Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

5 februari 2004 door Lissy de Ridder

Wisselende poep-consistentie met "remsporen" - wat betekent dat? (4 jr)

Mijn dochtertje is 4 jaar, bijna 5. Vanaf de tijd dat ze volledig zindelijk is, (rond 3 jr) heeft ze problemen met de samenstelling van haar ontlasting. Gedurende bepaalde periodes is het heel zacht, met veel gas-ontwikkeling. Ze houdt het dan ook bijna niet tegen, met strepen in haar broekje als gevolg. Op andere momenten heeft ze juist obstipatie, maar er zijn ook periodes van normale ontlasting.

Ze is ongeveer 1m20 lang en weegt 20 kg. Ze is gewoon energiek, al merk ik wel dat ze in de periodes van "natte poep" sneller vermoeid is.

Volgens de huisarts, waar we al meerdere malen met haar zijn geweest, is dit peuterdiarree, en gaat het vanzelf over.

We proberen haar voeding wel in de gaten te houden, maar vooralsnog eet ze normaal, zoals elke 4-jarige. De ene dag wat beter dan de andere, maar wel met voldoende vitamines, vezels, vetten, etc.

Omdat mijn dochter zich schaamt voor haar natte poep (ze durft bijna niet bij vriendinnetjes te spelen) en omdat ik zelf ook bang ben, ben ik op zoek naar een advies.

Hoe moet ik dit oplossen? Moet ik haar toch eens goed laten onderzoeken? Of moet ik naar een diëtiste? Of kan het met haar karakter te maken hebben? (Ze is vrij gevoelig; misschien kan dit een uitwerking op haar stoelgang hebben?)

Ik hoop dat u ervaring heeft met dit soort "gevallen" en dat u mij advies kunt geven.

Antwoord

Op basis van uw verhaal kan ik helaas niet vertellen wat de oorzaak van het probleem is. Er zijn verschillende verklaringen voor het wisselende ontlastingspatroon en de poepvegen in de onderbroek:

1. obstipatie met overloop-diarree;

2. peuter-diarree;

3. lactose-intolerantie;

4. mal-absorptie.

Hieronder zal ik aangeven wat die termen inhouden.

  • Obstipatie met overloop-diarree – bij obstipatie (verstopping) kan er dunne poep langs een klont vaste poep lopen. Dit noemen we overloop-diarree.
  • Peuter-diarree wordt veroorzaakt door een dieet met (te) veel vruchtensuikers en relatief (te) weinig vet. Vooral appelsap is berucht. Het kind groeit goed en heeft verder geen klachten.
  • Lactose-intolerantie is een probleem bij het verteren van melksuikers. Het komt vooral voor bij donkere kinderen en geeft diarree bij een te hoge inname van melkproducten.
  • Mal-absorptie oftewel "slechte opname" is een verzamelnaam voor alle aandoeningen waarbij de voedsel-opname in de darm niet goed verloopt. Het kind zal dan niet goed groeien. Een bekend voorbeeld is gluten-intolerantie (coeliakie).

Als u zich zorgen blijft maken, adviseer ik u om het probleem nogmaals met de huisarts te bespreken.

Lees ook: