14 november 2005 door Merit Tabbers

Mijn kind is op zijn hoofd gevallen. Waar moet ik op letten? (3 jr)

Mijn zoontje (3 jaar) is van de trap gevallen, op zijn hoofd. Waar moet ik op letten? Moet ik hem 's nachts wakker maken? En zo ja, waar moet ik dan naar kijken?

Antwoord

Allereerst is het belangrijk om te weten of uw kindje niet buiten bewustzijn is geweest. Ook moet u opletten dat hij niet een verminderd bewustzijn ontwikkelt na de val. (Reageert hij op uw aanspreken?). In al dit soort gevallen moet u zeker contact opnemen met uw huisarts.

Verder is het van belang dat uw zoon geen trekkingen heeft gehad (een 'stuip') en niet moet braken. Ook hier geldt: altijd contact opnemen met de huisarts, als dit soort verschijnselen zich hebben voorgedaan.

Een bijzonder geval vormen kinderen die antistollingsmedicijnen gebruiken, en kinderen die een bloedziekte hebben (waardoor ze na een val een verhoogde kans hebben op bloedingen in het hoofd). Dit soort kinderen moet altijd door de huisarts en/of een kinderarts gezien worden.

En tenslotte: ga na of er aanwijzingen zijn voor breuken aan armen of benen. Je kunt dat onder andere herkennen aan: pijn, en niet kunnen bewegen.

Kortom, als één of meer van de bovengenoemde situaties het geval is (of als u twijfelt): bel de huisarts en ga in ieder geval niet zelf dokteren!

Komt u inderdaad bij de huisarts terecht, dan kan die – na een risico-inventarisatie – eventueel een 'wekadvies' geven. U moet uw kind dan om de paar uur wakker maken, en kijken of hij adequaat en helder reageert als u hem aanspreekt, en of hij zijn armen en benen nog normaal en symmetrisch kan bewegen. Maar nogmaals: doe dat niet uit uzelf, maar overleg het eerst met de huisarts.

Lees ook: