Home » Forum » Relaties » Bel de politie maar

Bel de politie maar ?!?

73 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Molletje
Bel de politie maar ?!?

Wij wonen in een u-vormig hofje waarin 10 huizen staan. Negen van de gezinnen, waaronder wij, gaan leuk met elkaar om en houden keurig rekening met elkaar. Geef je een feestje, dan meld je het even of je nodigt de buren ook uit. Doen de kinderen iets raars of stouts, dan heb je het er even over en is het weer goed. We komen niet dagelijks bij elkaar over de vloer, maar helpen elkaar als er iemand ziek is of geven bij vakantie plantjes en poezen eten. Eén gezin valt er qua omgangsvormen en opvoeding van de kinderen nogal buiten. De kinderen mochten altijd al veel meer dan die van de rest en maakten ook aanmerkelijk meer lawaai. Dat was niet zo erg toen ze klein waren, maar nu zijn het pubers van 16 en 18. Zolang de ouders thuis zijn, zijn de pubers nog redelijk aanspreekbaar (hoewel verjaardagen ook meer dan uitbundig worden gevierd). Maar één van de ouders komt uit een ver buitenland en de ouders gaan steeds vaker voor een paar weken op familiebezoek. Ze laten de pubers dan thuis voor een week tot 10 dagen. En daar gaat het mis. De hele tijd dat de kinderen alleen zijn is het feest met veel drank, harde muziek, heel veel andere pubers en dus totaal geen toezicht. Ze sluiten de hond buiten, zodat die de hele nacht staat te blaffen in de achtertuin. Komen wij als buren aan de deur om te vragen of het wat zachter mag, dan lachen ze ons gewoon uit. Zijn de ouders weer terug, dan gaan we als buren met ze praten, maar dan is het natuurlijk al te laat. En het lijkt alsof de ouders het ook maar een beetje gezeur vinden. Ze knikken wel ja, maar doen er niks aan. Er is al eens buurtbemiddeling geweest, maar de afspraken die daar toen zijn gemaakt waren het weekend erna alweer verbroken. Tja, de pubers hebben die afspraken niet gemaakt, dus je kunt niet verwachten dat die zich eraan houden.
Nu zijn de ouders weer weg en het is hier alweer vanaf eerste kerstdag een ongelofelijke herrie. Mijn familiekerstdiner werd overstemd door keihard muziek. Ik heb het mobiele nummer van de moeder en heb haar een whatsappje gestuurd met de vraag of zij haar kinderen kan vragen het wat rustiger aan te doen. Wij werken gewoon tussen kerst en oud & nieuw, dan is het ook nogal vervelend om tot 5 uur in de herrie te liggen. Haar antwoord: "bel de politie maar. Ik lever al vakantie in omdat jullie altijd zo lopen te zeiken en we de kinderen daardoor niet lang alleen kunnen laten." ('Jullie' is daarbij alle buren uit het hofje.)
Ik heb helemaal geen zin in ruzie met die buren, maar overweeg inderdaad maar de politie te bellen. De andere buren zijn er helemaal klaar mee en hebben het al over een knokploeg (dat is grootspraak, zullen ze nooit echt doen - denk ik).
Heeft iemand hier nog een goede tip hoe we dit kunnen aanpakken? De ouders komen pas in de eerste week van het nieuwe jaar terug, ik voorzie dus nog een hoop overlast in de komende nachten.

Markat
oei

Wat ontzettend vervelend. Zou het wat zijn een en ander te filmen en dan de ouders te laten zien?

M Lavell
Bel de politie maar

Dat zou ik dan maar gewoon doen, die politie bellen.
Bewaar dat whatsapje ook en laat het zien aan de politie.
Dat laat in één klap zien dat de mogelijkheden van normaal overleg uitgeput zijn.

Zijn het koophuizen of huurhuizen?

Molletje
koop

Het zijn koophuizen. En ik heb vannacht inderdaad een filmpje gemaakt via whatsapp naar de moeder gestuurd. Daarop is haar stomdronken zoon te zien die met zijn vrienden een soort spreekkoor aanheft (niet te verstaan wat ze zeggen) terwijl de hond als een idioot staat te blaffen. Tijdstip van verzending 03.48 uur.
Geen reactie gehad op het filmpje. Ze heeft het wel gezien (blauwe vinkjes).

Sally MacLennane
inderdaad politie bellen

Die ouders maken zich er lekker makkelijk vanaf...

Triva
idd

Gewoon elke keer de politie bellen, als het dossier dik genoeg is gebeurt er wel wat. Ook zeggen dat ouders weg zijn. Meermaals bellen en ook allemaal bellen.

M Lavell
Meningsverschil

Ik zou neutraal de optie open houden dat er een verschil van mening bestaat over de vraag wat overlast is.
De politie weet het antwoord wel.
Bel zodra er opnieuw overlast is.
Overleg dit ook met de buren zodat er meerdere meldingen komen.

Dan komt de politie langs.
Wie weet wordt het dan wel duidelijk

40er
Bellen!

Gewoon bellen, je verhaal doen en vragen of er iemand langs kan komen. Desnoods een bemiddelaar. Vraag of de andere buren, of een paar ervan in elk geval, ook kunnen komen. Laat je filmpjes zien. Je verhaal doen zal al opluchten. Kan er geen bemiddelaar (ze noemen het anders, maar ik kom niet op de naam) komen dan gewoon agenten. Bij overlast na 23.00 ook bellen, gewoon iedereen die er last van heeft

Levina
Buurtregisseur

Wat vervelend inderdaad, wat een 'makkelijke' ouders die jullie met de gebakken peren laten zitten. De naam van de bemiddelaar waar 40er naar zoekt is denk ik buurtregisseur, de vroegere wijkagent. En geloof me, die man of vrouw wil dit weten voordat het uit de hand loopt en zal erg bereid zijn te helpen en bemiddelen, dat is in ieder geval mijn ervaring.
Sterkte, het is erg lastig in het lawaai te zitten en op onbegrip te stuiten.

Molletje
politie actie!

Nou, dat liep heel snel uit de hand...
Drie van de buren hebben filmpjes gemaakt en die hebben we gisteren aan de wijkagent (die heet bij ons gewoon nog zo) laten zien, met het verhaal van 'bel de politie maar' erbij. De wijkagent heeft in de computer bij het adres van de herrieschoppers een opmerking gezet, zodat de meldkamer weet dat er iets aan de hand is.
Vannacht was het weer zover: feest met keiharde muziek en dronken jongeren. Wij allemaal tegelijk bellen. Eerst kwamen er twee agenten, die namen de geluidsinstallatie mee. Politie weg, feest ging door, wij weer bellen. Toen kwam er vier agenten. De jongeren gingen onbeschoft tekeer tegen de agenten, agenten vroegen om versterking en om een lang verhaal kort te maken: er kwam een arrestantenbusje en het hele huis werd leeg geveegd. Al met al was het wel tegen 6 uur vanochtend dat het stil was, maar dit was wel het signaal dat we wilden afgeven. Ik denk dat moeder wel een beetje spijt heeft met haar 'bel de politie maar' als ze terugkomt en dit hoort.
Even voor mijn nieuwsgierigheid: één van de kinderen is nog minderjarig. Hoe gaat dat dan verder als die is afgevoerd naar het bureau? Worden de ouders standaard gebeld?

An-nA
Hellup advies!!!

Ik volg molletjes draadje al de hele tijd. Hier ook buren die wanneer het weer het toelaat luidruchtige tuinfeesten geven en tot laat (na 02.00) doorgaan met keiharde muziek. Ik ben altijd blij wanneer het winter is :) nu komt het: vanochtend hoorde we getimmer. Overbuurman (er zit alleen een klein straatje tussen en we hebben zijtuinen met daaraan onze slaapkamer grenst) heeft een tent in zijn tuin geplaatst, ik neem aan voor oud en nieuw. We weten dat het dus weer herrie gaat worden. Nou mag er natuurlijk gefeest worden met oud en nieuw maar ik ben er om een uur of 2 dan wel klaar mee. Weet iemand wat nou echt is toegestaan met oud en nieuw? Qua tijd? Qua geluidsoverlast? Dit is een hele gewone woonwijk. Ik heb ooit de politie gebeld en kreeg geen goede antwoorden qua normen wbt tijd en dergelijke. Hopelijk is hier een expert....

An-nA
Molletje

Ik wilde je draad niet vervuilen hoor maar ben ook klaar met mijn buren. Ik ben blij dat de politie bij jou goed heeft ingegrepen, nu maar hopen dat het klaar is. Ik hoop alleen maar dat het meevalt hier maar houd mijn hart vast.....

Triva
An-na

Ik denk dat je dat moet opzoeken voor je eigen gemeente, google eens op geluidsoverlast+naam gemeente

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geluidsoverlast/geluidsoverlast...

AnneJ
Geluidsoverlast

https://www.infomil.nl/onderwerpen/geluid/functies/terrassen-0/toezicht-en/

Dit soort zaken, geluidsoverlast, zijn over het algemeen geregeld in een APV, Algemene Plaatselijke Verordening. Je zou die van je gemeente kunnen opvragen, maar daar is het mogelijk wat te laat voor.
Misschien staat er iets op hun website?
Hier is ook sprake van het meten van geluidsniveaus, waarbij je wil weten wanneer die overtreden worden.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geluidsoverlast/geluidsoverlast...

Wekt niet veel vertrouwen, maar je weet maar nooit: "Geluidsoverlast door buren
Voor geluidsoverlast van buren bestaan geen landelijke regels. Wel geldt in bijna alle gemeenten een verbod om geluidsoverlast te veroorzaken voor buren en andere omwonenden. Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan zelf afspraken over te maken met uw buren."

Misschien kun je preventief en informatief even met de politie bellen wanneer zij feestherrie als overlast gaan beschouwen, wat betreft het tijdstip, kun je om 01.00 uur bellen dat het over moet zijn?
En wat geluidsniveau. Knalt het er uit mag je vragen of het geluid wat zachter mag en dat desnoods via de politie laten vragen?

Uiteraard is het allerbeste om nu direct je buren te melden dat je hier niet blij mee bent en dat je hoopt dat de muziek op fluisterniveau blijft en om 01.00 uur uitgaat en dat je de buren een gezellig feest wenst maar hoopt dat ze hun gasten wat in toom kunnen houden om niet de hele buurt mee te laten genieten.

@Emma
Molletje

Pfff, heftig hoor! De boel leeggeveegd met een arrestantenbusje.
Ik heb zelf ook zo'n ervaring: eigenlijk te gek voor woorden dat het nog zo lang heeft moeten duren voordat je er echt werk van maakt. En dan realiseerde ik me achteraf pas hoe erg ik alles jarenlang heb zitten bagatelliseren, om jezelf maar in de hand te houden. Ik weet niet of het bij jou ook zo werkt, maar ik bel voortaan veel sneller de politie of wijkagent. Volhouden hoor, vanaf nu bij ieder feest :-)

Erica
APV

De APV staat op www.overheid.nl, onder lokale regelgeving. Met uitgebreid zoeken kun je zoeken op je eigen gemeente.

@Emma
Minderjarig

Ouders worden standaard gebeld.

40er
Molletje

Zo, dat ging dus even heftig vannacht. Op zich wel fijn, nu hebben jullie wel een statement afgegeven aan de ouders. En moeder had het toch zelf gezegd...
Zijn de kinderen er inmiddels weer?

Ad Hombre
Ellende

En dan nog wel in een wijk met koophuizen... Aan de andere kant biedt dat misschien juist mogelijkheden. Als het weer gebeurt zouden jullie met alle buren (met rechtsbijstandsverzekering) misschien een proces aan kunnen spannen om dit soort overlast te laten verbieden met bijbehorende dwangsom. (precedent: https://www.volkskrant.nl/binnenland/buren-van-monster-van-leersum-mogen... ). Dan houdt het vast snel op, al is de dwangsom maar 1000 EUR per keer.

Wordt de dwangsom niet betaald? Dan beslag laten leggen op het huis en ontruimen. Probleem opgelost...

tante Sidonia
oh ja Ad

Als je in een huurhuis woont is burenoverlast lang zo erg niet he?

Pennestreek
Ik denk nieet

Vvik denk

Pennestreek
Ik denk niet

Dat Ad dat bedoelt. In een koophuis heb je minder mogelijkheden om wat aan burenoverlast te doen dan in een huurhuis, daar kun je mensen nog uit laten zetten als huiseigenaar. Dus in die zin is het zeker wel vervelender als het gaat om overlast in een koophuis.

Priem
Idd En

Probeer je huis maar eens kwijt te raken als je weg moet om zulke redenen. Van een huurhuis zeg je de huur op en ga je weg, dat lijkt me wel duidelijk.

Ad Hombre
tante Sidonia

"Als je in een huurhuis woont is burenoverlast lang zo erg niet he?"

Dat niet. Maar mensen in een koophuis hebben nog wel eens het idee dat je dan minder last hebt van asociale buren. Daar zit overigens vast een grond van waarheid in (in koophuizen wonen gewoon minder aso's, ik weet dat ik daarmee mensen tegen de schenen schop, maar het is gewoon zo), maar zelfs in een vrijstaand koophuis ben je helaas niet immuuun.

Daarnaast heb je bij een koophuis geen verhuurder om tegen te klagen, dus moet je wat anders verzinnen. Volgens mij doe ik daar een prima suggestie voor, al zeg ik het zelf. Koophuizen hebben wel geen verhuurder, maar er valt in het algemeen wel wat te halen en daar kun je de overlastgever in treffen. De OP is al goed bezig met documentatie en aangifte dus ik vermoed dat ze een goede kans maakt als ze het zover zou willen laten komen.

Ik heb trouwens meerdere malen in huurhuizen gewoond en (helaas) altijd flinke burenoverlast gehad, dus waarom dat minder erg zou zijn snap ik niet zo. Burenlast kan je leven flink vergallen en ik ben er persoonlijk helaas extra gevoelig voor.

Het is wel zo dat ik momenteel behoorlijk wat geld uitgeef aan een vrijstaand koophuis om (o.a.) minder risico op burenoverlast te lopen en ik zou er persoonlijk extra stevig van balen als ik dan nog de Sjaak was. Helaas ontloop je het nooit helemaal, maar ik ben nu redelijk tevreden al staan er op mijn favorietenlijst op Funda wel een paar 'echte' hutjes op de hei...

En wat Priem zegt... (gelukkig is de markt weer een stuk beter maar een paar jaar geleden had je echt een probleem gehad)

marie
Minder aso's in koophuizen

Dat ligt uiteraard volledig aan je definitie van aso.

Half a twin
Ook wel aso's in koophuizen

Ieder weekend herrie tot diep in dit nacht. Gesprek wilde niet lukken. Zij hoorden namelijk ook wel eens iets van ons waar ze wakker van werden.
Nou vind ik het persoonlijk wel een verschil of je om 03.00 wakker wordt van 20 lallende dronken twintigers die het repertoire van Andre Hazes al zingend doornemen of dat je om 11.00 wakker wordt van een buurman met een grasmaaier. Het eerste vind ik aso het tweede niet. De buren hun mening lag 180 graden andersom.
Mijn kinderen van een jaar of 8 moesten in de middag stil zijn in de tuin als hun peuter sliep maar als mijn kinderen sliepen rond een uur of 20.00 liep de peuter nog heerlijk te gillen door de tuin, die was niet naar bed te timmeren na een middagdutje van bijna 4 uur.

Wat men aso vindt verschilt nogal maar komt zeker ook voor in koophuizen.

Bij ons heeft het bellen van de politie helaas nooit echt geholpen. Die hadden altijd dingen met meer prioriteit. De buren zijn God zij dank verhuisd. Helaas zonder de schade aan onze kweekbakken te betalen. Had hun kleuter gesloopt door stenen over de schutting te gooien

Ad Hombre
Aso

Zie je wel? Het zere been. En dan weer net doen alsof ik gezegd heb dat er geen aso's in koophuizen wonen. Stropop van jewelste!

Maar goed, de asoverdeling volgens Ad:

Meer aso's in huurhuizen
Minder aso's in duurdere huurhuizen
Nog minder in koophuizen
Nog minder in duurdere koophuizen

En dan gebeurt er volgens mij iets interessants, want in echt dure huizen neem het aantal aso's weer toe! (Narcistem en succesvolle semi-crimineoen) Allemaal gemiddeld he, dus niet piepen als je een uitzonderingsstraat weet.

De grootste kicker wat goedkope huurhuizen betreft zijn natuurlijk jongeren. Want hoewel niet alle jongeren aso's zijn (ik zeg het maar even in de hoop dat iemand het dit keer leest) is het percentage dat op die leeftijd luidruchtige feestjes houdt groter dan op iedere andere leeftijd.

Ad Hombre
marie

"Dat ligt uiteraard volledig aan je definitie van aso."

Natuurlijk: relativeren tot je er dood bij neervalt, he, marie?

Normaal gesproken zijn we het hier roerend eens over aso-gedrag hoor. Er worden regelmatig draadjes over geopend. Meestal zijn het buren die veel overlast veroorzaken, met name als die overlast plaatsvindt op tijden dat 'normale' mensen en kleine kinderen slapen.

Nou begrijp ik dat iedere beroepsrelativist dan direct begint over "Normale mensen, wat zijn dat dan?" dus dan kunnen we daar weer over eindeloos over doorbomen zodat we de pijnlijke feiten lekker kunnen omzeilen..

Al met al gun ik jou, marie, een gezellige normale buurman die iedere nacht om 03:00 Andre Hazes opzet op een even gezellig geluidsniveau en als je hier dan komt klagen (wel dezelfde nick gebruiken he!) over je asociale buurman mag ik dan alsjeblieft als enige reactie plaatsen:

"Dat ligt uiteraard volledig aan je definitie van aso." ;-)

Alkes
An-na

Tuurlijk is geluidsoverlast erg vervelend. Maar ik denk niet dat de politie gaat ingrijpen als er met oudjaar na 2 uur nog muziek wordt gedraaid. Ik zou paar goede oordoppen in doen en proberen uit te slapen op nieuwsjaardag.

Molletje
ze zijn er weer

Ik heb de zoon alweer gezien. Ik hoorde vanmiddag dat hij zich had verzet bij zijn aanhouding en dat de politie hem met redelijk harde hand had meegenomen naar het bureau. Eén van de buren heeft foto's gemaakt van de politieactie, zodat de kinderen niet later kunnen zeggen dat we overdrijven.
Ben benieuwd of die ouders dan in het buitenland zijn gebeld over hun minderjarige kind en wat er dan verder gebeurt. Het zal allemaal nog wel een staartje krijgen, denk ik. Hopelijk plannen ze geen wraakactie met oud en nieuw.

Ellen
weer politie bellen

Mochten ze een wraakactie plannen, dan gewoon weer de politie bellen. Ik vermoed dat die dan wel snel komt na deze ervaring. Tenzij ze een drukke oud en nieuw hebben.

Pagina's