Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Zoon wordt gepest, groep 4

Goeie avond, ik heb een dringende vraag?
Mijn zoon van net 7 jaar zat vorig jaar in groep 3 met een geweldige juf. Hij lag redelijk goed in de groep en had een fijn clubje vrienden. We hebben met ze alle een top jaar gehad. Alle ouders spraken hun tevredenheid uit. Toch was er wel iets bijzonders aan de klas. Er zitten wat stevige jongens in de groep die fysiek en verbaal licht opvlambaar zijn, maar ook kinderen die wat minder weerbaar zijn zoals mijn eigen kind. De juf zorgde voor een fijne en veilige sfeer en die was er ook. 

Maar de school heeft ervoor gekozen dat de klas andere juffen zouden krijgen ondanks de zorg die meerdere ouders hebben uitgesproken. Volgens de directie weten ze wat ze doen en is dit een zeer wel bewogen beslissing geweest om de klas twee juffen te geven en ook nog eens van 23 kinderen naar 29 kinderen in een zeer opvallend klein klaslokaal te plaatsen. 
De eerste week ging al mis, slaan schoppen schelden. Het is dagelijkse kost voor mijn kind. En dit nu 3 weken lang. Juf 1 is zeer warm en meedenkend zij staat er op de Ma Din Woensdag. Na een goed gesprek en een plannetje zijn we al ergens gekomen. Maar de juf 2 op Don en Vrijdag lukt het helaas niet. Het blijkt een chaos te zijn en ze hoeft maar even naar de wc te gaan en het is raak. 
Vandaag was het weer zover, mijn zoon is zo hard geslagen en gestompt dat hij met ze hoofd hard terecht is gekomen. Andere kinderen hebben gezien wat er is gebeurt en vertelde dit thuis. Wij horen alleen maar van juf 2 dat mijn zoon zo vervelend tegen de tafel aan tikt. Over dit incident heeft ze het niet gehad. 
Mijn kind wil niet meer naar school en voelt zich nu ook heel somber eigelijk al vanaf de eerste week. Wij willen dus nu leerplichtambtenaar inschakelen omdat de donderdagen en vrijdagen niet veilig zijn. Deze conclusie trekken wij aan de hand van de uitspraken die de juf maakt. Zij vindt dat mijn zoon niet mag terug reageren en snapt dat hij gepest wordt. Eigelijk zei ze hij zoekt het zelf op. 
Wij weten dat het niet zo is en dat weet juf 1 en ook zijn oude juf van groep 3 ook. Onze zoon is een jongen die moeilijk uit ze woorden komt door het stotteren, daarnaast komen zinnen en niet vloeiend uit. Hij is dan ook al gauw het pispaaltje. 
Wat zijn verstandige stappen in deze? 
Alvast dank


je hebt het met de leerkrachten besproken. De volgende stap lijkt me ook het met ib/ directie te bespreken

Wat verdrietig. Maar begrijp ik nou goed dat je het voorval van gisteren nog niet met de leerkracht zelf hebt besproken, maar al wel met ouders van klasgenoten? 

Dit soort problemen gaan over het functioneren van de juf en jouw kind. Je schiet er meer mee op als je mèt haar (en eventueel met anderen die invloed op de situatie hebben) gaat praten, dan dat je over haar praat met buitenstaanders. Dat laatste kan de verstandhouding tussen jou en school zelfs negatief beïnvloeden, terwijl het juist belangrijk is om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. 

Ik zou vanochtend een afspraak met haar maken voor een gesprek en voorstellen om daar dan ook meteen de IB-er bij uit te nodigen. Ga eens rustig met elkaar om tafel en bespreek over en weer welke zorgen er zijn en wat jullie samen kunnen doen om te zorgen dat je zoon weer met plezier naar school gaat. Samen. Want naast een betere aanpak door de leerkracht, zou je zelf ook eens kunnen kijken of je zoon misschien baat heeft bij bijvoorbeeld speltherapie of een club zoals Scouting om sociaal wat sterker te worden. 

Sterkte! 

Je slaat een aantal stappen over door nu naar leerplichtambtenaar te stappen. 
Ik zou contact zoeken met IB'er en directie. En eerlijk gezegd zou ik hem voor vandaag even ziekmelden. Mentale gezondheid is ook gezondheid. 

Ik zou een andere school kiezen 

ja idd andere school. 


Roos55 schreef op 22-09-2023 om 08:01:

Ik zou een andere school kiezen

Titiv schreef op 22-09-2023 om 08:32:

ja idd andere school.

Serieus?! 

Vorig jaar was een topjaar en haar zoon heeft een fijn clubje vrienden, schrijft TO. Ze zal waarschijnlijk ook bewust voor deze school hebben gekozen. Want een school kiezen, dat doe je niet zomaar even. Het is ook maar zeer de vraag of haar zoon dat wil.

Op dit moment vind ik het nogal voorbarig om hem na 3 weken in het nieuwe schooljaar al van die school te halen terwijl de problemen alleen nog met de huidige juffen zijn besproken. Er zijn namelijk echt wel simpelere en minder ingrijpende manieren om dit op te lossen. Ik zou dat eerst een kans geven. 

Ja serieus 
29 kids 
Klein lokaal
De juf die het niet aan kan

pesten is vreselijk en ik zou zelf geen vertrouwen hebben

maar daarom hoeft TO hier niet voor te kiezen 😀

Due-scimmie schreef op 22-09-2023 om 07:14:

Je slaat een aantal stappen over door nu naar leerplichtambtenaar te stappen.
Ik zou contact zoeken met IB'er en directie. En eerlijk gezegd zou ik hem voor vandaag even ziekmelden. Mentale gezondheid is ook gezondheid.

Inderdaad. Ziekmelden en er ook bij vertellen waarom je dat hebt gedaan. Als men al niet op de hoogte was zal het kwartje dan wel vallen toch, dat klas sociaal onveilig is?

 Het is nogal wat, maar de inspectie erbij halen doe je alleen als de school willens en wetens in gebreke blijft. Het lijkt mij dat eerst de IB'er en directie op de hoogte moeten zijn. Als de betreffende juf zit met de handen in het haar zit, maar niet durft te te zeggen dat ze handelingsverlegen is (ik noem maar wat), dan is het belangrijk dat anderen op school op de hoogte zijn om het probleem op te lossen.

Marloes17

Marloes17

22-09-2023 om 10:11 Topicstarter

dank voor jullie reacties, mijn zoon is voor vandaag idd ziek gemeld, ook hij niet even bijkomen. Ik heb de incidenten niet op het forum uitgebreid omschreven. Voor mijn kind en ons is het duidelijk dat het niet meer zo verder mag gaan. 
Ik heb al met de juf meerdere contacten gehad en gesprekken. Het is een zeer vriendelijke vrouw, maar zegt duidelijk de verantwoordelijkheid te willen leggen bij mijn zoon. Ze zei zelfs jij moet maar verstandig zijn en moet gewoon stoppen en alleen jij kan dat. Kon hij dat maar, helaas zijn deze jongens heel fysiek en verbaal. 

Speltherapie is al iets waar ik naar opzoek ben, wij hebben al de eerste week een afspraak laten maken bij een jeugdarts. Het pesten heeft namelijk een oorzaak bij ons kind. Door zijn spraak taal ontwikkeling en ook temidden karakter is hij snel de Sjaak. hier moeten wij iets mee. Ik gun hem eigelijk een cluster 2 school. 

Ik ben zelf benaderd door ouders, zij hebben mij verteld wat ze van hun kinderen horen omtrent het pestgedrag. Dat zijn wel heftige verhalen. Mijn zoon wordt door vier kinderen op de kop gezet en proberen hem te bungelen. Ook wordt hij in het klas lokaal uitgebreid geschopt, uitgescholden en daarnaast is zijn haar afgeknipt. We hebben het haar nog leuk kunnen krijgen omdat hij een bos lange krullen had. 
Advies is dus directie en ib’r 😉top dan ga ik daar een mailtje naar sturen. 

Pesten is nooit, maar dan ook nooit de schuld van het slachtoffer. Dus ook al tikt hij irritant op een tafel, dan kan een ander gewoon netjes vragen daarmee te stoppen. Dat rechtvaardigt geenszins dat hij dan jouw zoon op zijn hoofd mept.
Dat een juf dat een logisch gevolg en oké vindt, vind ik stuitend.

Ik vind wel dat leerplichtambtenaar voor nu een stap te ver gaat. Ga er op school over praten. Je zoontje voelt zich niet veilig in de klas als juf X er is. Wat kan school daar nog meer mee doen? 

Een andere school zou ik pas doen als school langdurig in gebreke blijft. Je weet ook daar immers niet wat je krijgt en ook niet wat er de volgende jaren allemaal nog op je pad komt aan leerkrachten. 

Wauw, dat is echt heel erg wat er in de klas gebeurt met je zoon!! Dat zoiets nog voor komt op school, zulke dingen kunnen toch haast niet stiekem gebeuren? Die juf is echt handelingsverlegen. 

Ook al zou SO wat voor je zoon zijn en zou je hem daar weg kunnen krijgen, dit moet wel rechtgezet worden. Het is namelijk niet alleen voor jouw zoon een onveilige situatie, hier heeft de hele klas last van. 

Heb je je voorkeur voor speciaal onderwijs ook met de IB-er besproken? Hij/zij kan je daarmee helpen. 

Serieus? De juf vindt dat je zoon zelf moet zeggen Stop hou op ik vind het niet meer leuk!  Ze heeft zijn dossier toch gelezen?  Dan kent ze toch zijn onvermogen om in vloeiende zinnen kort en krachtig aan te geven dat hij niet gepest wil worden. 
Eerst naar ib en directie en de juf van do en vr lasten uitspreken dat ze handelingsverlegen is. Er moet iets gebeuren in de hele klas,  alleen je zoon naar weerbaarheidstraining sturen heeft geen zin.  Been there done that.

Is de school normaal snel met reageren op mail? Ik zou hier echt aanleiding zien om te bellen en ik zou aandringen op een gesprek, bij voorkeur vandaag nog. 

ik zou mailen en gelijk daarna bellen. Dit is zeer schadelijk voor jou kind.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.