Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Algemeen Ouderschap Algemeen Ouderschap

Algemeen Ouderschap

Lees ook op
passiebloem

passiebloem

10-10-2011 om 16:49

Alcohol tijdens zwangerschap


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.

Kwestie van geloof?

Het is een kwestie van geloof. Laat de jeugdzorg het maar niet horen. Wat je kind ook aan problemen heeft zodra je ook maar een keer alcohol gedronken hebt is het jou schuld.

anderss

anderss

11-10-2011 om 20:47

Precies annej

voor je het weet hebben we het daar over: alle ouders die drinken mishandelen hun kind hup uhp.
Maar wat zijn die achtergronden van dat gebruik ik welke leefomstandigheden wordt gebruikt welke gezondheidszorg kregen moeder en kind.
Het resultaat van dergelijk onderzoek is dat mensen die al heel wat sores hebben nog verder in de problemen komen. Toon eens aan wat moeder en kind nodig hebben en sla daar de overheid mee om de oren.

krin

krin

11-10-2011 om 21:37

Relativeren

Anderss relativeert, dat is alles. Net zoals Mark relativeert. Ja, je kunt beter niet drinken als je zwanger bent. Nee, je veroorzaakt geen FAS met af en toe een glaasje. Nee, alcoholgebruik is niet zozeer veilig voor de foetus, maar alcoholgebruik is niet per definitie ONveilig voor de foetus. Bingedrinking wel. Voortdurend te veel drinken ook. Af en toe een glaasje niet. Alleen kun je het dan net zo goed helemaal niet doen, weet je zeker dat je veilig zit. Relativeren. Geen koppen afhakken omdat iemand zegt dat het wel meevalt. Zeggen dat het meevalt staat niet gelijk aan zeggen dat zuipen moet mogen.
Scheef, trouwens: elders gaat het in een draadje over het belang van het op de ouderslaapkamer laten slapen van je kind, tot zes maanden. Nou, daar mag je vooral niet op hameren, op die noodzaak. Want moeders moet ook kunnen slapen, anders kan ze niet goed moederen. En vaders kun je toch ook niet zes maanden naar de logeerkamer verbannen, dat is niet aardig. En dat gaat dan over een maatregel die de kans op wiegendood aanzienlijk verkleint. Toch ook best zinnig. Daar wordt niet geroepen dat elk risico uitgebannen moet worden. Dat je dat er verdorie toch wel voor over kunt hebben. Daar worden de relativerende kanttekeningen níét verketterd. Hoe zit dat? Komt dat omdat er geen mogelijke verslaving in het spel is?

dc

dc

11-10-2011 om 22:27

Krin - helemaal oneens

"Komt dat omdat er geen mogelijke verslaving in het spel is? "

Ik ben helemaal verslaafd aan dat samenslapen. Mijn man heeft de baby van me los moeten peuteren....

Verder ben ik het helemaal eens met je posting, ik zou het niet beter kunnen verwoorden!

Passiebloem

Ik wil de gevolgen van drinken tijdens de zwangerschap niet bagatelliseren, maar als die fas-stichting schrijft:
"Prenatale blootstelling aan alcohol kan leiden tot cognitieve beschadigingen, leerproblemen en verstandelijke handicap en ook tot gedragsafwijkingen zoals ADHD en autisme." dan vind ik dat echt kwalijk. Autisme wordt niet veroorzaakt door iets wat de moeder doet, en het is bovendien geen 'gedragsafwijking'. Het is zeer onzorgvuldig om zoiets te schrijven, en er zijn ook geen aanwijzingen voor dat het klopt.

krin

krin

12-10-2011 om 09:17

Oh drommels

Ik ben het eens met de nullijn. Echt. Dat is het duidelijkst. Mij ging het om wat er vanaf die nullijn gebeurt, hier in dit draadje en in het algemeen. Op de nullijn draaien mensen zich om en zien elk drankje levensgroot opdoemen als enge FAS-veroorzaker, in het verlengde daarvan elke zwangere vrouw die af en toe een glaasje neemt als onverantwoordelijk en stom, iedereen die waagt te nuanceren door te vertellen hoe het met die nullijn zit als goedprater en mensen die zeggen dat onderzoeken geen eeuwigheidswaarde hebben als trol.
(Zo las ik vanmorgen dat slikkers van vit.E, gepropageerd als onverschrokken vrije-radicalenvanger en daarmee dus als voorbehoedsmiddel voor kanker, waarschijnlijk juist een licht (!) verhoogde kans op (prostaat)kanker hebben.
Ik vind het passen in de eigen schuld dikke bult tendens, in de plicht tot gezond blijven (op basis van helaas voortdurend veranderende inzichten) en anders zelf de gevolgen dragen, in de ideologie van de maakbare mens (geef mij de maakbare samenleving maar). Waarin ziekte en dood uiteindelijk vies en stom en verwijtbaar worden.
Maar goed, dit dreigt een Lavelliaanse reuzenstap van de nullijn naar de wereldorde te worden, dus ik ga maar eens aan het werk.

passiebloem

passiebloem

12-10-2011 om 10:14

Alcohol is een genotsmiddel!

"Scheef, trouwens: elders gaat het in een draadje over het belang van het op de ouderslaapkamer laten slapen van je kind, tot zes maanden. Nou, daar mag je vooral niet op hameren, op die noodzaak. Want moeders moet ook kunnen slapen, anders kan ze niet goed moederen. En vaders kun je toch ook niet zes maanden naar de logeerkamer verbannen, dat is niet aardig. En dat gaat dan over een maatregel die de kans op wiegendood aanzienlijk verkleint. Toch ook best zinnig. Daar wordt niet geroepen dat elk risico uitgebannen moet worden. Dat je dat er verdorie toch wel voor over kunt hebben. Daar worden de relativerende kanttekeningen níét verketterd. Hoe zit dat? Komt dat omdat er geen mogelijke verslaving in het spel is?"

Persoonlijk vind ik dit wel wezenlijk anders. In het bovenstaande voorbeeld gaat het over hoe ouders samen die tropenjaren het beste doorkomen. Dat je daar kiest om je kind op een andere kamer te leggen zodat je meer nachtrust krijgt vind ik geen vergelijk met het drinken van alcohol tijdens je zwangerschap.
Alcohol is een genotsmiddel wat je ook prima niet an drinken.
Ik denk dat alcohol een heel geaccepteerd genotsmiddel in de maatschappij is, en dat heeft te maken met het relativeren en misschien zelfs bagataliseren van deze discussie. Een heleboel van jullie zeggen allang te weten dat alcohol en zwangerschap niet samen gaan. (vanaf begin 1900 zelfs!) Maar 35 tot 50 procent van de vrouwen in Nederland drinkt alcohol tijdens haar zwangerschap. En volgens sommige van jullie kan dat best, een glaasje af en toe kan geen kwaad. Volgens de FAS vereniging is alcohol tijdens de zwangerschap kwalijker dan hash, cocaine of andere hard drugs. Wat zou je zeggen als een zwangere vrouw zou zeggen: "nou ik neem heel af en toe een lijntje coke?"Misschien 3 keer tijdens heel mijn zwangerschap? Of ik neem af en toe een joint, word ik lekker rustig van, dat is ook goed voor de baby! Wat is het verschil met af en toe een glaasje wijn?

Ik vind de informatie rondom autisme inderdaad slordig. Verderop op hun website staat uitgelegd dat sommige kinderen gedrag laten zien wat lijkt op gedrag van kinderen met ASS. Ze noemen ook dat sommige kinderen met bv pdd-nos die diagnose onterecht hebben gehad, dat daar sprake zou zijn FAS.

Groetjes Passiebloem

Mark van Abcoud

Mark van Abcoud

12-10-2011 om 11:32

Opgeklopt

"Maar 35 tot 50 procent van de vrouwen in Nederland drinkt alcohol tijdens haar zwangerschap. En volgens sommige van jullie kan dat best, een glaasje af en toe kan geen kwaad. Volgens de FAS vereniging is alcohol tijdens de zwangerschap kwalijker dan hash, cocaine of andere hard drugs. Wat zou je zeggen als een zwangere vrouw zou zeggen: "nou ik neem heel af en toe een lijntje coke?"Misschien 3 keer tijdens heel mijn zwangerschap? Of ik neem af en toe een joint, word ik lekker rustig van, dat is ook goed voor de baby! Wat is het verschil met af en toe een glaasje wijn?"

Het is een prima advies om tegen mensen te zeggen dat je beter geen alcohol kan drinken tijdens de zwangerschap. Maar wat die FAS stichting doet is gewoon bangmakerij. Ze beweren dat alcohol schadelijker is dan harddrugs? Dat hangt er maar net vanaf welke, los van het feit dat de effecten van verschillende drugs op het ongeboren kind heel slecht onderzocht zijn i.t.t. de effecten van alcohol. Waarom? Omdat het vrijwel onmogelijk is zulke megastudies uit te voeren met drugsgebruik tijdens de zwangerschap gewoonweg omdat dat te weinig voorkomt.
Je kunt die conclusie dus niet trekken.

Er zijn echter wel een flink aantal zeer grote studies gedaan naar alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en, ondanks wat verschillen in details, concluderen die allemaal dat (zeer) matig alcoholgebruik tijdens de zwangerschap geen enkel meetbaar nadelig effect oplevert voor de foetus. Wat dan (zeer) matig alcoholgebruik is varieert dan van 1 à 2 glaasjes per week tot minder dan 14 glazen per week, maar om dan te suggereren dat als je toevallig een keer een half glas gedronken hebt, je je kind bloot stelt aan grote risico's is dus aantoonbaar onjuist. Ik vind het dan ook verkeerd om op zo'n manier campagne te voeren.

FAS kinderen zijn, vrijwel zonder uitzondering, kinderen van alcoholistische moeders. Die bereik je niet met zo'n campagne, dat zijn verslaafde zieke mensen, die dondersgoed weten dat wat ze doen heel slecht is voor henzelf en hun ongeboren kind, maar het toch niet kunnen laten.
Om verder een link te leggen met autisme en ADHD is ongehoord, daar is geen enkel bewijs voor.

Ik hou niet zo van goede doelen, die problemen opkloppen om aandacht te vragen voor hun goede zaak, ik geef de voorkeur aan eerlijke voorlichting en het behandelen van volwassenen als volwassenen.

Primavera

Primavera

12-10-2011 om 16:22

Maatschappelijk aanvaard

Het probleem met dit soort voorlichting is dat het vaak eenzijdig in de richting gaat van wat maatschappelijk aanvaard is. Een baby onder de 6 maanden op een eigen kamer leggen is namelijk schadelijker dan matige alcoholgebruik en matig gaat dan om niet meer dan 1 glas per dag (best nog veel eigenlijk).
Toch is men het roerend eens dat zwangerschap en alcohol beslist niet kan en tot de verboden geneugten moet worden gerekend, maar dat een baby op een andere slaapkamer iets is dat je zelf moet weten. Dat is op z'n minst vreemd.
Nog vreemder is als dan wel tegen bijvoorbeeld samenslapen gewaarschuwd op grond van onderzoeken die juist bewijzen dat als je niet rookt en een paar regels in acht neemt juist samenslapen stukken veiliger is als de baby op een eigen kamertje. Maar 'men' denkt dat deze 'details' zoals zwaar roken of het verschil tussen op een bed of op een bank/sofa (= wel gevaarlijk) slapen met je baby te moeilijk is voor ouders die kennelijk massaal als eenvoudig van geest bestempeld worden en dus geeft men voor-de-duidelijkheid maar een eenduidig en dus in weze verkeerd advies.
Ook vind ik het opmerkelijk dat er reacties komen van mensen die menen dat ze verschrikkelijk goed bezig zijn geweest omdat ze gelijk ook de borstvoedingsperiode geen druppel alcohol hebben gedronken. Dat is allemaal best, alcohol is iets waar prima zonder kunt, maar het is afhankelijk van de omstandigheid wel een volledig onnodig opoffering geweest. Een opofering gedaan met de beste bedoelingen, maar gebaseerd op onvoldoende of slechte informatie. Dat zullen de mensen die deze opoffering gedaan hebben wel niet leuk vinden om te horen, maar don' shoot the messenger.
Kijk als de borstvoedingsperiode hooguit de maatschappelijk aanvaarde 3 maanden heeft geduurd en de baby kwam ongeveer 1x in het uur dan heeft diegene er goed aan gedaan om de alcohol te laten staan. Als het echter een groter kind betreft wat rustig meerdere uren tussen een voeding en de ander laat dan is de oproep om alcohol helemaal te laten volledig onzinnig.
Wat betreft zwangerschap en alcohol, ik heb het tot mijn laatste zwangerschap in 2005 helemaal uitgezocht en er was zoals Marc al zegt geen enkel onderzoek wat matig alcoholgebruik onderzocht heeft, de laagste alcoholconsumptie was minstens een glas per dag en daarbij werden er geen nadelige gevolgen gevonden.
De enige conclusie was dus dat het niet veilig maar ook niet onveilig bevonden was. Geen reden voor mij om het halve glas champagne met oud-en-nieuw te laten staan of om niet meer met wijn te koken (waarbij het grootste gedeelte ook nog verdampt). Ik vind het vreemd dat vrouwen die besluiten om zeer matig wat alcohol te nuttigen tijdens de zwangerschap worden weggezet als onaarde moeders, terwijl dat dus geen enkel aantoonbaar effect heeft, terwijl ouders die kiezen om hun baby op een eigen kamer te laten slapen, waar dus aantoonbaar baby's letterlijk aan dood gaan, keuzevrijheid moeten hebben om een goede nachtrust te genieten. Ik denk niet dat ouderlijke slaap die babylevens waard is, zelfs niet als het een maatschappelijk aanvaarde keus is.
Groeten Primavera

dc

dc

12-10-2011 om 18:47

Primavera

Goed gezegd!

mopperkont

mopperkont

12-10-2011 om 19:50

Romana van zanger rinus

Het is inderdaad vreemd dat FAS niet bekender is, wanneer er zoveel mensen zijn die het hebben en het dus zo'n groot probleem is. Toen ik de website bekeek moest ik meteen denken aan Romana van zanger Rinus. Zij heeft precies zo'n gezicht. Zou zij het ook hebben?

Minke

Minke

12-10-2011 om 22:18

Ken het

Toen ik als verpleegkundige op de kraam werkte hadden we ook een baby met foetaal alcohol syndroom. De moeder was een zware drinker en gebruikte ook heroine. Volgens de kinderarts kwam FAS alleen voor bij zeer zware drinkers en dan vaak ook nog een combinatie van factoren. We hebben er toen (20 jaar geleden) ook veel over gepraat. De gynaecoloog zei ook dat vrouwen in Frankrijk bijna dagelijks alcohol bij het eten dronken al eeuwen lang en dat FAS daar niet meer voorkwam dan hier. Ik vond dat wel geruststellend. Ik heb dus ook af en toe een glas wijn gedronken tijdens mijn zwangerschappen. En inderdaad niets aan de hand. Ik ken veel vrouwen die tijdens de zwangerschap, en zeker de eerste weken, sociaal gedronken hebben. Ook niets aan de hand. Je moet geen alchol misbruiken tijdens zwangerschap of als je zwanger wilt worden. Degenen die dat doen zijn, zoals eerder door iemand opgemerkt, gelukkig een uitzondering.

Valkyre

Valkyre

13-10-2011 om 01:00

Goh

Leerzaam draadje dit.

Ik wist dus niet dat baby's om die reden (ademhaling reguleren) bij de ouders zouden moeten slapen. Ik dacht dat het ging om tijdig ingrijpen als de adem van de baby zou stokken oid. Mijn kraamhulp legde de baby zelfs weleens in zijn eigen kamertje als ik in mijn eigen bed sliep, en erger nog: in het ziekenhuis sliep hij ook op een apart zaaltje! Wat slecht eigenlijk, waarom heeft niemand mij dat ooit verteld?

Spruitje sliep thuis vanaf vijf weken regelmatig op zijn eigen kamertje (naast onze slaapkamer, beide deuren open, maar toch..) omdat ik werkelijk geen oog dichtdeed als hij in het wiegje naast mij lag. Bij elk piepje, kreuntje of zuchtje schoot ik overeind en zat ik minutenlang naar zijn ademhaling te luisteren. Mijn moederinstinct sloeg een beetje op hol, zo u wilt, want hij was een grote, sterke baby, die het meteen al goed deed. Maar toch voel ik me achteraf schuldig - wat als er iets was gebeurd met hem?

Nog even over dat FAS: ik heb daar een jaar of twee geleden een documentaire over gezien. De specialist zei daarin: de kans op FAS is het grootst als bepaalde organen van de foetus worden gevormd - dus als je op het verkeerde moment drinkt, kan dus zomaar (een afwijking in het spectrum van) FAS ontstaan. Ook al drink je niet veel en ook niet vaak. Dat vond ik wel een schrikbarende conclusie. Jullie verhalen klinken wel geruststellend, maar ik denk dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap toch maar het zekere voor het onzekere neem en (weer) geen alcohol drink. Datzelfde geldt trouwens voor de baby op de ouderslaapkamer. Ik denk dat ik met deze kennis veel langer zou kunnen volhouden (evt om de beurt met man, om en om sans baby bijslapen). Bedankt dus voor die info!

Alcohol in het eten verdampt vrij snel trouwens - het is sowieso redelijk vluchtig - dus zolang je niet met je hoofd boven de pan gaat hangen, lijkt me dat geen enkel probleem inderdaad.

groet, Valkyre

Kaaskopje

Kaaskopje

13-10-2011 om 01:25

Primavera

Ik vind dat je in je laatste bijdrage wel enorm doorslaat in wat je je een kind aan doet door het op een eigen kamertje te leggen. Je kunt echt niet stellen dat baby's doodgaan doordat ze in hun eigen kamertje moeten slapen. Daar is echt wel wat meer voor nodig. Kinderen die sterven door gebrek aan menselijk contact moeten heel wat meer ontberen dan een aantal slaapjes in hun eigen ledikantje.
Ik zit me hier nog echt over op te winden ook!

Primavera

Primavera

13-10-2011 om 10:04

Nee, kaaskopje

Alleen slapen is een verhogende factor voor wiegendood en op zich ongeveer net zoveel risicoverhogend als buikslapen. In Nederland wordt ouders wijs gemaakt dat de de enorme verhoging in wiegendoodgevallen tot 1987 alléén aan de toen geadviseerde buikligging lag. In werkelijkheid ligt het voornamelijk aan de combinatie van buikligging èn alleen slapen. Alleen genomen zijn ze maar weinig riscoverhogend, maar gecombineerd is het letterlijk dodelijk. Als baby's in die periode niet massaal alleen werden gelegd zou dat zeker zo'n 100-150 dode baby's per jaar hebben gescheeld.
Tegenwoordig is er nog de issue dat baby's op een kinderdagverblijf relatief meer risico hebben dan kinderen thuis, terwijl toch aan alle voorschriften worden voldaan. Juist alle, behalve degene die in Japan en andere landen altijd luidkeels ter preventie van SIDS wordt geroepen: "laat je baby nooit alleen". Niet 's nachts , maar ook niet overdag. Terwijl er 's nachts meer factoren meespelen en SIDS dus meer voorkomt, blijkt voor de enkele gevallen van SIDS overdag vooral het alleen liggen mee te spelen.
Je kunt je opwinden wat je wilt, maar als baby's niet meer alleen gelegd zouden worden, zou dat een aantal babylevens per jaar schelen. Alleen is dit niet maatschappelijk aanvaard in Nederland en dus vertikt men om die informatie luid en duidelijk te geven.
Nog even over samenslapen, dat is absoluut net zo veilig als de baby op de ouderlijke slaapkamer in een eigen bedje leggen als je de spelregels daarvan in acht neemt. Maar, als de ouders roken en met name de moeder is het wel risicovol. Helaas zoals gewoonlijk is roken kennelijk maatschappelijker meer aanvaard dan samenslapen en wordt in Nederland dus gewaarschuwd tegen samenslapen voor alle ouders, ook de niet rokers, voor-de-duidelijkheid natuurlijk. Zucht
Groeten Primavera

dc

dc

13-10-2011 om 10:24

Maar kaaskopje

Een onderzoek in Nieuw-Zeeland heeft aangetoond dat kinderen die op de eigen kamer slapen aanzienlijk meer kans op wiegedood hebben.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8531589?dopt=Abstract/

Ook als ze verder prima behandeld worden. Ik vind het dus niet doorslaan, er gaan echt baby's aan dood. En al is het er maar 1 per jaar, dat is er voor mij toch 1 teveel! Het gaat niet om het ontberen van menselijk contact, ze vallen in een te diepe slaap.

Dat is trouwens ook een van de redenen dat kinderen die samen slapen met de moeder langer en vaker komen voor een voeding 's nachts. Voldoet misschien niet aan ons ideaalbeeld, maar is beter voor de baby blijkbaar. Ik heb het er in elk geval voor over.

Tijgeroog

Tijgeroog

13-10-2011 om 12:11

Izar

Dat hoeft niet, als je werkt is er iemand anders die voor de baby zorgt (partner, gastouder, kdv-leidsters) en die kunnen ook bij de baby blijven. (of beter gezegd: de baby in de buurt houden, dus niet in een andere ruimte te slapen leggen)

Tango

Tango

13-10-2011 om 12:45

Vind het ook schokkend hoor

Onze kinderen lagen destijds ook maar enkele weken bij ons op de kamer, omdat wij er slecht door sliepen, maar zijzelf ook hadden we het idee. Tangodochter lag overdag wel vaak beneden te slapen in de box of kinderwagen, maar later ook meer boven. En toen was ze echt nog geen half jaar. Tangozoon lag vanaf 6 weken in zijn eigen bed op zijn eigen kamer. Hij sliep gewoon niet in de box, dus ging hij altijd, ingebakerd en wel zijn eigen bedje in. Bij gastouders lagen ze ook altijd in aparte kamertjes en nooit heb ik er iets over gehoord dat dit gevaarlijk zou kunnen zijn. Zelfs de kraamhulp bij Tangodochter legde haar gewoon in haar eigen bedje in haar eigen kamer. Idem bij Tangozoon, 3 1/2 jaar later.

Asa Torell

Asa Torell

13-10-2011 om 13:21

Maar primavera

Wat ik niet snap: volgens mij slapen baby's in NL overdag nog meer apart dan 's nachts, ook thuis. Zie ook mijn vraag bij babytijd (ben erg benieuwd naar jouw antwoord trouwens). Dus dat lijkt me helemaal geen verschil met het kdv.
Overigens is het wiegedood-sterftecijfer met een factor 10 gedaald sinds de jaren '70, en ook nog eens laag internationaal gezien. Dus ik begrijp wel enigszins (vanuit macroscopisch oogpunt) dat men denkt er wel ongeveer te zijn met de huidige adviezen. Maar voor degenen die hun kind toch op de buik leggen is de info over het gevaar van de combinatie wel extra superbelangrijk...

Primavera

Primavera

13-10-2011 om 14:29

Dat is ook de bedoeling, tango

Tango, het advies buikligging en eigen kamertje werd vroeger juist gegeven omdat baby's dan over het algemeen beter (lees dieper en langer) slapen. Alleen blijkt dat dus helemaal niet beter voor baby's te zijn. De theorie is dat bij sommige baby's ergens een zelfregulerend mechanisme nog niet optimaal werkt en ze in hun eentje en/of op de buik te diep wegzakken. Het is dus de bedoeling dat baby's niet al te diep slapen, daar zijn ze niet op gemaakt.
Ook vraag ik me af of het feit dat volwassenen tegenwoordig in het westen slecht slapen en niet meer tegen geluidjes e.d. kunnen misschien wel niet het gevolg is van gewenning doordat ze van baby af aan alleen en in doodse stilte slapen.
Verder gaat het me niet in dit draadje om wiegendood op zich, maar dat het maatschappelijk aanvaard is om bepaalde risico's te lopen die kennelijk bij de cultuur passen en andere statistisch kleinere risico's als onverantwoord worden bestempeld. Niemand zal zeggen dat alcohol goed is voor foetussen of baby's, maar paniekmedia waarbij ieder druppel alcohol als veroorzaker van FAS wordt gezien en mensen van een afstandje alvast iedereen met een bepaald uiterlijk als leek als FAS-slachtoffer bestempelen is doorslaan naar de andere kant.
Groeten Primavera

Asa Torell

Asa Torell

13-10-2011 om 14:47

Primavera

Wat dat culturele betreft ben ik het volledig met je eens. Zo is het bijvoorbeeld ook bevreemdend om de wiegendood-aanpak (ja ik blijf toch nog even bij dat onderwerp) in duitsland en NL te vergelijken: in duitsland wil men liever niet te veel nadruk op preventie-advies in de kraamtijd leggen 'want dat maakt ouders zo bang'. Daarentegen zijn er massa's nepveiligheidsprodukten te koop zoals van die alarm-sensor matrasjes (waar de baby's vervolgens onder hun onveilige dekbedjes op liggen). Typerend voor het 'alleen de deskundige weet het'-georienteerde karakter van dat land. SIDS komt er zeker 5 x meer voor dan hier...
Wat betreft mijn vorige posting, die komt ook uit mijn persoonlijke interesse van het moment voort, misschien kunnen we bij babytijd verder erover posten.

passiebloem

passiebloem

13-10-2011 om 14:49

Reactie primevera

Voor mij is het advies ook nieuw. Mijn kinderen zijn inmiddels al groot, maar ik geloof dat ik ze ook op onze slaapkamer zou houden met dit advies. Of er anders zelf bij gaan liggen. (zodat de ander wel goed kan slapen.)

groetjes van passiebloem

passiebloem

passiebloem

13-10-2011 om 15:01

Fas en wij als maatschappeij.

Ik denk dat wij als maatschappij wel verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van FAS. Het feit is dat het drinken van alcohol een belangrijke plaats heeft in onze maatschappij. Bij een feestje hoort een borrel of een biertje of een glaasje wijn. Eigenlijk is het niet gezellig zonder alcohol. Van alle verslaafde zijn is de grootste groep verslaafd aan alcohol. Alcohol is overal verkrijgbaar en sociaal geaccepteerd. Ik zie het terug in de postings van Marc en primera. Zelfs tijdens je zwangerschap moet je uitzoeken of je toch geen alcohol kan drinken. Waarom zou je gewoon de alcohol niet laten staan? Omdat het op een of andere manier toch zo belangrijk is? Primevera houdt een heel betoog over moeders die tijdens hun borstvoedingsperiode onnodig afzien door geen alcohol te drinken. Helemaal voor niks! Vervang in het verhaal eens het glaasje drank voor een joint of een sigaret. Dan vinden we het allemaal niet kunnen. Maar drank is ook een genotsmiddel! FAS baby's worden echt niet allemaal geboren bij zwaar verloederde moeders.

groetjes Passiebloem

Hoeveel gevallen?

FAS baby's worden echt niet allemaal geboren bij zwaar verloederde moeders......
O nee? Dit lijkt me een onhoudbare bewering namelijk niet aan te doen maar wel erg makkelijk te zeggen.
Ik heb ook liever een deskundige die eerlijk zegt hoe het zit dan iemand die de boeman uit gaat hangen.

Geen druppel

En ik drink geen druppel. Ik werd ooit eens zwaar geintimideerd door een arts-assistent. Gelukkig meldde de vroedvrouw dat meconium in het vruchtwater een normale lozing van de baby kan zijn hoeft geen benauwd omstrengeld kind te zijn maar je wilt het signaal uitzoeken.

dc

dc

13-10-2011 om 15:33

Passiebloem

Tijdens mijn borstvoedingsperiode heb ik ook gerookt en gedronken. Gewoon even tellen en zorgen dat het niet in de melk zit.

Ik hou van lekker drinken, roken ben ik gelukkig nu echt mee gestopt. En ik zie niet in waarom ik het zou moeten staan omdat jij het onnodig vind. Ik ben meer voor een relaxte aanpak en zo langer bv te geven. Heb je meer aan dan je stram aan tigduizend "regeltjes" te houden en het eerste de beste excuus om te stoppen met beide handen aanpakken.

Ik ben een volwassen vrouw en eis goede informatie waarop ik mijn weloverwogen beslissingen kan maken. Ik hou niet van onnodige bangmakerij.

Juliea

Juliea

13-10-2011 om 15:50

Wiegendood, buikligging en diep slapen?

Ik weet dat je een baby op de buik niet apart moet laten slapen. Mijn kinderen zijn al ouder maar lagen alleen in de box op hun buik, dus als ik er bij ben of rond loop.

Is het nu ook zo dat ze op hun rug niet apart in een kamertje mogen slapen want dat zou nieuw zijn voor mij.

Primavera

Primavera

13-10-2011 om 15:58

Wat is daar 'gewoon' aan

Beste Passiebloem, wat is er nou gewoon aan om alcohol te laten staan terwijl het geen enkele gezondheidswinst geeft zowel bij moeder als bij kind? Verklaar dat woordje 'gewoon' nou eens. Bedoel je daarmee dat je vindt dat we eigenlijk allemaal alcoholloos door het leven zouden moeten gaan? Dat vind ik niet en dat is inderdaad cultureel, als ik bijvoorbeeld moslima was geweest dan had ik dat waarschijnlijk wel gewoon gevonden.
Of bedoel het voor-de-duidelijkheid argument, omdat je de regel "tenminste 2 uur geen moedermelk geven voor ieder genuttigd glas alcohol" te ingewikkeld vindt?
Alcohol is behalve genotsmiddel ook gewoon een smaakmaker. Ik kook graag met wijn en vind het lekker om bij een speciale maaltijd één glas te drinken. Die hoeveelheid is in tegenstelling tot sigaretten niet slecht voor de gezondheid.
Aangezien ik in totaal ongeveer 8 jaar borstvoeding heb gegeven, vondt ik het dus wel de moeite waard om uit te zoeken of ik mijn kookkunsten hiervoor moest indammen. Als de informatie hierover wat duidelijker en eerlijker zou worden gegeven dan had ik dat helemaal niet uit hoeven te zoeken, maar zou me dat gewoon als voorlichting zijn verteld. Het helemaal laten staan van alcohol in de borstvoedingsperiode is net zo nuttig als het helemaal laten staan van chocolade (ook een genotsmiddel en bijzonder verslavend
Groeten Primavera

Kaaskopje

Kaaskopje

13-10-2011 om 15:59

Hallo dc

Dat is nog eens je eigen fouten goedpraten! Even tellen en het is weer veilig. Ik zit nu echt met mijn oren te klapperen.
Ik kan me echt wel voorstellen dat een zuinig glaasje wijn niet gelijk het einde van de wereld is voor een ongeboren kind. Ons lichaam maakt tenslotte ook zelf een beetje alcohol aan. (tenminste, dat heb ik ooit gelezen) Toch ben ik met dit soort zaken meer van de voorkomen is beter dan genezen-richting. Waarom zou je riskeren dat roken en drinken toch iets beschadigt? De tijd dat je gewoon weer een paar lekkere glaasjes wijn kunt drinken breekt heus wel weer aan.
Dat je net als Primavera zulke stellige uitspraken doet over het alleen slapen van baby's, vind ik daar niet bij rijmen. Dan is voorkomen dus wel beter dan genezen?
Mijn kinderen sliepen op den duur in hun eigen kamertje, ze leven allebei nog, net als jouw kinderen nog leven ondanks roken en alcohol. Hoeveel is er al bekend van langere termijn schade door roken en drinken? Hoeveel schade zullen mijn dochters nog ondervinden van dat ze alleen geslapen hebben?

Primavera

Primavera

13-10-2011 om 16:16

Klopt kaaskopje

Kaaskopje, ik denk dat je het begrepen hebt. Het heeft geen zin om stellige uitspraken over het één te doen en de ander te vergoedelijken. Het punt wat ik wilde maken is dat statistisch gezien een baby alleen laten slapen meer risico geeft dan zeer matig alcohol gebruik tijdens de zwangerschap.
Verder riskeerde DC helemaal niet dat drinken tijdens de borstvoedingsperiode bij haar baby iets beschadigde, omdat ze zorgde dat de alcohol weer uit haar melk was voordat de baby weer aangelegd moest worden. Om er nog maar een stellige uitspraak tegenaan te gooien, wist je dat de keuze voor kv ook het risico op wiegendood verhoogd? En toch is die keus sociaal wel geacceptepteerd, terwijl verstandig met mate drinken tijdens de borstvoedingsperiode (wat dus veilige is) hier bekritiseerd wordt.
Mensen willen gewoon bepaalde statistische cijfers die tegen hun maatschappelijk waardeoordeel ingaan niet geloven. "Jamaar, voor de zekerheid.... " krijg je dan te horen. Maar die zekerheid gaat dus helemaal niet om werkelijk gemeten risico die iemand loopt, maar om de overtuiging van diegenen die vinden dat alcohol en borstvoeding niet kunnen.
Groeten Primavera

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.