Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Jaymza

Jaymza

17-11-2009 om 08:30

Bah gezondheidszorg


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Millenia

Millenia

17-11-2009 om 21:54

Hondebaan

Het rare is dat de hondebaan uitvoerders altijd naar patiënten kijken als het om oplossingen gaat voor het tekort. Patiënten moeten maar genoegen nemen met geen avondspreekuren, assistentes die je al dan niet doorlaten, wachtlijsten, slecht opgeleide zorgverleners, HAP's die iedere keer door de inspectie op hun vingers worden getikt enzovoort. En niet zeuren en er maar begrip voor hebben dat het toch zo'n hondenbaan is Deze hondenbaners hoor je nooit pleiten voor aanpassingen in de beroepsgroep zelf. Bijvoorbeeld minder afschermen van de eigen markt door buitenlandse artsen makkelijker toegang te geven. Is ook een oplossing, namelijk. Kijk, die Duitse artsen verdienen minder, maar degene die ik ken, heeft ongeveer 1000 patienten in zijn praktijk. Dat is heel iets anders dan veel huisartsen hier. Maar ja, dan verdien je minder.......Nee, Nederlandse patienten moeten hun mond houden. Is Oma dood omdat ze de HAP niet tegen dorst te spreken? De arts is zieliger hoor, die heeft zo'n hondenbaan. En dan die arme assistente waar zo denigrerend over wordt gedaan. De tranen springen in mijn ogen. Waarom gaat niemand eigenlijk in op de klachten van de inspectie en worden klagers afgedaan als verwende rupsen-nooitgenoeg? Wat vind je van de klachten van de inspectie Marith?

Frustratie

Goh Millenia, ik lees veel persoonlijke frustratie tussen de regels door. Ik kan het mis hebben natuurlijk maar wat een negativiteit spui jij t.o.v. de gezondheidszorg in Nederland. Slechte assistentes, slecht opgeleide zorgverleners, op de vingers getikte HAP-en. Is er misschien nog iets waar je wel tevreden over bent? Of is het allemaal kommer en kwel?

En dat buitenlandse artsen hier geen toegang krijgen tot de ziekenhuizen is m.i. ook onzin. Hier in het oosten/noord-oosten van het land werken heel veel Duitse artsen in de klinieken. Geen wonder dat ze graag hier komen. Ze zijn namelijk erg ontevreden over de gang van zaken qua gezondheidszorg in hun eigen land. Inderdaad, een fooi verdienen voor een hondenbaan en je dood werken (ik chargeer...).

Dat er klachten van de inspectie zijn, zul je mij niet horen ontkennen. Ik denk dat er veel HAP-en te gauw uit de grond zijn gestampt en dat er aan kwaliteit nog veel winst te behalen valt. De kinderziektes dienen er gewoon nog uitgehaald te worden. En wie toch belt over een verkoudheid, kan best wachten. Een spoedgeval kan altijd de telefonische wachtrij omzeilen heb ik begrepen. Ik heb eens wat gegoogled over dit onderwerp. Er is bijvoorbeeld sprake van om een nieuwe HBO-opleiding in het leven te roepen om de triage te verbeteren. En "vroeger" was het ook niet geweldig. Dan moest je het 's nachts veelal doen met de echtgeno(o)t(e) van de huisarts (geen onzin, zo ging dat!).

Verder heb ik er niet veel aan toe te voegen want jij bent zo te lezen zeer vooringenomen als het om de Nederlandse zorgverleners gaat. Blijkbaar kunnen ze toch niet goed doen.

Oh ja, en die hondenbaner die ik hier thuis heb zitten is net een half uur geleden richting ziekenhuis vertrokken terwijl jij waarschijnlijk straks fijn je bed induikt. Wat ik overigens straks ook ga doen!

Maar dan ga je toch gewoon naar een ander?

Ik zal er wel helemaal niks van snappen, maar als je zo ontevreden bent over je huisarts dan zoek je toch een ander?? Het staat je toch vrij om een ander te zoeken? Niet dan? Hebben wij in het verleden ook gedaan....dit was trouwens niet omdat het een slechte huisarts was of omdat je niet terecht kon, je kon juist áltijd terecht en het gevolg was dat de wachttijd in de wachtkamer in de middag opliep tot een uur wachttijd (dat was 'normaal' zeg maar). Het kwam ook omdat deze huisarts de 'tijd' nam zeg maar voor elke patïent...
Maar een uur wachten was ons teveel. Dus hebben we nu een andere huisarts. Er is hier ook een groepje huisartsen die zich niet heeft aangesloten bij de HAP. Een groepje van (ik dacht) 4 huisartsen die om en om nachtdienst draaien en dan elkaars spreekuur overnemen.Zoiets als 'vroeger'.
Als de electronicazaak je geen goede service verleent ga je toch ook naar de concurent? Dus ik snap het hele probleem al niet.
En wat Duitse artsen betreft...moet je eens aan hun vragen waarom ze allemaal in Nederland komen werken (hier stikt het ervan. Soms waan ik me in een Duits ziekenhuis....terwijl ik dan gewoon hier in het Streekziekenhuis ben). Als die het zo fijn en zo goed en geweldig voor elkaar hadden in Duitsland kwamen ze écht niet elke dag 120 km hiernaartoe rijden (1 geval wat ik dan 'ken' en de rest zal ong. overeenkomen).
groeten albana

Puck2

Puck2

18-11-2009 om 08:53

Marith

Natuurlijk is de mening van iedereen gekleurd en voor een groot deel gebaseerd op eigen ervaringen. Eerlijk gezegd vind ik als ik kijk naar de huisartsenpraktijk hier de kwaliteit van de zorg en dan vooral de patientvriendelijkheid wel afnemen in de loop van de jaren. Wat vroeger even snel geregeld kon worden moet je nu speciale uren voor bellen, ze zijn een stuk onvriendelijker geworden (de goeden daargelaten). Dat wekt bij mij ook een stuk ergernis op, ook al snap ik best dat dat een gevolg zal zijn van personeelstekort.

Marith

Ik denk dat je, zoals Millenia, dicht met je neus op de feiten zit, als verpleegkundige, dat je dan meer dingen ziet dan dat je een andere functie bekleedt (ook al is dat binnen het ziekenhuis)

Ik herinner me nog als de dag van gisteren mijn eerste ervaringen (en dan heb ik het vooral over het ziekenhuis)

Nu ben ikzelf best kritisch, op mezelf, maar ook op anderen. Ik vind gewoon dat je goede zorg mag verwachten en toch is het heel vaak onder de maat (als ik, globaal genomen, mijn ervaringen tijdens opnames van mezelf, bekijk)

Er heerst inderdaad nog een arrogante houding van ´ik ben de dokter en jij de patient´, je wilt bijv. niet weten hoe ik werd afgebekt, laatst bij een oogarts, onbeschoft gewoon, zelfs zo dat ik geeneens een tegenwoord had (en meestal zit ik niet met mijn mond vol tanden)

(veel)Artsen moeten erg wennen aan mensen die meedenken, en dan bedoel ik niet het ´overrulen´ van de mening van de arts, maar het doorvragen bijv.

Mijn huisarts en hoofdbehandelaars zijn gelukkig uit ander hout gesneden, mijn vorige huisarts heb ik, o.a. vanwege niet luisteren, niet respectvol gedrag, ingewisseld.

Ow, jee, het wordt nu wel erg persoonlijk..

Nou ja, ik denk dat je, bijv. als verpleegkundige, veel meer (bijna) fouten ziet dan een ´leek´, net zoals een ervaren timmerman ook de foutjes van een doe het zelver zal zien..

We moeten af van het ouderwetse ´de dokter is bijna god´ (en als je denkt dat dat tegenwoordig niet meer gebeurt, lees dan maar eens de ervaringen van co´s...), gelukkig zijn er ook artsen die meer op gelijke lijn staan met hun patienten.

Mien*

"gelukkig zijn er ook artsen die meer op gelijke lijn staan met hun patienten".

Gelukkig is mijn lief er zo eentje! Natuurlijk heb je absoluut een punt en lopen er te veel arrogante ballen gehakt rond. Ik kan er zo 10 opnoemen helaas. Waar ik me alleen zo aan erger is dat Millenia er compleet aan voorbij lijkt te gaan dat er ook heel veel artsen zijn die wel meedenken met de patient, die wel de mens zien achter de kwaal ipv die patient te zien als de volgende af te sluiten dbc. De nuance lijkt in haar reactie weg te zijn en daarmee doet ze veel goedwillenden te kort en dat vind ik niet fair.

Millenia

Millenia

18-11-2009 om 12:14

Goedwillenden en de branche

Tja. Even wat puntjes op de i:
-Pelle, de HAP's heb ik hier genoemd om te laten zien dat ook de INSPECTIE niet blij is met triage door assistenten. Dat artsen achteraf de triage binnen een uur moeten doornemen is afgedwongen na gebleken wantoestanden.
-De kinderziekten in de HAP's kosten mensen eventueel hun leven en anders lopen ze schade en/of complicaties op die ze anders niet gehad zouden hebben. Het bestrijden van die 'kinderziektes' zou dus de hoogste prioriteit moeten hebben.
-Het slaat nergens op, om Duitse artsen die hier graag komen werken, aan te voeren om te laten zien hoe 'goed' de zorg hier is. Mijn punt is nu juist dat de zorg hier in financieel opzicht vooral goed is voor de artsenstand. Die zich daarmee het harde werken en personeelstekort zelf op de hals haalt. Dat die Duitse artsen het hier beter vinden voor zichzelf, wil natuurlijk niet zeggen dat de patienten het hier ook beter vinden voor zichzelf. Integendeel, veel patienten, dat citeerde ik in een eerder bericht, gaan nu juist naar het buitenland o.a. Duitsland. Daar gaat ook niemand hier op in.
-Dat er een HBO-opleiding is opgericht voor assistenten helpt de patienten op dit moment niets. En dat er een HBO-opleiding is, zegt ook nog niets over de kwaliteit van de gediplomeerden die men af gaat leveren. De PABO is ook een HBO en toch beheersen veel recent gediplomeerde leerkrachten een aantal vaardigheden onvoldoende. Om maar eens een voorbeeld te noemen. Of die HBO gaat helpen, staat dus nog te bezien.
-Ik ben dol op mijn huisartsen die het in mijn ogen heel erg goed doen. Verder ben ik het wel met Mien eens, de bejegening door veel werkers in de gezondheidszorg is niet meer van deze tijd en lijkt bovendien te verslechteren.
-Het voorbeeld van de oogontsteking laat wel zien dat ook in een doordeweekse huisartsenpraktijk de assistente niet altijd correct kan inschatten of je inderdaad een paar dagen kunt wachten of niet. Of je moet vinden dat het geen punt is, als dat iemand een oog kost.
-Hetzelfde geldt voor logistieke regelingen waarbij steeds meer lange lijnen ontstaan met een typisch Nederlandse ketenaansprakelijkheid. Steeds meer niet-academici gaan de artsen ondersteunen c.q. vervangen. Een betere oplossing is mijns inziens met grote spoed nog meer buitenlandse artsen en specialisten toelaten, net zo lang tot er geen artsentekort meer is. De protesten van de branche, dat langst overgebleven gilde van Nederland (overige gilden zijn in 1798 reeds opgeheven) dienen daarbij genegeerd te worden.
-Albana, als er 1 slecht functionerende HAP is, of er is maar 1 huisarts in jouw dorp, dan schiet veranderen niet zo op.

Reactie

Ik heb een interessant artikel over de Duitse gezondheidszorg gevonden en zal hieronder daar een stukje van plaatsen. Het etaleert m.i. perfect waarom we niet naar Duitse toestanden toe moeten. Ja, de klant is daar koning maar tegen welke prijs (letterlijk?). Er moet in Nederland nog veel verbetert worden als het gaat om bejegening, wachtlijsten (zijn in dit gedeelte van het land in de perifere klinieken geen issue). En verder Millenia, misschien wordt het tijd de politiek in te gaan. Je schijnt precies te weten hoe het moet.

Duitsland behoort tot de top drie van landen in de wereld die jaarlijks het meeste geld aan de gezondheidszorg besteden: 10,7 procent van het bruto binnenlands product. Alleen Zwitserland (tweede) en de Verenigde Staten op de eerste plaats gaan de Bondsrepubliek voor. De totale uitgaven voor de zorg bedragen jaarlijks naar schatting 235 miljard euro.

De vraag is natuurlijk wat de patiënt daarvoor krijgt.

Allereerst dit: Duitsland kent vrijwel geen wachtlijsten. Het systeem van vraag en aanbod, marktwerking en concurrentie voorkomt dat patiënten soms maanden op een behandeling moeten wachten. Voor buitenlanders, Nederlanders onder anderen, is dat een aangename ontdekking.

Duitse artsen zien de zorg als handel: hoe harder gewerkt wordt, hoe meer er wordt verdiend. Al het mogelijke - en als het moet nog meer - wordt gedaan om de patiënt beter te maken. De klant van de Duitse zorg heeft daardoor het gevoel koning te zijn.

Dat is de zonzijde van het verhaal. Volgens de maag-darm-lever-arts Michael Klemt-Kropp, die zowel het Duitse als het Nederlandse gezondheidssysteem van binnenuit kent, heeft de marktwerking in Duitsland echter geleid tot slechtere kwaliteit van de zorg en tot hogere kosten.

In een artikel in het Nederlandse vaktijdschrift Medisch Contact schreef hij enkele maanden geleden: "Overal [in Duitsland] pikken privéklinieken de krenten uit de pap. (--) Zij verlenen vooral winstgevende zorg".

Duitse streekziekenhuizen, aldus Michael Klemt-Kropp, worden indirect op kosten gejaagd en hebben minder mogelijkheden om hun verliezen te compenseren "omdat de winstgevende activiteiten in privéklinieken worden gedaan".

Een ander probleem is volgens hem het gebrek aan preventieve geneeskunde in Duitsland. Preventieve maatregelen leiden tot vermindering van de 'zorgconsumptie' en tot reductie van de kosten, meent hij. En dat betekent vermindering van het patiëntenaantal en dalende inkomsten. "Gezondere mensen gaan minder vaak naar de dokter." Kortom, preventieve geneeskunde zou niet in het financiële belang van de Duitse arts zijn.

Door de uit de hand lopende kosten zijn de machtige zorgverzekeraars en de politiek in actie gekomen. De verzekeraars zijn strakker gaan budgetteren. Overdiagnose - in de meeste Duitse ziekenhuizen een doodnormaal maar peperduur verschijnsel - moet worden teruggedrongen. Aan de 'zorgproductie' worden vaker dan voorheen financiële grenzen gesteld. Worden die overschreden, dan zal de patiënt met een (niet-urgente) behandeling tot een volgende budgetperiode moeten wachten.

De politiek heeft zich intussen sterk gemaakt voor het zogeheten 'Gesundheitsfonds', een beladen begrip dat voor een ingrijpende reorganisatie van de wettelijke ziektekostenverzekering in Duitsland staat. Het plan ervoor is vorig jaar aangenomen door de Bondsdag en moet in 2009 in werking treden. Maar de kritiek erop is zo groot, net als de maatschappelijke tegenwerking, dat dat wel eens later kan worden. Door het 'Gesundheitsfonds' wordt de honorering van artsen en de vergoeding van medicijnen anders geregeld - dat wil zeggen: doorzichtiger en efficiënter.

Maag-darm-leverarts Michael Klemt-Kropp vond het na twaalf jaar werken in de Duitse gezondheidszorg "mooi geweest". Hij had genoeg van de hiërarchie, van de scheiding tussen ambulante en klinische zorg en vooral van de markwerking, blijkens zijn artikel in Medisch Contact.

Patiënten hebben in Duitsland minder reden tot klagen. De zorg staat voor hen klaar met een massa mensen en een overdosis aan techniek. Was dat niet zo, dan zou de met z'n gezondheid gepreoccupeerde Duitser meteen de barricades op gaan.

Beetje dom..

Als je had gezegd waarvoor je kwam was je waarschijnlijk veel eerder aan de beurt geweest.Daar is de assistente nou juist voor, om de urgentie te bepalen.

Damajo

Millenia

Millenia

18-11-2009 om 14:03

Gepreoccupeerd

"En verder Millenia, misschien wordt het tijd de politiek in te gaan. Je schijnt precies te weten hoe het moet." Jij toch ook?
Verder heb ik niet zoveel boodschap aan de mening van een individuele Duitse arts die -niet zo verwonderlijk- niet zo gecharmeerd is van concurrentie. En bovendien voor eigen parochie preekt in het brancheblaadje. De klacht dat privé-klinieken de krenten uit de pap halen, is al oud. Ze wordt ook in Nederland gebezigd door dezelfde artsen die klagen dat ze zo hard moeten werken. Komen er meer collega's, is het weer niet goed. Want tja, de zittende beroepsgroep wil, alweer begrijpelijk, wel overal de controle over hebben. Dus ook de zeggenschap wie zich waar mag vestigen en waarvoor.
Ik heb verder niet gezegd dat we het Duitse systeem in zijn geheel moeten overnemen. Ik heb wel gezegd dat gevallen zoals Duitsland, doen vermoeden dat het vanuit het oogpunt van de patient misschien niet zo verstandig is om het kartel dat wij hebben in stand te houden. Dat was alles.
Merk ook op dat de patienten vanouds veel onwenselijk gedrag wordt toegedicht. "De met z\'n gezondheid gepreoccupeerde Duitser" Hetzelfde wordt gezegd van Belgen. En van allerlei andere nationaliteiten. Het zou ook nogal vreemd zijn als men niet gepreoccupeerd is met zijn gezondheid. Het is nogal belangrijk, namelijk! Kunstmatig in stand gehouden artsentekorten waardoor je maanden moet wachten op een simpele operatie en dus bijvoorbeeld maanden langer pijn lijdt en/of je werk niet kunt doen? Ja, wees dan ook niet zo met je gezondheid gepreoccupeerd.
Dus ik ben ontzettend blij dat patienten wat meer in staat worden gesteld om met hun voeten te stemmen. Hopelijk zet die trend door. Krijgen die mensen met die hondenbanen het ook gelijk wat minder druk. En hoeft Jaymza niet, op straffe van extra lang wachten, de diagnose van een assistente af te wachten. Iedereen gelukkig.

Millenia

Het zal je niet verbazen dat ik maar voor een beperkte marktwerking in de zorg ben. Mijn stukje is niet een mening van een bepaalde dokter in Duitsland. Dat IS de gang van zaken zoals het in Duitsland gaat. En ook al lijkt het dan het walhalla voor de patient, het levert middelmatige zorg op en is bovenal ontzettend duur. Wie gaat dat betalen? De kosten voor de gezondheidszorg rijzen nu al de pan uit. In de VS is het nogal uit de hand gelopen met een dergelijk systeem. Artsen voeren daar meer onderzoek uit dan nodig want stel je voor dat er iets over het hoofd wordt gezien of dat je collega om de hoek nou net wel dat ene onderzoekje extra uitvoert.... Peperdure gezondheidszorg is het daar geworden, onbetaalbaar voor velen met als gevolg miljoenen onverzekerden. Leve de marktwerking in de zorg. Obama heeft gezegd dat hij het Nederlandse model voor ogen heeft, in zijn ogen het meest ideale. Ik vind heus wel dat je een punt hebt maar het door jouw zo geidealiseerde systeem in onze buurlanden heeft ook zo zijn haken en ogen. Het zou je sieren als je dat op zijn minst wilde toegeven.

Maylise

Maylise

18-11-2009 om 15:29

Rechtstreeks

Als ik de huisarts echt met spoed wil bezoeken bel ik haar gewoon rechtstreeks. Dat is blijkbaar uitzonderlijk maar mijn huisarts heeft een mobiel werk nummer waar ze gewoon op te bereiken is voor spoedgevallen. Bij minder urgente dingen maak ik een afspraak met de assistente. Ik geloof dat ik in de afgelopen jaren ook maar één keer de huisarts rechtstreeks heb gebeld. Meestal kon het wel wachten. Als ik de assistente vraag of ik de huisarts even kan spreken dan kan het meestal ook wel of ze geeft aan dat de huisarts nu bezig is en dan later wel terugbelt. Geen lange lijnen hier dus. Is dat uitzonderlijk?

Ik ben ook wel eens naar de eerste hulp gegaan zonder eerst naar de huisarts te gaan. Ik werd ook gewoon geholpen. Ik had toen mijn arm gebroken en zag het nut er niet van in om eerst naar de huisarts te gaan. Met de kinderen ben ik ook wel eens rechtstreeks naar de eerste hulp gegaan. Bij vagere klachten is het wel handiger om eerst naar de huisarts te gaan want dan word je op de eerste hulp vlugger geholpen met verwijsbriefje heb ik het idee.

Mijn ervaringen zijn dus best redelijk. Ik heb wel van uit de verte een paar grove medische fouten meegemaakt maar die komen overal voor. Wat ik zo erg vind is hoe artsen nooit voor die misstanden uit komen en elkaar altijd dekken. Het is heel moeilijk om de waarheid over fouten boven tafel te krijgen. Maar dat is niet iets typisch Nederlands.

Wat ik wel jammer vind hier is dat het heel lastig is om een specialist te spreken te krijgen. In veel gevallen moet je eerst je door laten verwijzen door de huisarts. Behalve als je eenmaal bij die betreffende specialist in behandeling bent is het vaak heel lastig om rechtstreeks een afspraak te maken. Dat is de reden dat ik nog wel eens naar Frankrijk ga. Daar kan ik namelijk rechtstreeks een afspraak maken met een specialist als ik die behoefte heb. Toen ik van mijn jongste zwanger was in Nederland ben ik ook een paar keer naar mijn gynaecoloog in Frankrijk gegaan omdat ze daar meer echo's en tests doen dan in Nederland.

Een hondenbaan lijkt het me overigens niet. Arts is een interessant, veelzijdig beroep waar je veel meet kunt verdienen en inderdaad ook veel verantwoordelijkheid draagt en hard moet werken. Bij hondenbaan denk ik eerder aan mijnwerkers in Rusland of fabrieksarbeiders in China of op kleinere schaal hier in Nederland aan mensen die voor minimum loon saai, zwaar, eentonig werk doen zonder hoop op wat anders.

Maylise

Starry Night

Starry Night

18-11-2009 om 15:33

Jaymza

Waarom denk je dat je pas over zes dagen terecht kan? Zou het zo kunnen zijn dat er gedurende die zes dagen andere mensen geholpen worden, die zichzelf net zo urgent vinden als jij? Besef je overigens hoe druk het momenteel in de huisartsenpraktijken is dankzij de Mexicaanse griep. Een 'gekkenhuis' noemt een bevriende huisarts het.
Hier vraagt de assistente ook altijd waarvoor ik bel. Dat vind ik altijd wel handig, dan weet de arts tenminste al waar ik voor kom. Bovendien kan het een bezoek ook versnellen. Zo belde ik een tijdje terug nogal laconiek omdat ik een teek van mijn been geplukt had. Wat ik moest doen. Meteen langskomen bleek toen het - voor mij onverwachte - devies.

Maylise

Ach ja.... hondenbaan is natuurlijk ook geen goede benaming. Alleen... ik heb gezegd dat het 'soms' een hondenbaan is. Wanneer je 's nachts om 4.00 uur met de slaap in je ogen richting ziekenhuis moet omdat er iemand onderuit is gegaan en je vervolgens de daarop volgende ochtend fris en fruitig om 8.00 uur poli kan gaan doen. Dat zijn de momenten dat het niet altijd prachtig en fijn is maar het hoort erbij, dat wel.

Hondenbaan?

Tja. Als ik even aanneem dat je man specialist is, dan verdient hij toch wel ruim meer dan een salaris van 2000 euro in de maand. Waarschijnlijker is dat het 3 of 4 keer zoveel is.
Voor die 2000 euro per maand moeten er meer dan genoeg mensen midden in de nacht uit hun bed komen, zoals storingsmonteurs. En als zij hun werk niet goed doen, kunnen er ook levensgevaarlijke situaties ontstaan.

Pffff

Ik gaf toch al aan dat de benaming niet goed was. Waarom ik dan wederom tot verantwoording wordt geroepen. Nee, het is geen hondenbaan, verre van dat maar blijkbaar mag je alleen "klagen" als je storingsmonteur bent.

Millenia

Millenia

18-11-2009 om 17:27

Zieligheidsmodus

"Nee, het is geen hondenbaan, verre van dat maar blijkbaar mag je alleen "klagen" als je storingsmonteur bent." Marith, hou maar op. Jij begon met roepen dat arts dan toch ook wel een heel zwaar beroep is. Dan kun je verwachten dat anderen erop gaan wijzen dat artsen niet de enigen zijn die nacht- en bereikbaarheidsdiensten draaien en die verantwoording dragen. Dat is de ellende met zo'n gepriviligeerde kaste, men gaat de historisch verworven privileges met alle middelen verdedigen.
Ik had verder al gezegd, en ik zeg het voor de derde keer: ik pleit niet voor integrale overname van het Duitse systeem.

Starry Night

Starry Night

18-11-2009 om 17:41

Millenia

Ken jij persoonlijk huisartsen? Ik bedoel: wéét je wat het beroep precies inhoudt? Of roep je maar wat?

Marith

ik vind dus ook niet dat een arts én nachtdienst (oproepdienst) en daarop aansluitend een dagpoli moet draaien.

Juist in beroepsgroepen waarbij letterlijk doden kunnen vallen vind ik dit een antiek systeem. Ik herinner mij, uit mijn verpleegkundigentijd, dat er anaesthesisten waren die vanaf vrijdagmiddag tot maandagochtend dienst hadden, dus volcontinu..

Ik weet wel dat ik em flink kneep, toen ik eens onverwacht onder het mes moest, eerst zou het zaterdag, toen werd het zondag (omdat het zo druk was)..dan heb ik toch liever een fris uitgeslapen anaesthesist..

Dus gewoon diensten draaien, net als in de verpleging (en dan geen diensten achter elkaar aan)

Ik denk dat ik, als arts, ook liever wat minder ging verdienen met fatsoenlijke werktijden, dan deze onmogelijke diensten waarbij het voor kan komen dat je de halve nacht bezig bent en om 8 uur weer poli mag gaan draaien.

Millenia

Millenia

18-11-2009 om 19:29

Starry en mien

Yep. Ik ken ook Duitse en Belgische huisartsen en de Duitse huisarts die ik ken, voelt niets, maar dan ook helemaal niets voor hervormingen die in Duitsland zijn voorgesteld. Waarom zou ik maar wat roepen? Ik citeer uit een inspectierapport, bijvoorbeeld. Roept de inspectie maar wat, volgens jou? Dan roep ik in commissie.
En Mien, je hebt gelijk over die nachtdiensten. Gelukkig zijn er sinds kort strakkere regels voor de werktijden van arts-assistenten. Die werden werkelijk schandalig uitgebuit.

*&^%&%(*

Ja, Millenia, arts zijn is inderdaad een zwaar beroep en inderdaad niet te vergelijken met de storingsmonteur die 's nachts bij je op de stoep staat. Of wil jij er soms voor pleiten dat zij hetzelfde moeten gaan verdienen als medici (het zou me niets verbazen als dat ook nog je standpunt zou zijn).

En inderdaad, ik hou er mee op. Ben klaar met die verzuurde reacties van jou en ik ben er klaar mee mijzelf (of beter de gezegd) de beroepsgroep te moeten verdedigen. Begreep ik nou van Mien* dat jij verpleegkundige bent? Arme artsen die in jou buurt verkeren, je zal geen makkelijke zijn!

Millenia

Millenia

18-11-2009 om 22:21

Marith

Voor jouw geruststelling: ik gesel geen artsen. Ik ben geen verpleegkundige maar dat wil niet zeggen dat wat Mien over mij zegt, niet waar is. Zij stelt terecht dat ik meer inside ervaring heb in de zorgpraktijk dan de meeste echtgenotes van artsen. Ook ben ik best wel gezellig in de omgang, hoor. Ik ben reuze hartelijk. En ja, ik vind dat het voor de storingsmonteur even zwaar is om zijn slaap te moeten onderbreken, als voor een arts. En ja, die storingsmonteur draagt ook verantwoordelijkheid. Ik zou het wel een goed idee vinden als ze evenveel verdienen, dat klopt. En nee, ik ben niet verzuurd. Ik ben tegen kartels en ik vind een gilde niet meer van deze tijd. En het gaat me aan het hart dat de patienten nogal eens erg honds worden behandeld. Patient zijn is soms een hondenbaan, zeg maar. En ja, ik vind dat Nederlandse artsen, vooral sommige specialisten, onredelijk veel verdienen. En ja, om even on topic te blijven: ik vind dat een assistente geen triage zou moeten doen. Bedenk wel, dat voor de HAP is afgedwongen dat een arts binnen het uur de afhandeling moet beoordelen. Maar in een gewone huisartsenpraktijk kan het zo maar gebeuren dat de arts er veel te laat achter komt dat mevrouw Jansen toch beter een afspraak had kunnen krijgen. Het mag dan nooit zo zijn dat een assistente het contact met de arts te zeer belemmert. De patient moet uiteindelijk het laatste woord hebben, al was het maar uit veiligheidsoverwegingen.
Kortom: het gaat mij niet om de emoties "Weet je wel hoe moeilijk ik het heb". Het gaat mij om de zaken. Wat kan er worden verbeterd? Hoe komen we aan ons systeem en is dat wel optimaal voor de patienten? Dat soort kleinigheden.

Yvon Meijer

Yvon Meijer

18-11-2009 om 23:44

Bij onze arts gaat het zo

Onze arts (die overigens geweldig is met een geweldige, kundige assistente) heeft twee keer per dag inloopspreekuur; je kan dat uur gewoon komen, elke dag. Dus als je wilt komen hoef je nooit een afspraak te maken. Als je op een andere tijd wilt komen maak je een afspraak. Werkt perfect.

Yvon Meijer

Yvon Meijer

19-11-2009 om 09:47

Pelle

Het inloopspreekuur van onze arts is van half 9 tot half 10, en dan 'smiddags nog eens. Je kunt dus ook een afspraak maken voor 8 uur. Mogelijkheden genoeg voor mij.

En millenia

Jij zei:
"Albana, als er 1 slecht functionerende HAP is, of er is maar 1 huisarts in jouw dorp, dan schiet veranderen niet zo op. "
Hoeveel dorpen denk je dat dat er zijn in nederland (een minderheid in ieder geval) en dan trek je daar de helft van af want die functioneren wel goed en dan trek je daar weer alle mensen die geen eigen vervoer hebben vanaf (want eigen vervoer betekent je kan ook naar een ander dorp....) en al met al blijft er zowat niemand over.
Jaha dié mensen die de stap niet kunnen nemen om een andere huisarts te zoeken. Die blijven hangen aan een slecht functionerende in de ijdele hoop dat ie ooit veranderd en die mensen die afhankelijk zijn doordat ze geen eigen vervoer hebben. En dan dus alleen in die enkele dorpjes waar slecht 1 en wel een slecht functionerende huizsarts zit....
pfff
hou toch op met die onzin om voor die paar een hele beroepsgroep te veroordelen.
groeten albana

Millenia

Millenia

19-11-2009 om 11:46

Albana

"hou toch op met die onzin om voor die paar een hele beroepsgroep te veroordelen." Je mist het punt, of liever, een van de punten. Door de manier waarop de branche is georganiseerd en de beperkte toelating van nieuwe artsen en specialisten, komen de patienten tekort en betalen we te veel voor een tekortschietende dienstverlening met te lange wachtlijsten. Dat is mijn punt. Ik heb het niet over een paar tekortschietende artsen. Ik zeg ook niet dat het een beroepsgroep betreft die bestaat uit allemaal slechterikken. Ik zeg dat de artsenstand te machtig is, dat is iets anders. Ter illustratie nog maar weer even zomaar een bericht van gisteren uit de NRC. Citaat van Hoogervorst die blij is met het nieuwe zorgstelsel maar ook wat nadelen noemt. Hij zegt:"Duitse of Zwitserse ketens zouden hier even goede zorg voor een kwart van de prijs kunnen leveren". En verder zegt hij: "artsen eigenen zich veel te veel inkomen toe. Dat moet er uit gerammeld worden. Daar is veel politieke moed voor nodig, maar het moet gebeuren." Moet je horen, ik ben bepaald geen VVD-er maar dat ben ik toch met hem eens. En als er meer aanbieders zouden zijn, zouden er ook meer patientvriendelijke regelingen komen, waarbij je minder afhankelijk wordt van de luimen en kwaliteiten van een assistente. Dat was alles.

Millenia

Millenia

19-11-2009 om 11:47

Hoeveel politieke moed er nodig zal zijn om het evenwicht te verbeteren, blijkt wel uit de blinde protesten die hier volgen als je het maar waagt om de huidige toestand ter discussie te stellen.

Bastet

Bastet

19-11-2009 om 13:20

Albana

Gewoon overstappen is niet overal vanzelfsprekend.Alhier kun je niet zomaar overstappen,en moet je met hele goede redenen komen om in te kunnen schrijven bij een andere,dat is een onderlinge afspraak.
Nu ik dit schrijf,vraag ik me trouwens af of dat zomaar mag.....
Groetjes,bastet

Tinus_p

Tinus_p

19-11-2009 om 14:06

Millenia (eens met)

Millenia:
"Je mist het punt, of liever, een van de punten. Door de manier waarop de branche is georganiseerd en de beperkte toelating van nieuwe artsen en specialisten, komen de patienten tekort en betalen we te veel voor een tekortschietende dienstverlening met te lange wachtlijsten. Dat is mijn punt. Ik heb het niet over een paar tekortschietende artsen. Ik zeg ook niet dat het een beroepsgroep betreft die bestaat uit allemaal slechterikken. Ik zeg dat de artsenstand te machtig is, dat is iets anders."
Ik weet niet of 'de artsenstand' te machtig is, maar het ben het volledig met je eens dat de nederlandse gezondheidszorg slecht -en vooral: weinig klantvriendelijk- is georganiseerd. We betalen een hoop geld voor een zorgsysteem dat een mager zesje scoort.
Dat blijkt bv ook keihard uit de perinatale sterfte (hoger dan in andere westerse landen) en de levensverwachting (stijgt niet/nauwelijks meer en neigt ernaar om ook lager te worden dan in andere westerse landen).
En het zijn daarbij juist de basiszorg en de SEHs die t maar matig doen.

Familie van mij, redelijk bereisd, heeft wel eens verzucht dat de SEH van de ziekenhuizen in Antananarivo en Kashgar beter functioneert dan die bij hun in de buurt..... Ze kunnen uit ervaring spreken :S

Elisa Gemani

Elisa Gemani

19-11-2009 om 14:29

Jaymza

Een paar dingen: de assistente zit daar om als eerste een screening te doen zodat iedereen de juiste plek en tijd vindt bij de huisarts. Een klein kind met hoge koorts of een volwassene met pijn op de borst zal wat meer prioriteit en tijd nodig hebben dan een volwassene met een verkoudheid. Het is de taak van een assistente om te vragen waarvoor je een afspraak wilt maken zodat zij de agenda van de huisarts zo optimaal mogelijk in kan plannen. De arts moet ook nog visite lopen bij mensen die niet eens in staat zijn om naar de praktijk te komen. Verder is er voor spoedgevallen vaak een spoedlijn. En de huisarts is in principe degene die mensen doorstuurt naar de HAP als dat nodig mocht zijn. De spoedeisende hulp van het ziekenhuis is er niet voor niks; al deze triage is noodzakelijk omdat anders iedereen met vage klachten zomaar lukraak daarnaartoe gaat, met als gevolg lange wachttijden en dat gaat vooral ten koste van de mensen die echt spoedeisende zorg nodig hebben. Daarnaast hebben veel, zo niet alle huisartsen een of meerdere inloopspreekuren waar je ook gebruik van kan maken. Als je niet tevreden bent over je huisarts kan je veranderen van huisarts; dat heb ik in het verleden ook gedaan (twee keer zelfs) zonder problemen. Verder is en blijft het zo dat er nog steeds een chronisch tekort is aan mensen in de gezondheidszorg omdat het slecht betaald wordt en de werkdruk te hoog is. In tijden met epidemieen is die werkdruk natuurlijk nog hoger en dat je dan wat langer moet wachten als je geen spoedgeval bent lijkt mij evident. Als jij niet zegt waarvoor je belt neemt de assistente uiteraard automatisch aan dat het geen spoed is en zal je achteraan de wachtlijst geplaatst worden. Nee, ons stelsel is zeker niet optimaal (waar is het dat wel) maar nog altijd vele malen beter dan bijv. in Amerika waar iedereen wel rechtstreeks naar de spoedeisende hulp kan gaan en je vaak een halve dag moet zitten wachten totdat je geholpen wordt. Graag een beetje meer respect voor de huisarts en zijn/haar assistente!

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.