Relaties Relaties

Relaties

Toegeven of niet?

Hallo,

Problemen met schoonfamilie. Situatie is niet nieuw. Ik probeer mij zo vaak mogelijk als 'lieve schoondochter' te gedragen, en dit lukt redelijk.
Ik zou een heel boek kunnen schrijven over de voorgeschiedenis, maar dat wil ik jullie besparen 😊.
De situatie waarover ik nu graag jullie meningen wil: Kerst...
Schoonfamilie vierde in het verleden (voordat ik ten tonele verscheen) al jaren geen kerst meer. Ik ben een echt 'kerstmens', maar de datum van het vieren maakt voor mij niet veel uit, als we maar samen zijn. Dit hebben we zo de voorbije jaren ook gedaan, altijd op zoek naar de best passende datum. Dit jaar beslist Mevrouw Schoonzus plots dat ze niet alleen wil zijn op kerstavond, en dat we dan dus Moeten vieren. (Ook wel belangrijk om te weten is dat schoonzus nogal egoïstisch ingesteld is, het moet om haar draaien). Het grote probleem is echter dat ik graag naar de mis wil op kerstavond (van de scouts van onze kinderen). Ikstel als alternatief voor om het bij ons te vieren ná de mis (we wonen allemaal nogal ver uit elkaar). Maar dat vindt man dan weer te laat (we zijn meestal thuis rond 20u).
Ik schat in dat het voor mijn man niet veel uitmaakt wanneer we vieren, maar hij is ENORM loyaal naar zijn familie, en durft er dus niet tegenin te gaan.
Mijn dilemma is dus: geef ik toe, en vieren we kerst op kerstavond zonder naar de mis te gaan - voor de goede vrede, voor mijn man, waardoor schoonzus weer haar zin krijgt, of hou ik het been stijf, wetende dat ik daardoor ruzie krijg met man, en man met familie?
Ik heb begrip voor het feit dat schoonzus niet alleen wil zijn op kerstavond (alhoewel dat in het verleden geen probleem was), daarom stel ik dus het alternatief voor, zodat zij niet alleen is, én ik naar de mis kan...

Zucht... ik weet het niet


Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-10-2018 om 00:09

Vrede op aarde

Dus het gaat ieder jaar zoals jij het wilt en nu heeft je schoonzus een voorstel? Kan toch prima? Hapjes vooraf, mis, en nog iets eten daarna. 20.00 uur is helemaal niet laat voor een kerstdiner.

Zucht

Zucht

30-10-2018 om 00:18 Topicstarter

Ja, vrede op aarde...

Nee hoor, niet zoals ik wil, maar eerder samen afspreken wanneer het het beste past (en ja, inderdaad, ik ben misschien wel de moeilijkste wat de planning betreft besef ik net - we vieren ook kerst met mijn familie, en ook mijn zussen hebben een schoonfamilie, maar daar hebben we al jaren een goed werkend systeem voor)
Voorstel van schoonzus is bij haar thuis, en ik kan dan niet naar de mis...
Mijn voorstel is bij ons thuis, na de mis (omdat 20u toch niet extreem laat is voor kerstdiner...) - schoonfamilie wil niet mee naar de mis. Wat mij een redelijke gulden middenweg lijkt.
Het gevoel is eerder dat ik mij weeral moet schikken naar de capriolen van mijn schoonzus.

Maar misschien moet ik maar denken 'vrede op aarde' en op het voorstel ingaan - met de boodschap afwisselend wel en niet op kerstavond...

@Emma

@Emma

30-10-2018 om 05:44

Kerstavond

Je schoonzus snapt toch wel dat jij iets mer je kinderen hebt die avond? Wat vindt je man eigenlijk? Moet je dit helemaal zelf oplossen? Is er überhaupt over te praten met hem?
Ik ken het wel hoor, ook van de andere kant. Persoonlijk vind ik Kerst erg ingewikkeld. Iedereen hoort bij elkaar te zijn maar dat kan in de praktijk natuurlijk helemaal niet. Iedereen maakt dan keuzes en dat geeft mij het gevoel dat gelederen zich sluiten en dat je er buiten staat. De meest ondoorgrondelijke of onplezierige familiebanden of -patronen manifesteren zich op zo'n moment. Het heeft mij jaren gekost daar een beetje mee om te gaan.

Pragmatisch

Ik zou inderdaad onder noemer “vrede op aarde” schikken in voorstel schoonzus. En dan een heel jaar denken “wat ben ik toch een fijn schappelijk iemand”. Heb je ook plezier van.

Flavia

Flavia

30-10-2018 om 06:50

splitsen

Je kunt ook splitsen, jij naar de mis en de je man naar de familie

Liz

Liz

30-10-2018 om 07:22

Sleutel

"Ik stel als alternatief voor om het bij ons te vieren ná de mis (we wonen allemaal nogal ver uit elkaar). Maar dat vindt man dan weer te laat (we zijn meestal thuis rond 20u).
Ik schat in dat het voor mijn man niet veel uitmaakt wanneer we vieren, maar hij is ENORM loyaal naar zijn familie, en durft er dus niet tegenin te gaan."

Het probleem voor jouw gemoedsrust ligt bij je man.

Dus daar ligt ook de oplossing.

Zorg dat je goed met je man spreekt, dat jullie beiden eerlijk zijn naar elkaar. Hoezo is het te laat? Te laat voor de kinderen? Te laat voor familie om terug te rijden? (hoe lang is dat?)

Zorg dat jij begrip toont voor hem en zorg dat jij je gezien voelt door hem.

Als jullie op een lijn komen en je krijgt het gevoel dat je man snapt dat hij bij twijfel voor JOU moet kiezen en niet voor zijn familie (met wie is hij nu getrouwd?!), dan komen jullie er vast uit. Linksom of rechtsom.

Sterkte.

Toch inschikken

Je man gaat mee in de plannen van jouw familie.
Wat zou je er van denken als hij moeilijk zou gaan doen en zegt niet naar die gezellige feestdagen te willen gaan omdat je ook niet naar zijn familiekerstviering wilt?

Idd om het jaar kerstavond thuis naar de mis, en ander jaar mogelijk bij haar.
Het is maar de vraag of ze volgend jaar ook nog kerstavond bij hun thuis wilt vieren...
Dit jaar buigen, zodat je volgend jaar je eigen plan kan trekken.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-10-2018 om 09:23

Jaarlijks terugkerend circus

Ik word er ook wel eens zat van. Dit jaar begon het hele circus hier ook al half oktober. Nee, dan wil ik dus nog niet aan Kerst denken. Doordat ik mijn ex 1e kerstdag had ‘gegeven’, moest mijn familie het met tweede kerstdag doen. Helaas kon er dan een niet. Nou dan doen we 24, 28 of voor mijn part 4 januari. Ging dus precies degene die de 26e niet kon bovenmatig mopperen en net doen of ik hem ik weet niet wat aandeed. Terwijl hij dus alle dagen mag kiezen behalve 25 of 27 december.
Wat doen we elkaar aan, door die twee dagen in het jaar zo belangrijk te maken. (Sorry voor degenen die wel waarde hechten aan het kerstverhaal - en ook per se saamhorigheid op die dagen willen. Er zijn meerdere diensten, dus je kunt altijd wel een keer.).

Amsterdamse

Amsterdamse

30-10-2018 om 09:44

Losser organiseren

Als je de strakke vormen van hoe ‘het hoort’ loslaat, is er misschien meer mogelijk, bv de familie komt bij jullie op kerstavond, en degenen die naar de mis willen, gaan naar de mis, de rest blijft thuis bij jullie.
Kerstdiner dan ook wat losser laten: lekkere hapjes de hele avond, misschien een steviger maal na de mis. Dus de hele kerstavond niet in een strak format maar gewoon bij elkaar zijn in een lossere setting.

Scouting mis?

Een scouting die een mis organiseert op kerstavond? Wat is er met gewoon een Nieuwjaarstocht? Voor niet ingewijden: strijk en zet bij de meeste scoutinggroepen het eerste weekend in januari.

Die schoonzus mag dan misschien wel een egocentrisch secreet zijn, dat jij zo uitweidt over haar slechte eigenschappen en je er twee maanden van te voren al in vastbijt, komt ook niet echt lekker over.

Zelf zou ik heel graag de warme, sociale, flexibele persoonlijkheid van bijvoorbeeld Alkes willen hebben. Maar de keiharde waarheid is dat ik na twee dagen full time non stop gezamenlijke gezelligheid tot aan schuimbekkens toe naar mijn luisterboek en mijn breinaalden begin te verlangen. Terwijl ik al mijn familieleden een warm hart toedraag. Aan hen ligt het niet. Daarom regel ik ver van te voren al een fijn huis met zat plekjes waar je drukte van teveel gezamenlijkheid kunt ontlopen. Niet op de kerstdagen zelf, dan betaal je de hoofdprijs, maar in het eerste weekend van januari. Missen mijn scouts wel de Nieuwjaarstocht.

Ach

Ach

30-10-2018 om 11:11

Water bij de wijn

Ik zou water bij de wijn doen en lekker naar schoonzus gaan. Kerstavond een heel eind rijden om rond 20:00 te mogen aanschuiven bij een koud buffet of nog klaar te maken buffet lijkt me ook niets. Want 20:00 aankomen betekend niet dat je dan ook kunt starten met het diner.

Mijn kerst is dit jaar ook verziekt. Mijn ouders pastten vorig jaar op onze huisdieren tijdens kerst, wilden ze graag doen en vinden ze super leuk. Mijn zus bedacht dat we deze kerst ook weer weg zouden zijn, dus in november vorig jaar nodigde ze mijn ouders voor beide kerstavonden uit bij haar thuis. Met andere woorden ze regelde even dat wij geen oppas voor onze dieren hebben.

Ondertussen passen mijn ouders soms 3 dagen in de week op haar kinderen. Maar 1,5 week op onze katten passen wordt ons niet gegund.

Mijntje

Mijntje

30-10-2018 om 11:17

Denk ook eens aan

In allerlei psychologieboekjes kan je lezen dat wat je in een ander ergert, dit ook iets is wat in jou zit en waar je mee struggelt.
Dus jij bent in feite net zo erg als je schoonzus
Denk ook eens aan haar: zij is alleen, jij hebt je gezin. Vier het gewoon samen bij jullie en ga anders die paar uurtjes alleen met de kinderen of wie mee wil naar de mis.
"ik schat dat het voor mijn man niet uitmaakt..etc" Je hebt dus nog niet eens met hem overlegd? Misschien is hij wel blij als jullie even een paar uur weg zijn

Papa van 3

Papa van 3

30-10-2018 om 11:26

Kerst

is de sleutel tot onenigheid in de familie. Althans als je er een "moetje" van gaat maken. Mijn persoonlijke voorkeur, binnen mijn eigen familie in zijn geheel eigenlijk, is vrijheid blijheid. Als je wil komen prima, wil/kan je niet is ook prima, no hard feelings. Wat heb je eraan als er één of meerdere mensen zicht verplicht voelen de rest te moeten pleasen.
Dat is niet de kerstgedachte.
Loslaten van de verplichting werk het fijnste voor de meeste. degene die er niet mee overweg kunnen zijn de moeite meestal niet waard.

Ach

Serieus? Je kerst is verziekt omdat je ouders dit jaar niet op jouw katten willen passen, maar de kerstdagen bij je zus (èn hun kleinkinderen) zijn?!

Splitsen

Familie is bij jou welkom vanaf een uur of half zeven of zo, voor drankje en hapje vooraf, jij piept ertussen uit met de kinderen voor de mis, man dekt ondertussen onder gezellig gekeuvel met de familie de tafel etc, en na de mis schuif jij met kinders aan.

Kwestie van handige keuze van gerechten (iets stoverigs voorbereiden, dan hoeft het alleen maar in de oven), dan moet het te doen zijn.

Groeten,

Temet

mijk

mijk

30-10-2018 om 13:24

vlaams schat ik in Kenfan.

veel scoutinggroepen zijn daar nog gekoppeld aan parochies (en die leveren dan bv het gebouw. (overigens heel oftopic ben ik al 35 jaar lid van scouting en ken ik de nieuwjaarstocht dan weer niet).

Ik neem toch aan dat je kinderen niet de enige zijn die de scoutsmis zullen missen vanwege familieafspraken. Ik zou me nu schikken en het van de zonnige kant bekijken. Wat leuk dat je schoonfamilie is bekeerd tot de gezellig samen zijn kerstgedachte....

Mijk

Ach

Maar je ouders kunnen toch makkelijk 1,5 week in jullie huis op de katten passen en op de twee kerstavonden bij je zus eten. Katten hoeven niet uitgelaten te worden.

Trouwens, 1,5 week achter elkaar oppassen heeft veel meer impact op je ouders dan soms 3 keer in de week.

En als het echt zo’n probleem is, brengen je ouders de katten die twee dagen naar een kattenpension.

Het komt wel erg egoïstische over...jij wel plezier op vakantie, maar je ouders geen plezier tijdens kerst met hun andere kinderen.

Kenfan

"Zelf zou ik heel graag de warme, sociale, flexibele persoonlijkheid van bijvoorbeeld Alkes willen hebben. "
Je mag ook bij mij kerst komen vieren. Als jij dan kookt

Zucht

Zucht

30-10-2018 om 13:56 Topicstarter

Bedankt

Bedankt iedereen om mee te denken, ik zie dat de meningen wat uit elkaar liggen.
Ik ben inderdaad van België

Gisterenavond was mijn man met zijn zus bij zijn ouders, ik was thuis en het gesprek tussen ons was via app... Hij stond dus ook letterlijk tussen ons in.

Vanavond kunnen we het er face-to-face, zonder inmenging van zijn familie, over hebben.

Mijn voorstel gaat het volgende zijn:
Hij kookt op kerstavond (wat hij altijd doet), ik ga naar de mis (bij ons in de buurt), afspraak bij ons thuis vanaf 19u30-20u (het is trouwens ENKEL met zijn zus + kind en zijn ouders, dus veel volk komt er niet - als ik er niet ben met de kids ontbreekt bijna de helft...), samen aperitieven, kids in bed, en volwassenen verder eten.
Als dit ECHT geen optie is, dan gaan we naar zijn zus - dit kan dan vroeger - maar dan ga ik volgend jaar WEL naar de mis!
Hopelijk vragen de kids dan niet om in het koor te mogen zingen...

En wat ik zeker meeneem, is dat ik het hele jaar kan denken hoe inschikkelijk ik ben
Nee, ik besef ook dat ik graag de touwtjes in handen heb, en wat ik mijn schoonzus (en in het verlengde de ouders) verwijt, ik het waarschijnlijk zelf ook doe. Ik ga proberen meer te kijken naar mijn eigen gedrag en dat proberen aanpassen, eerder dan het gedrag van anderen proberen veranderen.
En ook mijn man voldoende erkenning geven. Veel werk aan de winkel!

Ach

Ach

30-10-2018 om 14:04

Jippox

Ja verziekt inderdaad. Het gaat puur om het idee he. Ze hadden mijn ouders voor een dag kunnen uitnodigen en de andere dag bij mijn ouders kunnen zijn of wat dan ook maar ze gunnen ons die 1,5 week vakantie per jaar niet. Het gaat om 1,5 week in het jaar waarop we beroep op hen doen. Ivm ziekte van een van onze dieren kunnen we ze niet zomaar ergens onderbrengen.

Onze kerst verzieken om met alle geweld jouw zin door te drijven. En nee het was echt niet toevallig dat ze hen uitnodigden maar het was puur zo vroeg uitnodigen om te zorgen dat ze niet al bezet waren met oppas voor onze huisdieren.

vlinder72

vlinder72

30-10-2018 om 14:17

Ach

Je zus nodigt jullie ouders al meer dan een jaar van te voren uit met Kerst. Of ze dat nou doen om jullie te zieken of omdat ze het niet leuk vinden dat je ouders alleen bij jullie in huis zitten met Kerst om op de katten te passen doet er niet toe (het tweede lijkt mij het meest waarschijnlijk - ik zou het ook niet leuk vinden als mijn ouders persé in het huis van mijn broer zouden moeten blijven met kerst om op de katten te passen).

Je zus mag ze uitnodigen. Als je ouders dat niet hadden gewild, hadden ze wel nee gezegd zodat ze bij de katten kunnen blijven. Je ouders weten immers ook dat jullie altijd die periode weg willen en opvang nodig hebben. Misschien vinden je ouders het helemaal niet zo leuk om jaar in jaar uit vast op de katten te passen met kerst.

Jullie kunnen het beste iets anders voor de katten gaan zoeken. Ervan uitgaan dat je ouders altijd 1,5 week met Kerst oppassen op de katten is echt teveel gevraagd. Ik ken een opvang waar de katten in een eigen kamertje zitten en een eigen buitenverblijfje hebben. In zo'n opvang kunnen je katten vast wel opgevangen worden. Ook als ze vanwege een ziekte meer aandacht nodig hebben.

Ach

Ach

30-10-2018 om 18:24

Nee

Nou mijn huisdieren worden netjes bij mijn ouders gebracht hoor. Inclusief medicijnen en voer. en zij doen het met alle plezier. Vragen er jaarlijks om. Zus gunt het ons niet want er wordt ook vaak genoeg bij mijn ouders verbleven dat gaat over en weer. Dus waarom ze dat met kerst niet willen is me wel duidelijk. Dat is namelijk de enige 1,5 week waarom ze niet zouden kunnen in het hele jaar.

Mijn ouders passen soms 3 dagen in de week op de kleinkinderen maar dan zijn ze dus wel de hele week daar. Komt erop neer dat ze meer oppassen dan die 3 dagen. Heeft een flinke impact.

En nee heen en weer pendelen voor die 2 avonden gaat voor hen niet maar voor mijn zus is dat totaal geen probleem.

Jasmijn

Jasmijn

30-10-2018 om 19:41

Ach

Maar de katten kunnen toch wel 2 avonden alleen zijn? Ik ga wel eens een weekendje weg en leg dan wat extra voer klaar en dan redden ze zich wel hoor.

Ach

Volgens mij zou je het dan vooral je ouders kwalijk moeten nemen. Je zus nodigt hen uit, ja, maar zij weten dat ze in die tijd op jouw katten 'moeten' passen. Als ze dan toch ja zeggen, dan moet dat wel een reden hebben, lijkt mij.

Ik zeg: zoek een goede kattenoppas en investeer wat extra tijd en moeite in een leuke band met je familie. Eentje die niet gebaseerd is op 'wat heb je over voor mij?' maar geheel en alleen op waarom zien we elkaar eigenlijk graag...

Ach

Ach

30-10-2018 om 20:46

Jasmijn

Vanaf mijn eerste bericht hierover heb ik al aangegeven dat een van die katten medicatie nodig heeft. Wat denk je zelf? Kunnen ze dan 2 dagen alleen blijven?

Ach

Ach

30-10-2018 om 20:46

Jippox

Ze kunnen toch moeilijk de dochter die het eerste vraag nee als antwoord geven?

vlinder72

vlinder72

30-10-2018 om 21:04

Ach

Natuurlijk hadden je ouders nee kunnen zeggen tegen je zus. Maar dat deden ze niet. Wellicht vinden ze het ook leuk om een keer kerst bij hun dochter te vieren ipv met twee oppaskatten.

Zoek alternatieve opvang en geniet van je vakantie Er zijn echt fijne pensions waar je katten terecht kunnen.

Nu kom jij juist heel egoïstisch over terwijl dat vast niet de bedoeling is.

Ach

Ach

30-10-2018 om 21:13

Vlinder

Zoals ik al zei ik vraag 1,5 week in het jaar iets van mijn ouders waar ze van genieten, paar jaar terug waren ze zelfs teleurgesteld dat we al iets anders hadden geregeld voor onze toen nog niet zieke katten.

Nu is er een ziek en betekend de ziekte een extra zorg post van 90 euro voor de vakantieperiode van 1,5 week en dan nog eens normale pensionkosten.

Ik heb in het verleden heel intensief het huishouden gedaan bij mijn ouders omdat mijn ouders dat niet zelf konden in die tijd. Mijn zus liet het afweten. Ik had inderdaad gehoopt dat ze dan met kerst wel iets voor mij konden doen zodat ik ook eens per jaar eens weg kon. Weekendje weg zit er met de zieke kat ook niet in. Verwaarlozing en mishandeling heet het als ik ze niet verzorg zoals het hoort

ach

Waarom ga je niet gewoon een weekje later op vakantie?

Ach

Ach

30-10-2018 om 21:40

Jippox

Omdat we een weekje later niet samen vrij zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.