Home » Forum » Wat doen jullie met mondkapjes

Wat doen jullie met mondkapjes?

Winnen! Handboek voor jonge moeders!

Met meer dan 100 onmisbare tips, doe hier mee!

64 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Paasei
Wat doen jullie met mondkapjes?

Dit is geen draadje over het wel of geen nut hebben van mondkapjes. Ze worden binnenkort al verplicht in het openbaar vervoer, die dingen. En je kunt er op rekenen dat we binnenkort ook op andere plaatsen mondkapjes gaan dragen. Dus; aanschaffen. Punt.

Maar dan.. wegwerp kapjes? Katoenen wasbare exemplaren? Wij reizen niet veel met het OV (behalve zoon) maar mijn plan is om standaard een kapje in mijn tas te hebben, voor het geval het ineens handig/nodig is. We hebben geen ervaring met praktisch draag gemak (door welk kapje kun je het beste ademhalen?). En wat het voordeligste is. Kortom; ik hoor graag ervaringen van hen die er al meer van weten!

Dendy Pearson
Zelf

Mijn dochter heeft zelf wat geknutseld. Van een lapje katoen. Een sok stond ook op de nominatie
Ik had eerst het idee om maar een doos met die wegwerpdingen in huis te halen voor het geval dat, maar mèn wat een prijzen.

specht
Hema

Afgelopen week 10 wegwerpkapjes voor 8 euro meen ik bij de Hema gekocht.
Wij gaan weinig met het OV maar ik wilde ze wel hebben, en geen geklungel met zelfgemaakte kapjes, en bewaren. Over een poosje zijn ze vast overal spotgoedkoop te koop.

Lilian1
Hier was toevallig een

Berichtje van Een meisje uit t dorp op facebook, die zelf hele leuke maakte van stof. Als t moet....dan doe ik er zo een...in brabants geblokt😂

AnneJ
Zelf maken

Ex heeft al een kapje gemaakt met de naaimachine. Inclusief stukje metaal om om de neus te vouwen. Het is een uitgerekte paperclip.

Ex had de naaimachine van dochter geleend voor een paar zaken maar bracht deze gelukkig direct terug zodat dochter de rest van kapjes kan voorzien.

We hebben allerlei filmpjes op youtube gezien. Ik kan het even niet vinden maar er was ook een filmpje wat na het maken van duizenden mondkapjes de ervaring was.

Daarvan dus het volgende:
Als je het met elastiek maakt dan doe je het elastiek niet aan de uiteinden omdat dat anders het mondkapje te sterk vouwt.
Elastiek om de oren gaat wel irriteren. Maar volgens dochter gaat elastiek om het achterhoofd lastig omdat je dat goed moet opmeten en al snel te strak of te los is.
Je hebt voor de 'neusclip' een gecoat stukje ijzer nodig, het moet niet kunnen roesten.

Maak er eerst een van een proeflapje. Je maakt het snel te klein of te groot. Het is even oefenen voor een goedzittend kapje.

Dochter heeft een video van een geplooid exemplaar.

Vandaag zijn we op jacht geweest voor biaisband want daar willen we mee strikken.
De tip daar is om het uiteinde eerst om te slaan en te naaien voor je het in het masker naait. Omdat het er anders makkelijk uitscheurt als je het uiteinde niet afdicht.
In het filmpje hadden ze een 'lint' dat ze konden schroeien met een vlammetje zodat het niet rafelde.

Met die katoenen linten van biaisband kun je het kapje bij thuiskomst even met een knijper aan de waslijn hangen.

We doen er een koffiefilter gevouwen in. Daarvoor blijft een naadje open. Je wil wat vocht kunnen absorberen anders wordt dat ding zeker een petrischaaltje.

40er
Gemaakt

De kast met restjes stof geplunderd en een hele stapel mondkapjes gemaakt. Voor ons, voor familie en vrienden. Vrolijke katoen, goed wasbaar. Prima voor huis tuin en keuken gebruik.
https://blog.bernina.com/nl/2020/03/een-basic-mondmasker/
Deze zit prima, makkelijk te maken.

Alkes
stoffen gekocht

Ik heb een hele mooie gemaakt door een vriendin en verder heb ik nog stuk of 7 stoffen gekocht in zwart/grijs/blauw (bij Zalando). Dat waren de kleuren die de kinderen acceptabel vonden en zij zullen ze vooral moeten gebruiken. Ik heb OV niet nodig en zij wel (zowel om naar hun vader te gaan als naar universiteit straks).
Overigens blijft bij ons primair de regel: bij hoesten of niezen blijf je gewoon thuis.

Tine Winkel
Alkes

jouw laatste opmerking beangstigt mij wat. Tenzij je met 'bij ons' heel Nederland bedoelt... Maar waar ik dus bang voor ben dat veel mensen nu met klachten gewoon een maskertje opzetten en dan doen alsof er verder niets aan de hand is - vrolijk de supermarkt/trein/restaurant in. En ja, ik weet dat de kans kleiner is dat je het virus verspreidt als je een masker draagt, maar volgens mij is het niet de bedoeling om het masker daarvoor als vrijbrief te gaan gebruiken.

AnneJ
OOL Mondkapjes

https://www.ouders.nl/artikelen/mondkapjes-maken-of-kopen-dit-moet-je-weten

Het mondkapje van de eerste video is, afgezien van het elastiek, ook prima denk ik. Eenvoudig op te meten en te plooien. En je kunt er een 'filter' in doen.

rode krullenbol
Hmm ...

Ik ben een fervent klusser en heb in mijn zeer goed geoutilleerde gereedschapskist nog een rubberen halfgelaatsmasker liggen, waarop diverse filters zijn aan te sluiten met behulp van een bajonetsluiting. Zou ik daarmee over straat kunnen en gebruik maken van het openbaar vervoer? Of detoneer ik dan te zeer?

Rode krullenbol

AnneJ
Prima toch RK

https://www.politie.nl/themas/gezichtsbedekkende-kleding.html

Zolang je niet je totale gezicht bedekt. Want dat mag ook weer niet.:-)

@Emma
rk

Nou, het klinkt als een gasmasker, dus of je daar nou leuke contacten mee opdoet in de tram......;-)

Zelf vind ik het lelijke gezichtsbedekking. Jammer dat het verplicht is. Liever dat mensen afstand houden en hun gezichten boekdelen spreken.
Maar ja het is niet anders. Voor in de tram koop ik dan liever een fashionmask of iets grappigs voor iets meer geld. Als het dan toch moet....

Wilgenkatje
Heb er al 19 gemaakt

Tutorial van Buurtzorg.
Katoen, leuke prints, en keeperband om te strikken. Biasband is rafeliger.

De eerste ging niet zo vlug maar nu kan ik het vlot. Op zolder, dakraam open, lekker muziekje aan en gaan!
Ze zijn in eerste instantie voor een treinreizende schoondochter, een paar voor onszelf voor het geval dat, en er komen vanzelf aanvragen bij. Ik heb keus.

Ik doe er een briefje bij met de nadrukkelijke melding dat dit accessoire een hulpmiddeltje is;
thuis blijven als je verkouden/ziek bent, afstand houden en goed handenwassen met zeep worden met zo’n mondkapjes geen moment minder belangrijk!

Wilgenkatje
Vind die OO tutorial niet

niet zo duidelijk. De meeste zelfgemaakte mondkapjes worden ontworpen met verschillende stofjes voor binnenzijde en buitenzijde.

@nnemoon
Gekocht

Ik ben afhankelijk van het ov dus per 1 juni ga ik met mondkapje in de trein. Ik zie nu nog niemand in de trein met zo'n mondkapje trouwens en het wordt de laatste weken toch al wel iets drukker.
Wegwerpmaskers vind ik niks, te veel afval en te duur. Ik heb een paar mondkapjes online besteld. Ik heb er één met één elastiek over je hoofd, net of je een duilbrilletje opzet. Die zit wel lekker. Een paar met elastieken bij de oren en een paar die je zelf moet strikken. Een nadeel voor mij is dat ik iemand met een mondkapje op niet kan verstaan doordat ik doof ben.

Zonne
geen

Ik heb geen mondkapjes. Ik kan ze ook niet zelf naaien. Als ik er eentje nodig ga hebben hoop ik er maar op dat ik er op dat moment eentje kan kopen. Kopen zonder ze nodig te hebben doe ik niet.

ElenaH
halfgelaatsmasker

Mijn dochter stelde al voor om met een laskap op stap te gaan.

@nnemoon
Haha

Haha ElenaH, ik denk wel dat zo'n laskap beter beschermd dan zo'n mondkapje! Zijn je ogen ook gelijk beschermd.

Lilian1
Annemoon

Ik zag laatst dat ze mondkapjes maakten speciaal waar veel dove mensen waren met een stuk doorzichtig plastic ertussen . Dat zou ideaal zijn he?

@nnemoon
Uitkomst

Oh dat zou een uitkomst zijn!

Tamar
zelf gemaakt

Dochter is de enige die met de trein reist hier, dus gisteren heb ik een fleurig jurkje in elkaar gezet als verjaardagscadeau, met bijpassend mondkapje. Het zal weinig nut hebben, maar het oog wil ook wat.

Ad Hombre
Tamar

"Het zal weinig nut hebben, maar het oog wil ook wat."

Deze onderzoekers denken daar anders over:

https://news.sky.com/story/coronavirus-wearing-surgical-masks-can-reduce...

"Wearing surgical masks can significantly reduce the chances of those with COVID-19 infecting others, researchers have claimed.

According to a study by a team in Hong Kong, the rate at which the virus was transmitted through airborne particles or respiratory droplets was lowered by as much as 75% when masks were used.

"The findings implied to the world and the public is that the effectiveness of mask-wearing against the coronavirus pandemic is huge," leading microbiologist Dr Yuen Kwok-yung, from Hong Kong University, said on Sunday."

Hong Kong, dus waar om zou je daar naar luisteren? Nou, bijv hierom:

https://www.cnbc.com/2020/05/19/how-taiwan-hong-kong-vietnam-contain-the...

Surgical masks zijn weliswaar niet zelfgemaakt, maar volgens mij scheelt dat niet zo heel veel, ze zijn nl ook niet gemaakt tegen luchtbesmettingen maar tegen druppeltjes.

Tamar
Hong Kong

Ik luister zo goed naar Hong Kong/China, dat ik in januari al bezig was met het wegblijven uit massale evenementen en obsessief mijn handen waste. Maar deze kan niet op 60 graden gewassen.

AnnaNiem
Gekocht

Ik heb een pakje wegwerp gekocht. Niet voor het OV, want daar zit ik niet in. Maar in Duitsland zijn ze verplicht in de winkels en daar wil ik binnenkort toch weer eens heen. Zo dicht zijn de grenzen niet en de controles ook niet als ik zie wat er hier aan Duitse kentekens rondrijdt...

margaretha
zelf gemaakt en gekregen

een aantal zelf gemaakt en een paar gekregen van de school (als leerkracht ). Stof heb ik nog liggen dus kan er indien nodig nog wel een paar bijmaken. Nodig voor op school, zowel voor mijzelf als voor 2 van de kinderen, nodig voor openbaar vervoer voor ieg 1 van de kinderen. Of het voor de rest van het gezin nodig is weet ik nog niet. Ik stop ze in een diepvrieszakje met zipper, blijven ze schoon en netjes zolang ze niet gebruikt worden. Wasbare dus mee terug waarvoor dat plastic zakje kan dienen en dan wassen, zover zijn we nog niet want ze zijn nog niet gebruikt.

Chiquita
link om zelf mondkapje te maken

Deze mss voor diegenen die nog link zoeken:
https://www.libelle.nl/mensen/stoffen-best-gebruiken-mondkapje-maken/?kl...

Zelf niet gemaakt nog, denk dat ik 't ook niet ga doen, ik blijf erbij dat 't een schijnveiligheid geeft :-(

Ad Hombre
Chiquita

Om over na te denken:
In jouw geval is dat dan schijn-on-veiligheid. ;-)

Chiquita
Ad Hombre

Uit de Volkskrant:
COLUMN
BERT WAGENDORP
Het niet-medische mondkapje is dus een niet-beschermend beschermend mondkapje

17 mei 2020
Zonder mondkapje reizen met het ov is vanaf 1 juni verboden. Maar niet elk mondkapje is toegestaan. Wie vanaf die datum in trein of bus wordt aangetroffen met een medisch mondkapje voorzien van een CE-keurmerk dat helpt tegen besmettingen kan worden beboet. Alleen niet-medische mondkapjes die ‘geen vorm van bescherming geven’ zijn toegestaan. En niet alleen toegestaan, ze zijn verplicht.

NRC Handelsblad citeerde zaterdag uit een richtlijn van het kabinet, opgesteld door Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut (NEN). Daar stond het allemaal in.

Op de site van het ministerie van VWS viel te lezen dat een niet-medisch mondkapje ‘niet jezelf beschermt’, maar wel mensen ‘rondom je kan beschermen’. Voor een mede-passagier bent je op jouw beurt weer een mens rondom hem of haar, zodat het mondkapje je in die rol weer wel zou beschermen. Het niet-medische mondkapje is dus een niet-beschermend beschermend mondkapje.

De verplichting mondkapjes te dragen die niet beschermen kan vreemd overkomen, maar we moeten daar niet te lang bij stilstaan. Er is een tekort aan mondkapjes die wel beschermen, die zijn voor de zorg. Dus dan kom je al snel terecht bij second best, mondkapjes die dat niet doen.

Voor de zekerheid worden de boa’s die in de treinen gaan controleren op het dragen van mondkapjes die geen bescherming bieden uitgerust met mondkapjes die wel beschermen. Geen overbodige luxe, gezien het hoge percentage (als het goed is 100 procent) niet-beschermende mondkapjes onder de passagiers.

In de trein zijn de niet-beschermende mondkapjes verplicht, op het perron niet. Een niet-beschermend mondkapje mág daar natuurlijk wel. In de lijst van burgerlijke vrijheden staat het recht op het dragen van beschermkapjes waar je niks aan hebt fier overeind.

Het is ook toegestaan een zelfgefabriceerd waardeloos mondkapje te dragen. Deze worden overal aangeboden. Op de VWS-site staat een naaipatroon voor virusdoorlatende mondkapjes.

’s Ochtends naar je werk met een nutteloos mondkapje voor je gezicht en ’s avonds weer terug met hetzelfde mondkapje, is niet toegestaan. Niet omdat het dan opeens nutteloos zou zijn, want dat was het al. Alleen wanneer het nutteloze mondkapje tussendoor is gewassen (‘op 60 graden, geen wasverzachter gebruiken’) mag het ’s avonds voor de terugreis zinloos worden hergebruikt.

Chef corona Jaap van Dissel houdt al sinds het begin van de crisis vol dat de mondkapjes geen meerwaarde vertegenwoordigen in de strijd tegen het virus. Dus ik ben benieuwd of Jaap vanochtend, op weg naar het RIVM in Bilthoven, voorzien is van een beschermend RIVM-mondkapje. En wat hij dan zegt tegen de professioneel bemondkapte boa die hem op de bon slingert.

In het begin van de mondkapjescrisis was sprake van een miljoenenzending van Chinese mondkapjes die na te zijn getest helaas moesten worden afgekeurd. Wellicht kunnen deze, omdat de vraag naar niet-beschermende mondkapjes nu snel zal toenemen, alsnog op de markt worden gebracht, aangezien ze vermoedelijk wel voldoen aan de harde eis van niet-bescherming.

Ik vermoed dat de richtlijn betreffende niet-beschermende mondkapjes in het ov alleen maar is bedoeld om de treinen leeg te houden. Het is pijnlijk duidelijk wie daar in het boemeltje zit, met een verknipt T-shirt voor z’n gezicht geknoopt: een sukkel. Wie wil dat?

Ad Hombre
Chiquita

Ik had 'm al gelezen, het is een bizar verhaal. Alsof je in een verhaal van Kafka beland bent.

Maar zelfgebreide (nou ja, genaaide) maskers lijken toch wel degelijk te helpen, misschien niet eens zozeer voor jezelf, maar wel voor anderen. En als iedereen er een draagt ben jij ook beschermd.

https://abcnews.go.com/Health/diy-masks-protect-covid-19-smart-wear/stor...

Dat gezegd hebbende heb ik er nog geen een op gehad. Deels omdat ik sowieso bij anderen uit de buurt blijf (OV-mijder was ik altijd al), deels omdat mijn maskers (lang geleden ingekocht) niet mogen! Kafka!

ElenaH
Maar Ad

Chirurgische maskers zijn toch juist niet toegestaan in het OV? Alleen niet-medische maskers.

Ad Hombre
Elena

Volgens mij wel, maar chirurgische maskers bieden nauwelijks bescherming tegen inkomende virussen, dat zijn gewoon maar lapjes. Gezien de tekst hierboven mogen ze als ze geen CE kenmerk tegen besmettingen hebben.

Je kunt er natuurlijk altijd een gat inknippen, dan mogen ze weer wel lijkt me...

En dat alleen maar om van Dissel tevreden te stellen.

Pagina's

Dit moet je weten over mondkapjes!

Belangrijke informatie over mondkapjes: Lees het hier.