Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Huis, Tuin en Keuken Huis, Tuin en Keuken

Huis, Tuin en Keuken

Een hond nemen

hallo,

wij twijfelen al heel lang over een hond.Ons (samengesteld)gezin heeft iets positiefs nodig na heel wat jaren van pubertroubles.Ik hou van wandelen en ga vaak alleen wandelen maar met een hond is natuurlijk veel leuker.

We hebben een hondje op het oog van 1 jaar oud.Een Turks zwerfhondje die wel in België is opgegroeid in een gastgezin.Ik heb totaal geen ervaring met honden en dat maakt me toch een beetje nerveus.Ik heb al een hele planning in mijn hoofd wanneer we kunnen wandelen en heb zelfs al mijn uurrooster op mijn werk aangepast.We zouden zeker 4 a 5 keer per dag kunnen gaan wandelen.En ik zou ook wel naar de hondenschool gaan.

Maar toch sla ik soms in paniek dat we hier aan beginnen zonder ervaring.Soms zie je van die horrorfilmpjes van honden die vanalles vernielen of onhandelbaar zijn en slaat de schrik aan mijn hart.

Mijn man zegt dat ik me te druk maak.Dat die hond gewoon zal meedraaien in ons gezin en zolang hij regelmatig uitgelaten word er geen probleem zal zijn…

Kan iemand mij gerust stellen …


Hangt geheel van de hond af, sommigen zijn slopers en kunnen alleen in de bench alleen gelaten worden. Maar je kunt toch je vragen bij het gastgezin stellen? Die kennen de hond al een tijdje

Mijn advies is om op een hond te gaan passen voor een weekje. Misschien zelfs met het hondje als dat mag en kan? Zo ontdek je goed hoe het werkt. Honden verschillen enorm. En kunnen ook wat gaan mankeren. Ik zou zeker vragen stellen aan het huidige oppas gezin. Wat heeft het hondje voor eigenschappen. Let ook op dominantie. En is de hond mens gericht? Leert het hondje makkelijk? Kan het alkeen zijn? Luistert het goed? Wat voor  baggage heeft het hondje? Bang? Agressief naar mannetjes honden? Etc. 

Een hond ga je aan voor veel jaren. Dus verdiep je ook in Wat voor hond het beste past bij jullie. 

Doe het niet! Het is een voormalige zwerfhond, 1 jaar oud dus retedruk. Dat zijn geen honden voor beginners, de asiels zitten vol met zulke honden. Allemaal uit goedwillendheid naar nl gehaald maar passen niet goed in het Nederlandse leven. Velen hebben een kortere of wat langere stop in Belgie gehad.
Een hond is sowieso een hoop werk en dat moet je echt leuk vinden. Ga eerst kijken wat voor soort hond bij jullie past. Als je daar uit bent neem je contact op met de rasvereniging van betreffend ras en ga je eens kijken bij bv familiedagen of clubdagen dan krijg je een goede indruk en leg je contacten. Kijk dan of je voor een pup gaat of een volwassen hond die door omstandigheden zoals allergie of overlijden via de rasvereniging herplaatst moet worden.
Het hebben van een hond kan echt heel leuk zijn maar een goede voorbereiding is heel belangrijk om teleurstellingen te voorkomen. Ga je ook goed inlezen in hondengedrag.

Mijn advies is om eerst 2 weken een leenhond te nemen. Kijken hoe het in real life bevalt. Wij hebben jaren geleden een pup genomen en ik vond het bij nader inzien de hel. Hij was lief, maar wat een beperking zo’n hond. Opeens weer oppas nodig, ‘s avonds verplicht nog zo’n stom rondje lopen, gedoe als je weg wilt. Brrr als ik er weer aan terugdenk. Grootste vergissing ooit. En beste beslissing ooit om hem na 2 maanden terug te brengen naar de fokker.

Hoe is de hond in het gastgezin? En welke organisatie staat erachter?  En, nog belangrijker, hoe is de klik van jullie met de hond? Ga eerst kennismaken en kijk hoe hij (of zij) reageert op jullie.

Wij hebben een hond, kruising met Vizsla. Flinke hond, gekocht als pup. Puppytijd is druk, socialiseren,  cursus lopen, ontdekken wat je hond leuk vind. Lees je in, de boeken van Turid Rugaas zijn een aanrader (dankjewel forumer die het ooit noemde, ik vind ze top!)
Inmiddels is onze pup 8 jaar oud, hij gaat er 4x per dag uit, minimaal een half uur per keer. En diegene die als laatste naar bed gaat laat hem nog even een keer plassen buiten.

Fourtyfour schreef op 03-02-2024 om 18:48:

Hoe is de hond in het gastgezin? En welke organisatie staat erachter? En, nog belangrijker, hoe is de klik van jullie met de hond? Ga eerst kennismaken en kijk hoe hij (of zij) reageert op jullie.

Wij hebben een hond, kruising met Vizsla. Flinke hond, gekocht als pup. Puppytijd is druk, socialiseren, cursus lopen, ontdekken wat je hond leuk vind. Lees je in, de boeken van Turid Rugaas zijn een aanrader (dankjewel forumer die het ooit noemde, ik vind ze top!)
Inmiddels is onze pup 8 jaar oud, hij gaat er 4x per dag uit, minimaal een half uur per keer. En diegene die als laatste naar bed gaat laat hem nog even een keer plassen buiten.

Zou zomaar kunnen dat ik 1 van de mensen was, ik heb zoveel geleerd en over boord kunnen gooien van oude hardnekkige inzichten! 

Mijn advies: lees de boeken eerst, denk dan na of je wilt en kunt.

Honden verschillen inderdaad allemaal van karakter. 

Op den duur zal een hond meedraaien in het gezin inderdaad, máár jullie zullen ook je leven erop moeten aanpassen. Even gezellig een dagje weg met zn allen kan niet meer zomaar, dan moet je opvang of oppas hebben. Uitlaten elke dag 4x, ook als niemand zin heeft of als het regent. Vakanties, etc.. In het begin zal de hond nog moeten wennen en moet je rekening mee houden dat ie nog helemaal niet alleen thuis kan zijn.

Het belangrijkste om nu over na te denken, en dat zal het gastgezin ook geheid vragen; wat zoek je in een hond, welke karaktereigenschappen vind je belangrijk en welke karaktereigenschappen wil je echt niet? Op basis daarvan kies je een hond die bij je past. Het gaat vaak fout wanneer mensen daar niet over nadenken. Die kiezen bijvoorbeeld een bordercollie of australische herder omdat ze zo mooi zijn, maar willen eigenlijk een rustige huishond die bij ze op de bank komen liggen en verder niet zo veel vragen.  

Wij hebben nu zeven jaar een hond en ik heb er vrijwel elke dag spijt van. Het is een lief beest en we houden enorm veel van hem, maar ik vind het nog meer verantwoordelijkheid dan een kind en dat verandert ook nooit, hij is met 7 jaar nog net zo afhankelijk als met 2 en dat zal zo blijven. Ondertussen worden de kinderen ouder en draaien wij nog steeds voor alle werk op, en dat zal zo blijven als ze het huis uit gaan. Je kunt niet even een zondag of weekend weg, want er moet iemand thuis zijn voor de hond. Wij hebben al decennia katten, en dat is echt van een andere orde. Brengen veel gezelligheid, en je kunt ze makkelijk alleen laten voor een dag.
Een hond kan veel vrolijkheid brengen maar daar staat ook veel zorg tegenover. 

AnnaPollewop schreef op 03-02-2024 om 23:50:

Wij hebben nu zeven jaar een hond en ik heb er vrijwel elke dag spijt van. Het is een lief beest en we houden enorm veel van hem, maar ik vind het nog meer verantwoordelijkheid dan een kind en dat verandert ook nooit, hij is met 7 jaar nog net zo afhankelijk als met 2 en dat zal zo blijven. Ondertussen worden de kinderen ouder en draaien wij nog steeds voor alle werk op, en dat zal zo blijven als ze het huis uit gaan. Je kunt niet even een zondag of weekend weg, want er moet iemand thuis zijn voor de hond. Wij hebben al decennia katten, en dat is echt van een andere orde. Brengen veel gezelligheid, en je kunt ze makkelijk alleen laten voor een dag.
Een hond kan veel vrolijkheid brengen maar daar staat ook veel zorg tegenover.

Maar waarom is die hond er dan nog? Waarom heb je hem niet allang herplaatst bij iemand die hem wel wil? Een hond voelt het als ie niet gewenst is. Ik zorg alleen voor de hond en heb er nooit moeite mee. Laat hem met liefde uit en volg elke week een cursus met hem, zoals speurcursus of jachttraining. In elk geval iets wat hij leuk vindt. Als alleen met tegenzin het hoognodige wordt gedaan, dus 4x per dag wordt uitgelaten en verder niets, dan heeft zo'n hond er ook weinig aan. 

Natje1812

Natje1812

04-02-2024 om 07:54 Topicstarter

Dit klinkt niet zo veelbelovend.We gaan woensdag gaan kennismaken.Volgens het gastgezin is het een sociale hond die graag speelt en zich snel hecht aan zijn baasjes.Hij zou als gezonde pup gevonden zijn en geen trauma’s hebben opgelopen.Volgens hen een ideale beginnershond.Ik neem aan dat dit geen verkoopspraatje is aangezien die mensen volgens mij ook wel willen dat het hondje goed terechtkomt.
Mijn dochter heeft er al helemaal haar zinnen op gezet en na een nare periode (drugs,foute vrienden) ben ik bang om haar teleur te stellen.Het zou eigenlijk haar hond zijn en we zouden er samen voor zorgen maar ik denk dat dat in de praktijk toch vooral ik zal zijn.En alhoewel ik vaak alleen thuis ben en me vaak eenzaam voel als mijn man op zee is ben ik ook wel bang om mijn vrijheid op te geven voor een stuk nu zeker dat de kinderen groter zijn.Ik vind het een moeilijke keuze.

Doe het niet, ik denk niet dat het een oplossing is voor je dochter. Wees eerlijk naar haar toe dat jij het (nog) niet ziet zitten. Ga leuke dingen doen met je dochter, workshops, creatieve cursus, ga een weekend met haar naar Barcelona of zo. Je dochter gaat straks haar eigen leven leiden en dan zit jij vast met een hond waar je eigenlijk geen zin in hebt

Wij hebben 2 honden gehad. Na de eerste toch wel discussie of we voor een 2de wilden gaan. Want voor- en nadelen. Het bracht veel plezier. Nooit alleen. Beestjes geven liefde. Ook elke dag wandelen en buiten zijn en andere mensen ontmoeten is leuk. Maar ik vond alle uitlaat shifs alleen doen zwaar. Er is geen keuze een hond moet uit. Door weer en wind. Of je ziek bent of niet. Eentje was vaak ziek. (Tip sluit meteen verzekering af!). Verder beloofde kids ook van alles qua uitlaten, maar in de praktijk bleek dagelijkse zorg niet aan hen besteed. En een hond leeft lang dus kinderen gaan naar school, sporten, uit en werken en de hond wordt dan echt van jou. 

Een sociale hond is wel heel fijn!

Je schrijft dat het de hond van je dochter wordt. Mijn tip: laat haar meteen 50-70% zorg dragen. Dus 2x uitlaat shift. Mee naar elke week cursus. Eten geven. Spelen. Niet te snel zelf inspringen. Samen een hond is samen alle zorg ook. Het kan zeker goed werken na ellende. Ze moet zorgdragen. Veel (ex) verslaafden hebben een hond. Die oordeelt niet. Geeft liefde. Iets om voor te zorgen. Verantwoordelijkheid. Het is wel een soort kind, dagelijks zorg nodig en zeker nu puberteit er is met 1 jaar. Maar je krijgt er veel voor terug. En er bestaan uitlaat service en vakantieopvang mocht je ondersteuning willen tzt. 

Lekker doen dus.

Natje, bij twijfel niet oversteken! Dit is geen speelgoed, maar een levend wezen.

Ga eerst die boeken eens lezen en laat je dochter die ook lezen. Zie het maar als een theoretisch rijexamen.
Maak dan heel duidelijke afspraken over het uitlaten. Neem haar rondes niet over. Ruilen kan, als het jou uitkomt, maar jij doet er niet meer dan afgesproken. Spontaan uitgaan of een weekendje weg kan voortaan niet meer, realiseert ze zich dat? Vriendinnen bellen om iets gezellis te gaan doen? Sorry, ik moet over een uur eerst 45 minuten met de hond uit. Pas als alles is dichtgetimmerd, ga je op zoek naar een ras, en dan naar een hond.

Ik zet daarnaast grote vraagtekens bij iemand die zegt dat een pup, en dan ook nog een zwerfpup, een goede beginnershond is.

Om teleurstelling te voorkonen, zou ik dit kijkmoment gewoon overslaan en eerlijk zijn: jullie zijn er nog niet aan toe, er is meer voorbereiding nodig.

Onze hond is het centrale knuffelpunt van ons gezin. Wij zijn niet zo fysiek met elkaar maar de hond haalt dat in ons allemaal naar boven. Heel fijn. Ze kruipt tegen je aan op de bank en wat heel geweldig is: thuiskomen is altijd leuk want er is altijd iemand blij dat je er bent.
Maar
wat is het veel werk! Zeker als mijn man er niet is, is het lastig inplannen. Ze kan goed alleen zijn maar niet langer dan 4 u en dan moet ze eerst lang gelopen hebben etc etc. Echt plannen en rekening houden met. Valt me best tegen. 
toch ben ik heel blij met haar en zou het zo weer doen.
Mijn advies: neem wel een hond, maar ga op zoek naar een oudere die niet nog door de hele puberteit moet. Onze hond werd na 3 jaar rustiger en beter te managen (we hebben een stabij). En bovendien leeft een oudere hond minder lang en zit je er dus niet zo lang aan vast (klinkt onaardig maar is wel een overweging). Zoek een hond die ook af en toe alleen thuis kan zijn en die aanhankelijk is. 
Is mssch niet makkelijk te vinden maar de zoektocht waard.
Pas op als je even gaat “ kijken” bij dit hondje. Natuurlijk is het schattig en wordt je verliefd en doe je misschien dingen die minder handig zijn…

Bij twijfel niet doen! En zeker niet een hond met al wat bagage.
Neem cavia's voor de gezelligheid, ook leuk!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.