Relaties Relaties

Relaties

Esmee

Esmee

07-05-2015 om 18:45

Geld

Mijn jongste was jarig van de week en we hebben zijn verjaardag gevierd. Oudste was erg jaloers en stak dat niet onder stoelen of banken. Hij was echt kwaad en bleef boos weg. Ik gaf aan om geen aandacht aan hem te besteden en dat hij wel weer bij zou trekken.

Ik hoorde ineens dat mijn schoonmoeder aan oudste wat geld beloofde voor zijn spaarpot. Dat wees hij resoluut af en beende boos weg. In mijn ogen was het daarmee klaar geweest.

Toen schoonouders naar huis gingen ontvouwde zich in de gang tot mijn grote ontsteltenis een staaltje van schoonmoeders opmerkelijke gedrag. Ze lokte oudste naar de gang en gaf hem toch geld. Jongste kreeg niets….

Toen ik dat merkte heb ik man er later op aangesproken. Hij wist mij te vertellen dat zijn moeder hem van tevoren had gevraagd of ze iets mocht geven aan oudste. Mijn man, in de veronderstelling dat het voor de vakantie was, had "Ja" gezegd. Schoonmoeder moest en zou dat geld dus geven.,…….ondanks het zeer negatieve, boze gedrag van oudste. Dat vond vooral mijn moeder nog het vreemdste. Dat oudste beloond werd voor zijn nukkigheid.


Esmee

Esmee

07-05-2015 om 18:49

verder….

alles ging prima….ik heb zoveel mogelijk mij gericht op de taart en hapje enzo…….helemaal prima zo….

Heb een stevig gesprek met man gehad hierover en gezegd dat hij de volgende keer moet doorvragen bij zijn moeder en vooral geen aannames moet doen.

Moni

Moni

07-05-2015 om 18:54

Geld voor de vakantie kan best

maar dan moeten ze dat allebei krijgen.
Verder goed gedaan!

vlinder72

vlinder72

07-05-2015 om 18:55

Ach

Je schoonmoeder weet toch nooit wat ze moet doen? Normaal heeft ze toch juist alleen aandacht voor de jongste? Nu zag ze dat de oudste niet blij was en in haar ongeholpenheid dacht ze dat hem met geld zou kunnen paaien zodat hij zich wel weer gelukkig zou voelen en weer vrolijk zou doen.

En nu heeft ze hem geld gegeven. Ik zou tegen zoon zeggen dat hij het geld moet geven zodat jij het apart houdt. Kan hij er op vakantie straks iets leuks van kopen. Misschien kan hij er ook een kleinigheidje van kopen voor Oma om haar op die manier te bedanken. Mijn kinderen kopen graag een koelkastmagneet.

En wat je eigen moeder ervan vindt is niet belangrijk. Je schoomoeder staat toch bekend om al haar rare acties. Deze kan daar mooi bij.

vlinder72

vlinder72

07-05-2015 om 18:57

Jongste

En geeft jongste dan zelf ook wat. Hoewel ik niet weet wat het leeftijdsverschil is. Als mijn oudste van 12 jaar iets krijgt van Oma betekent dat namelijk niet dat automatisch die van 6 jaar hetzelfde zou moeten krijgen. Andersom ook, als de jongste bellenblaas krijgt, krijgt de oudste dat niet.

Barvaux

Barvaux

07-05-2015 om 19:53

nou inderdaad

Normaal roep je altijd dat je schoonmoeder jouw oudste niet ziet staan en nu is het dit weer. Ik begrijp niet waarom ze toestemming moet hebben van jouw man om geld te mogen geven, je zet het gewoon op de spaarrekening en klaar.

Verder begrijp ik dat je zoon boos was en dat schoonmoeder toch al dat idee van het geld had en omdat ze vooraf met jouw man had overlegd is het raar om dan opeens een kind te straffen en het geld niet te geven.

Ik zou zeggen: accepteer dat er elke keer wat is en wees blij dat er maar één akkefietje was en move on!

Lichtpuntje

Esmee, je kan ook blij zijn met het feit dat je schoonmoeder tenminste aan een van de ouders had gevraagd of het mocht. Ze had ook stiekum je oudste op een onbewaakt moment het geld in zijn hand kunnen stoppen.

Deze lichtpunt van verbetering had je moeder jou ook kunnen attenderen. Al was het maar om je boosheid wat te temperen. zo zou mijn moeder in ieder geval wel gereageerd hebben.

Jaloers

Wij zien die verbanden graag zwart wit. Jaloers gedrag niet belonen. Maar kinderen zien het verband vaak niet eens. Dat moet je ze uitleggen. Voor hetzelfde geld is je oudste nu veel milder geworden omdat hij zo maar ook eens een mazzeltje had. Dan kan hij zijn broer ook eerder wat gunnen.

Esmee

Esmee

07-05-2015 om 21:24

Afnemen

Nee, ik heb het geld niet afgenomen. Bovendien had
mijn man al "Ja" gezegd.

Negatief gedrag moet niet beloond worden en dat doet schoonmoeder
dus nu wel; of het nu om jongste of oudste gaat doet er. Met toe.
Oudste weet dat wanneer bij een bokkenpruik opzet en dat volhoudt bij
schoonouders, dat ze voor hem gaan rennen. Dat doet hij steeds vaker hebben we gemerkt
en we hebben (of liever gezegd man) ook aangeven dat vooral niet te belonen. Ze blijven dat doen....ik denk zelf omdat ze niet goed met de situatie weten om te gaan, maar dat hoeven ze ook niet; dat is ons pakkie an.

Esmee

Esmee

07-05-2015 om 21:30

AnneJ

Oudste is helemaal niet milder geworden; het wordt steeds erger.
Tja, en als je recalcitrante gedrag ook nog eens met geld beloond wordt....

Het ergste vond ik nog de stupide opmerking van schoonvader op het boze gedrag van oudste een paar weken terug:" geeft niet hooooor, je krijgt zo je centjes"!

Oudste weet heel goed dat het hem nu wat oplevert als hij schopt, slaat en onbeschoft is.

Astrid

Astrid

07-05-2015 om 21:49

jouw

Jouw schoonouders zijn niet de personen die jouw zoon moeten opvoeden, dat zijn jullie.
Jullie moeten met zijn buien omgaan en als je schoonmoeder dat heeft gevraagd en je man heeft toestemming gegeven dan moet je je man op zijn donder geven en je moeder corrigeren dat je schoonmoeder toestemming heeft gevraagd en dat zij dus niets vreemd hoeft te vinden.
Jongste heeft denk ik wel een kadootje gekregen van je schoonouders?
Mijn ouders gaven het jarige kind altijd een kado en het andere kind een kadoOTJE. In mijn ogen niets mis mee. Zijn nukkigheid is echt jullie probleem.
Dat schoonmoeder in jouw ogen weer iets fout heeft gedaan is ook niet haar probleem, want ze heeft het gevraagd, je maakt er echter nu wel een probleem van richting haar.
Zo kan ze het nooit goed doen.
Zet je poot stijf naar je man en kind en laat de rest er gewoon buiten. Het is nu een samenspanning tegen je schoonmoeder. Wie ze ook aandacht geeft, ze maakt altijd een fout.
Moedeloos zou ik er van worden en als ik je schoonmoeder was zou ik je gedrag niet accepteren.

Esmee

Esmee

07-05-2015 om 21:51

Geld geven

Dat toestemming vragen is door vervelende in krenten uit het verleden gekomen.
Schoonmoeder kan beter wat aandacht aan oudste geven inderdaad ipv hem geld toestoppen en klaar.
In dit geval al helemaal op een verkeerd moment. Oudste weet nu dat nukkigheid etc. bij hun wat
oplevert en dat zien ze niet.

Astrid

Astrid

07-05-2015 om 21:53

aan jou

Aan jou om hem dat af te leren, niet om je schoonouders iets aan te leren, zij is al opgevoed, de opvoeding van je zoon is nog niet klaar.
Je kunt haar echt niet overal de schuld van geven, kom op, ga toch leven.

Esmee

Esmee

07-05-2015 om 21:56

Nee

Ze doen het ook niet goed. Wie gaat er nu een klein kind een kitten beloven zonder dit vooraf met de ouders te bespreken?? Juist mijn schoonvader. Allemaal dat soort dingen. Kind had het beestje al in de armen gekregen. Dan ben je in mijn oven toch echt fout bezig!

vlinder72

vlinder72

07-05-2015 om 22:00

Nukkig

Is hij dan alleen nukkig bij opa en oma?

Zo ja, dan is het aan je man om zijn ouders uit te leggen dat hij alleen bij hun zo doet en wat zij zouden kunnen doen om dat te voorkomen. Doen ze dat niet dan betekent dat dat ze bijna altijd een nukkige kleinzoon zien. Hij zal daar ook wel weer overheen groeien.

Is hij ook nukkig en jaloers als zijn opa en oma er niet zijn dan is het toch echt jullie probleem. Je kan dan niet opa en oma de schuld geven.

vlinder72

vlinder72

07-05-2015 om 22:04

Klopt Esmee

Je schoonouders doen het niet volgens het "goede opa en oma" boekje. Nee, je drukt geen kitten in de armen van een kind. Maar het is aan jou hoe je daarmee om gaat. Ik zou direct duidelijk maken dat het een heel leuk kitten is en dat mijn kind er mee mag spelen en knuffelen en daarna gaat het kitten weer weg.

Je weet inmiddels roch hoe ze zijn? Je weet dat je rare dingen kan verwachten. Geld geven is echt geen ramp. Onhandig. Maar geen enorm drama. Het is aan jullie hoe jullie daarmee omgaan. Ik zou het geld namelijk wel apart leggen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

08-05-2015 om 00:11

Esmee

Je oudste lijkt me wijs genoeg om in te weten dat jullie slecht gedrag niet belonen en dat ie daar bij jullie dus niet mee aan hoeft te komen.
Ik weet niet hoe oud hij is, maar ik zou hier sowieso iets mee doen. Van een tiener hoef je dit soort gedrag niet meer te accepteren dus bij het volgende feestje mag ie kiezen tussen zich gedragen of lekker iets voor zichzelf gaan doen.

En toen mijn kinderen kleiner waren kregen ze van opa en oma ook altijd een cadeautje als hun broertje of zusje jarig was.

Ik snap dat je schoonmoeder het allemaal zielig vond en in mijn ogen heeft ze niets fout gedaan. Ik vind het juist erg lief. Het gedrag van jouw moeder vind ik echter onbegrijpelijk.

Barvaux

Barvaux

08-05-2015 om 04:55

leeftijd

Het valt mij op dat je nooit een leeftijd opgeeft van je kinderen en dat is soms wel van belang. Zeker nu omdat dat veel uitmaakt.

sarah

sarah

08-05-2015 om 09:49

beperkt

Blijkbaar hebben schoonmoeder en schoonvader wat moeite om situatie goed in te schatten en volgen ze hun eigen plan, zonder rekening te houden met hoe jij iets beleeft of je zoon.
Hetzelfde zie ik bij jou; je eigen plan volgen zonder rekening te houden met je schoonouders.
En wat je zoon betreft; taak voor jullie als ouders hem leren rekening houden met opa en oma.
Opa en oma kunnen er ook niets aan doen dat ze hem alleen maar nukkig zagen.(kan gebeuren bij kinderen, maar ik zou het eerder sneu vinden voor opa en oma dan voor kind. Niet alles draait om kind! Bij jou misschien wel, je kunt niet verwachten dat anderen daarin mee gaan.

En wat een beperkt beeld van je zoon dat hij zich nu beloond zou voelen voor nukkig gedrag. Zo werken die dingen helemaal niet. Ben je daar echt bang voor dan kun je toch uitleg geven aan zoon over gedrag opa en oma. Of had erop geanticipeerd; ze gaven toch duidelijk aan geld te willen geven? Als je de situatie wilt laten gaan ( zou ik ook doen) dan niet mokken over hoe het loopt, en blaas het al zeker niet op.

Laat je zoon gewoon een lieve boodschap maken aan opa en oma om ze te bedanken voor het geld. (normaal niet nodig, met nukkige gedrag zou ik dit wel doen) laat zien dat je waardeert wat ze doen.

Moeilijk draadje Esmee,

Jammergenoeg komt er steeds extra info bij wat het beeld van de situatie die TS aanhaalt, beïnvloedt.
Gaat het nu om het geld tijdens de verjaardag of om de kat., of wordt dit draadje slechte schoonouders nummer XX.

Wij gaven de andere kinderen nooit een kado als er eentje jarig was, ze waren al blij met een stuk taart en hun dag kwam ook een keer. De spaarpotten stonden naast elkaar en de bankrekennummers waren bekend. Ik heb nooit de behoefte gehad dit te volgen.

@ Esmee, waarom is je zoon zo nukkig, verveelde hij zich? Ruzie met vriendje op school? Misschien speelt hij tijdens de visite waarin hij voelt hoe moeder en oma elkaar mijden, liever buiten. Of gaat hij wat meer puberen en heb je dat niet in de gaten? Het is een signaal, dus aan jullie de schone taak om uit te zoeken wat er speelt. Hoor hem aan.
Steek geen tijd in die wrijving met je schoonouders, steek tijd in wat je kind bezig houdt.

Astrid

Astrid

08-05-2015 om 11:33

allemaal waar

Maar Esmee zoekt een zondebok voor evt. eigen problemen en zo niet dan toch.
En de moeder van Esmee zit dat lekker te voeden; heel slim...niet.
Haar man doet alles wat Esmee zegt, behalve soms per ongeluk niet, want Esmee heeft toch wat last van controledrang.
Zo kan Esmee haar schoonmoeder in de toekomst de schuld geven van hun eigen zwakte of falen in opvoeden. Wat oma ook doet, ze doet het altijd verkeerd.

Mijn handen jeuken om oortjes te wassen, triest maar waar.

Donna

Donna

10-05-2015 om 20:06

Dubbele standaard

Als je nu eens de standaard die je voor je schoonmoeder hanteert, op je eigen gedrag los gaat laten? Dan zul je zien dat je schoonmoeder niet al te hoog scoort, maar jijzelf altijd nog stukken lager...

Geloof

Ik denk dat Esmee gewoon niet kan geloven dat haar schoonmoeder het niet slecht bedoelt, haar best doet, maar weleens de plank misslaat. En dat ze haar niet kan vergeven en loslaten.
Lijkt een beetje op mijn moeder. Die kon ook zo boos worden over de 'incidenten' met haar schoonmoeder. Omdat ze het niet begreep en ze haar bleef vergelijken met zichzelf. Als kleinkind heb ik mijn oma wel een wonderlijk mens gevonden maar ook een lief mens en we hadden met haar pippi langkous achtige avonturen. In je onderbroek zwemmen bij de pier van Scheveningen omdat we toevallig geen zwempak bij ons hadden en dat leek haar wel leuk op dat moment. We hadden net een bezoekje gedaan bij een zuster van haar die nog in volslagen klederdracht leefde.
Of we gingen mee naar een winkel waar ze klachten had over een oud apparaat, zo'n dertig jaar oud, waar ze nog garantie op probeerde te krijgen omdat het niet meer perfect werkte.
Waar mijn moeder over viel zal ik niet herhalen, maar dat waren dit soort dingen die Esmee opnoemt, die gewoon te wijten waren aan een gebrek aan overzicht, persoonlijke voorkeuren, en geen gevoel voor verhoudingen.
Piet, zeg jij er nou eens wat van! Ik hoor het mijn moeder nog tegen mijn vader zeggen.

mireille

mireille

11-05-2015 om 15:32

snap

Ik snap het niet zo goed. Oma belooft kind geld, vraagt vader of het goed is, die geeft toestemming, oma geeft kind geld. Dan wordt Esmee boos op oma maar die heeft het juiste pad bewandeld.
Esmee, als je op iemand boos moet zijn is het je man. Die geeft toestemming. Dus niet op oma. Misschien andere afspraken maken met man of laten gaan want dit is iets tussen je man, je zoon en oma. Jij bent het er niet mee eens, de rest wel, jij staat er als het ware buiten.

Half a twin

Half a twin

12-05-2015 om 09:01

een lijn

Esmee je moet echt proberen met je man op een lijn te komen. Zorgen dat hij bij twijfel of oneerlijkheid, ene kind wel andere niet bijvoorbeeld, even met jou overlegt. Been there done that. Bij ons was het relatief makkelijk, het ging om overmatig snoep en na 1 kwak in de nek tijdens de rit naar huis was man overtuigd. Wij kunnen nu met een woord of hoofdbeweging aan de ander duidelijk maken ja of nee. Oma dringt de kinderen nog meer snoep op ondertussen goedkeuring vragend aan haar zoon, mag wel he? Nog 1 chocolaatje? Man kijkt naar mij, omdat hij de tel kwijt is en ik sein een nee. Klaar.
Overmorgen mogen we weer, feestje daar. Zo geen zin.

Mag de man ook wat willen?

Mijn man zou zich heel beperkt voelen als ik zijn beslissingen zou bestrijden als ze niet met mijn visie overeen kwamen. In een huwelijk is gelijkwaardigheid belangrijk, maar wel van twee kanten. Heeft de man van Esmee een keus gemaakt, dan kan Esmee daar een punt van maken maar ze kan hem ook respecteren. Zoonlief is namelijk net zo goed zijn kind.
----
Als mijn man samen met mijn kind een vuurkorf aansteekt terwijl de was buiten hangt, ben ik daar ook niet blij mee. Maar de tijd die manlief steekt in de band met kind is waardevol genoeg om de was binnen te halen.
Dus Esmee, waarom doet je zoon nukkig? Zoek dat uit. Er komt een leeftijd waarin zonen meer activiteiten willen ondernemen met hun vader.
Ik vraag mij af of het geld van zijn oma/ opa zijn gedrag wel had doen veranderen. Maar dat weet je zelf het beste.

Donna

Donna

12-05-2015 om 18:43

Nee joh

Natuurlijk hebben die mannen niets te willen. Vrouwlief stuurt ze aan met blikken en samengeperste lippen en omdat manlief 's-avonds met z'n vrouw en niet met zijn moeder naar bed moet, leert hij zich wel aanpassen en alles doen wat moeder de vrouw van hem eist. Net als de mannen van de chronisch ontevreden schoondochters komen hun zonen ook weer onder het juk van een controlefreak te zitten, recht van mams naar vrouw. En kunnen we over een x-aantal jaren lezen hoe de schoondochters die inmiddels schoonmoeder geworden zijn lijden, ja zwaar lijden, onder het gedrag van hun eigen schoondochters. Die weer een kopie van zichzelf zijn. Enzovoort enzovoort, enzovoort.

Astrid

Astrid

12-05-2015 om 19:27

Grappig Half a twin

Je man dóet of hij de tel kwijt is waarschijnlijk, zodat hij jou de verantwoording geeft en niet op zn mieter krijgt achteraf. Slimmerdje is het wel. Makkelijk. Afschuivend. Conflict vermijdend en in relaties totaal ongelijkwaardig.

Inmiddels komen jullie over als schoondochters die zouden kunnen dansen op een graf en dat staat niet netjes.

mireille

mireille

12-05-2015 om 20:09

jeetje

Ik krijg nu ook medelijden met de echtgenoten. Geen beslissing mogen nemen zonder knikje van vrouw. Ik moest onwillekeurig even denken aan die schoonvader die thuis geen kippenpootjes mocht eten maar bij schoondochter helemaal los ging want die had zo'n medelijden met schoonvader.
Overigens, ik heb een schoonzusje die mijn moeder te min vindt. Mijn moeder heeft veel gedaan voor haar, meer dan voor mij en de rest van mijn zussen/broers. Maar het is nooit genoeg en dat laat ze weten. Dat mijn moeder 79 is, doet haar niets. Ze verwacht nog steeds van alles, dat mijn moeder kwaaltjes krijgt, gerelateerd aan de leeftijd, interesseert haar niets. Het vervelende is, dat ze dat ook uitstraalt op feestjes. Ze zit met een zuur gezicht te bitchen en interessant te doen en zichzelf het belangrijkst te vinden. De rest negeert haar inmiddels en zij heeft niet door dat ze dat zelf in de hand heeft. Ze verpest de sfeer en ze zit steeds mijn broer te commanderen, die vraagt ook steeds eerst haar toestemming, voordat hij iets toezegt. De laatste keer dat we bij elkaar waren zat ze weer te zeuren dat niemand haar aandacht gaf en is ze weggegaan. Wij blij. Mijn broer kwaad op ons en wij kregen de volle laag, hij, toen hij thuis kwam van haar.
Dit is voor niemand leuk. Ik nodig nooit meer vrienden uit als we een verjaardag voor de familie vieren Misschien kun je bij jezelf eens nagaan hoe je gedrag een wisselwerking heeft en hoe het overkomt op de omgeving (ook op je kinderen of op kinderen van eventuele broers en zussen). Mijn neefjes en nichtjes hadden geen lol meer toen hun moeder/tante weg was.

Half a twin

Half a twin

13-05-2015 om 08:12

een lijn duidelijk naar kinderen en oma

Een man die geen beslissing mag nemen zonder toestemming van mij is wel heel kort door de bocht. Na een volgekotste auto moest er een plan komen om volproppen tegen te gaan. Een van ons ging toezicht houden op de de oma toegestopte en opgegeten hoeveelheid koek snoep en vooral chocola. Dat werd mijn taak, omdat man daar regelmatig even in de schuur is voor een kapot lampje, in de slaapkamer om de tv na te kijken enzovoort.
Als ik dan had gezegd dat het na 5 paaseitjes wel genoeg was voor een 4 jarige zou het naar de kinderen toe geen ideale situatie zijn als ze van papa wel die 6e mochten. Dan krijg je zo'n situatie waarin papa de held is; "Van papa mag het wel!"Als oma dan zei: "Zoon mogen ze nog een eitje?" Kon man na een blik op mijn gezicht ferm zeggen dat het nu echt genoeg was geweest.
Gelukkig hebben de kinderen zelf heel goed geleerd grenzen aan te geven en niet meer alles op te eten. Zeker oudste kan dat heel goed, jongste heeft nog af en toe wat hulp nodig. In ogen van schoonmoeder ben ik nog steeds dat kreng die het haar niet gunt de kleinkinderen eens lekker te verwennen. Inderdaad met snoep en chips niet nee, daar worden mijn kinderen namelijk behoorlijk beroerd van. Moeten ze thuis of soms al in de auto aan de maagzuurremmer.
Als schoonmoeder dat verwennen zou hebben gezocht in het meebrengen/klaar hebben liggen van een pakje vouwblaadjes, een leuke pen, een fstuiterbal of de voetbalplaatjes van de appie dan zou je mij niet horen. Dan ging ze haar goddelijke gang maar, dat overvoeren terwijl we al tig keer aangaven dat de kinderen er niet tegen kunnen, door diverse artsen naar gekeken, dat irriteert mij mateloos. En zelf moeten we wel altijd rekening houden met ma haar dieet.

Half a twin

Half a twin

13-05-2015 om 08:19

Geld voor de vakantie

Geld voor de vakantie geven kan best, maar dan wel alle kinderen en evenveel. Hier een keer de situatie aan de hand gehad dat de kinderen geld kregen om ijs te kopen tijdens de vakantie. Niet van oma overigens. De oudste kreeg het dubbele van wat de jongste kreeg maar voor een ijsje moeten ze hetzelfde betalen. Het excuus van die tante was dan dat jongste , toen 3 jaar oud, nog geen besef had van de waarde van het geld. Nee van de munten in zijn hand nog niet maar hetzelfse ijsje uitzoeken als je zus en zij kan het wel betalen en hij niet is ook voor een 3 jarige snel helder.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.