

Relaties

Lievergeenbonjemetdeburen
06-02-2011 om 21:38
Uitbouw; buren gaan bezwaar indienen
Graag advies over het volgende; na een jaar van ontwerpen indienen en afgewezen worden, hebben we eindelijk een vergunning voor een opbouw op onze garage. De buren voor, achter en op zij hebben we vroegtijdig over onze uitbouwplannen ingelicht. Drie van de vier buren reageerden positief. De buren die gaan uitkijken op de uitbouw niet. Zij waren zodanig negatief (man werd min of meer het huis uitgezet toen hij het kwam vertellen), dat we verder ook niet met hen gesproken hebben over de aanpassingen die we van Welstand aan ons plan moesten doen.
Vandaag kwam de desbetreffende buurman aanbellen met de melding dat hij, samen met alle andere buren en nog een buurman van verderop in de straat met ons wilde komen praten. Hij nam het ons erg kwalijk dat we de definitieve plannen niet vroegtijdig met hen hadden doorgesproken. Hij heeft de tekening bij de gemeente opgehaald en is daarmee de buurt rond gegaan.
Wij hebben aangegeven dat we niet met de hele groep tegelijk willen praten. We willen best individueel met iedereen praten, maar niet in groepsverband. De buurman kondigde toen aan dat hij dan bezwaar gaat aantekenen. Heel vervelend allemaal, maar zijn goed recht natuurlijk.
Ik ben inmiddels even met de achterburen gaan praten en daar bleek dat hun standpunt vrij neutraal was. Ik ga nog even met de andere, directe buren praten en hoop daarmee de boel een beetje open te breken. Maar wat moeten we nu met de boze buren? Dat we ze niet terwille kunnen zijn (aanpassing van de uitbouw), is een feit. Maar wat is het juiste om nu te doen?

mirreke
09-02-2011 om 15:42
Slimme brunette
Dat dachten wij daarna natuurlijk ook (buren bang voor eventueel minder geld bij verkoop huis). Maar wat mij zelf erg stak is de wijze waarop het allemaal is gegaan, je krijgt een lelijke kant van mensen te zien.
Bovendien gold wat rodebeuk ook in haar laatste bijdrage schrijft. Alles wat wij wilden was al ooit binnen het bestemmingsplan geregeld. Dan hadden ze maar eerder moeten kijken wat er in de buurt allemaal gebouwd had mogen worden.

rodebeuk
09-02-2011 om 16:08
Ooievaar
Lees het nog een keer nauwkeurig.
Je bent gebonden aan het vigerende (=op dit moment geldige) bestemmingsplan.
Als er een nieuw bestemmingsplan komt dan kan je daar niet alleen bezwaar tegen maken, maar vaak vooraf al in de inspraakprocedure op inspreken.
Uiteraard kun je dus invloed uitoefenen op wat er in je omgeving gebeurt. Je kunt alleen niet bij voorbaat alles tegenhouden wat je niet zint. Om een en ander af te bakenen ligt er een bestemmingsplan, waarbij de toelichting moet voorzien in wat een "goede ruimtelijke onderbouwing" wordt genoemd. De wet zegt daarmee dat de verschillende belangen moeten worden afgewogen, daar is nu juist dat bp voor.
De buren kunnen dus niet lukraak op hun eigen houtje de afweging overdoen.

rodebeuk
09-02-2011 om 16:11
Oh en lgbmdb
Leuk om te weten voor wie ik die lap tekst heb getypt!
Komt goed terecht dus.
Ben ik eerlijk gezegd benieuwd in welke windrichting jij zit ten opzichte van de plek waar we toen koffie dronken. Ik had N gedacht, maar is het dan Z?
Oh en gewoon gaan bouwen hoor. Dat waait wel over. Ik word er altijd zo moe van als mensen op deze manier over hun eigenlijk rechten heen proberen te dirigeren door te drammen en te zeuren. Gewoon lekker blijven wonen daar.

Lievergeenbonjemetdeburen
09-02-2011 om 16:24
Rodebeuk (ot)
Het gaat om N. dat waren toch je schoonouders waar je toen vandaan kwam???? Man en zonen waren toen nog even de stad in gegaan. Wij hadden een koffie- annex textieluitwisselingsafspraakje

rodebeuk
09-02-2011 om 16:46
Ja hoor lgbmdb (o.t.)
..klopt helemaal.
Goh, ik had echt een vast plaatje van hoe die omgeving eruit ziet maar het is alweer een heeeel tijd geleden dat ik er vaak kwam (algauw 15 jaar slik!). Daarom dacht ik dat het eerder Z moest zijn kwa beschrijving van het huis, maar na onze ontmoeting dacht ik N.
Nou ja, lekker belangrijk!
Ga van je huis genieten en zie het maar zo dat je soms even een stootblok moet zijn voor iemand anders. Als je daar zin in hebt natuurlijk .. om het zo te zien bedoel ik.

Lievergeenbonjemetdeburen
10-02-2011 om 14:16
Ter info: bezwaarprocedure volgens ambtenaar ro
Dit kregen we als antwoord van de ambtenaar bij Ruimtelijke Ordening n.a.v. onze vraag wat er gebeurt met een bezwaarschrift als dat binnen komt:
'Als er een bezwaarschrift ingediend wordt, moet de vergunning door ons opnieuw tegen het licht gehouden worden. De welstandscommissie wordt dan gevraagd om een gemotiveerd advies en wij toetsen het bouwplan opnieuw aan het bestemmingsplan. Wij schrijven dan een verweerschrift en er wordt een hoorzitting gehouden bij een onafhankelijke commissie. Deze gaat dan oordelen of het bezwaar van de buurman terecht is en of wij een goede bouwvergunning hebben verleend.'
Dus het is nog niet vanzelfsprekend dat een vergunning stand houdt in zo'n bezwaarprocedure. Logisch ook, anders zou het geen zin hebben om zo'n procedure in te stellen. Nu maar hopen dat RO de eerste keer zijn werk goed heeft gedaan...
Ik vraag me trouwens af wat het betekent als het blijkt dat de toetsing de eerste keer niet goed is gedaan en de vergunning wordt ingetrokken. Krijg je dan ook de reeds betaalde leges weer terug? Afijn...dit is van later zorg...

rodebeuk
10-02-2011 om 15:25
Geen zorgen
...allemaal standaardpraat.
Kijk maar in hoofdstuk 6 en 7 van de Awb. Heroverweging van het bestreden besluit op de grondslag van het bezwaarschrift.
Maar nog steeds, en dat zie je ook in wat die ambtenaar schrijft, geldt het limitatief-imperatieve stelsel en mag er maar aan een beperkt aantal gronden worden getoetst.
Heb je mijn emailadres nog? Ik wil altijd meekijken hoor, [email protected]

Lievergeenbonjemetdeburen
10-02-2011 om 21:14
Dank rodebeuk
Mocht het nodig zijn, dan mail ik je zeker even!

rodebeuk
10-02-2011 om 22:37
Lgbmdb (o.t.)
Doe maar via LinkedIn in dat geval, daar kom ik vaker dan op hotmail...

Rosase
13-02-2011 om 21:35
Leges
Betaal je altijd, ook als je vergunningaanvraag afgewezen wordt.
Dus die zul je niet gauw vergoed krijgen, schat ik zo in.
Wel zou je evt. kosten die je nu moet maken kunnen claimen, maar ik kan me in deze situatie niet zo gauw iets voor de geest halen dat daar onder zou kunnen vallen.
Ik weet wel van een ander geval waar een (ander soort) vergunning verstrekt was, de buren bezwaar aangetekend hebben, het tot een rechtzaak gekomen is. Die door de gemeente verloren is en waar de oorspronkelijke aanvragers een schadevergoeding hebben gehad. Maar dat was omdat ze al aanlegkosten gemaakt hadden en de voorziening weer moesten verwijderen (sorry voor de vage taal, ben bang dat ik herkend ga worden als ik te expliciet wordt).
Jij hoeft in dit geval geen onkosten voor juridische bijstand te maken en als je nu al gaat bouwen doe je dat toch voor eigen risico en rekening. Of niet?

Lievergeenbonjemetdeburen
13-02-2011 om 21:46
Rosase
Nee inderdaad, we maken nu geen kosten. Maar het zou, in het hypothetische geval, wel vervelend zijn als bij het opnieuw toetsen blijkt dat de gemeente haar werk niet goed heeft gedaan en de vergunning wordt ingetrokken. Dan hebben we leges betaald, terwijl de vergunning nooit had mogen worden afgegeven.
Maar goed, we zien het allemaal wel als het zover is.

Rosase
14-02-2011 om 14:45
Lievergeenbonje
Ja dat kan kloppen, maar dan nog krijg je je leges niet terug. Want leges betaal je voor het werk dat de gemeente verricht voor je, niet voor het resultaat van dat werk.
Of zoals ik al eerder zei: ook als je vergunning meteen al afgewezen was had je toch leges moeten betalen. Dus als je vergunning nu in tweede instantie alsnog niet verleend wordt (of ingetrokken wordt) gaat dat niet automatisch betekenen dat je je leges terugkrijgt.
Je kunt het natuurlijk toch altijd proberen, wie weet voelen ze zich heel bezwaard en proberen ze je zo een beetje te lijmen.

Chippie
14-02-2011 om 22:40
Maar....
Ik weet niet meer helemaal precies hoe de procedure gaat. Maar je krijgt volgens mij een bouwvergunning en dan kunnen mensen bezwaar aantekenen. Dan beslist de gemeente of dat bezwaar gegrond is of niet. Als de gemeente dan besluit dat het bezwaar niet gegrond is (geen idee hoe het precies heet) dan zou ik er geen enkel probleem mee hebben om wel te gaan bouwen volgens plan. De beste man heeft dan geen poot om op te staan. Als de buurman zegt dat hij een hekel aan blauwe auto´s heeft dan koop je toch ook niet daarom een niet/blauwe auto? Ik leg het een beetje oenig uit, maar ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel.

Lievergeenbonjemetdeburen
15-02-2011 om 22:29
Rosase en chippie
Wij zaten nog in de oude procedure, waarin je geen leges hoefde te betalen als je vergunning werd afgewezen (wij hebben 3 afwijzigen gehad, dus godzijdank!). Ik geloof inderdaad dat het eind 2010 veranderd is. Een kortere procedure, waarbij je altijd leges moet betalen.
Maar goed, we zien het allemaal wel.
Als de vergunning ook na de bezwaarprocedure gehandhaafd blijft, gaan we inderdaad gewoon volgens plan bouwen, Chippie.

Rosase
16-02-2011 om 00:04
Ja dat kan per gemeente verschillen.
Hier betaal je dus altijd. Dat is niet onlangs veranderd.
Succes ermee!