23 februari 2007 door Frea Kruisinga

Kunnen terugkerende verkoudheden en benauwdheid ontwikkelingsproblemen geven? (5 jr)

Mijn zoontje van bijna 5 jaar is vaak ziek (bronchitis). Hij is veel verkouden en hoest extreem vaak. Het probleem doet zich zeker elke maand opnieuw voor. Hij heeft dan last van benauwdheid, piepen, enzovoorts.

Hij is ook veel moe, en ziet er ook heel erg moe uit, hoewel hij wel goed slaapt, en op tijd naar bed gaat. Hij eet en drinkt goed.

Op school loopt hij nu ook extreem achter, kan kleuren niet herkennen, articuleert niet goed (volgens de juf) en staat op dit moment gewoon stil qua ontwikkeling.

We maken ons enorme zorgen dat er misschien veel meer aan de hand is. Zijn bloed is geprikt en daar is toen een soort infectie uitgekomen, maar geen bloedarmoede en dergelijke.

Wat moeten we nu doen, want dit kan zo niet langer...

Antwoord

Wat u vertelde over het hoesten, het piepen en het benauwd zijn, deed mij sterk denken aan astma. Dat zou dus zeker eens nader bekeken moeten worden. Mocht er inderdaad sprake zijn van astma, dan zijn daar goede behandelingen voor, die de klachten sterk kunnen verminderen.

Dan de vermoeidheid en de ontwikkelingsproblemen die u beschreef. De vermoeidheidsklachten kunnen zeker te maken hebben met de luchtweg-klachten. En: een kind dat zich niet goed voelt, zal ook vaak onderpresteren op school (waarmee echter niet gezegd is dat er geen andere oorzaken kunnen zijn).

Ik denk dus dat het verstandig is om uw zoontje eens goed te laten onderzoeken op astma en allergie├źn. Bijvoorbeeld door een kinderarts. Die kan ook nagaan of de ontwikkelingsachterstand van uw zoon te maken heeft met de terugkerende ziekteverschijnselen, of dat er een andere oorzaak is.

Lees ook: