8 februari 2008 door Nanny Gortzak

Helpt vettere melk een baby langer door te slapen? (12 wkn)

Onze zoon is nu 12 weken oud (bijna een maand te vroeg geboren) en krijgt borstvoeding om de 3 uur, ook 's nachts.

Van de huisarts begreep ik dat als de melk vetter wordt, de kans groot is dat onze zoon naar een 4-uurs ritme gaat en misschien 's nachts ook wat langer zal gaan slapen. Dit zou uiteraard erg fijn zijn.

Elke avond geven wij een flesje afgekolfde melk (zo'n 120 ml). Mij valt op dat de kleur van de melk wisselt, soms is deze wat geler (vetter?) of juist wat blauwer (mager?).

Kan ik iets doen waardoor mijn melk vetter wordt? Of zijn er dingen die ik juist moet laten? En heeft het zin om de tijd tussen voedingen te 'rekken' om zo een 4-uurs schema te 'forceren' zoals sommigen wel eens adviseren of heeft dat geen enkele invloed?

Antwoord

In principe heeft uw huisarts heeft gelijk dat uw zoon misschien meer tijd tussen voedingen laat, als hij vettere melk drinkt, vooropgesteld dat hij dezelfde hoeveelheid zou blijven drinken. Er zijn echter nog andere factoren die bepalen of uw zoon meer of minder tijd tussen voedingen laat en 's nachts langer slaapt.

Vettere melk bij kortere tussenpozen

Het blijkt dat moedermelk vetter is naarmate de voedingstijden dichter bij elkaar liggen. Een baby die bijvoorbeeld elke twee uur drinkt, zal dus meer vet binnen krijgen op een dag dan een baby die elke vier uur drinkt. Zo'n vaker drinkende baby zal dan wel kleinere hoeveelheden drinken. Dat komt onder andere door het vet dat in die melk zit. Het vet geeft een verzadigd gevoel, waardoor de baby stopt met drinken. Ook wordt door het vet de afgifte van bepaalde hormonen (met name cholecystokinine oftewel CCK) gestimuleerd, die het hongergevoel doen afnemen.

Je kunt je melk dus vetter maken door ervoor te zorgen dat er minder tijd tussen de voedingen zit. Maar als u naar een schema met minder voedingen zou gaan, dan spant u natuurlijk het paard achter de wagen, omdat u uw zoon juist langer wilde laten slapen!

Zo zie je maar weer hoe moeilijk én onhandig het is om de zelfregulatie van de baby te verstoren. Het geeft praktisch altijd ongewenste bijverschijnselen.

Kleur van de melk

Dan de kleur van de melk, waarvan u de betekenis vroeg. De kleur kan inderdaad samenhangen met het vetgehalte, maar vet is niet de enige bepalende factor. Ook de voeding van de moeder, medicijnen, snoep, kruiden, vitaminepreparaten, enzovoorts zijn van invloed op de kleur van de melk.

Kijken naar de kleur van de melk zegt dus weinig over het vetgehalte. Toch kun je wel zien hoe vet de melk is, namelijk door de melk een tijdje te laten staan. Het vet gaat dan bovenop drijven. En hoe vetter de melk, hoe dikker dit laagje zal zijn. Door vóór het drinken de melk te schudden, wordt het vet weer goed verdeeld.

Niet rekken

Vervolgens vroeg u of het zin heeft om de tijd tussen de voedingen op te rekken. Ik dat raad af om dezelfde reden die ik eerder noemde, namelijk dat het verstoren van het eigen ritme van de baby ongewenste bijverschijnselen kan geven. Ik zal dat uitleggen.

Elke baby is anders. De ene wil het liefst vaak kleine beetjes drinken, terwijl de andere wat grotere hoeveelheden prefereert maar dan met wat langere tussenpozen.

Zo zal een baby die een voorkeur heeft voor vaak kleine beetjes, waarschijnlijk flink ongelukkig worden als hij op een schema met minder voedingen wordt gezet. Minder voedingen kan leiden tot onrust, huilen, krampjes, en uiteindelijk tot een afnemende groei (doordat de baby minder goed drinkt).

Tegelijkertijd dwing je zo'n baby dan in feite om grotere hoeveelheden tot zich te nemen dan hij eigenlijk aankan, wat eveneens tot problemen kan leiden, zoals spugen, krampjes en een onplezierig gevoel.

Als de baby minder drinkt dan eigenlijk zou moeten op grond van zijn dagelijkse behoefte en het aantal voedingen dat hij krijgt, dan kan dat ook de melkproductie schaden en dus ook de groei negatief beïnvloeden.

Doorslapen en nachtvoedingen

Uit onderzoek blijkt dat het al of niet doorslapen van baby's samenhangt met neurologische ontwikkelingen in de hersenen. Het slaap-waakritme verandert voortdurend.

Naarmate de baby ouder wordt, zullen de slaapjes overdag steeds meer overgaan in enkele langere slaapjes met meer speeltijd ertussenin. Maar ook in de nacht verandert het waak/slaap-ritme. Na verloop van tijd zal er een langer periode van slaap zijn en enkele kortere. Wanneer die langere periode 5 uur of langer duurt, spreek je van 'doorslapen 's nachts'.

Zelfs als er geen behoefte is aan eten, wordt een baby vaak toch wel wakker en borstgevoede baby's vinden het dan vaak fijn en rustgevend om toch aan de borst te drinken. Dat duurt soms maar kort, maar in die korte tijd wordt niet alleen melk gedronken, maar ook 'mama getankt', zoals sommige moeders het omschrijven. Dit innige fysieke contact geeft de baby een groot gevoel van veiligheid, waarna hij weer lekker in slaap valt. De moeder valt vaak ook makkelijk in slaap door het effect van de borstvoedingshormonen.

Besluit

Sommige moeders maken zich zorgen als een baby vaak drinkt en de frequentie van de voedingen niet afneemt bij het ouder worden. Dan helpt het om te bedenken dat wij als volwassenen vaak nog veel meer eet- en drinkmomenten op een dag hebben dan menig frequent borstgevoede baby!