Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Wil je kind niet douchen? Zo maak je het leuker!

Voor veel kleintjes is douchen soms erg spannend, waardoor ze dan ook flink kunnen tegenstribbelen wanneer het tijd is voor een wasbeurt. Om het douchen leuker te maken zetten we handige tips voor je op een rijtje. Zo krijg je je kind waarschijnlijk niet eens meer onder de douche vandaan!

Tip 1. Kies het juiste moment van de dag

Plan de douchebeurt in wanneer je kind nog lekker fit is. Na een dag intensief spelen op de kinderopvang en wanneer het bijna bedtijd is, is de kans op tegenstribbelen een stuk groter. Slim dus om dit moment te vermijden. Douche bijvoorbeeld op doordeweekse dagen dat je vrij bent voor lunchtijd of in het weekend. Zorg ervoor dat je de tijd neemt voor het wassen en niet hoeft te haasten. Zo wordt het douchen een relaxt momentje voor jullie allebei. 

Tip 2. Zorg voor leuke speeltjes

Gieters, boekjes, badeendjes of lege shampoo flessen: door je kind een speeltje te geven onder de douche of in bad, wordt het ineens een stuk leuker om te wassen. Wordt het spelen onder de douche té leuk? Zet dan de kraan even uit of een standje zachter, zodat je niet te veel water verspilt en energie verbruikt

Tip 3. Ga samen douchen of in bad

Laat aan je zoon of dochter zien dat het niet eng is om te douchen of in bad te gaan, door dit af en toe samen te doen. Dit is niet alleen hartstikke gezellig, maar ook nog eens erg praktisch. Zo maakt het namelijk helemaal niet uit dat je zelf ook nat wordt en bespaar je tijd én water. 

Tip 4. Maak er een wedstrijdje van

Voor oudere kinderen kan een kleine weddenschap het leuker maken. Daag ze uit om binnen vijf minuten klaar te zijn met douchen. Wedden dat ze enthousiast de uitdaging aangaan?

Tip 5. Kies flessen met een leuke opdruk

Wanneer je shampoo of conditioner koopt voor je kind, kun je vaak ook kiezen uit flessen met een leuke opdruk. Kies er bijvoorbeeld eentje uit met een prinses, draak of piraat erop, afhankelijk van wat jouw kleine leuk vindt. Nog beter: laat je kind zelf de producten kiezen. Op die manier kunnen ze waarschijnlijk niet wachten om het ook daadwerkelijk te gebruiken. 

Tip 6. Experimenteer met verschillende douchestanden

Pas de douchestraal aan op de behoeften van je kind. Een zachtere straal kan minder eng zijn voor kinderen. Het verlagen van de douchekop kan ook helpen. Zo vermijd je dat het water direct op hun hoofdje terechtkomt en verminder je de angst. Zorg er altijd voor dat de temperatuur van het water comfortabel is.

Met deze tips wordt douchen niet alleen makkelijker, maar ook een leuk avontuur voor jou en je kind!

Lees ook: