Puberteit Puberteit

Puberteit

Lees ook op

Puberdame fietsen in het donker

Mijn dochter van 13,5 mocht gisteravond van mij om half 8 naar huis fietsen. 900 meter langs goed verlichte straten, geen open stukken langs weilanden oid. Meisje waar ze was, is net zo oud en had dat niet gemogen. We wonen in een dorp met 15000 inwoners ongeveer. Zou dit bij jullie mogen?


Ja hoor. Hoe zou ze bijvoorbeeld anders na een sporttraining naar huis moeten?

Ja hoor, zodra ze veilig genoeg is in het verkeer (ga ik wel vanuit op deze leeftijd) zou ze van mij binnen het dorp sowieso gewoon mogen fietsen. Ook 's avonds en in het donker...

Ja natuurlijk. Als ze maar zorgt dat ze verlichting op de fiets heeft

Absoluut niet. Er gebeurt hier teveel rottigheid, ook op goedverlichte fietspaden en straten. Ik denk dat je in de polder tussen de weilanden veiliger bent. 

Ja hoor. 

Hoe moeten pubers anders op school komen als ze vroeg moeten beginnen? Ik heb nooit gesnapt waarom donker 's avonds zoveel enger zo zou zijn donker 's ochtends.

Daglichtlamp schreef op 13-11-2023 om 17:55:

Hoe moeten pubers anders op school komen als ze vroeg moeten beginnen? Ik heb nooit gesnapt waarom donker 's avonds zoveel enger zo zou zijn donker 's ochtends.

's Morgens met een hele sliert scholieren onderweg naar school vind ik niet te vergelijken met in je uppie over straat in het donker. Zelfs de politie waarschuwt hier dat je (op een aantal plaatsen) niet alleen in het donker op pad moet gaan 's avonds en 's nachts. 

ik geloof dat mijn kinderen dat op die leeftijd en dat tijdstip wel mochten. 
Maar, wedervraag of aanvullende vraag: vanaf welk tijdstip 'kan' dat dan niet meer? Als in: waarom kan het om half 8? En om 22 uur? of 02 uur? Is dat afhankelijk van de drukte op straat of het kans op dronken/vervelende mensen? Wij hadden hier namelijk later wel als regel dat ze in principe niet alleen naar huis mochten fietsen als ze laat thuis zouden komen, bv. na een avond uit. Maar ja, tot hoe laat is het dan nog wel veilig (en waarom)?

Ja hoor hier mocht dat ook. Na de training om 19.30 zelf naar huis vanaf een jaar of 10 ongeveer. Jongste (een jongen) die heb ik wat langer gehaald als het donker was.  Visueel wat beperkt en niet geheel verkeersveilig op die leeftijd. 
Ik doe jaarlijks vrijwilligerswerk bij verkeersevenementen voor basisschoolleerlingen en zie steeds vaker kinderen die te lang als kleuters worden begeleid tijdens het fietsen. Ouders die bijna verontwaardigd zijn als blijkt dat hun 11 jarige in groep 7 tijdens het verkeersexamen zelfstandig door het dorp moet fietsen; overdag!  Gewone niets aan de hand kinderen zouden op die leeftijd zelfstandig moeten kunnen fietsen op voor hun bekende wegen. In de praktijk gaat dat dus soms mis, omdat kinderen nergens meer op de fiets heen gaan, ze missen de ervaring.

Mamajome schreef op 13-11-2023 om 17:47:

Ja hoor. Hoe zou ze bijvoorbeeld anders na een sporttraining naar huis moeten?

Opgehaald worden?

19:30 zou van mij mogen want dan nog regelmatig mensen op straat. Vanaf 22:00 zou ik het niet doen.

ja, het is niet een tijdstip dat het uitgestorven is op straat.
Zelf fiets ik bij ons op alle tijdstippen door de stad en heb me nog nooit onveilig gevoeld.

Liever niet alleen fietsen. Samen met een groepje heb ik liever. Nu we in een dorp wonen, verder van de stad, vind ik het niet prettig. Voorheen had ik er minder moeite mee.

Ja. Mijn dochter van 13,5 fiets sinds deze herfst 2x per week om 18 uur 2km naar huis van training. Grotendeels door een woonwijk. 1 stukje over een fietspad onder bomen zonder huizen.

900 meter dat is de lengte van onze straat zo'n beetje.

No way, als mijn kind zo oud zou zijn dan zou dit echt niet mogen. Zeker niet als mijn kind een meisje was geweest in plaats van een jongen. Dan zou ik hem wel gewoon ophalen als het donker is. Zou nog extra fijn ook zijn voor hem met dit vieze regenachtige weer. Daar hoeft hij echt niet doorheen te fietsen van mij.

Reageer op dit bericht

Je moet je bericht bevestigen voor publicatie, je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.