Home » Forum » Corona en 15 m doe jij het wel of niet

Corona en 1,5 m doe jij het wel of niet?

192 berichten / 0 nieuw
Nieuwste reactie
Stampertjebloempje
Corona en 1,5 m doe jij het wel of niet?

De protesten op de Dam, waren totaal niet gehandhaafd en over 1,5 m afspraak was geen sprake. Wel moeten wij 1,5 m afstand houden van onze dierbaren, is een terrasje pikken of een restaurant bezoeken er ook niet meer spontaan bij, loopt de zorg te rennen om patiënten met het coronavirus beter te maken enz enz. Grote kans dat er straks weer een nieuwe piek gaat komen vanwege het protest op de Dam, ik ben er wel bang voor. Ik hoor van steeds meer mensen dat ze soepeler omgaan met de 1,5 m maatregel. De buurvrouw die tot afgelopen maandag echt panisch was en zelfs haar kinderen niet met anderen buiten liet spelen en (Volgens mij ) ook niet naar school liet gaan. Heeft nu zo iets van ach: niemand houdt zich er aan dus waarom zou ik moeilijk doen. Gisteren had ik een afspraak en bij het weggaan, vroeg ik: geven we elkaar een hand? Waarop hij zei:ja hoor, ik vind het allemaal onzin is geworden (met in het achterhoofd de protesten op de Dam etc). Ik zelf vind het heel moeilijk, ik ben er ergens wel mee eens dat de 1,5 m maatregel nergens op slaat, want in het ene land moet je bijv maar 1 m afstand houden, in het andere 2 etc. Dus wat klopt?
Mijn ouders (70+) zitten in de risicogroep en vooral mijn vader heeft een slecht immuunsysteem. Maar ook aan hen zie ik steeds vaker hoeveel moeite het kost om afstand te houden van hun eigen kinderen. Ik zelf ben nog wel wat voorzichtig. Maar mijn ouders willen dan toch even een kleine aanraking doen, over de rug aaien etc. Gewoon naast mij zitten op een kleine bank (zonder aanraking) etc. Ik zelf heb (zover ik weet) geen corona en was ook regelmatig mijn handen, hoest in elleboog en ook uit de buurt van anderen. Boodschappen karren etc. ontsmet ik goed.
Gisteren gewoon naast een vriendin in de auto gezeten.
Hoe gaan jullie er nu mee om? Zijn jullie er soepeler in geworden of nog steeds streng voor jezelf? Ik ben vooral voorzichtig om er voor te zorgen dat mijn ouders het niet krijgen.

Zus
dom

Ik vind het nogal dom om jezelf dit soort versoepeling toe te staan. De algemene versoepelingen gaan goed MITS de anderhalve meter afstand gehandhaafd blijft. Dat er versoepelingen zijn en een incident zoals op de dam, wil toch niet zeggen dat je DUS alles moeten laten varen. Als je niet wil dat je ouders het krijgen, moet je afstand houden, vooral als je ook al met iemand in de auto gaat zitten, pfff.
Wat ik doe moge duidelijk zijn uit mijn reactie ;-)

Zonnehoed
Geven we elkaar een hand?

Waarom vroeg je dat in hemelsnaam? Natuurlijk ga je geen handen schudden, ik had niet gedacht dat er nog mensen waren die dat echt deden. Ik denk ook dat dat gebruik helemaal gaat verdwijnen.

Verder ben ik nog steeds voorzichtig, ga niet met anderen in een auto, reis niet met ov en hou afstand bij boodschappen doen etc. Ik merk wel dat het thuis wat minder strikt gaat, in de tuin zit ik soms wat minder ver dan 1,5 meter van mijn moeder vandaan, en als ik met vriendinnen afspreek vergeten we het ook wel eens, maar we raken elkaar niet aan.

Zus
en

Elkaar een hand geven??? Als je terug naar af wil, moet je dat vooral doen...

Floria
Nou

Je bent niet écht voorzichtig als je met een vriendin in de auto gaat zitten, je je ouders zo vaak ontmoet van dichtbij, en je iemand nota bene vraagt of jullie elkaar een hand geven (als je dar heel erg tegen was zou dat niet eens bij je opkomen).

Dendy Pearson
Ik

Binnen mijn eigen kring van gezin, buren en werk niet. Beide min of meer onmogelijk en het is een kleine kring dus overzichtelijk. Het gaat mij er ook meer om dat als ik het krijg dat dan duidelijk is wie er nog meer bekeken moeten worden.

Verder kom ik niet omnodig in winkels, was ik bij thuiskomst wel goed mijn handen. Die vieze gel bij winkels gebruik ik niet. En ik poets ook geen winkelwagentjes. Ik doe in de winkel wel mijn best.

Moet er wel bij zeggen dat het hier in de omgeving niet echt speelt. Mijn man moet al maanden zonder 1,5 meter werken, dus we voelen ons al best vogelvrij😁 en daar zijn we inmiddels aan gewend denk ik.

Grote mensenmassa’s zoals zo’n protest mijd ik natuurlijk. Ik vond het ook knap onverantwoordelijk, maar het zal die mensen wel hoog hebben gezeten.

Floria
1,5 m

Ik zorg wel dat ik niet te dicht bij iemand een gesprek met die persoon voer. Langslopen kan geen kwaad.
Verder was ik alleen mijn handen na het boodschappen doen. Karren ontsmetten gebeurt bij de supermarkt niet meer en ik heb het zelf ook nooit gedaan.
Verder zorg ik dat mijn conditie meer dan uitstekend is.

Jesse_1
Ik meet het niet af

Ik blijf zeker nog op afstand van mensen en ik raak ze al helemaal niet aan (huishouden uitgezonderd).

Mijn schoonmoeder is twee weken geleden overleden en binnen de groep familie zijn we toen wel zeker binnen de 1,5 meter gekomen. Ook wel een aantal personen die niet tot het huishouden behoren omhelsd (bewust geen handen of zoenen).

Lastig aan de regels is dat je niet met 3 personen uit verschillende huishoudens in één auto mag zitten. Dus mijn schoonvader, die zelf geen auto meer kan rijden of kan fietsen, kan alleen ergens heen als er één iemand is die hem ergens met de auto heen wil en kan brengen.
Ik was mijn handen als ik naar de winkel ga of thuis kom.
Verder kom ik nog nergens. Volgende week ga ik waarschijnlijk wel weer een dag naar kantoor.

Maar ik ben wel iemand die altijd regels opvolgt, dus een volgzaam type ;). Ik snap dat je niet altijd klakkeloos regels moet opvolgen, maar ik denk dat mensen niet altijd genoeg verstand van de zaken hebben om goede redenen te kunnen bedenken waarom ze er van afwijken.

AnneJ
schoonmaakdoekjes

Ik vind het nu ook spannender worden. Je gaat zelf meer opletten. Gelukkig zijn mijn kinderen erg voorzichtig en is de schoonmaakroutine vanzelfsprekend.
Volgens mij zijn nog steeds heel veel mensen voorzichtig.

Sinds kort worden hier ook geen karretjes meer afgenomen, je mag het met spul van de winkel zelf doen. Dat vind ik niet fris. En ik neem altijd al mijn eigen schoonmaakdoekjes mee, dus ik neem het zelf wel even af.

Sindsdien zijn, zelfs bij AH online alle schoonmaakdoekjes schaars geworden. Ik vermoed een nieuw hamsterartikel.:-)

Ik snap overigens heel erg goed dat Femke Halsema de demonstratie zonder ingrijpen heeft laten verlopen, het waren gewoon echt veel te veel mensen. Ook 'lief' vragen had mogelijk zoveel reuring veroorzaakt dat je het besmettingsrisico alleen maar vergroot had of de kans op gedoe mogelijk gemaakt.

Zoveel mensen hadden we zelf ook echt niet gedacht, maar zoon hier ging express niet naar de Dam omdat we al verwachten dat het te druk zou zijn. En het mijden van mensenmassa's zit ook nog steeds in de routine.

Bij mijn vrijwilligerswerk zijn een aantal mensen die zitten te springen om weer binnen te gaan werken. Zeker nu er, na de laatste update van Zoom naar 5.0 blijkbaar bugs in het systeem zitten is men er wel klaar mee. We hebben ook nogal wat jonge mensen, vooraan in de twintig en dikke dertigers en veertigers.
Echter ik heb me voorgenomen dat ik, zolang de corona heerst, niet binnen in een gebouw vrijwilligerswerk ga doen. Ik heb ook een gezondheidsrisico.
Misschien kan ik het nog aan de zijlijn anders invullen. Daar denk ik nog over na.

Kaaskopje
Automatismen

Ik merk dat ik in huis soms ongemerkt te dicht bij mijn dochter sta bijvoorbeeld. Niet op knuffelafstand, maar te dichtbij. Het is zo normaal om dat te doen, maar ik schrik dan toch een beetje. Stom, onhandig...

Ik had een paar weken geleden een vergadering met meer dan 4 personen bij een van hen thuis. Tegen de voorschriften dus en dat vond ik aan één kant niet goed, maar we hebben keurig afstand gehouden. Een van hen, hij is in de 70, vond het allemaal maar gedoe en overdreven hoe het nu in de stad is. "Beetje hysterisch hoor!". Ik zei nadrukkelijk "vind ik niet!"

Mijntje
nee

Ik wil graag geen nieuwe coronagolf waarbij ik mijn kind niet meer kan zien. Ik wil niet dat de maatregelen weer worden teruggeschroefd. Dus nog even geen bioscoop, vakantie of café, niemand over de vloer.
Afgelopen zondag waren de scholen nog niet niet open en durfde ik even bij mijn ouders (oud, maar mijn vader is intussen immuun) op de bank te zitten, van afstand, met de ramen open. Maar nu onze oudste weer af en toe meer contacten heeft via school blijf ik wel weer via het balkon praten.

Floria
AnneJ

Waarom vind je het nu spannender dan twee maanden geleden bijvoorbeeld?
Vind je het dan voor jezelf spannend, of de cijfers in het algemeen?

Als ik zelf voldoende afstand houd, en dat kan, dan loop ik nu niet meer kans om besmet te worden dan twee maanden geleden. Dat er andere mensen verjaardagen binnen gaan vieren etc. besmet mij nog steeds niet.

AnneJ
Ja wel spannender

Een 'ongeluk' zit in een klein hoekje. Je weet nu niet wie zich al dan niet aan de regels houdt. Er is een kans op uitbraken en je ziet niet aankomen of dat in jou omgeving zal zijn. Ook als je zelf zo goed mogelijk de regels in acht neemt.
Dochter had een afspraak bij vrienden. Daar wordt goed gelucht en zitten ze in een goed geluchtte woonkamer bij de tuindeuren. Verder houden ze zich aan afstand, hysterisch schoonmaken, zelfs van de te gebruiken controllers bij het gamen.
Echter daar bleken ineens meerdere vrienden in huis te zijn. Die hebben zich daarna wel verspreid, er werd gelucht en dochter kon binnenkomen.
Maar ja, dochter komt ook weer naar huis. We knuffelen niet maar thuis schijn je toch meer risico te lopen met huisgenoten.
We luchten maar veel en ik maak ook binnen schoon.

Stampertjebloempje
Verantwoording ouders

Mijn ouders zoeken míj/vriend/stiefzoon steeds op als ik/wij bij hun zijn. Ik zelf ga dan bijv een paar stappen achteruit, geef aan dat ik het niet verantwoord vind en ik niet wil dat er iets met ze gebeurt. Ze hebben ook al anderen omhelst (waarom kan omhelzen wel en een zoen of hand geven niet?)en dat kan ik ook niet tegen houden. Ik zie ook hoe pijn het ze doet dat ik ze niet wil omhelzen, ook al zeggen ze dat ze het wel begrijpen. Ik zeg constant dan dat ik niet wil dat ze het krijgen, maar ondertussen voel ik mij zwaar k*t en ook een soort van schuldig. Het is ook hun eigen verantwoording en steeds van ze weglopen voelt niet fijn. Ja het is allemaal wat dubbel, want aan beide kanten heb je het gevoel dat je het niet goed doet.

Floria
Maar

Op zo'n moment kan je dochter kiezen, blijf ik, of blijf ik niet. Als je ineens met veel anderen in een zelfde ruimte bent, is dan een soort huishouden (waar je inderdaad meer risico loopt doordat je lang bij elkaar bent in kleine ruimtes). Als je zelf al een afspraak in een kleine ruimte maakt met vrienden (meervoud) dan is dat al niet supervoorzichtig natuurlijk. Of het gevaarlijk is met de ramen open en nog meer vrienden erbij, is een tweede, maar heel voorzichtig ben je dan natuurlijk niet. Maar je kunt enig risico dat je dan loopt niet wijten aan de anderen die mogelijk niet voorzichtig zijn: je bent er zelf immers ook en je kiest om te blijven. Als je geen risico wil lopen, of zijn, ga je gewoon niet gamen in een woonkamer met meerdere personen er in.

Ik kan me wel voorstellen dat je het spannender vindt nu je dochter dit soort dingen gaat doen. Echt handig is het niet van haar als jij tot een risicogroep behoort.

Hangkous
Wel natuurlijk

D.w.z. dat ik in de supermarkt best eens iemand passeer op minder dan die 1,5 meter. Als iemand in de weg staat dan wend ik mijn hoofd even af of passeer ruggelings.
Met familie, die ik ook binnenshuis ontmoet, doen we ons best die 1,5 zo goed mogelijk te handhaven. Dat gaat bij zus en ouders wat beter want wonen groter dan ik. In de tuin sowieso.
Met gezinsleden ben ik wat meer close. We wonen in 1 huis en zitten aan dezelfde tafel te eten. Tafel is 180cm lang zonder ruimte om aan 4 kanten plaats te nemen dus dat kan niet anders.

Drukte vermijd ik. Geen dagje shoppen of Nasr Amsterdam of zo.

Triva
hmm

'Sinds kort worden hier ook geen karretjes meer afgenomen, je mag het met spul van de winkel zelf doen. Dat vind ik niet fris. En ik neem altijd al mijn eigen schoonmaakdoekjes mee, dus ik neem het zelf wel even af.'

Alsof het schoner is als een puber dat even snel doet.... Het maakt niks uit.

Ik ben nog niet veranderd. Vanaf het begin komt er regelmatig een soort bonuszoon spelletjes doen en dan houden we geen 1,5 m afstand. Verder doe ik niets anders dan vorige maand, of de maand ervoor of eind maart. Nou ja in winkels is het echt wel drukker dan eerder maar ik doe niet anders.

Jesse_1
Stamperjebloempje

Omhelzen mag ook niet (en is duidelijk binnen de 1,5 meter), maar als één van beiden besmet is lijkt mij huid op huid contact (hand/gezicht) een hogere kans op besmetting geven dan als alleen elkaars kleding geraakt wordt en je met je gezicht niet direct "in" het gezicht van iemand anders zit.
En soms zijn emoties zo groot dat je elkaar nodig hebt. Gelukkig is het aantal besmettingen flink afgenomen, waardoor het risico ook een stuk kleiner was dan een maand of twee geleden.

Dendy Pearson
Huisgenoten

Lees ik nou goed dat sommige van jullie ook bij huisgenoten proberen afstand te houden?
Dat heb ik hier nooit gedaan hoor. Ik kus en knuffel me suf.

Hangkous
Kus en knuffel

Ik heb altijd al kinderen die niet graag een knuffel geven/ krijgen dus die genieten nu. Ze hoeven niemand te kussen of zich te laten kussen.
Opa en oma kwamen de "kleinkind is geslaagd bonus" brengen toen oudste het goede nieuws had gedeeld. De bloemen stonden op het tuinpad en de envelop lag op het stoepje. Ze kwam mooi weg zonder kussen.
Wij hebben haar wel gekust een geknuffeld maar dat was voor het eerst sinds de maatregelen van kracht werden. Als ik ze een knuf probeer te geven hoor ik steeds: MAG NIET VAN RUTTE!!!!!
Dus daar ben ik maar erven mee gestopt.

AnneJ
:-)

Rutte is tegenwoordig nogal populair.:-)

Hier een paar kinderen die vanwege hun autisme toch al niet dol zijn op knuffelen. Maar nu is het wel echt afstand houden. Alleen de kat wordt nog geknuffeld.:-)

Nu maar hopen dat het arme dier niet ziek wordt door een van ons.

Floria
Hangkous

Wel een beetje zielig dat je kinderen eerst wel moesten kussen en knuffelen, of lees ik dat verkeerd?
Hier houden ze er ook niet van (alleen met mij en dat doen we nog volop), dus ik heb ze nooit gedwongen om andere mensen fysiek te begroeten of te blijven staan voor een kusje van oma of zo. Bah zeg, moet er zelf ook niet aan denken ;-)

Hangkous
Thuis is het moeten rekbaar

Je zegt dag als je weggaat, hallo als je thuiskomt en welterusten als je naar bed gaat. Als daar dan ineens een high five bij komt vind ik dat fijn. Maar als het een opgestoken hand is het ook goed.
Op je verjaardag krijg je wel een knuffel.
De ene opa en oma zijn ook blij met een high five maar aan de andere kant moet gekust worden in niet corona tijd. Nu komen ze daar dus onder uit. Dat zijn we nog niet eens binnen geweest vanwege de kwetsbaarheid van vooral oma, 83 jaar oud en zeer broos qua gezondheid. Daar komen we niet verder dan de deur om moederdag te vieren, het 2 wekelijkse bakkie leut hebben we sinds half maart niet meer gedaan. Ruim een half uur rijden om even aan de deur te kletsen doen we niet.

Bas
Hier nog weinig verschil

Alleen op mijn werk lukt het 1,5 m afstand houden niet (ggz) maar daar ging het nooit, al doen we erg ons best.
Bij mijn huisgenoten uiteraard niet, dat heeft ook geen enkele zin. Mijn kinderen knuffel ik weinig omdat ze daar niet van houden, maar dat respecteerde ik altijd al.

Mijn ouders en schoonouders vinden afstand ook lastig en nogal onnodig, maar we spreken nu erg weinig af en volgens mijn regels, dus zeer veilig. Het huis van mijn ouders is te klein en ik vertrouw ze niet volledig (hygiëne technisch) dus als we naar daar gaan lopen we buiten.

Verder onderneem ik nog steeds erg weinig en zie weinig mensen.
Ik geef wel puber hierin enige (veilige) ruimte.

Het enige verschil dat er echt is is dat ik me niet meer in 100 bochten wring in supermarkt als andere mensen onvoldoende afstand houden. Ik blijf niet eindeloos wachten tot anderen zijn uitgekeken ergens en probeer me niet te ergeren. (lukt niet altijd, dus ik probeer zo weinig mogelijk te gaan)

Theemuts
Dat protest

Los van al het gekrakeel eromheen, als je wakker ligt van angst voor een Corona golf door ‘het protest’ lees dan deze even, misschien helpt het;

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-nauwelijks-kans-op-besmet...

En on topic; ik ga bijna nergens heen, veel van mijn collega’s gaan weer naar kantoor maar mij bevalt het wel thuis ;). Ik heb het kringetje van mensen waar ik mee omga wat uitgebreid maar die zie ik alleen buiten ;) maar dan ben ik niet heel strak op die 1,5 meter.

Hangkous
Die is ook goed

====Het huis van mijn ouders is te klein en ik vertrouw ze niet volledig (hygiëne technisch)====

Mensen die ik hygiëne technisch niet vertrouw mogen mij wel bezoeken maar ik ga daar niet op bezoek en als het echt moet dan blijf ik buiten en drink geen bakkie mee.
Van sommige mensen had ik dat al in de gaten voor corona. Ik heb geen smetvrees maar let altijd wel goed op hoe schoon het ergens is een nu helemaal.

Jippox
Oeh

Ik bedacht me net, als ik nu positief getest zou worden en contactonderzoek plaats zou vinden, dan wordt dat nog best boeiend. Want waar ben ik zoal geweest de afgelopen week? Nou twee dagen (met overnachting en diner en ontbijt) in de Efteling, diverse dagen op een grote middelbare school, in een grote bouwmarkt en in verschillende supermarkten. Ik kan half Nederland wel besmet hebben!

Maar ik ben wel erg van het afstand houden, handen wassen en ontsmetten etc. En ik heb geen klachten. Dus....

Floria
maar

van een ongestofzuigde vloer krijg je het niet. Alleen als iemand iets van bv zijn mond of neus direct op een kopje aanbrengt en dat kopje aan jou geeft, en jij steekt meteen je vinger in je mond. Dat kan ook bij heel hygiënische mensen.

Bas
Ik zei al

Mijn ouders nemen het niet zo nauw met corona maatregelen, dus uiteraard ook op hygiëne gebied. Om nu bijv zelf mijn doekjes mee te nemen en toilet voor en na gebruik te gaan poetsen gaat me te ver, dus ik ga gewoon niet op bezoek. Hoe dat in herfst en winter moet gaan zie ik dan wel.

Dit alles staat uiteraard volledig los van stofzuigen oid.

Dendy Pearson
Hmmmm

Mijn huis is nog net zo schoon/vies als voor corona.
Ik ben niet zo’n poetsert en heb ook zeker geen last van smetvrees. En zeker met het mooie weer van de afgelopen tijd had ik echt wel wat leukers te doen dan schoonmaken.
Met twee kinderen thuis en twee honden in de rui was het trouwens toch dweilen met de kraan open.

Het was eerlijk gezegd nog niet bij mij opgekomen dat ik mijn huis nou meer moet gaan schoonmaken. Daar hebben Rutte en van Dissel niks van gezegd toch??

Floria
heeft ook geen nut

Alleen als je een gezinslid in isolatie op je zolder hebt moet je je badkamer en alles wat hij aanraakt goed gepoetst houden en zo, is ooit geschreven :-)

Pagina's

Leerachterstand wegwerken, hoe doe je dat?!

Lees hier of je kind een achterstand heeft en wat je kunt doen.