Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Jaymza

Jaymza

17-11-2009 om 08:30

Bah gezondheidszorg


Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Elisa Gemani

Elisa Gemani

19-11-2009 om 15:35

Pelle

Je hebt gelijk, ik bedoelde de SEH En ik ken verschillende huisartsen die nog wel inloopspreekuren heeft. Die van mij niet (meer) maar die van mijn ouders en mijn zus nog wel. Mijn vader maakte daar vaak gebruik van 's morgens zodat hij niet hoefde te verzuimen van zijn werk. Het is maar natuurlijk net wat jou en/of de huisarts uitkomt

Millenia

"Ik zou het wel een goed idee vinden als ze evenveel verdienen"

Ik laat me helaas nog even verleiden om te reageren maar misschien was dat met deze opmerking ook nog net de bedoeling. Neem je jezelf nog serieus als je stelt dat een opleiding van 13,5 jaar (inclusief promoveren) met de bijbehorende verantwoordelijkheden dezelfde inkomsten zou moeten hebben als iemand met een MTS opleiding van 3 jaar? Sorry, ik denk dat er dan inderdaad geen "hond" meer arts wil worden in dit land als dat doorgang zou hebben. Sommige specialisten verdienen inderdaad te veel en hebben door de invoering van de DBC maatregel hun salaris zien verdubbelen. Ik heb het hier over o.a. anesthesisten en radiologen. Dat is idioot en moet teruggedraaid worden. De oneerlijkheid zit er ook nog in omdat juiste deze groep geen nachtelijke diensten hoeft te draaien maar in principe "ondersteuning" biedt aan de andere vakgroepen.
Wederom scheer je weer iedereen over 1 kam.

Millenia

Millenia

19-11-2009 om 16:54

Whoe ha ha marith

Ik ben zelf gepromoveerd. Dit in tegenstelling tot veel specialisten, die nogal eens niet gepromoveerd zijn. Ik heb er dus even lang, zo niet langer, studie opzitten. Ik heb een baan waarvoor je ook gepromoveerd moet zijn. Mijn nettomaandsalaris omgerekend naar full time, gaat dat van een goede vakman met wat mensen onder zich, niet te boven.
En zal ik je eens wat vertellen? Ik vind dat heel erg prima!!

Zucht

Fijn dat jij dat heel erg prima vindt om 13/14 jaar te studeren om vervolgens te eindigen met een salaris dat daar geen recht aan doet maar ieder zijn meug. Blijf vooral doorhakken op een complete beroepsgroep. Ik ben er nu echt wel klaar mee.

Starry Night

Starry Night

19-11-2009 om 17:40

Millenia

"En ja, ik vind dat het voor de storingsmonteur even zwaar is om zijn slaap te moeten onderbreken, als voor een arts. En ja, die storingsmonteur draagt ook verantwoordelijkheid. Ik zou het wel een goed idee vinden als ze evenveel verdienen, dat klopt."
Een storingsmonteur hoeft bij mijn beste weten geen halve psycholoog te zijn als hij 's navchts uit bed gebeld wordt door bijvoorbeeld een depressieve patiënt of een manisch-depressieve patiënt. Noch hoeven ze de doodsangst te voelen van een stel ouders die in wilde paniek opbellen omdat ze denken dat hun kind in de mazelen blijft.

Knurf

De artsenopleiding afgezien van de eerste vier jaar bestaat grotendeels ook uit werken en leren. Daarna loop je twee jaar co-schappen. Als je wil of moet promoveren ben je 4 jaar met onderzoek bezig. Dat is een betaalde baan. Daarna moet je je nog specialiseren en dat kost 3,5 tot 4 jaar. Na het hele traject ben je een kleine 14 jaar verder. Met name de arts-assistenten in opleiding doen vaak de voorwacht 's nachts en draaien de volgende dag gewoon weer een complete dag in het ziekenhuis en daarnaast wordt er ook nog gestudeerd. Misschien is dat nu verbetert maar 5,6 jaar geleden was dit aan de orde van de dag (althans in het UMCG). Al met al vind ik dergelijk werk wel "iets" heftiger dan het werk van cv-monteur (zie reactie starry night). (zonder afbreuk te doen aan het werk van een monteur want ik ben blij dat ze er zijn!).

Vic

Vic

19-11-2009 om 19:14

Wat schuift dat nou zo'n beetje?

Ik ken een storingsmonteur die, incl vergoeding voor oproepdiensten, 2400 bruto (!!) per maand verdient. En dan moet hij zijn eigen koffie meenemen. Wat verdient een specialist?

Vic

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het maakt nogal verschil of je in een perifere of een academisch ziekenhuis werkt. In het laatste geval zullen de verdiensten vermoed ik rond de Balkenende norm liggen, wellicht wat minder. In een perifere kliniek zal het tussen 160.000 en 500.000 in liggen. Dat laatste is absurd en is het bedrag wat met name anesthesisten en radiologen zijn gaan verdienen na invoering van het DBC-systeem. Klink wil dat (terecht) gaan terugdraaien. Kinderartsen verdienen bijvoorbeeld over het algemeen niet heel goed (waarom dat is weet ik niet).

Millenia

Millenia

19-11-2009 om 20:17

To hak or not to hak

Ik hak niet door op een complete beroepsgroep. Ik zeg dat de verhoudingen scheef zijn. Het enige dat ik beweer, is dat men de eigen markt teveel afschermt en dat het aantal beoefenaren kunstmatig laag is, met allerlei gevolgen voor de toegankelijkheid en de prijs. Er is geen enkele beroepsgroep onaantastbaar, dus ook die van artsen niet. En als een beroepsgroep een markt meer afschermt dan gezond is voor de verhoudingen, dan is dat nou eenmaal zo.
En ik vind niet dat mijn salaris geen recht doet aan mijn studie. Ik verdien boven modaal en ik vind jaren studie, geen reden waarom het nog meer zou moeten zijn. Genoeg is genoeg. Je kunt met enige goede wil zeggen dat een langstudeerder minder jaren kan verdienen dan iemand die met 17 gaat werken. Maar dat is met een heel licht verschil echt wel opgelost hoor. Daar zijn geen tonnen voor nodig. Dus waarom verdien ik meer dan een hardwerkende verpleegkundige? Die weliswaar minder lang gestudeerd heeft, maar loodzwaar werk op ongure tijden moet doen? Waarom verdien ik meer dan een vrachtwagenchauffeur die, als hij even niet oplet, een heel gezin kan doodrijden met dat bakbeest waar hij in zit? Waarom meer dan een verloskundige die ook op de raarste tijden het bed uit moet?
Studeren is bovendien echt niet zo erg. Het is niet zo dat gedurende de hele studie werk en studie gecombineerd moeten worden. Het is dus niet zo'n offer, zo'n studie. Het is gewoon net als werk een inspannende dagbesteding waarbij veel dingen voor jou zijn bepaald. Of wou jij beweren dat al die specialisten in de schoonmaakbranche zouden gaan, of achter de kassa zouden gaan zitten als dat meer zou verdienen? Zodat ze niet zo lang hoeven te studeren? Zou dat echt zo zijn?
On topic: met de huidige logistiek moeten de salarissen van artsen en assistentes maar gelijk worden getrokken. De assistente doet het moeilijkste werk, de directe inschatting aan de telefoon. Hmmm, misschien nog niet zo'n gek idee.

Tirza G.

Tirza G.

19-11-2009 om 20:35

Het zit m in........

....de magie waarmee het vak is omgeven. Eigenlijk heeft iedereen (van belastinginspecteur tot aan minister-president) een soort van angstig ontzag voor artsen. Dat zijn Mensen die Levens Redden. En aangezien iedereen een lichaam heeft wat-ie niet snapt en eigenlijk een soort van bang is voor de dokter, wordt dat keurig in stand gehouden.
Wat bén je als MP of koningin nou helemaal als je een enge bacterie in je voet hebt of hersenvliesontsteking? Niks. Dan ben je gewoon een afhankelijke zieligerd die op het verdict van meneer de dokter moet wachten.
Artsen houden dit zorgvuldig zelf in stand.

Tirza

Izar

Dan snap je misschien ook waarom mijn lief zo'n lieverdje is en helaas aan longkanker ga je inderdaad nog steeds bijna altijd dood

Alle gekheid op een stokje; je hebt absoluut een punt. De meest arrogante types tref je inderdaad meestal aan onder cardiologen en chirurgen.

Starry Night

Starry Night

19-11-2009 om 23:34

Misschien heb ik ergens een bocht gemist...

... maar we hadden het toch over huisartsen?

Puck2

Puck2

20-11-2009 om 09:02

Ja starry

.. en volgens mij heb je een heel circuit aan bochten gemist. Het ging niet over huisartsen maar over het pas na 6 dagen bij een praktijk terecht kunnen en dan boos zijn terwijl je het zelf waarschijnlijk had kunnen sturen. Maar Jaymza laat niets meer van zich horen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het nu is afgelopen en waar ik als nieuwsgierig Aagje nog meer benieuwd naar ben eigenlijk: wat was de klacht nu. Maar tja, ook wij zijn geen artsen dus hier zal ze dat vast ook niet gaan vertellen.

Ja maar ja maar

Ik zit zo lekker op mijn stokpaardje, met een omweg, wat bochten en...

Millenia

Millenia

20-11-2009 om 10:18

En ik ook

Net als Mien heb ik een fantastisch ritje. En ik kijk met geamuseerde verbazing naar dat woud van opgeheven vingertjes "Ja hoor eens, als je de assistente niet wil vertellen wat er is......." Alsof het een natuurwet is dat je je klachten aan de assistente moet vertellen. Overigens was ik nog op het huisartsenpad in mijn laatste posting. Ik zei dus: "de assistente en de huisarts moeten misschien maar evenveel verdienen". En verder denk ik nog steeds dat het assistentenregime een van de uitvloeisels is van algehele tekortkomingen in de zorg. Allemaal nog steeds on topic. Oh, dit is zo'n leuke draad....

Jaymza

Jaymza

20-11-2009 om 10:25

Update

Ik ben niet specifiek boos op mijn huisarts en assistente. Het gaat erom dat er vaak te weinig tijd is waardoor je niet snel terecht kunt. En voor het beslissen of je voorrang krijgt ben je afhankelijk van een assistente, waarvan ik denk dat die niet dezelfde medische kennis heeft als een arts. Nog even afgezien van het feit dat het voor veel mensen niet prettig is om aan iemand die ze niet kennen over de telefoon een aantal intieme zaken uit te moeten leggen.
Inloopspreekuren zijn hier afgeschaft helaas. Verder heb ik geen klachten over mijn huisarts hoor, die is ook maar in dienst van het gezondheidscentrum. Het gaat meer om het systeem.
Over mezelf: op jullie advies heb ik heb de assistente uitgebreid mijn klachten uit de doeken gedaan en daarom mag ik ipv maandag op vrijdag aan het einde van de middag komen.

Jaymza

Rieke

Rieke

20-11-2009 om 11:08

Marith

'Alle gekheid op een stokje; je hebt absoluut een punt. De meest arrogante types tref je inderdaad meestal aan onder cardiologen en chirurgen.'

Nou, dank je Marith, mijn man zal blij zijn met dit compliment.
En jij bent een hele goede advocaat van je eigen man. ; ))

Terug naar het begin - triage

Ik heb het draadje met interesse gevolgd. Interessant om al die reacties te lezen! Even een reactie over het stukje waar Jaymza mee begon. Geen afspraak kunnen krijgen en de assistente moeten vertellen waar het over gaat.

Over het eerste kan ik kort zijn. Een huisartsenpraktijk moet (vind ik) zo georganiseerd zijn dat je voor een spoedje dezelfde dag een afspraak kan krijgen en voor een niet spoedje binnen 72 uur. Met Mexicaanse griep en zo moet je dan maar meer doorwerken, telefonische consulten doen of in het uiterste geval begrip vragen aan je patienten. Overigens is dit ook ongeveer de regel in Engeland en verdienen huisartsen minder geld als ze dit niet bereiken.

Het idee van een assistente die triage doet vind ik idioot. Ik ken het systeem ook niet buiten Nederland. Ik werk in Engeland (als arts) en heb veel buiten Nederland gewerkt/gewoond. In Engeland vraagt de assistente of het spoed is of dat het ook over een paar dagen kan en of je soms een dubbele afspraak nodig hebt. Bij mijn ouders in Duitsland idem dito. Telefonische consulten zijn ontzettend moeilijk, triage over de telefoon nog moelijker. In het Nederlandse systeem waar je officieel niet naar de SEH mag zonder de huisarts gezien te hebben vind ik het idioot om assistentes te laten beslissen wanneer iemand mag komen. Patienten weten zelf over het algemeen heel goed wat dringend is - als ze zeggen dat het spoed is hoef je niet te weten wat het is, laat gewoon komen of naar de SEH gaan. Ik laat als SEH arts zelf triage op de SEH ook alleen over aan verpleegsters met jarenlange ervaring. Dat wordt niet gedaan door een assistente over de telefoon - ik zou namelijk niet met een gerust hart mensen laten wachten op die manier. Overigens weet ik dat huisarts assistentes een opleiding hebben maar ik vind dat niet genoeg; ze hebben geen jarenlange klinische ervaring en de telefoon is gewoon niet veilig voor een triage.

Mariel

PS Ik verdien in Engeland ongeveer Euro 2200 netto per maand als arts na twee jaar werken, ongeveer zestig uur per week, onregelmatige diensten. Mijn oom verdient hetzelfde en is al dertig jaar lang loodgieter en draait geen oproep of weekend/nacht-diensten. Ik weet echt niet wat "eerlijk" is. Ik ben niet verantwoordelijk voor massa ontslagen, andere mensen hun geld of het functioneren van de verwarming voor een groot bedrijf - allemaal dingen die ontzettend belangrijk zijn. Aan de andere kant zijn er inderdaad weinig beroepen waar je om vier uur 's nachts een moeder mag vertellen dat haar zoon nog 24 uur in slaap wordt gehouden nadat hij zich verhangen heeft maar dat het allemaal goed gaat komen of minder leuk een gezin moet vertellen dat je gaat stoppen met het reanimeren van hun vader en man.

Vic

Vic

20-11-2009 om 12:34

Hap

Toen ik laatst met de HAP belde kreeg ik een bandje met de tekst dat de telefoon zou worden aangenomen door ervaren assistenten die de ernst van de kwaal zouden beoordelen. Ook de assistente van mijn eigen huisarts vraagt altijd wat je klachten precies zijn. Het is momenteel zo druk i.v.m. de griep (bij de HAP hebben ze extra mensen ingezet om de telefoon te beantwoorden) dat ik het niet vreemd vind dat minder urgente gevallen niet direct langs kunnen komen. Het maakt me ook niet zoveel meer uit om tegen een assistente te moeten zeggen dat ik last heb van vaginale infecties, aambeien, etterende wonden of echt genante kwalen.

Millenia

Millenia

20-11-2009 om 14:11

Mariel

Helemaal met je eens, natuurlijk. Ook ik vind triage over de telefoon door een assistente dus niet veilig.
Overigens vind ik je salaris te karig, in ieder geval naar Nederlandse normen. Ik krijg 200 euro meer, voor veel minder belastend werk.
Vic, het gaat er niet om of je de assistente DURFT te vertellen wat er is. Het gaat er om dat er te veel ongelukken gebeuren als de assistente inhoudelijk gaat oordelen of je moet komen of niet. Het is ook heel erg betuttelend. De overgrote meerderheid van de patienten weet inderdaad zelf wel wat haast heeft.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-11-2009 om 15:12

Triage

Een doktersassistent bij een huisarts beslist niet of een patient kan komen of niet maar vraagt naar de klachten om te zien wanneer de patient het best kan komen ivm de planning van de huisarts danwel of de huisarts op visite moet komen danwel of iemand beter meteen naar de SEH kan gaan. Een doktersassistent bij de HAP vraagt gerichter door om te kunnen bepalen of de patient naar de HAP moet komen of wellicht beter meteen doorgestuurd kan worden naar de SEH of dat er een huisarts langs moet komen. Doktersassistenten bij de HAP zijn ervaren doktersassistenten met vaak nog een aanvullende opleiding voor de HAP praktijk. Ik ben het er niet mee eens dat veel patienten zelf wel goed weten of het al dan niet dringend is; vaak is het zo dat wat in hun ogen dringend is helemaal niet dringend is en ook andersom, wat nog veel belangrijker is. De doktersassistent vervult daarin een belangrijke schakel; ik vind dat er behoorlijk denigrerend over doktersassistenten gepraat wordt. Zij zijn geen veredelde telefonisten of secretaresses maar de rechterhand en vaak ook de linkerhand van de huisarts. Daarom hebben veel doktersassitenten tegenwoordig ook hun eigen spreekuur waarbij ze diverse kleine medische handelingen zelf verrichten. Ik kan je uit eigen ervaring een voorbeeld vertellen van kort geleden: ik was uitgegleden en had een zeer pijnlijke voet; ik dacht dat hij slechts gekneusd was. Na een dag ging dat niet over en kon ik er niet meer op staan en belde ik toch maar mijn huisarts. Toen de doktersassistent vroeg wat er aan de hand was zette ze me meteen op de visitelijst van de huisarts zonder dat ik nog maar vermeld had dat ik uiteraard moeilijk in staat zou zijn om naar de praktijk te komen. Mijn huisarts kwam en stuurde me meteen door naar het ziekenhuis voor een foto; mijn voet bleek gebroken te zijn. Kijk, en dat is dus een goede doktersassistent. Ik vind het niet meer dan logisch dat een doktersassistent vraagt waarvoor je wilt komen. Zij/hij is zeker in staat om te beoordelen waar je het best in de agenda past, of de huisarts naar jou toe moet komen etc. Als zij/hij er niet zeker van is houden ze altijd even ruggespraak met de huisarts. Anderhalf jaar geleden kreeg ik last van hevige vaginale bloedingen; op een middag bleef het maar stromen en viel ik bijna flauw. Toen ik mijn huisarts belde regelde hij nadat ik mijn verhaal aan de assistent verteld had telefonisch meteen dat ik door kon naar de gyn/SEH zonder enig probleem. Een goede inschatting dus weer van de assistente want had het allemaal langer geduurd had ik twee zakken bloed nodig gehad ipv een of nog erger (tegen de tijd dat ik in het ziekenhuis was had ik bijna de helft van mijn bloedvolume verloren en mijn hemaglobinegehalte was nog maar 3). Ik ben niet iemand die voor elk wissewasje de huisarts belt, integendeel. Ik heb behoorlijk wat medische kennis maar schat zaken vaak te licht in als het om mezelf gaat. Een goede doktersassistent kent haar/zijn patienten, net als de huisarts en houdt daar rekening mee. Overigens hoop ik volgend jaar de opleiding tot doktersassistent te mogen doen Ik hoop dat ik net zo'n goede assistent wordt als "mijn" doktersassistent...

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-11-2009 om 15:14

Hemoglobine

... moet dus zijn hemOglobine=P

Millenia

Millenia

20-11-2009 om 15:32

Elisa

Nogal wat assistenten proberen de patient in voorkomende gevallen over te halen om NIET te komen en het nog een paar dagen "aan te zien". Jouw individuele goede ervaringen doen daar helaas niets aan af. Ik ga liever af op de mening van Mariel over de capaciteiten van assistenten. Zij is arts. Hetzelfde geldt voor de inspectie. Ik neem liever de kritiek van de inspectie serieus dan gezagsgetrouwe leken.
Zeggen dat de assistente geen triage zou moeten doen is niet denigrerend voor de assistenten. Het zegt verder niets over haar of hem. Wie het toch als zodanig opvat, heeft kennelijk geen andere argumenten....

Elisa Gemani

Elisa Gemani

20-11-2009 om 15:43

Triage

Als assistenten niet de triage doen, wie dan wel? De artsen? Dan houden ze bijna geen tijd meer over om daadwerkelijk patienten te zien en te behandelen. Ze hebben nu al nauwelijks genoeg tijd. En als niemand triage doet betekent dat overvolle wachtkamers en wachtrijen bij de HAP en de SEH. Ik ben het er heus mee eens dat ook dit systeem niet optimaal is maar hoe zou het er dan wel uit moeten zien? Zodat het systeem zo patientvriendelijk, artsvriendelijk, tijd- en kostenbesparend is voor alle partijen?

Tinus_p

Tinus_p

20-11-2009 om 16:10

Meer artsen

Elisa:
"Als assistenten niet de triage doen, wie dan wel? De artsen? Dan houden ze bijna geen tijd meer over om daadwerkelijk patienten te zien en te behandelen. Ze hebben nu al nauwelijks genoeg tijd. En als niemand triage doet betekent dat overvolle wachtkamers en wachtrijen bij de HAP en de SEH. Ik ben het er heus mee eens dat ook dit systeem niet optimaal is maar hoe zou het er dan wel uit moeten zien? Zodat het systeem zo patientvriendelijk, artsvriendelijk, tijd- en kostenbesparend is voor alle partijen?"
Twee woorden: Meer Artsen.

Dat kost geld, hoewel me dit een uiting lijkt van pennywise poundfoolish. Wat vooral veel kan opleveren, is extra/betere reguliere huisartsenzorg, dus overdag en reguliere avondspreekuren. Dat vermindert namelijk ook de druk op de (duurdere) HAPs en SEHs.

Een van de 'problemen' is het 'misbruik' van HAPs voor een second opinion (ipv voor spoedgevallen waar de HAP voor bedoeld is); de beste oplossing daarvoor is het makkelijker maken om second opinions te halen bij een andere huisarts.

Millenia

Millenia

20-11-2009 om 17:03

Tja pelle

"Assistente vraagt door en beslist of diegene er nog tussen moet vandaag, of de huisarts op visite moet, op spoedvisite moet, of diegene wel morgen of overmorgen kan komen of dat er een ambulance gebeld moet worden." Daar zit dus al een gevaar in. Ik gaf al het voorbeeld van de oogontsteking en in deze draad zijn er meer gegeven. Verreweg de meeste patienten zijn heus wel in staat om te beslissen of iets vandaag nog moet of niet. Dat voorbeeld van die oogontsteking, moest nog die dag, ook al vond de assistente van niet. En daar heb ik een fors aantal andere voorbeelden van. Zie ook de postings van Mien.
En dan het volgende: "Triage op een HAP. Daar is wel degelijk triage door assistenten nodig, je wilt niet weten wat voor onzintelefoontjes ze daar krijgen(...). Onzintelefoontjes en vragen krijgt iedere instantie. Maar jij bezorgt kennelijk zoveel brieven bij de Nederlandse HAP's dat je geheel bent ingevoerd in hun telefoonverkeer? Luister je mee tijdens het bezorgen of zo? Je bent zo zeker van je zaak. En krijgen ze in het buitenland minder onzintelefoontjes, denk je? Hoe zou dat dan komen? Zou wat Tinus zegt daar misschien iets mee te maken kunnen hebben?

Kari1

Kari1

20-11-2009 om 17:17

Eens en oneens

met Pelle. Je kunt niet 1 stukje Nederlands organisatie vergelijken met een stukje organisatie van een buitenland. (is de functie physician assistent, een soort uitgebreide assistent, niet afkomstig uit Engeland?) En eens met Tinus, als het ongewenst is dat assistenten de taken uitvoeren die ze nu uitvoeren dan Meer Artsen. Prima als we daar met z'n allen het geld voor over hebben.
Niet eens met Millennia: "De overgrote meerderheid van de patienten weet inderdaad zelf wel wat haast heeft." Als dat waar was dan hoefden die assistenten helemaal niet te triageren. En alweer eens met Pelle, je wilt niet weten hoeveel onzintelefoontjes er op een HAP binnenkomen. Onzin dan gedefinieerd als: door de beller gezien als ernstig en spoed, terwijl dat reuze meevalt. Zo’n telefoontje is nuttig en nodig ter geruststelling, het langskomen van al die patiënten “die zelf wel weten wat haast heeft” niet.
“Nogal wat assistenten proberen de patient in voorkomende gevallen over te halen om NIET te komen en het nog een paar dagen "aan te zien".” Dat proberen ze uitsluitend als dat medisch kan en uitsluitend onder de verantwoording van een arts. Ze hebben daar ook duidelijke regels, richtlijnen en stroomschema’s voor. Als het misgaat (het kon toch niet nog een paar dagen worden aangezien) is de arts aansprakelijk voor het niet goed geïnstrueerd hebben van de assistent.
“Overigens vind ik je salaris te karig, in ieder geval naar Nederlandse normen.” Het is voor een Nederlandse startende arts helemaal niet gek om te beginnen met een salaris van 3000-3500 euro bruto per maand. Daar mag dan 60-70 uur per week voor worden gewerkt.
Kari

Wat overdenkingen

Nog even verder gelezen en nagedacht. Pelle heeft gelijk, ik werk niet in Nederland maar woon hier nu al weer een paar maanden en studeer op het moment met Nederlandse artsen. Ik ben dus redelijk op de hoogte van het Nederlandse systeem ook al ben ik natuurlijk niet gepromoveerd in de opzet van de Nederlandse gezondheidszorg.

Eerst even naar Elisa toe. Ik geloof niet dat ik denigrerend heb gedaan over huisarts assistentes. Ik denk alleen dat ze geen rol zouden moeten spelen bij triage bij de huisarts. Het eerste voorbeeld vind ik dus typisch iets waar jij al aangaf dat het niet ging - pijn en werd niet beter. Dus er kwam een arts langs. DEen gebroken voet is al helemaal niet over de telefoon te beoordelen dus ja bij zo'n verhaal moet er gewoon altijd iemand langs komen of je moet naar de SEH. Het tweede verhaal over die bloeding moet gewoon naar de SEH zonder tussenkomst van huisarts. Je zag toch zelf ook al dat er een probleem was? Daar had je de assistente niet voor nodig!

Daarom vind ik het dus ook stom dat je een huisarts nodig hebt om op de SEH te komen omdat patienten heel goed zelf weten wanneer ze niet langer kunnen wachten. Mijn broer (Zuid-Holland) heeft nu twee keer daar problemen mee gehad. Een keer toen een bezoeker op de karateclub een enkel brak en de HAP hem niet wilde zien omdat hij niet geregistreerd stond en hij dus letterlijk bij de SEH weg werd gestuurd en uiteindelijk hebben ze hem terug naar zijn woonplaats gereden (is al een paar jaar geleden, regels zijn nu wat minder scherp schijnt). En mijn broer zelf had vorige maand erg pijn in zijn buik, eigen huisarts was niet te bereiken hele ochtend. 's Middags vond de assistente het niet nodig dat hij kwam. Later 's middags is mijn schoonzusje met hem naar een andere huisarts gaan (universiteit, dus makkelijk) die hem gelijk doorstuurde naar het ziekenhuis, vermoeden van blindedarm ontsteking.

Zoals Tinus ook al aangeeft als je genoeg artsen hebt zodat je dus niet zes dagen hoeft te wachten op een afspraak en SEHs die open zijn voor iedereen dan heb je geen triage nodig.

Overigens ken het ik systeem van triage over de telefoon wel. In Engeland is tijdens de Mexicaanse griep veel triage over de telefoon gedaan. Dat gebeurde door teams waar verpleegsters achter de telefoons zaten. Ik heb meerdere patienten, vooral kinderen die niet goed kunnen vertellen wat hun dwarszit, op de SEH gezien met andere ziektes die oorspronkelijk een diagnose Mexicaanse griep hadden. Tijdens de uitbraak was het telefonische triage systeem erg fijn maar je moet niet een systeem opzetten wat er van afhankelijk is want het kan goed mis lopen.

Ik hoop trouwens ook dat je geniet van je assistenten opleiding, niets leukers dan het medische vak maar ik hoop ook dat de rol van triage doen steeds minder wordt en dat je veel meer leukere dingen kan doen die ook veilig zijn - niets ergers dan een misjudgement over de telefoon!

Mariel

En dan voor pelle

Over verschillende soorten triage:

1) Iemand belt voor een gewone afspraak en assistente vraagt door. Nee daar heb je geen assistente voor nodig, mensen zijn namelijk niet gek en kunnen zelf zeggen dat het geen haast heeft. Mochten ze twijfels hebben kunnen ze die aan assistent voorleggen of liever een telefonisch consult met huisarts hebben. De meeste Engelse praktijken hebben een arts "on call" die dat soort dingen afhandelt. Als jij zegt dat je een gewone afspraak nodig hebt dan moet je die dus krijgen, en dan binnen 72 uur zoals ik al eerder zei. Er is iets mis in je praktijk als mensen een week moeten wachten tenzij ze zelf een hele drukke agenda hebben.

2) Iemand belt de huisarts met een spoedgeval. Is in het beginsel al fout - de SEH is voor spoedgevallen. Als je toch graag die dag naar de huisarts wilt met wat jij een spoedje vindt (persoonlijke ervaring is een ooronsteking dag voor de nachtdienst bijvoorbeeld) dan kan ik gewoon zeggen dat het dringend is en daar houdt de huisarts gaatjes voor vrij. Overigens is het mijn huisarts receptioniste niet bekend dat ik arts ben dus ik heb geen voorrechten of zo

3) Onzintelefoontjes naar de HAP en daar triage voor. Dit is lastig. Als je Medische Missers kijkt zie je regelmatig daar casussen voorbij komen waar de patient naar de HAP belde en er werd gezegd dat er wel gewacht kon worden. Als arts zie ik liever twintig "onzin"patienten dan dat er eentje niet komt. Maar ja je wilt wel tegengaan dat mensen die doordeweek geen zin hadden om te gaan de HAP als gewone huisarts gebruiken. In Engeland is het systeem iets anders. Je kan op de HAP en op de SEH zo binnenlopen. Bij de SEH wordt aan de deur triage gedaan door verpleegsters die soms suggereren dat de HAP ook een goede plek is met minder wachttijd maar je niet mogen wegsturen. Bij de HAP kan je gewoon een afspraak maken of binnenlopen. Toch loopt het niet over van de onzinpatienten, ik denk omdat de meeste mensen het systeem niet willen misbruiken en ook omdat veel mensen aan hun eigen huisarts hechten.

Ik wil trouwens wel even duidelijk maken dat ik geen laatdunkende mening heb over dokterassistentes maar over het systeem. Een systeem waarin je aanneemt dat patienten dom zijn en niet zelf in kunnen schatten wanneer ze naar de SEH moeten, vlot een huisarts moeten zien of iets hebben dat wel even kan wachten vind ik een belerend systeem met een basis aanname die niet klopt. Daarnaast vind ik telefoon triage niet veilig. Het is niet veilig voor de patient maar ook niet voor de assistente. Ik ben een SEH arts en er is mij expliciet aangeleerd dat we over de telefoon geen advies geven omdat dat te gevaarlijk is. Ik zou als huisarts niet willen dat een van mijn assistentes het op haar geweten zou hebben dat iemand te laat in het ziekenhuis was omdat ik het te druk had. Als je dus een systeem bouwt wat alleen maar kan functioneren omdat er mensen aan de telefoon waken dat er niet te veel mensen binnenkomen bouw je het systeem verkeerd op. Dan kan je beter naar een systeem met bijvoorbeeld meer artsen waar je zonder tussenkomst van de HAP naar de SEH kunt, waar huisartsen je altijd binnen 72 uur kunnen zien etc.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is.

Mariel

Mariel

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.