Baby Essentials: 10x items die je leven fijner maken
Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Lanza

Lanza

03-11-2019 om 12:49

Lichaam nooit meer in vorm na zwangerschap

Iets wat ik veel hoor is dat je lichaam nooit meer helemaal terug in vorm komt na een zwangerschap. Vaak wordt het als een voldongen feit gebracht.

Hoe is dat bij jullie? Ik herken het zelf namelijk niet, dus ik vind het gek om te horen hoe erover gesproken wordt. Bij de fitte moeders om me heen zie ik het ook niet terug, die zien er na een tijdje gewoon weer uit zoals ze er daarvoor ook uitzagen. Maar dat zijn wel de types die altijd al sportief en gezond waren en ook tijdens de zwangerschap en daarna actief bleven, dus misschien heeft dat er iets mee te maken?


Teletubbie

Teletubbie

03-11-2019 om 12:54

Daar gaaan we weer

Wat ben je toch perfect Lanza.

van wie

"Iets wat ik veel hoor " Ik vraag me af van wie je dat dan hoort? Ik was 20 jaar geleden zwanger en toen werd bij de zwangerschapgymnastiek (waar overigens weinig sportiefs aan was) verteld dat je met buikspieren oefenen je buik weer redelijk strak werd. Je moest het alleen niet al na 3 maanden verwachten.
Dat laat natuurlijk onverlet dat niet iedere jonge ouder de eerste tijd weer fris en fruitig werk, zorg en sociaal leven combineert. Sporten stond bij mij die eerste jaren bijzonder laag op mijn prioriteitenlijstje. Ik vroeg me wel af of die wallen ooit weer zouden verdwijnen (en antwoord is ja

Aagje Helderder

Aagje Helderder

03-11-2019 om 13:56

Tja

weer zo’n vraag over iets waar je zelf geen last van hebt maar waar je ‘gewoon’ nieuwsgierig naar bent.

Ligt er aan

Het ligt er maar net aan hoe je zwangerschap verloopt, hoe de bevalling gaat en hoe de babytijd gaat.

Als je in de zwangerschap kotsmisselijk en doodmoe bent, of bekkeninstabiliteit hebt, komt er weinig van bewegen en kan het dus zijn dat je meer aankomt dan bij een soepel lopende bevalling. En dat kost dan best weer moeite om die kilo's er weer af te krijgen.

Als je een keizersnee krijgt herstel je langzamer dan na een vlotte vaginale bevalling, als je finaal doormidden scheurt heb je ook wat langer nodig om weer jezelf te worden.

Heb je notoire huilbaby's of slapen ze voor hun eerste verjaardag geen nacht door, dan ben je allang blij als je je basishygiëne op orde hebt, voor je baby kan zorgen, werken, iets van sociale contacten, maar kom je ook niet makkelijk toe aan ontspanning en sporten.

Ik had de mazzel van twee makkelijke zwangerschappen waarbij ik tot een week voor de bevalling balletlessen deed en er twee weken na de bevalling al weer stond. Ondanks totaalrupturen trouwens. En ik kon aan het einde van de kraamweek mijn gewone broeken weer aan. Het waren beide onverbeterlijke huilbaby's dus een jaar na de bevalling zaten er weer heel wat overtollige kilo's aan vanwege slaapgebrek en geen tijd om gezond te eten (een kiwi of perzik eten kost meer tijd dan een koekje in je mik schuiven als je met een huilende baby op de arm loopt, en als je 's avonds compleet uitgeblust bent eet je sneller iets makkelijks dan een vers gekookte maaltijd met veel groenten).

Toen ik een tweeling kreeg was ik niet een week na de bevalling weer in vorm. Nooit meer gekomen ook. Fit ben ik wel weer geworden nu ze puber zijn en ik tijd heb om 4x per week te sporten, maar m'n vel is wel wat uitgelubberd, met m'n geweken buikspieren komt het nooit meer helemaal goed. Met een premature tweeling, een peuter en een kleuter was ik allang blij dat ik de dag doorkwam, ik ben jaren nauwelijks aan mijzelf toegekomen en zag er niet bepaald als een yummy mummy uit (braakterm, maar goed). Had toen ook niet mijn prioriteit.

skik

Phryne Fisher

Phryne Fisher

03-11-2019 om 14:09

Discipline

Het valt en staat met discipline, en de hoeveelheid tijd die je erin steekt, en of je de energie kunt opbrengen om te sporten. Of je hebt mazzel en het gaat vanzelf, zoals bij mij destijds.

Hier ook vanzelf

Ik at wel gezond, vanwege allergie had ik een ijzeren discipline, had ik anders ook niet gehad. Ik ben niet van het sporten, ik beweeg gewoon en ging in die tijd voornamelijk op de fiets en met ov. Incidenteel met de auto.
Maar ik had makkelijke zwangerschappen en bevallingen. En geen gewichtsproblemen, nooit gehad. Verder heb ik me ook niet verdiept of ik nog wel hetzelfde strakke lichaam had. Ik voelde me gezond en kon het goed aan. Daar ging het uiteindelijk om.

Stickertje

Stickertje

03-11-2019 om 14:31

baas boven baas

Ben nu strakker en slanker dan voor de zwangerschappen. Verandering van omgeving deed wonderen voor mij. Toen ik zwanger raakte van de eerste zat ik in een werkomgeving waar alle dagen allerlei lekkers voorhanden was wat ook gegeten mocht worden. Vooral in deze tijd van het jaar aten we vaak allemaal veel te veel. Tussen de drukte van lunch en diner een paar "slappe" uren en dan gingen de koks proefkoken voor kerst en mocht iedereen proeven en beoordelen.
Nu bijna 15 jaar na de tweede zwangerschap weeg ik 9 kilo minder dan daarvoor. Nu ik al 3 jaar 3 x per week moet sporten om minder pijn te hebben aan mijn versleten gewricht ben ik ook helemaal strak en goed in vorm, ondanks de overgang.

Lanza

Lanza

03-11-2019 om 15:22

Quote

na de bevalling zaten er weer heel wat overtollige kilo's aan vanwege slaapgebrek en geen tijd om gezond te eten (een kiwi of perzik eten kost meer tijd dan een koekje in je mik schuiven als je met een huilende baby op de arm loopt, en als je 's avonds compleet uitgeblust bent eet je sneller iets makkelijks dan een vers gekookte maaltijd met veel groenten).

Dat argument over tijdgebrek snap ik niet. Als ik het erg druk heb, dan vergeet ik te eten, dus dan val ik juist af. En een bakje yoghurt met wat rood fruit heb je toch in 5 minuten gemaakt? En een gezonde avondmaaltijd heb je in twintig minuten wel in elkaar geflanst, dus dat kan het probleem ook niet zijn. Plus dat je kinderen toch ook gezonde voeding moeten binnenkrijgen? Ik vind dat juist belangrijker dan voordat ik kinderen had en eet nu met meer regelmaat en gezonder. Snoepen doe ik amper meer, omdat ik het goede voorbeeld wil geven.

En je bent zo actief als je jonge kinderen hebt. Je hoeft niet eens te sporten om toch voortdurend in beweging te zijn. In die overigens bijna alles lopend of op de fiets, dus dat zal ook verschil maken.

Angela67

Angela67

03-11-2019 om 15:37

gaaap

dftt

Tine Winkel

Tine Winkel

03-11-2019 om 15:48

Ik ben mn refrein kwijt

Dat ik hier n poos geleden schreef...

wauw!

Het is werkelijk bewonderenswaardig wat sommige mensen uit de kast halen om zichzelf op de borst te kunnen slaan...!

Angela67

Angela67

03-11-2019 om 15:54

Rosie

en dan ook nog op de 'mooi in vorm teruggekomen borst'
gr Angela

lanza

Skik komt met uitgebreide reactie waarin ze een waarschijnlijk voor velen herkenbaar verhaal schetst. En jouw reactie is “ ik snap het niet”. Nu ben je volgens mij niet dom, dus opnieuw de vraag waarom neem je altijd je zelf als maar der dingen?

Floria

Floria

03-11-2019 om 16:52

Haha

Nou, waar ik voor de bevalling nog 6 dagen in de week kon trainen, was dat na de bevalling nog maar 3, en nog eens wat korter ook, want ik moest op tijd thuis zijn voor de volgende borstvoeding.

Maar iemand anders pakte dit vast veel slimmer aan.

Bosbes

Bosbes

03-11-2019 om 16:56

ik snap het ook niet, Lanza

Inderdaad heel erg gek, Lanza. Dan zie je om je heen allerlei moeders dikker worden. Terwijl je zó actief bent met kleine kinderen! Zelf sportte ik daarnaast nog best vaak: zwemmen, wandelen, sportschool. En bijna overal op de fiets naartoe.
En inderdaad: ondanks mijn kleine kinderen gezonde maaltijden, en dan de hoeveelheid natuurlijk met mate. Mijn man kookte meestal: heel gevarieerd en vers. We hadden en hebben ook altijd positieve aandacht voor elkaar tijden de maaltijden.

Natuurlijk waren ook wij wel eens moe, maar voor ons stond ons gezin altijd op nummer 1 dus wij gaven het goede voorbeeld. En dat is: een actief leven, gezonde maaltijden, niet snoepen, niet te lang op de bank, er leuk uitzien zonder dat dat belangrijk is, man/vrouw doet ieder ongeveer evenveel qua werk en zorg/aandacht voor de kinderen en als het even kan ook qua inkomen.

Nu mijn kinderen al richting volwassen leeftijd gaan, is het natuurlijk even geleden allemaal, maar ik ben door deze juiste levensstijl toch nog fris en fruitig. En fit, natuurlijk. En superstrak.
Heel raar als een ander dat allemaal niet snapt. Ik denk dat zij niet zo goed weten hoe je de juiste keuzes moet maken. Waarom zouden ze dat niet weten? Alle informatie is voorhanden. Ik vind het net als jij ook héél gek.

Maar nu stop ik. Ik ben vandaag al naar de sportschool geweest en het regent, maar ik zit nu wel wat lang achter elkaar op de bank.

Lanza

Lanza

03-11-2019 om 16:59

Quote:

Nou, waar ik voor de bevalling nog 6 dagen in de week kon trainen, was dat na de bevalling nog maar 3, en nog eens wat korter ook, want ik moest op tijd thuis zijn voor de volgende borstvoeding.

Drie keer sporten is toch nog hartstikke mooi? Zes keer is echt niet nodig hoor.

Autimam

Autimam

03-11-2019 om 17:03

Lanza

Zo zou mijn zoon precies reageren op die post. Compleet naast de zaak. Ik begin echt te geloven dat je mogelijk ASS hebt. Heb je ASS'ers in de familie?

zebra

zebra

03-11-2019 om 17:06

een aantal weken

na mijn bevalling woog ik zelfs 5 kg lichter dan voordat ik zwanger werd. En ik was echt geen slank poppetje. Maar ik zie veel vrouwen die na een aantal zwangerschappen toch hun slanke figuur wisten te behouden. Ook veel waarbij dat niet gelukt is. Maar wat maakt het uit?

Floria

Floria

03-11-2019 om 17:14

phew!

"Drie keer sporten is toch nog hartstikke mooi? Zes keer is echt niet nodig hoor."

O gelukkig. Ik heb me er toch wel altijd zorgen om gemaakt of ik van 3 keer wel in vorm bleef.

Ik zit nu op 10 keer. Daarmee lukt het zeker.

margaretha

margaretha

03-11-2019 om 17:23

re skik

net als jij een tweeling gehad. Daarvoor viel het wel mee met terugkomen in vorm. Na de tweeling, niet prematuur want met 39 weken en 5 dagen en allebeide rond de 3 kilo, wilde mijn buik niet meer meedoen. Zwaar bloedarmoede hielp ook niet mee om naast het huishouden en de 4 kinderen nog wat extra te doen. Daarna bij de volgende zwangerschap nog een keizersnede en toen was mijn vorm echt wel om zeep.( en toen kwamen er nog 2). Ach, er gaat niets af en er komt niets bij, ik pas nog in mijn kleding van 20 jaar geleden.
Wat anderen doen en kunnen is hun zaak , heeft mijn interesse niet

Bosbes

Bosbes

03-11-2019 om 17:36

jeetje Margaretha

Dus na die bloedarmoede was je toch wel met spoed dat met je arts aan het oplossen?
Na de tweeling duurde het misschien wat langer. Maar daarna hop weer aan de slag!
Lanza en ik zouden ook nooit zó veel kinderen krijgen natuurlijk. Daarom zijn wij nog zo strak in vorm. Keuzes, keuzes.

Oké zo is het wel genoeg.
p.s.

Mijntje

Mijntje

03-11-2019 om 17:46

heel raar

Ik vind het ook heel raar. Ik snap ook niet dat iedereen gewoon maar met een ict-er, boekhouder of biologieleraar trouwt. Ik heb gewoon een plastisch chirurg aan de haak geslagen, dus alle kwabjes en verzakkingen worden zo weggezogen.
In de volkskrant van gisteren was trouwens een artikel over een influencer die haar hele ombouw zelf bij elkaar heeft geyoutubed. Dus het kan wel, dames. Als je maar wil.

@Emma

@Emma

03-11-2019 om 17:57

Haha Mijntje

Hier ook hoor. Ik werd pas dik toen ik stopte met roken.
Zwangerschap? Niks van gemerkt, moet dat? 😂😂

Donna

Donna

03-11-2019 om 18:08

Even heel anders...

Bij mij kwam “het moment” niet na de komst van de kinderen maar na mijn veertigste. Kwam ik opeens 10 kilo binnen een jaar aan na daarvoor 4678 calorieën (ongeveer dan, ik telde toen nog niet) naar binnen te werken zonder ooit een gram aan te komen. Ik weet dat veel mensen hun hele leven moeten opletten en dat ik tot de geluksvogels behoor, maar hemel, wat verlang ik terug naar de tijd dat ik kon doen waar ik zin in had... en dat na al die jaren. Herkenbaar hier?

@Emma

@Emma

03-11-2019 om 19:34

Hier ook

Voorheen vlogen de kilo's eraf als ik alleen maar wat minderde met alcohol en taart. Nu, in de overgang, lijn ik me suf. 1200 calorieën per dag, voorzichtig met koolhydraten, 1 glas wijn per week, 2x per week sport en ik mag blij zijn dat ik niet meer aankom. In het beste geval gaat er 3 ons per maand vanaf.
Lanza, maak je borst maar nat. Zwangerschap is een eitje voor je figuur

Ach lieve, naïve Lanza....

"Dat argument over tijdgebrek snap ik niet. Als ik het erg druk heb, dan vergeet ik te eten, dus dan val ik juist af. En een bakje yoghurt met wat rood fruit heb je toch in 5 minuten gemaakt? En een gezonde avondmaaltijd heb je in twintig minuten wel in elkaar geflanst, dus dat kan het probleem ook niet zijn."

Je hebt echt geen idee hè? Mijn tweeling moest/wilde om de twee uur borstvoeding. Ook 's nachts. En ze kwamen om en om. Dat betekent elk uur voeden, klokje rond. Je hebt helemaal geen 20 minuten. Of geen energie meer.

skik

Juline

Juline

03-11-2019 om 20:31

Compleet uitgelubberd

Ondanks veel beweging, gezond eten, vaak fietsen en wandelen, twee normale eenling-zwangerschappen. En inderdaad nu, de veertig gepasseerd ben ik nog alerter, maar blijven de kilo's makkelijker plakken.
Dus... Vertel het me maar! Of liever niet eigenlijk.
Gelukkig ben ik verder heel tevreden en gelukkig, ook met mijn niet zo perfecte partner en pubers.

40er

40er

03-11-2019 om 20:41

1 maat groter

Tja, na de zwangerschap was de boel dus iets groter hè. Flinke knul op de wereld gezet. Heb me heel goed in de gaten gehouden qua eten ed. Diëten gevolgd, veel gesport. Maar ik blijf dus 1 maat groter houden hè. Het enige wat ik nu kan bedenken is shapewear.
Maar bestaat dat in sokvorm? Aangezien ik nu schoenmaat 40 heb ipv 39

Marinade

Marinade

03-11-2019 om 20:50

Fitmoms of Venus van Willendorf

Het moet toch wel uit onzekerheid komen als je je nieuwbakken moederlichaam, nu met extern en veeleisend aanhangsel, aan allerlei sporty regimes gaat onderwerpen. En aan gezond eten voor het hele gezin + het goede voorbeeld vanaf dag 1. Bang dat hun vent de strakke kinderloze sportschooljuf verkiest? Angsten kunnen diep zitten, hoor.

Lanza

Lanza

03-11-2019 om 21:22

Quote:

Je hebt echt geen idee hè? Mijn tweeling moest/wilde om de twee uur borstvoeding. Ook 's nachts. En ze kwamen om en om. Dat betekent elk uur voeden, klokje rond. Je hebt helemaal geen 20 minuten. Of geen energie meer.

Er zijn wel momenten geweest dat ik geen twintig minuten had, of erg moe was, maar gelukkig ben ik niet alleen op de wereld. Mijn man kookte dan, of we haalden of bestelden iets gezonds. Toen mijn kinderen zo klein waren deed ik ze vaak in de draagdoek, dan had ik mijn handen vrij en kon ik best wat snijwerk doen en een salade in elkaar flansen. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.