Relaties Relaties

Relaties

esmee

esmee

30-03-2014 om 19:32

hulp nodig Egocentrische schoonmoeder

Schoonmoeder die altijd aandacht wil voor haar persoon. Hoe gaan jullie hiermee om? Ik heb het daar persoonlijk wel moeilijk mee. Ze belt iedere week (man neemt op) en vraagt dan wel hoe het met ons gaat, maar maar is nooit echt geïnteresseerd in het antwoord en buigt het gesprek direct om naar haar 'pijntjes', kwaaltjes en beslommeringen etc…Vreselijk vind ik dat altijd. Wel op een verjaardag komen maar er eigenlijk helemaal geen zin in hebben en dat laten merken ook. Ik heb dan zoiets van: "Blijf dan alsjeblieft weg", maar at doet ze niet en mijn man vindt dat ook niet kunnen. Maar ik wordt niet blijer van dat vreselijke theatrale gedrag iedere keer. Die schijninteresse tonen om informatie te krijgen want oprechte interesse is er niet.

Hoe gaan jullie nou hiermee om? Negeren, niet uitnodigen, zeggen dat die persoon je de keel uithangt. Kortom: hoe doen jullie dat?

Vitaal en flexibel

Ik denk dat mannen het zowieso moeilijk vinden om hun moeder te kwetsen. De moeder wordt wat ouder maar de echtgenote is jong en vitaal, sterk en dus ook flexibeler. Daarom houden ze ook zoveel van hun vrouw; de alleskunners en de allesregelaars. Dus wees jong en luchtig van hart ipv een bittere oude dame.

Het gaat nu toch beter; de man naar zijn moeder en de vrouw drinkt thuis een kop koffie en heeft tijd voor een aflevering boer zoekt vrouw-;). En op de verjaardag ben je vitaal en flexibel en ipv een ouwe zeur.

Tip met verjaardag 's middags visite en 's avonds met je man en kinderen uit eten en bediend worden zodat je iets leuks hebt om naar uit te kijken.

Barvaux

Barvaux

28-01-2015 om 10:47

tja

Ik denk echt dat als jouw man niet uitstraalt dat hij achter jou staat het nooit iets beter gaat worden. Ze ziet haar zoon namelijk in haar kamp en ziet jou als tegenstander. Jij beslist niet te gaan, jij besluit de kinderen thuis te laten etc en ze ziet niet dat haar man het met jou eens is (iets wat ik zelf al betwijfel dus zij zeker).

Je moet echt aan je man werken om verder te komen. Zo'n gesprek in gaan wat jij wil waar man niet bij is of iets anders doet of niet reageert sterkt haar alleen maar dat jij de boeman bent die niet aardig is voor haar én voor haar zoon.

hol van de leeuw

Man spreekt thuis ferme taal, is het met mij eens dat het zo niet verder kan. Is het eens met het feit dat de kinderen niet altijd mee willen/hoeven/kunnen en gaat alleen.
Maar eenmaal in het hol van de leeuw blijft er van die ferme taal weinig over. Pappen en nathouden en toestaan dat je moeder je op zeer onsympatieke wijze terecht wijst. Naar zijn opvoeding kijkend hoorde dat zo. Ik moest er 20 jaar geleden maar aan wennen. Ik heb het geprobeerd en ben er klaar mee. Bij de eerst volgende confrontatie doe ik mijn zegje en hoop dat ik man aan mijn kant heb. Zoniet dan is dat pech, ik laat niet meer over me heen lopen.
De boeman ben ik toch al. Ik zorg al 20 jaar niet goed voor mijn man, al 12 jaar niet goed voor mijn kinderen en heb rare ideeën. Dat steekt schoonmoeder niet onder stoelen of banken.

Barvaux

Barvaux

28-01-2015 om 11:45

lies

Tja... ik zie toch vooral het probleem bij jouw man liggen. Mijn oma was nog veel erger dan jouw schoonmoeder maar omdat mijn vader altijd aan de kant van mijn moeder stond kon mijn moeder er beter mee omgaan dan jij. Het gedrag van mijn oma bleef dan ook binnen de perken want ze stuitte eerst op mijn vader. Jouw man is een ' watje ' in mijn vaders ogen die niet durft op te komen voor de vrouw waar hij de meeste tijd mee spendeert en wie hij gekozen heeft om daar tijd mee te spenderen. Ik ben benieuwd wat jouw man zegt als hij dit leest.

Barvaux

Barvaux

28-01-2015 om 11:49

oja

Laat jouw man ook alles toe wat jullie kinderen willen? Dus zo'n vader als in het daadje stiefmoeder en student?
Ouders kun je net zo ipvoeden... dan wordt het alleen maar erger. Zijn moeder roept al 20 jaar om begrenzing die jouw man niet geeft en jullie hele gezin is de dupe.

Ff zo

Ff zo

28-01-2015 om 12:43

Lies en grenzen stellen

Barvaux heeft gelijk dat je grenzen moet stellen en dat doet/durft man van Lies niet.

Iets anders is dat Lies nu aangeeft er gewoon tegenin te gaan.
Lies, houd je ons op de hoogte? Ik vind het nl. erg interessant. Ben heel benieuwd wat er gebeurt en hoe het je bevalt en hoe vaak je dit gaat herhalen.

Met mijn (vermoedelijke) aspergerman heb ik nl. ervaren dat er dwars tegenin gaan als hij boos reageert (om wat voor onbenulligheid dan ook) niet werkt. Zelfs als ik er rustig (dus niet schreeuwend) "dwars tegenin ga" (zo voelt dat al snel voor hem, ik wil gewoon een gesprek met hem voeren, maar dat kan hij dus niet als hij in de stress schiet). Dan wordt de ruzie (lees boosheid van mijn man) alleen erger. Kan je natuurlijk steeds herhalen, en misschien dat het wel een keer gaat werken, maar ik betwijfel dat (wordt ook niet geadviseerd door een therapeute gespecialiseerd in autisme bij wie ik af en toe langs ga).

Grenzen stellen (en zeggen wat jij wil) is wel belangrijk, maar kan je naar mijn idee beter doen op een ander moment als de stress/boosheid bij je schoonmoeder weg is. Dan aangeven dat je niet op die manier aangesproken wilt worden of .... (wat dan ook haar vervelende gedrag is).

Dus als je al op het moment zelf iets wilt zeggen tegen je schoonmoeder in reactie op haar vervelende uitgingen, dan zou ik het simpel houden: blijf rustig en zeg rustig dat je het vervelend en onterecht vindt dat ze zo naar je reageert.

En bedenk wat je doet als ze boos blijft of nog bozer wordt als je reageert. Weglopen of nog weer reageren? Bijv. (op rustige toon): als je zo blijft schreeuwen ga ik weg. En als ze dan nog schreeuwt ook daadwerkelijk weggaan.

Zeg niet veel, want dan krijgt je schoonmoeder teveel informatie en dat kan ze niet zo snel verwerken.

En stel geen vragen (zeker niet in de trant van: "snap je niet dat?" of "dit zou jij toch ook niet over je heen willen krijgen") en vraag niets wat inlevingsvermogen bij haar vereist, want dat heeft ze juist niet en dat levert dan alleen meer stress bij haar op.

Succes!

Instructie

Dat was een perfecte instructie van Effe Zo. Uitprinten en inprenten lijkt mij.
Zo doen we dat hier ook. Het is al snel teveel informatie.
Gewenst gedrag wil ik ook nog weleens vooraf bespreken. In de vorm van een positief geformuleerde instructie, op grond van voorgaande ervaringen.
Want achteraf bespreken wil ook nog wel eens makkelijk tot hakken in het zand leiden.

Esmee

Esmee

04-02-2015 om 13:02

De vraag

Toen we van de week bij schoonouders waren, vroeg mijn schoonmoeder ineens 'out of the blue'….hoe vaak ik de moeder van X zie. Die moeder is de schoonmoeder van mijn oudste broer.
Ik was helemaal overdonderd door deze plotselinge vraag en antwoordde dat ik die zie wanneer X (mijn schoonzus) jarig is en wanneer mijn neefje jarig is. Achteraf nadat ze weg waren, dacht ik: ????????? waarom vraag ze mij dat?! Ik weet het, ik had direct moeten vragen waarom ze dat wilde weten….

Schoonvader maakte ook de opmerking dat zij nu 2x (sinds man zijn verjaardag) waren geweest en dat het nu onze beurt weer was, Ze houden precies bij wanneer we komen. Vreselijk vind ik dat altijd.

Astrid

Astrid

04-02-2015 om 13:25

Nou

dat is inderdaad een vraag met een hoog crimineel gehalte...hoe durft ze!

Zelfs al zou er iets achter zitten, je kan toch gewoon zeggen: oh dat weet ik niet hoor, (hoezo?)
Verder niks. Je maakt je drukt om helemaal niks.

Krijg ik een bonus voor de 1000e reactie?

Astrid

Ik stuur je een virtuele bos bloemen voor het bereiken van deze mijlpaal!

Barvaux

Barvaux

04-02-2015 om 15:29

hmm

Die bloemen kunnen beter naar de schoonmoeder waar dit draadje om draait ;)

Esmee,

Lees nog eens je eigen post nr.984.

En. ' Hoezo ' vragen geven de ander ruimte tot discussie want ze krijgt respons, ook maar niet doen. Eerder je oren afsluiten voor wat ze zeggen want je hebt toch geen respect meer voor ze.

Vragen

Esmee, je hoeft helemaal niet te vragen waarom ze dat wil weten. Ze vraagt iets geks, jij geeft een, in jouw ogen passend, antwoord en klaar. Wedervragen stellen roept alleen nog maar meer vragen op.
Mijn schoonmoeder kon in het verleden regelmatig vragen hoe vaak mijn ouders onze kinderen zagen. Ze had door dat mijn ouders onze kinderen vaker zagen dan zij. Eerlijke antwoorden (2 of 3 keer in de week) leverden alleen maar scheve gezichten op ennog meer vragen. Wij zien de kleinkinderen maar 2 keer in de 6 weken, met zo'n sippe verongelijkte blik erbij. Toen gezegd dat ze altijd welkom was om de kinderen te zien, dat mijn ouders dat ok deden en toen was het over.
Waarom vragen leveren echt alleen maar meer vragen op waar je zelf niets aan hebt.
Onze schoonmoeders willen altijd ales weten, maar als je ze zelf minder verteld willen ze ook minder weten.

Dat om en om hoeft hier gelukkig al jaren niet meer, de laatste keer dat schoonouders hier waren was met man zijn verjaardag in mei. Sindsdien zijn we steeds daar geweest, hebben wij ook de vrijheid om te gaan als we het zat zijn. Nou ja vrijheid, het daadwerkelijk gaan wordt eerst nog even belemmerd door waarom vragen van ma. De laatste keer was huiswerk dochter en zoon een goede vlucht.

Sanne

Sanne

06-02-2015 om 00:28

Best doen

Ik heb nooit geprobeerd om de kool en de geit te sparen. Nee, ik ga niet vaak op visite. Nee, ik ga niet lang op visite. Nee, ik vier niet ieder jaar mijn verjaardag met een feestje. Enzovoort. Ik geloof dat mijn schoonmoeder heeft gehuild, me dood heeft gezwegen, mijn schoonzus laten bellen, bij mijn man heeft gejammerd en nog zo wat en dat duurde een jaar of 2 a 3 tot ze zag dat alles niet ging helpen.
Daarna werd ze afgemeten fatsoenlijk. Dat duurde een jaar of 10.
En sinds wat nare dingen in de familie, waar alle anderen het af lieten weten, maar ik wel hielp, zij het op mijn manier, en nu is er best respect tussen ons, en zelfs oprechte warmte.

Conflicten zijn vervelend, je maakt je er niet populair mee, maar ik heb liever openlijk ruzie dan zuur gedoe. En ja, mijn man zat er tussen. En die zei dan 'ik bemoei me er niet mee, als je wilt weten waarom Sanne niet mee is moet je Sanne bellen'. Dat is dan vijf keer vervelend, maar goed, dan is het ook duidelijk. Ik weiger me te laten manipuleren.
Sanne

Barvaux weet je wel hoeveel werk dat is?

Die bloemen kunnen beter naar de schoonmoeder waar dit draadje om draait ;)

Nou nee, doe maar niet dat geeft maar rommel!

We staan met een arm vol tulpen en een nieuwe vaas op zaterdagmiddag bij schoonmoeder voor de deur op haar trouwdag.
De deur gaat open en dit is het gesprek dat volgde:

Schm: "Wat hebben jullie nou meegenomen?"
Wij: "Een fleurige arm tulpen voor jullie trouwdag!"
Schm: "(Zucht) Wat een hoop werk, eerst al die tulpen in de vaas en dan straks al die blaadjes en stuifmeel op de tafel, wat een troep geeft dat."
Wij: "Dan vraag je toch dinsdag als de hulp komt of zij ze in de container doet."
Schm: "Dinsdag al, dan staan ze maar zo kort, dat is zonde."
Wij: "Dat voorkomt wel de rommel waar je zo tegen op ziet."
Schm: "Die roosjes (nep bloemen van zijde) die ik van X kreeg die blijven altijd mooi, laat die maar op tafel staan, zet die tulpen maar achter, die tafel is makkelijker schoon te maken."

6 Weken later:
Verjaardag bij ons en er staat een bos tulpen op tafel helemaal in bloei.
Schm: "O, tulpen dat geeft toch zoveel rommel in je huis, weet je nog Lies, die tulpen die ik van jullie kreeg? Tjonge jonge wat en rotzooi gaf dat, pa is dagen bezig geweest met blaadjes en stuifmeel opruimen. Die roosjes van X daar heb ik geen werk aan en die blijven altijd mooi."

Nee echt doe mijn schoonmoeder maar geen bloemen, dat is niet echt haar ding, zeg maar.

Hortensia

Hortensia

06-02-2015 om 10:47

LiesK.

Volgende keer zou ik een cactus overwegen, je excuses aanbieden voor de enórme overlast die ze door jouw bloemenactie heeft gehad en zeggen: "Deze valt niet uit en geeft geen rommel."

:)

schoonmoeders stoel

Er is zo'n cactus die in de volksmond ook wel schoonmoeders stoel wordt genoemd. Zo'n grote bol met rondom stekels, net een spijkerbed. Dat is wel een goed idee denk ik!

Forumbeheerder OO

Forumbeheerder OO

06-02-2015 om 11:03

Sluiting draad

Geachte Forumdeelnemers,

met het bereiken van de mijlpaal van het 1000e bericht wil ik deze draad sluiten. Te lange draden worden moeilijk doorzoekbaar en onoverzichtelijk.
Jullie zijn van harte welkom om een nieuwe draad te starten.
Ik wens jullie nog veel plezier op het Forum van Ouders Online.
Met vriendelijke groet,
Heidi Sour
Forumbeheerder Ouders Online
[email protected]

Forumbeheerder OO

Forumbeheerder OO

06-02-2015 om 11:03

Sluiting draad

Geachte Forumdeelnemers,

met het bereiken van de mijlpaal van het 1000e bericht wil ik deze draad sluiten. Te lange draden worden moeilijk doorzoekbaar en onoverzichtelijk.
Jullie zijn van harte welkom om een nieuwe draad te starten.
Ik wens jullie nog veel plezier op het Forum van Ouders Online.
Met vriendelijke groet,
Heidi Sour
Forumbeheerder Ouders Online
[email protected]

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.