Gezondheid Gezondheid

Gezondheid

Nu op Npo3: Overgewicht en 30 jaar voedingsindustrie

https://www.npostart.nl/live?channel=NED3

"Vandaag 21:35 • KRO-NCRV • 93 min
Deze documentaire is alles wat de voedingsindustrie al dertig jaar niet wil dat we te zien krijgen."

Kaaskopje

Kaaskopje

19-06-2018 om 12:44

Helga

Waar het mij vooral om gaat als je het hebt over grotere verpakkingen, gaat dat zuiver over nog te koken rijst, pasta, mie e.d.. Ik vind het erg bijzonder als je daar meer van eet omdat het in een grotere verpakking zit. Je schilt toch ook niet een zak van 5 kg aardappels weg omdat dit nu eenmaal in die zak zit? Maar als het gaat om eten wat door de fabrikant is klaargemaakt, werkt dat wel zo. Ik ben opgevoed met het idee dat je je bord leeg moet eten. Niet met dusdanige dwang dat dat tegen heug en meug moest, maar evengoed heb ik een inwendig stemmetje ingebakken gekregen, die eten laten staan 'zonde' vindt. Dus ach, dan toch ook maar dat laatste hapje. Man doet dat niet, die laat rustig één hapje liggen, als dat nét teveel is. Eten wat over is, is voor mij sowieso een 'uitdaging'. Ik kan de verleiding vaak niet weerstaan om in de loop van de avond toch nog wat uit de pan te pikken, zeker als dat restje net te weinig is om in de koelkast te bewaren. Ik zou dus meteen na het eten met de pan naar de kliko moeten racen, om mezelf te beschermen, maar ook daarover roept dat inwendige stemmetje 'zonde! niet weggooien!'.

bieb63

bieb63

19-06-2018 om 12:48

Miriam

"Wat je kennis over brood betreft, dat is vooral jouw kennis. Oh en misschien kennis van kennissen van je."
Je kan het niet laten....Je draait er weer lekker om heen. Overigens geen idee waar deze opmerking op slaat. Volgens mij is het enige volwaardige brood volkoren brood en dat mag alleen die naam dragen als het ook echt volkoren is. Dat is mijn kennis. Als de jouwe anders is: prima. Maar die opmerking slaat nergens op.
Overigens hoeven we het helemaal niet met elkaar eens te zijn. Maar jij bent het in principe al niet met me eens, dus je lult maar raak.

En nog iets over zoetstoffen: of dat uiteindelijk nu wel of niet goed is (de meningen zijn verdeeld, en ik heb er geen onderzoek naar gedaan, dus ga ook niet iets beweren), die zoetstoffen zitten niet in bijv. frisdrank OMDAT ze (misschien) ongezond zijn, maar omdat op een gegeven moment men bewuster werd van het nadeel (en calorien) van suiker. Dus er werd minder frisdrank verkocht. De zoetjes voor de koffie hadden we al, dus de frisdrankfabrikant bedacht dat je dat dan wellicht ook in frisdrank kon doen. Als de klant dan wél weer frisdrank wilde, dan kon hij gewoon door met z'n zaak. Meer is het niet.

bieb63

bieb63

19-06-2018 om 13:08

Overigens

Is er ook, los van de huidige zo min mogelijk bewegen (behalve de sportschool) trend, ook veeeeel minder tijd. In de tijd dat moeders vaak niet of weinig werkten, had ze tijd (en zin....) om zelf het eten te maken. Nu beide ouders vaak werken, is dat toch echt een ander verhaal. En daar komt het gemaksvoer (al zijn het maar alleen de pakjes) om de hoek kijken. Je kan niet alles. Je kan niet én veel werken én je volledige huishouden doen én je kinderen verzorgen én tijd en aandacht aan je kinderen geven én uitgebreid boodschappen doen én én én. Dus daar komt de huishoudelijke hulp om de hoek kijken, en de bso, en......... het gemaksvoer. En net zoals daar een commerciele mogelijkheid was voor het opstarten van bso's, lag daar ook de commerciele mogelijkheid voor fabrikanten om ander soort (gemaks)voer te gaan aanbieden. Vraag, aanbod, veranderende maatschappij. Wie moet wie iets kwalijk nemen? De pamperfabrikant omdat hij wegwerpluiers heeft bedacht? Of onszelf omdat we geen tijd en zin meer hebben in luiers uitwassen? Of gewoon niemand....

Helga

Helga

19-06-2018 om 13:37

Kaaskopje

Maar dan kook jij toch ook teveel?
Anders hoeft er toch niks over te zijn?
Restjes hoeven wat mij betreft nooit in kliko.
Ik maak niet teveel, of ik leg een restje in koelkast of diepvries. Kliekjasdag is hier heel populair, wij vinden alleman verschillende kleine hapjes juist heel lekker.

En precies, zoals jij lastig kunt omgaan met restje in de pan zo kunnen we doorgaans slecht omgaan met restje in pak. Dat 'kleine' beetje kan er ook nog wel bij.

Tine Winkel

Tine Winkel

19-06-2018 om 13:38

suiker in brood

In principe zou het idd zo moeten zijn dat de suiker wordt toegevoegd om het gist te laten starten en dat het daarbij wordt omgezet. Maar hoe komt het dan dat ik het proef in het brood? Ik vind het echt niet lekker (behalve dan in suikerbrood), vooral als je hartig beleg op brood hebt, dus ik ben er na 3 broden mee gestopt. Ik bak nu ca. 15 jaar dagelijks brood zonder suiker en dat gaat prima.

Tine Winkel

Tine Winkel

19-06-2018 om 13:45

@Bellefleur 146

ik heb recent ook mijn eetpatroon aangepast. Mijn cholesterolwaarden waren suboptimaal en ik wilde proberen of ik daar wat aan kon doen. Ik heb een aantal maanden zoveel mogelijk geprobeerd alle verzadigde vetten te vermijden, dus weinig volle zuivel, vet vlees, koekjes, taart etc. Suiker en goede vetten (vette vis, olijfolie, noten) at ik wel gewoon. Ook hier vlogen de kilo's eraf, zelfs zo hard dat ik al dacht dat ik ziek was geworden... Gelukkig heeft mijn gewicht zich gestabiliseerd op een waarde ca. 2 tot 2,5 kilo onder mijn normaalgewicht van de afgelopen jaren. En dat terwijl ik in de overgang zit, een moment dat de meeste vrouwen juist aankomen.
Ik vind het dus wel bijzonder hoe de een afvalt door suikers af te zweren en een ander door een andere voedselcomponent te laten staan. Komt het afvallen niet gewoon doordat je je, door een extra motivatie (nl gezondheid), makkelijker bepaalde etenswaren ontzegt? Meer wilskracht om iets te laten staan omdat dat beter is voor je gezondheid?

Half a twin

Half a twin

19-06-2018 om 13:48

20 postings verder en nog geen reactie

Dat "WE" onze kinderen leren dat het heel normaal is om een hele zak (chips en snoepjes) een heel pakje (koek en drinken) leeg te eten of drinken. Hierbij bedoel ik we in de breedste zin van het woord.
De industrie maar ook wij als ouders. De industrie maakt het (uitdeelzakjes chips en Haribo, kleine pakjes drinken) en wij geven het aan onze kinderen.

Niemand die zich hierin herkent of zitten we allemaal met het schaamrood op de kaken te lezen op het scherm en zijn we ons pijnlijk bewust van: Ja dat is zo.

Peinzend over dit draadje was dat vanochtend iets dat ik met jullie wilde delen en ik had heel veel reacties verwacht maar die komen niet.
Na mijn eerste verhaal wat niet zo duidelijk was heb ik het opnieuw geprobeerd maar nog niemand die dat ook zo ziet/voelt?

Helga

Helga

19-06-2018 om 14:16

HAT

Ik kan je niet zo volgen.
Volgens mij wordt daar juist genoeg over gezegd, maar misschien snap ik niet wat je bedoelt.

Bij mij moeten zakken iig leeg. Ik kan geen halfvolle verpakkingen verdragen, het moet op.
Hoewel dat vooral geldt voor alles wat ongezond is.
Dus ja, dat door-eet effect.
Ben ik wel heel gevoelig voor, heb niet voor niets veel gerookt ook.
Dochter heeft het ook dus restjes in huis van lekkers zijn niet veilig.
(zoon bewaart snoep jaren dus die heeft die discipline wel)

Ik koop het alleen nog maar op vraag of dringende behoefte, wel zo veilig.

Helga

Helga

19-06-2018 om 14:17

En toen

kinderen klein waren en we het regelmatig veel te druk hadden leken al de uitdeelzakjes ontzettend handig.

Helga

Helga

19-06-2018 om 15:01

Restjes

Kun je trouwens ook prima verwerken weer. De meeste passen prima in een soep, ei gerecht of iets met pasta of rijst. Of bij elkaar mieteren in oven.
Weggooien hoeft bijna nooit.

Tine Winkel

Tine Winkel

19-06-2018 om 15:22

HaT

hier wel en niet herkenning. Ik heb het altijd heel raar gevonden, die per 2 of 3 verpakte koeken, dus mijn kinderen kregen er maar 1 mee. Nou ja, eigenlijk ook maar zelden. En pakjes drinken ook maar zelden. Een beker vonden en vinden ze handiger: als die leeg is, kan je m bij de kraan weer vullen.
M.b.t. koken en opmaken: ik weeg ingredienten, zoals rijst en pasta, altijd af. Ik kook over het algemeen precies genoeg, ik heb een hekel aan eten weggooien. En nee, dat is niet karig, er kan ook altijd een extra iemand mee eten, dan wordt het toetje groter zodat iedereen toch met een volle maag van tafel kan.

Wat ik bijzonder vind is dat het vroegah (begin jaren 70) op school heel gewoon was om in de pauze niets te eten. Het waren echt maar een paar kinderen in mijn klas die in de pauze een rijstwafel of een (als in 1) sultana aten. De meesten aten niet(s) tussen ontbijt en lunch. Dat kan nu echt niet meer. Net zoals, andere hype waar ik niets mee heb, er ook altijd een flesje water bij de hand moet zijn... maar dat is weer een heel andere discussie.

Kaori

Kaori

19-06-2018 om 15:31

Helga

Rest verwerking vind ik prima, maar bij elkaar mieteren in de oven ontneemt mij nu al de trek.
Ik zie mijn curry nog niet samen in een ovenschotel eindigen met mijn pasta Bolognese.

Nu kook ik gewoon heel afgepast dus hebben we eerder te kort dan te veel. Of ik kook bewust een dubbele portie en dat gaat dan de vriezer in per portie.

bieb63

bieb63

19-06-2018 om 15:32

Half a twin

Ik herken het niet echt. Een enkele keer waren er wel uitdeelzakjes (chips of snoepjes) maar dan meer met een verjaardag of zo. Normaal waren dat gewone zakken en chips gaan in een bakje. Chips uit de (grote) zak eten is natuurlijk nooit een goeie optie ;-), dan eet je altijd te veel. Pakjes drinken ook zelden. Wel eens onderweg, maar meestal kieperde ik iets te drinken (voor onderweg, school) in een drinkbeker (overigens doe je daar net zo goed vaak te veel in als je het niet bewust afpast). Hoe dan ook zie ik het nut niet zo van pakjes/zakjes snoep, koek of drinken voor thuis. Dan is het sowieso gewoon een pak/zak/rol.
Moet wel zeggen dat drinken bij ons wel een punt was. Maar dan omdat kind een hele slechte drinker was en wel 50x een blaasontsteking heeft gehad als kind. Dus dat was hier thuis een dingetje, maar om een andere reden en motieven.

Overigens denk ik dat ik als kind minder gesnaaid had als je toen pakjes en zakjes had (die waren er wel, maar minder standaard). Maar dat lag aan mij ;-). Ik mocht uiteraard ook maar 1 koekje per dag of in het weekend een bakje chips. Maar ja, die trommel stond in de kast en de chipszak ook. Dus als moeders er niet was, ging ik daar eindeloos uit graaien. Wellicht was dat met kleine chipszakjes of verpakte koekjes per 2 daarbij gebleven: pakje/zakje was op, maar de koektrommel of de grote chipszak natuurlijk niet....

Pirata

Pirata

19-06-2018 om 15:34

Dol op te veel koken

Ik ben dol op te veel koken. Superlekker voor de.lunch, die resten. Niemand eet hier meer dan goed is, er blijft altijd over hoe lekker het eten ook is ( behalve als het spaghetti carbonara is).
Er wordt hier veel vet spek geserveerd, als speklap en voor op brood. En de frisdrank is meestal light. Er zijn elke dag koekjes en chips. Iedereen bij ons heeft de BMI in het groen of er onder.
Wel is het avondeten altijd vers gemaakt. Een pak boter gaat hier 2 maanden mee en een klein potje zout 5 jaar (incl over rode wijnvlekken gooien). Suiker 2 kilo per jaar wegens cake en taart.

Half a twin

Half a twin

19-06-2018 om 16:01

Helga Kaori en bieb

Zijn jullie het wel met mij eens dat die kleine zakjes, pakjes met 2 of 3 koekjes en portie verpakkingen drinken kinderen leert dat een hele zak of een heel pak leegeten "normaal" is?
Als je als kind iedere dag als 10 uurtje een pakje meekrijgt met 2 melkbiscuits, 3 Sultana's of zelfs 5 chocostars van Prince dan eet je altijd merr dan 1 koekje en is dat dus je referentiekader voor wat normaal is.
Kan mij (vooral van zoon) vriendjes herinneren die zeer ontevreden reageerden als ze hier maar 1 koekje kregen bij de limonade na school.
Vooral één knulletje die had altijd een pakje met meer dan 1 koek mee naar school en kocht ook veel snoep van zijn zakgeld dat hij niet deelde.

Sas

Sas

19-06-2018 om 16:12

Ik was als moeder wel blij met die pakjes en zakjes

Met meer kinderen is het makkelijk delen met een pakje of zakje. Je hoeft niet in de gaten te houden of de grote zak wel netjes gedeeld wordt. En kind 1 heeft de ruimte om er een uur over te doen, terwijl kind 2 alles in 5 minuten opeet.
Pakjes drinken vind ik een normaal formaat voor een basisschoolkinderen. Daarvoor kregen ze alleen pakjes als we onderweg waren, uitstapje of zoiets. Dan had een pakje misschien iets kleiner gemogen, maar anders dronk ik de rest op :-)
Vanaf een jaar of 8 gingen er ook twee koeken (heel pakje) mee naar school. Ik had geen moeite met de hoeveelheid.

Nu zijn het pubers en nemen ze nog steeds dezelfde pakjes en zakjes mee naar school, alleen niet meer met een schattig plaatje erop. Thuis hebben we nu wel grotere zakken chips, die gedeeld worden.

Ik geloof niet dat je kinderen zo leert dat de zak leeg moet. Geen stop hebben op chips en snoep lijkt me van alle tijden, zeker voor pubers. Ik vind het wel jammer dat de zakjes chips steeds groter zijn geworden. Als ik nu zakjes koop, koop ik nog steeds het kleinste soort.

Mijn oplossing is beperkt inkopen, genoeg maar niet teveel voor het weekend. En op is op.
Helaas kopen ze zelf snoep. Die zakken zie ik niet in een keer leeg gaan. Maar wel veel te snel.

Kaori

Kaori

19-06-2018 om 16:21

HaT

Ik ben het met je eens en heb ook menigmaal de discussie gevoerd over de hoeveelheid in zo'n pakje. Want het is geen portie verpakking, het staat er vaak ook in kleine lettertjes wel op.

Had gister nog met dochter (nu groep 8) het gesprek hoe vaak zij nu van mij (haar vader is een ander verhaal, die deed dat wat vaker) een koek of snoep mee naar school heeft gehad buiten de schoolreisjes om. Nou we kwamen tot maximaal 5x. Verder altijd fruit en water.

Een flesje drinken staat (bij coca cola company producten in elk geval) op dat het 2 porties zijn. Tegenwoordig staat het op meer verpakkingen op de voorkant, bv bij de eigen merk producten van de Plus. Maar dan moet je dat wel willen lezen en je realiseren dat die verpakking die je vast hebt dus meer is. Zelfs zo'n klein zakje chips van 45 g is 2! porties. Nou, dat stop je in je holle kies.

Maar zo vervormd is wel ons beeld van wat een portie is. We overschatten het massaal.

Pirata

Pirata

19-06-2018 om 16:27

Vroegah

Vroegah gooide ik mijn bruine brood weg en kocht een roze koek van mijn melkgeld. Elke dag. Ik was echt niet de enige. En dat was meer dan 30 jaar geleden.

Sas

Sas

19-06-2018 om 16:28

Wie bepaalt dan wat een portie is?

Gaat dat op basis van gewicht? Calorieën?
Ik heb op een zak wortelballetjes nog nooit zien staan hoeveel porties het zijn.
Terwijl de hele zak echt te veel is voor een persoon.

Het kleinste zakje chips is toch echt bedoeld voor 1 persoon, maakt me niet uit wat de fabrikant opschrijft.

Ik ben het eens dat een halve liter frisdrank te veel is om achter elkaar op te drinken.
Die flesjes koop ik dan ook nooit, tenzij ze bedoeld zijn om te verdelen over de dag. Dan zijn ze handiger dan pakjes drinken van 200 ml

Wilgenkatje

Wilgenkatje

19-06-2018 om 20:01

Eindeloze gespreksstof, over al dat eten en teveel groeien

Eerst maar eens wat bescheidener formaat serviesgoed zoeken ( desnoods in de Kringloopwinkel ) en tussendoortjes schrappen. Alleen kopen wat je op het boodschappenlijstje noteert. En wijs omgaan met de gun- factor!

Jackie

Jackie

19-06-2018 om 20:12

En...

NOOIT naar de supermarkt als je trek hebt!

Half a twin

Half a twin

19-06-2018 om 20:49

Heb ik sinds vanmiddag een GROOT probleem

Was in het ziekenhuis met een graat in mijn keel. Is er nu uit maar ik moet 3 dagen vloeibaar/gemalen eten, ook glad, geen irriterende vezels om het wondje de kans te geven goed te genezen. Ik heb genoeg gegeten maar geen verzadigd gevoel.
Moet morgen andere boodschappen halen die beter te malen zijn en dan zal de trek nog erger zijn vrees ik.

Tine Winkel

Tine Winkel

19-06-2018 om 20:59

sterkte HaT

het laten verwijderen van een graat lijkt me niet fijn - je hongerige gevoel nu ook niet. Wel handig als je een paar kilo kwijt wilt?...

Half a twin

Half a twin

19-06-2018 om 21:03

Ja dat wel

Ik was afgelopen jaar al 7 kilo kwijt. Hoefde niet meer af. Gaat nu wel gebeuren als ik het snaaien weet te onderdrukken.
De actie vanmiddag was geen pretje nee.

bieb63

bieb63

19-06-2018 om 21:49

HAT

Poeh, balen zeg! Sterktte. En maak alvast plannen voor het weekend voor een heeeerlijke masltijd 😏

Kaaskopje

Kaaskopje

19-06-2018 om 22:13

Half a Twin

Wat zul jij je vervelend gevoeld hebben! Beterschap.

Wilgenkatje

Wilgenkatje

19-06-2018 om 22:35

Brrr

Dat klinkt akelig !! Sterkte !

O jee, sterkte.

Dat klinkt idd akelig. Zal een rotgevoel geweest zijn dat ding vast in je keel.
Sterkte, hopen dat de wond snel geneest en je weer lekker kunt eten.

Half a twin

Half a twin

20-06-2018 om 08:06

Bedankt

Voor jullie medeleven! Nu weer on topic?

bieb63

bieb63

20-06-2018 om 12:45

Op verzoek van HAT weer on topic

Al met al blijf ik er toch bij dat we ons eetgedrag toch voornamelijk bij ons zelf moeten zoeken. Op een kleine groep na (en dat is echt maar een kleine groep), zijn we allemaal in staat (ook al ben je niet heeel intelligent) om te zorgen dat je goed eet, in de ruime zin van het woord. Uiteraard zover je daar zin in hebt en zover je dat belangrijk vindt. Dat liga's e.d. per 2 stuks zijn verpakt, betekent niet dat je ze dan ook per 2 stuks moet geven. Niets staat je in de weg om er maar 1 te geven, of gewoon een rol van het e.o.a. te kopen en per stuk te geven, of helemaal geen koek te geven. Je hoeft geen pakjes drinken te geven. Je hoeft niet met pakjes en zakjes te koken.

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden