je kan je kind dus de lastige sommen alvast laten oefenen (een keer of 3) zodat het kind de juist antwoorden kiest. Het is multiple choice dus je hoeft ook niet te laten zien hoe de berekening tot stand komt.

vlinder72

vlinder72

19-03-2018 om 18:13

Ano niem

Eerst had je het over afkijken en dat toen de onderwijsinspectie kwam. Nu over oefenen met cito's. Er is geen enkele wet die dat verbiedt. Veel kinderen hebben moeite met Cito vraagstelling. Mijn oudste zoon had dat ook. Zonder cito's te oefenen was hij nooit in een mavo/havo brugklas terecht gekomen.

Zoon is nu 15 en zit in Havo 4.

Ook hij heeft blijkbaar "gefraudeerd". Nou dat was blijkbaar nodig. Zijn Havo 4 doet hij toch echt helemaal zelf.

Anoniem

Anoniem

19-03-2018 om 18:19

De ene

De ene ano niemand is de andere anoniem niet. Ik weet dat er gefraudeerd is exact hoe weet ik niet maar de directie van de school moest een afspraak met mij verzetten ivm overleg met ouders en melding bij de inspectie.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

19-03-2018 om 18:47

Aah iets met klok en klepel

Dus.....

Kaaskopje

Kaaskopje

19-03-2018 om 19:26

Eenvandaag

Het onderwerp werd in Eenvandaag besproken. De bemoeienissen van ouders nemen bizarre vormen aan.

Hangkous

Hangkous

19-03-2018 om 19:30

Zwetst maar wat

Ze verzetten een afspraak en melden daarbij dat het om een gesprek gaat over fraude met ouders en melding inspectie? Geloof er niks van. Dan zijn ze wel heel onzorgvuldig met privacy gevoelige zaken. Daar kan je melding van doen bij de inspectie.

Amsterdamse

Amsterdamse

19-03-2018 om 19:41

Kritisch geluid over het onderzoek

http://ronaldsonderwijsblog.blogspot.nl/2018/03/intimiderende-ouders-of-geregisseerde.html

Ronald Buitelaar is onderwijsjournalist. Op twitter gaat het hier ook over, voor degenen die op twitter zitten. Check Ronald Buitelaar.

Amsterdamse

Dank voor de link, ik volg Ronald Buitelaar wel op Twitter maar deze heldere blog had ik gemist.

Anoniem

Anoniem

19-03-2018 om 20:33

Hangkous

Ik Zwets niet de directie heeft het me later toegelicht. Heeft geen namen genoemd maar wel de situatie. Fraude is fraude en moet gemeld worden.

Ano Niem

Ano Niem

19-03-2018 om 21:01

vlinder

Ik had het niet over afkijken en onderwijsinspectie. Dat was Anoniem. Verwarrend, dat snap ik. Ik reageerde op het feit dat volgens sommigen frauderen met de LVS cito's niet mogelijk is. Dat is wel mogelijk als je met de echte toets gaat oefenen. Uiteraard is 'gewoon' oefenen met cito's en ook met oude eindtoetsen prima. De eindtoets wordt wel elk jaar vernieuwd.

https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0ahUKEwjA0tCjlvnZAhWsKMAKHahNBzkQFghFMAQ&url=https%3A%2F%2Fwww.rijksoverheid.nl%2Fbinaries%2Frijksoverheid%2Fdocumenten%2Fkamerstukken%2F2016%2F03%2F14%2Fbeantwoording-kamervragen-over-fraude-bij-de-tussentijdse-cito-toetsen%2Fbeantwoording-kamervragen-over-fraude-bij-de-tussentijdse-cito-toetsen.pdf&usg=AOvVaw15jiP-oDEAc34a93peY0nH

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.