Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

25 mei 2007 door Frea Kruisinga

Om de 6 tot 8 weken koorts met hetzelfde verloop. Wat is dat? (4½ jr)

Mijn dochter van 4½ jaar heeft al vanaf haar 2e jaar om de 6 tot 8 weken een paar dagen koorts. Het begint 's avonds met een temperatuur van rond de 38 graden, de volgende dag is ze heel ziek houd ze niets binnen (zelfs geen water) en heeft ze 39 graden koorts. De 3e dag is haar temperatuur dan weer normaal en moet ze nog een dagje aansterken. Op dag 4 is ze weer helemaal de oude.

Ik heb een paar weken geleden een bloedonderzoek laten doen. Ze is toen getest op HB en witte bloedlichaampjes en dat was allemaal prima in orde.

Ik maak me toch wel zorgen, omdat het zo'n vaak terugkerend ziektebeeld is. Het lijkt erop dat het iedere keer identiek verloopt, en de tijd ertussen is ook vrijwel hetzelfde.

Zou er iets aan de hand kunnen zijn met de gezondheid van mijn dochter?

Antwoord

Wat u beschreef, noemen we 'periodieke koorts'. Er is dan sprake van steeds terugkerende koorts-episoden, waarbij er sprake lijkt te zijn van een vast patroon.

Er zijn verschillende aandoeningen die dit kunnen veroorzaken. Dat varieert van erfelijke aandoeningen tot zogenaamde auto-immuunziekten (problematische afweer) en bepaalde infecties. Helaas wordt er niet altijd een goede verklaring gevonden, en kan er ook sprake zijn van meer 'gewonere' oorzaken, zoals KNO-problemen.

Ik raad u aan om dit eens te bespreken met uw huisarts, en samen na te gaan of dit verder onderzocht moet worden, bijvoorbeeld door een kinderarts.

Lees ook: