Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

1 januari 2000 door Alfred Lange

Slecht luisterende zoon (2½ jr)

Onze jongste zoon van bijna tweeëneenhalf luistert verschrikkelijk slecht. Hij is nergens van onder de indruk en doet eigenlijk alleen wat hij zelf wil. Hij is behoorlijk gefrustreerd dat hij nog lang niet alles kan als zijn een jaar oudere broer. We hebben alle registers al opengetrokken.

In theorie weet je hoe je moet reageren (afleiden, negeren, positieve aandacht, consequent zijn etc.), maar in de praktijk werkt dat niet zo. Helaas. Hij is zeer druk, ondernemend en behoorlijk bijdehand. Zeker geen hyperactief kind, maar gewoon zeer ondeugend en uitdagend.

Met kreten als "Toch gedaan!" of "Moet gebeuren" en "Ik doe het lekker toch, stoute mama", gaat hij door het leven. Met slapen (zowel een middagdutje als 's nachts) gaat het overigens prima. Maar overdag is het soms hopeloos. En als je op hem gaat mopperen dan gaat hij hartverscheurend huilen, zonder tranen. Een jantje-huilt/jantje-lacht type.

Overigens: als zijn grote broer er niet is, dan is het een modelkind. Geen strijd, geen ruzie, etc. Heeft u enige tips voor ons?

Antwoord

Wat u schrijft over uw zoon komt vaak voor. Kennelijk is er nogal wat rivaliteit met zijn oudere broer. Ik denk dat u op twee te combineren manieren er iets aan kunt doen:

1. U kunt de rivaliteit verminderen door zijn broer tot iets positiefs in zijn leven te maken. Dat klinkt vreemd, maar is het niet. De huidige situatie is immers zo dat hij lastig is als zijn broer er is en daardoor op dat moment vaak straffend wordt bejegend. Dat wordt onwillekeurig aan zijn broer gekoppeld. Ik zou de positieve aandacht (waar u gelukkig alles al van weet) nu vooral geven op momenten dat zijn broer in de buurt is. Op andere momenten een beetje meer terughoudend (natuurlijk niet speciaal straffend). Dit moet natuurlijk vrij consequent ook door uw partner gebeuren.

2. U kunt van gehoorzamen zonder een keel op te zetten een spel maken waarmee hij beloningen kan verdienen. U kunt met hem zelf overleggen hoe dit spel op te zetten: bijvoorbeeld door elke keer dat hij gehoorzaamt zonder vervelend gedrag een streepje te zetten met een viltstift op een groot vel aan de muur. Als hij een bepaald aantal per dag haalt (klein beginnen), volgt beloning. Het kan ook proportioneel: hoe meer van die streepjes hoe groter de met hem af te spreken beloning.

Straffend optreden kan het best als volgt: het niet-geven van kleine dingen of voorrechten die hij prettig vindt. Dit moet wel met zorg zijn uitgezocht, gemakkelijk toepasbaar voor u en niet angstigmakend of schadelijk voor zijn gezondheid.

Ik wens u succes!

Lees ook: