Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

24 november 2003 door Lissy de Ridder

Hysterisch en verkrampt wakker worden door tandpasta? (2½ jr)

Ons zoontje van 2½ jaar is nooit een goede slaper geweest. Het laatste jaar werd hij standaard ergens tussen 11 en 1 uur 's nachts wakker, helemaal hysterisch en verkrampt. Hij kalmeerde pas bij mij op schoot en dan hoorde je hem uitgebreid slikken en wat lucht opgeven.

Vorige week was de tandpasta (Elmex voor kinderen) op en sliep hij gewoon door op dit tijdstip. Is het mogelijk dat tandpasta ook met een verlaagd fluorgehalte dit soort krampen veroorzaakt?

Wij poetsen in ieder geval nu niet meer met tandpasta en dat gaat prima. Alleen wordt hij nu tussen 4 en 5 uur wakker (weliswaar zonder kramp) met de mededeling dat hij niet meer wil slapen...

Antwoord

Het gebruik van tandpasta (met of zonder verlaagd fluoride gehalte) is niet geassocieerd met verkrampt en hysterisch wakker worden. De aanvallen van uw zoon die u beschrijft, zijn echter wel een bekend fenomeen.

Waarschijnlijk is er sprake van pavor nocturnus. Dat is een verschijnsel waarbij kinderen 's nachts, soms zelfs elke nacht, tijdens hun slaap plotseling heel onrustig en angstig gedrag vertonen. Zij worden hierbij niet of nauwelijks wakker en zijn moeilijk gerust te stellen.

Men neemt aan dat deze aanvallen veroorzaakt worden door een overgang van het ene naar het andere slaapniveau, waarbij er angstig gedroomd wordt. Achteraf weten de kinderen hier niets meer van.

Voor ouders is het heel naar om hun kind zo angstig te zien en tegelijkertijd zo weinig te kunnen doen. De enige zekerheid die je hebt, is dat het op een gegeven moment vanzelf overgaat en dat er niets ernstigs aan de hand is.

De schijnbare samenhang met de tandpasta kan haast niet anders dan op toeval te berusten. Daarom adviseer ik sterk om gewoon weer met (peuter)tandpasta te gaan poetsen. Dat is echt nodig, ter voorkoming van tandbederf.

Lees ook: