Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op
ayla

ayla

23-09-2010 om 09:31

Welk geschiedenisboek voor dochter?

Ik ben op zoek naar een leuk geschiedenis boek voor mijn oudste. Geen piraten of ridders maar Napoleon, 2e wereldoorlog, Berlijnse muur en niet de hoofdlijnen maar ook details. Ik heb bij de bieb navraag gedaan maar daar hadden ze alleen 12+ boeken. Het liefste had ik een boek waarin in eenvoudige taal alles staat uitgelegd met foto’s of tekeningen erbij. Het zou fijn zijn als ze het over een paar maanden zelf zou kunnen lezen.


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Deze

http://www.bol.com/nl/s/boeken/zoekresultaten/Ntt/arend+van+dam/Ntk/nl_books_all/Nty/1/N/8299+8293/Ne/8299+8293/search/true/searchType/qck/index.html?_requestid=19815

Is een serie van 3 van Arend v Dam. de geschiedenis van Nederland, Europa en de wereld. Voor kinderen vanaf 7 jaar. Aanrader.

Ingrid

Vader

Vader

23-09-2010 om 09:53

Lang geleden....

Er is een boek dat heet lang geleden....
Daarin een 'kinderverhaal' dat zich in 'echte' geschiedenis afspeelt. Dus een verhaal van ongeveer twee pagina's, met tekeningen erbij, waarin meestal een of meer kinderen een 'avontuur' beleven. Dat avontuur is dan een geschiedenis-feit.

Leuk hoor!

Lol vader...

dat is deel 1 vd serie die ik noemde...hahaha!

Overigens

Wat een ab-sol-lu-te FLUT sevice van de bibliotheek. Dit zijn nou typisch van die dingen die ze gewoon moeten weten vind ik.

Ingrid

Enne PS..Ayla...heeft je dochter om geschiedenisboeken gevraagd? of was het een idee van jou? Beetje rustig aan he!?

ayla

ayla

23-09-2010 om 10:22

Dank en ingridt

Tja ik moet bekennen dat ik wel in 1 van de extra locaties van de bieb was en niet in de grote hoofdlocatie. Maar laatst kreeg ik ook al een hele preek over me heen van de bibliothecaresse over die ouders die maar Geronimo stilton aan hun kleine kinderen opdringen terwijl dat toch echt pas 11 plus boeken zijn.
Het is zo dat dochter een tik heeft met teksten van liedjes, wij luisteren van alles in de auto van Engelstalig naar nederlands. Laatst wilde ze weten waar het liedje van de muur van Berlijn over ging en wat die muur dan was en wat socialisme was. Toen zijn we achter de pc gaan zitten maar toen moest ik de 2e wereldoorlog erbij gaan halen etc. Ze vind het allemaal machtig interessant maar vind ook de foto’s etc leuk om te kijken. Idem met Waterloo van Abba, ze wil precies weten wie napoleon was, wat er bij Waterloo is gebeurd, waarom hij naar Elba moest, wanneer hij is doodgegaan. En bij voorkeur wil ze dat hele verhaal 10 keer horen. Toen heb ik haar beloofd eens op zoek te gaan naar boeken bij de bieb maar daar kwamen we dus niet veel verder. Als ik nu een serie weer dat geschikt si dan kan ik eens gericht gaan zoeken op de site van de bieb

ayla

ayla

23-09-2010 om 10:27

Tha details

Jullie hebben gelijk als ik natuurlijk niet alle gruwelijke details van de 2e wereldoorlog moet gaan opdiepen. Daar is ze absoluut nog niet aan toe. Ik bedoel eigenlijk dat het iets dieper mag gaan dat het normale niveau voor een 6 jarige.

ayla

ayla

23-09-2010 om 10:31

Grote geschiedenis boek

kent iemand dit boek, het is bedoeld voor kinderen vanaf 9 jaar?

Nee, maar

De eerste tip van Ingridt (en Vader) is een heel goede. Wij hebben 2 delen uit deze serie en hij bevalt erg goed. Als ik jou was, zou ik deze eerste uitproberen voor ik verder keek. Het hoeft toch niet per se alleen maar geschikt te zijn voor minimaal 3 jaar ouder dan je kind? Het is absoluut geen kinderachtige serie, ik zou er serieus naar kijken. En als je dochter meer details blijft vragen, zou ik daar op een gegeven moment ook een grens trekken. De "regel" dat kinderen alleen vragen stellen tot op het niveau dat ze aankunnen, gaat mi niet altijd op. Bij mijn zoon heb ik me daarmee wel es vergaloppeerd, die wilde van iets het naadje van de kous weten (weet niet meer precies wat, het was een naar onderwerp als oorlog/slaverij, zoiets), en die lag nog avonden te huilen in zijn bed. Ik heb mijn lesje wel geleerd toen, voor sommige dingen is hij nog te jong. Daar heeft intelligentie/hoogbegaafdheid weinig mee te maken vind ik.

Guinevere

Guinevere

23-09-2010 om 10:45

Iets anders

Als ze zo geïnteresseerd is in allerlei zaken, dan kun je ook op internet Willem Weverfilmpjes bekijken over allerlei onderwerpen. Heel erg leuk, interessant én op kinderniveau. En deze site is ook heel leuk: http://www.schooltv.nl/vroegerenzo/2199254/vroeger-zo/

Ja lang geleden

mijn dochter heeft hem sinds ze een jaar of 6 is en leest er regelmatig in, ik heb hem laatst ook aan een ander kado gegeven en daar was het ook een succes.

angelina ballerina

angelina ballerina

23-09-2010 om 11:16

Van nul tot nu

Ik vind de stripboekenserie van nul tot nu erg leuk. Er staan voornamelijk de hoofdlijnen in en weinig details maar door de grapjes en plaatjes in de boeken, zijn ze wel erg leuk voor kinderen om zelf te lezen.

ayla

ayla

23-09-2010 om 11:31

Ga eens kijken

dan ga ik zeker eens kijken voor die serie.

die stripboeken van nul tot nu kan ik me trouwens van vroeger herinneren, dat is ook wel een leuk idee.

zag trouwens op bol.com dat dezelfde schrijver meer boeken heeft geschreven, ook voor nederland, volgens mij meer de topografie. Dat is ook wel leuk. Ze vraagt continu over steden zoals Amsterdan, rotterdam of dat dan ook nederland is.

erwtje

erwtje

23-09-2010 om 13:30

Aanrader

Mijn zevenjarige, zeer HB dochter vind het echt een prachtige serie. Geeft een goede doorsnee van de geschiedenis.

(en erg leuk, laatst kon ze zomaar een antwoord geven op het huiswerk van haar grote zus in de brugklas.. ja dat weet ik, dat heb ik gelezen).

Andere aanraders zijn de waanzinning om te weten boeken, daar zitten verschillende bij met onderwerpen uit de geschiedenis (romeinen, grieken, opgravingen, olympische spelen en vast nog veel meer). Zijn hier ook altijd een groot succes.
Probeer verder gewoon uit wat je kind leuk vind ik de bieb, bij de infoboeken voor kinderen is vast een onderwerp geschiedenis. Of nog beter laat je kind zelf een boek uitzoeken wat haar leuk lijkt.

(ook een aanrader: mijn zevenjarige is nu bezig met de wereld van sofie, over de geschiedenis van de filosofie, ook leuk).

Stap verder

Ayla, nu je topografie noemt raak je alweer een volgend onderwerp: naast het beantwoorden van vragen is het goed om op deze leeftijd ook te beginnen met het aanleren om zelf naar bronnen te zoeken. Dus niet alleen ín bronnen maar náár bronnen.
Met die topografie als voorbeeld: Waar vind je informatie over waar plaatsen liggen, hoe kun je nog meer informatie over die plaatsen vinden. Wat zijn de verschillende schalen waarop je je kunt orienteren (wereldkaart, kaart van Europa, van NL, van Limburg).

Ook bij geschiedenis geldt dit. Ik zou er naar toe werken om steeds minder hapklaar aan te bieden.

Vroeguh

Toen ik nog een jong Avalonnetje was vond ik de boeken van Jaap ter Haar, Geschiedenis van de Lage Landen geweldig. Of dat de jeugd van tegenwoordig nog aanspreekt weet ik niet en vanaf welke leeftijd het leuk is ook niet.
De inhoud zal echter nog steeds actueel(ahum)zijn.
p.s tweedehands nog bij die grote internet boekhandel.

ayla

ayla

23-09-2010 om 15:23

Rode beuk

wat bedoel je met zoeken naar bronnen? Internet, boeken? Wij hebben eigenlijk zelf niet veel infoboeken in huis. 1 atlas geloof ik van 25 jaar oud maar niets van geschiedenis boeken. Behalve die van de prehistorie die ik vorig jaar voor haar heb gekocht. Tot nu toe heb ik dingen met haar moeten uitzoeken omdat ze nog niet kon lezen. Nu kan ze vrij aardig lezen maar hebben we het materiaal niet in huis. Daarom kwam ik dus de bij de bieb uit die het materiaal ook niet in huis had.
Als ik nu een aantal voorbeeld boeken met haar door kon kijken en dan kon zij bepalen wat ze interessant vindt.

ayla

ayla

23-09-2010 om 16:09

Waauuww pelle

25 boeken? Ik heb het uitgebreidste abonnement bij ons en dan kan ik 6 boeken lenen en 6 DVD's of andersoortig materiaal. Mijn oudste heeft sindskort ook een uitgebreid jeugdabonnement omdat 4 boeken erg kwap was. maar dan nog maar 6, vaak leent zij extra op het pasje van kleine broer. 4 leesboeken en je kaart zit al vol, dan wil ze graag nog voorleesboeken en infoboeken maar dat gaat dan niet meer

Dan denk ik aan

kaart, encyclopedie, verschil fictie-non fictie, beetje uitleg over googlen, dat soort dingen. Hoe zoek je een boek uit in de bieb.

Belangrijkste is dat de zoektocht naar voren wordt gehaald zodat jij niet meer de antwoordautomaat bent.

Beetje abstract staat het er, maar de basis is dat je bij een vraag zegt:"goede vraag" in plaats van het antwoord te geven. Of doorvragen waarom ze het wil weten, of ze haar vraag meer kan preciseren enzovoort.
Met dat doorvragen kan je ook dichterbij de goede bron komen. Bijvoorbeeld een overzichtskaart van NL, of juist een boek over de haven van Amsterdam... noem maar een voorbeeld.

Annet

Annet

23-09-2010 om 21:23

Hier ook de serie die ingrid t noemt

Wij hebben één deel thuis en die is heel populair geweest bij oudste en nu bij jongste (8, hb)
Op school (Leonardo) liggen deze boeken in de klas bij jongste, klas 5/6.
Ik geloof dat wij nog een deel gaan kopen...

Aanvulling voor ayla

Ayla, wij hebben een beetje hetzelfde model hier lopen. Mijn man is echt kapot na een dag met dat lieve kind. Zijn oren liggen eraf 's avonds. Ik zet het kind gewoon aan het werk en heb nergens last van. Heel basaal, ik laat 'm dingen zelf doen, zelf uitzoeken. Of het nou een boterham met kaas is of de vraag naar waar Nieuw-Zeeland ligt.

Je moet er een beetje aardigheid in krijgen en de mogelijkheden zoeken.

De gein is als je al die vragen meteen beantwoordt blijven ze komen. Kind zuigt zich vol, maar het enige dat het oefent is vragen bedenken... niet antwoorden zoeken. Terwijl je juist bij dat antwoorden zoeken veel meer kunt leren over blijven proberen, volhouden, falen, andere manieren zoeken, onthouden wat je nou eigenlijk aan het onderzoeken was ... en natuurlijk de vreugde van de sneeuwbalmethode, dat je allemaal dingen vindt die je niet zocht.

Jesse_1

Jesse_1

23-09-2010 om 22:35

Biebregels (o.t.)

Bij onze bieb mag je als kind idd geen boeken voor volwassenen lenen volgens mij (omdat kinderen een gratis abo hebben en je als volwassene hier dan niet op mee kunt liften). _Vroeger_ was het ook zo dat je als volwassene geen kinderboeken kon lenen, ik weet niet waarom, maar ik weet dat een paar jaar terug de kleuterjuf van één van onze kinderen dat vertelde, die is er toen over gaan klagen bij de bieb (omdat zij natuurlijk zelf graag ook kinderboeken leent). Tegenwoordig mag dat wel.
Jesse

ayla

ayla

24-09-2010 om 09:36

Rode beuk

Klinkt heel leuk en heel zinnig, echt waar maar hoe doe je dat. Ik kan ayladochter toch niet alleen met Google, wikipedia etc laten klooien dat wil ik dan toch echt samen met haar doen, wie weet waar ze terecht komt. Dingen opzoeken in boeken, prima maar dan moet je de boeken wel in huis hebben. Ik heb geen boeken over napoleon in huis. Voordat ik de kans heb om naar de bieb te gaan zijn we misschien drie dagen verder soms zelfs een week moet ik haar zo lang aan het lijntje houden?

ayla

ayla

24-09-2010 om 10:02

Doe ik niet hetzelfde

Dochter zit nu dus in een geschiedenisfase, dat heeft ze vaker. ruimtefase, dierenfase, dinosaurusfase. nu dus geschiedenis. Toen het 2 weken geleden begon ben ik dus met haar naar de bieg gegaan en hebben we eerst samen gekeken daarna samen met de biblithecaresse maar we kwamen met lege handen thuis. Het kind kan nu dus nog niks zelf want ik heb niets. Dan moet ik dus wel met haar achter de pc gaan zitten want om iedere dag ik weet het niet te zeggen vind ik ook sneu. En helaas weet ik ook niet meer wat er nou precies bij waterloo gebeurt is en hoe lang de berlijnse muur is en wie nou aan welke kant precies de baas was. Daarom mijn vraag over die geschiedenis boeken, dan kan ze zelf kijken zonder dat ik haar moet helpen

ayla

ayla

24-09-2010 om 10:07

Bieb

Hier trouwens geen leeftijdsbeperking bij de jeugdboeken. Dochter leent regelmatig op haar pasje boeken voor kinderen vanaf 10 jaar. Roald dahl, Geronimo Stilton etc. Die lees ik dan aan haar voor.
Het fijne is dat als het niets is het ook zo weer teruggebracht is. Roald dahl vond ze soms namelijk geweldig en soms helemaal niets. Gruwelijke Rijmen en Gedichten vond ze hilarisch, net zoals de griezels. Jaap en de bonestaak vond ze daar en tegen weer saai.

Tihama

Tihama

24-09-2010 om 10:38

Tips

Ik ken dat wel, die fases Rodebeuk heeft wel gelijk met het zelf onderzoeken, maar het beste antwoord is dan hele middagen doorbrengen in de bieb. Hier hebben ze een leuke catalogus met een zogenaamde aquabrowser. Als een soort mindmap komen er dan andere links. Veiliger dan google en alle boeken zijn ook in de bieb.

Ik was trouwens ook nooit te beroerd om wat sturing te geven. Het hoeft namelijk lang niet altijd precies om het gewenste onderwerp te gaan. Er is zo ontzettend veel interessante geschiedenis dat je best iets soortgelijks erbij kunt zoeken.

Een paar tips:
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/zomaar-een-straat-door-de-eeuwen-heen/666837950/index.html
Heel erg leuk om te lezen en te bladeren. Ik heb hem 3 keer laten lenen en uiteindelijk maar gekocht.

Geschiedenis voor Dummies. Niet helemaal bedoeld voor jonge kinderen, maar voorlezen kan vermoedelijk best aardig.

Ik zou met jouw dochter wel naar de hoofdvestiging gaan. De rest is echt veel te beperkt.

Tihama

ayla

ayla

24-09-2010 om 10:42

Ik denk

dat ik idd wat algemenere geschiedenisboeken in huis moet hebben, voor de volgende fase alvast

Tihama

Tihama

24-09-2010 om 11:14

Tips2

Om alvast voor te bereiden op een vraag die ze zeker gaat stellen: Kaas en de Evolutietheorie van Bas Haring zou ik alvast in huis halen.

En verder: het wordt saai: Waanzinnig om te weten scoren. De Gave Grieken, De Rare Romeinen en de Eeuwige Egyptenaren mogen niet gemist worden.

Oja: deze moet ook in de boekenkast: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/heel-kleine-geschiedenis-van-bijna-alles-jeugdeditie/1001004006044265/index.html#product_images

En voor straks: De Telduivel. Moet ze misschien nog een paar jaar ouder zijn, maar dat is ook zo'n aanrader.

Tihama

vlinder72

vlinder72

24-09-2010 om 11:16

En zoek dan ook alvast naar een leuke dierenencyclopedie en een boek over het heelal (bij de ANWB hebben ze leuke boeken) en iets over de aarde. Wij hebben dat soort boeken standaard in de kast staan. Vinden wij zelf ook leuk en onze kinderen kijken er vaak in. Bij National Geographic verkopen ze ook leuke/interessante boeken voor kinderen. De national geographic junior zou ook wel eens leuk kunnen zijn voor Ayladochter. Verder zou je een museumkaart kunnen overwegen. Een museum bezoeken is altijd leuk. Ook als je kind niet HB is. Tenminste mijn kinderen vinden het altijd leuk. Zelfs "saaie" schilderijen. Ze kunnen daar dan heel geïnteresseerd ervoor gaan staan om dan de conclusie te trekken dat dat echt lelijk is.

Encyclopedie

van Winkler Prins, met ontzettend veel mooie afbeeldingen, krijg je voor 15 euro bij de Slegte. Idem individuele boeken over verschillende onderwerpen uit dezelfde serie, 3 voor een tientje.

Link van de slegte

Hoi Ayla,

De dikke encyclopedie is zelfs nog maar vijf euro!
Ik heb de hele reeks incl. deelonderwerpen zomaar gekocht voor de jongens, scheelt mij een hoop vragen

http://www.deslegte.com/boek//winkler-prins-e-encyclopedie/

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.