Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Clementine

Clementine

02-12-2010 om 20:00

Hoeveel (alcohol) drink je?

Hallo,
Aangezien ik naar mijn zin al een hele tijd te veel drink heb ik ruim 2 weken geleden besloten om eens een tijd helemaal geen alcohol te gaan drinken. Ik dronk 2 à 3 glazen wijn, elke dag. Ik begin het nu net wat minder moeilijk te vinden, het lijkt ook alsof iedereen om me heen drinkt. Bij mij in de familie 'houdt iedereen wel van een glaasje', en zeker nu in december hebben we veel familie-dingen.
Wat ik wil vragen; Hoeveel drinkt hier de gemiddelde ouder? Ben ik een uitzondering of zitten er wel meer zo'n beetje elke avond aan wijn of bier?
Groet, van een (gelukkig) sobere Clementine.

Primavera

Primavera

02-12-2010 om 20:24

In nederland wordt vaak gedronken

Er zijn op het forum vast wel meer ouders die weinig drinken (en niet omdat ze zwanger zijn of zo), maar iedere keer als ik naar Nederland kom valt het me bij familieleden weer op dat het toch wel in de cultuur zit om vaak te drinken. Er zijn veel gelegenheden waarbij een drankje met alcohol erbij normaal is. Als je dat allemaal gaat optellen worden de hoeveelheden vanzelf groter.
Wij drinken ongeveer 1 keer in de week bij een lekkere maaltijd 2 hooguit 3 glazen wijn of delen dan een klein flesje bier met z'n tweeën. De frequentie wisselt nog al. Soms 3 weken niet en soms twee keer in de week. We drinken alleen bij een wat uitgebreidere maaltijd en niet ervoor of erna.
Als je betere en duurdere wijn koopt ga je vanzelf minder drinken en meer proeven wat je drinkt. Als je niet helemaal wilt stoppen kan ik je aanraden om voor kwaliteit te gaan ipv kwantiteit.
Groeten Primavera

En ik

als man en ik samen koken,(zo,n drie a vier keer per week) drinkt hij een biertje en ik een glas witte wijn tijdens het koken,vinden we gezellig.
verder drink ik alleen een ( of hooguit 2) wijntje op een verjaardag of tijdens een etentje ( 1x p/m gemiddeld).Man drinkt s,avonds meestal nog 1 biertje als hij thuis is en niet hoeft te werken snachts.

Kiki

Kiki

02-12-2010 om 21:14

Mijn man drinkt helemaal niet

en ik drink op verjaardagen en tijdens het uitgaan

Thuis drinken we niet zo veel, soms als we op zaterdagavond een spelletje spelen haal ik een fles wijn. Daar doe ik dan een paar dagen mee.

Maar ik drink wel meer dan een glaasje op verjaardagen en tijdens het uitgaan(ook weer niet teveel hoor) en ben altijd blij dat mijn man niet drinkt zodat ik geen bob hoef te zijn

Vaker wel dan niet....

meestal wel een glaasje wijn bij het eten. Maar doordeweeks is het dan ook echt maar 1 glas, en niet meer.

In het weekeinde gaat er als we thuis zijn & niet meer weg hoeven tegen een uur of 5 wel een goede fles wijn open, en dan lust ik ook wel 2 of 3 glazen. Maar dan drink ik 's avonds verder geen alcohol meer.

Ik kan prima zonder alcohol, maar ik vind een glas wijn bij het eten gewoon lekker. En volgens mij is een glas per dag ook helemaal niet ongezond. Ik vind ons absoluut geen 'veeldrinkers'. Ben eerder (als redelijk bourgondisch ingesteld tyoe) verbaasd als ik (hier bv) wel eens lees dat er gezinnen zijn die misschien 5 flessen wijn per jaar consumeren. Ik denk dat ik alleen al IN het eten per jaar meer dan dat verbruik....

Ingrid (overigens gaat een kratje bier hier minimaal een half jaar mee, en op een occasional sambucca of whisky na wordt hier ook erg weinig sterke drank geconsumeerd)

fryskdumke

fryskdumke

02-12-2010 om 21:57

drink 1 a 2 glazen in de week.

Met feestjes misschien drie maar daar blijft het dan ook bij.

1 rose'tje per dag

en soms dagen niet, het zit niet in mijn systeem en ik kan er niet goed tegen (tegen alcohol), ik vind het wel lekker maar meer hoef ik niet, ik ben wel een roker en dan rook ik jaren niet om daarna weer een half pakje per dag weg te paffen.

Ik heb tussen mijn 19e en 35e helemaal geen wijn gedronken dit na 2 zeer heftige blackouts. Heel af en toe nam ik een whiskytje maar dan 1 of 2 per jaar. En nu heb ik sinds kort ontdekt dat ik weer tegen witte en rosé kan, heerlijk dat ik van die allergie af ben.

Puck

Puck

02-12-2010 om 22:16

Af en toe

Ik ben een erg matige drinken. Hooguit 1x per week 1 glas wijn ofzo. In de vakanties wat vaker, een keer of 4, 5 per week, maar eigenlijk nooit meer dan 1 glas per keer.

Katrien

Katrien

02-12-2010 om 22:18

Weinig

Ik denk dat ik op jaarbasis hooguit 5 glazen alcohol drink. En dat is dan meestal schuimwijn of champagne.

Katrien

krin

krin

02-12-2010 om 22:37

Ik krijg hier dorst van

Maar ik zal me inhouden. Ik drink vrijwel dagelijks een biertje als ik sta te koken, of soms in plaats daarvan een wijntje. De rest van de avond niets, als ik thuis blijf.
Als we eters hebben, drinken we wijn bij het eten. Heel af en toe krijg ik later op de avond trek in een glaasje whiskey, en daar geef ik dan soms aan toe.
Dronken ben ik echter in geen tijden meer geweest.

Wij hebben een vacuvin in huis ;-)

Dat zegt al genoeg, toch? Hier drinken man en ik in het weekend wel eens een glaasje rode wijn. Als we het in huis hebben tenminste, dat is soms een paar weken achter elkaar wel en soms enkele maanden niet. Ikzelf heb aan 1 glas per avond ruim voldoende, man drinkt er dan 2. Een fles gaat nooit helemaal op en wordt gevacuvind (leuk woord voor het Groot Nationaal Dictee) voor de avond erna.

Ik vind rode wijn heerlijk, maar ik kan helaas slecht tegen alcohol.

Chris

Tirza G.

Tirza G.

02-12-2010 om 22:51

Vijf flessen per jaar ingridt

Hahahhaha daar komen wij nog niet eens aan. Ik denk op jaarbasis mmmmmm 2-3 flessen wit, 1-2 flessen rood, 6-8 flesjes bier en van de zwaardere alcoholica 1 fles in totaal bij elkaar - en dan reken ik ruim.
Ik kan me verbazen over de tolerantie die er in NL is richting alcohol.

Tirza

Tirza G.

Tirza G.

02-12-2010 om 22:52

O, wellicht ten overvloede

Dat is dus inclusief alle verjaar en andere feestdagen.

Tirza

Hahaha tirza,

zal ik je eens iets opbiechten? Het lukt ons regelmatig om jouw jaarquotum aan wijn er op 1 gezellige verjaardag door te jagen. Even voor de duidelijkheid: dan hebben we wel bezoek natuurlijk!

Maarre...Is Nederland zo'n tolerant alcohol-land? Persoonlijk heb ik altijd het idee dat in bv Belgie, Frankrijk of Italie het gemiddelde alcoholgebruik per hoofd vd bevolking hoger ligt dan bij ons.

Ingrid

O, wellicht ten overvloede....

en zo'n verjaardag, da's dan geen party voor 50 man of zo, maar gewoon een borrel met een paar buren. En trouwens...die 6-8 flesjes bier en wat sterkers bij de koffie (als ze blijven eten) dat lukt dan ook nog wel denk ik.

Ingrid

ijsvogeltje

ijsvogeltje

02-12-2010 om 23:27

Amper

Ik drink amper. Een keer een rosé'tje of biertje tijdens een feestje, maar eigenlijk nooit meer dan 1. En voor mij is een feestje of borrel net zo leuk met een colaatje. Er kunnen dus maanden voorbij gaan zonder alcohol.
Manlief drinkt ook weinig. Hij neemt 's avonds wel eens een biertje, maar vaker niet dan wel. Ook wel eens weken helemaal niets. De slijter wordt dus niet rijk van ons.

Wat zijn jullie..braaf?

Ik drink doordeweek regelmatig een rosétje en in het weekend wel meer. Mijn man drinkt doordeweek wel vaker een biertje en rode wijn en in de weekend dus ook wel meer. We zakken wel eens door soms in het weekend(bijv. als bezoek komt)
Met carnaval is dat echt wel meer en zeker met verjaardagen van familie en vrienden.

Nederland tolerant t.o.v. alcohol. Ik weet het niet. In het verleden langere tijd omgegaan met amerikanen en die kon ik echt niet bijhouden. Maar dat was ook een beetje het idee van ik ben in het buitenland dus nu kan
ik. Ga ik hier de grens over dan is wijn bij het eten veel meer in het gebruik. In Frankrijk is dat zo'n beetje standaard. Meerdermalen engelsen tegengekomen op vakantie en meestal helemaal lazerus.

Ik kan wel eens lekker aangeschoten zijn maar ben meestal op tijd om over te schakelen naar spa rood. Ik weet altijd nog hoe ik thuisgekomen ben en drink absoluut niet als iknog achter het stuur moet of kinderen bij me heb.

Maar om eens lekker door te zakken...ik ben er meestal wel voor te porren!

Tijgeroog

Tijgeroog

02-12-2010 om 23:47

Lust het ook niet

Niets dus.

Rembrand

Rembrand

02-12-2010 om 23:55

Zelden

Er gaan weken voorbij dat ik niets drink. Ik drink soms een paar glaasjes wijn ( bijv. als we mosselen eten of bijzonder eten hebben op zondag). Verder drink ik niet vaak. Ik ben meestal de bob op verjaardagen omdat ik net zo lief cola drink.
M.

Karin

Karin

03-12-2010 om 00:09

Alleen in gezelschap ;-)

Ik ben een gezelligheids drinker, dus alleen op feestjes of als ik visite heb in de avond, die dan ook wijn drinken (witte of rose) ik ben dus een echte mee drinker, als mijn visite geen wijn neemt, neem ik het ook niet.
Het smaakt me ook echt niet als ik alleen ben, of alleen met mijn man, ik associeer het echt met visite en lekker kletsen. Dus hoeveel zou ik drinken? Ik denk gemiddeld een glas of 10 per maand, ligt er ook dus aan hoeveel visite ik heb gehad, of naar hoeveel verjaardagen ik ben geweest.
Meestal drink ik niet meer dan 4 glazen op een avond, anders ben ik als een toeter :-) Oh en ik combineer het altijd met glazen water tussendoor (spa rood)

Maylise

Maylise

03-12-2010 om 00:28

Niet heel veel

Ik drink niet zo veel maar dat is niet uit principe of zo. Mijn man drinkt officieel helemaal niet (officieus een paar keer per jaar een glaasje van het een of ander) en omdat hij niet drinkt ga ik vanzelf ook niet drinken. Bijvoorbeeld wijn bij het eten zouden we vast veel vaker doen als man ook zou drinken. Ik kan dan wel in mijn eentje gaan drinken maar dat doe ik dan ook weer niet. Ik vind dat toch iets sneu hebben maar waarom weet ik eigenlijk ook niet. Ik vind het ook niet sneu als iemand als enige een sapje drinkt dus waarom het wel sneu zou zijn als iemand in zijn eentje een alcoholische versnapering nuttigt.? Dat slaat helemaal nergens op. Misschien toch iets wat ik onbewust tijdens mijn jeugd of later heb meegekregen.

In elk geval drink ik alleen wijn aan tafel als er meerdere mensen zijn die willen drinken. Daarnaast vind ik ook wat Cobi al schreef, het moet er wel bij passen. Verder ben ik helemaal geen wijnkenner en ik vind lang niet alle wijnen lekker. Ik heb een voorkeur voor wit en rosé en dat past zeker niet overal bij.

Bier hou ik absoluut niet van. Aperitiefjes wel weer. Kir en anijs achtige dranken zoals pastis en ouzo hebben mijn voorkeur. Alleen dat vind ik weer echt bij de zomer passen dus 's winters komt dat er ook weinig van.

Al met al drink ik vooral als ik uit ben of als we gasten hebben of als we zelf bij anderen eten. Geen idee hoeveel gemiddeld. Paar keer per maand misschien? Meer in de zomer dan in de winter in elk geval.

Overigens ken ik genoeg mensen die dagelijks een glaasje wijn (of 2) drinken. Lijkt me ook niet echt problematisch verder. Zolang je ook zonder kan en je de hoeveelheid enigszins beperkt zie ik niet dat een glas wijn per dag nou zo problematisch is.

Kaaskopje

Kaaskopje

03-12-2010 om 00:48

Weken niets

Ik ben thuis nooit een drinker geweest. Eigenlijk hetzelfde verhaal als van Karin. Ik weet 't niet maar op de een of andere manier vind ik het in mijn eentje niet leuk om een fles wijn open te trekken. Ik vind het ook een beetje zonde van de fles wijn, omdat ik bij vlagen zin in wijn heb en dus niet elke dag. Er staat nu bijvoorbeeld zo'n klein flesje wijn op het aanrecht, die voor de helft leeg is en nu voor de rest weggegooid kan worden. Ik heb het té lang bewaard en is nu echt niet lekker meer.
Als ik uit ben drink ik wel en dan geniet ik er eigenlijk weer een beetje teveel van.
Wat ik tegenwoordig wel wat vaker doe, 1 keer in de maand of minder, is zo'n mixdrankje uit een blikje. Een zo'n blikje is net lekker. (en verstandig om het daarbij te laten).
Mijn man drinkt helemaal niet meer. Hij is er zo'n 6 jaar geleden abrupt mee gestopt en taalt er nu niet meer naar.

Fiorucci

Fiorucci

03-12-2010 om 07:01

Weinig

Afentoe een wijntje bij het gourmetten ofzo, een enkele keer bij toast met kazen, maar het zijn dus uitzonderingen.

dc

dc

03-12-2010 om 08:04

Normaal

Als ik niet zwanger ben, drink ik zo'n 3 à 4 keer 1 à 2 glazen per avond. En dan hou ik ook om de paar maanden een pauze.

Nu ik zwanger ben, heb ik een lange pauze :-)

Ik zou het jezelf niet al te moeilijk maken in december, en in januari weer een pauze inlassen.

Yura

Yura

03-12-2010 om 08:43

Af en toe

Als we met vakantie zijn drinken we meestal elke avond wijn bij het eten. Verder soms in het weekend trekken we een flesje wijn open, als er nog een glaasje over is in de fles gaat die op maandag nog wel eens op. Als we uit eten gaan drink ik ook altijd wel een wijntje. Bier moet ik meestal weg spoelen koop ik voor verjaardagen ofzo en wat er dan over is is op een gegeven moment over de datum.

Rode wijn

Elke dag 1 a 2 glazen. Ik moet zeggen de laatste tijd dan, in de warmere jaargetijden drink ik alleen in het weekend, en door de week gewoon ranja, thee, water. Nu het zo donker en koud is vind ik een glaasje wijn 's avonds lekkerder. Bier en sterke drank drink ik niet, op heel af en toe een cointreau of amaretto na. Op feestjes of andere gelegenheden kom ik ook niet op meer dan 3. Ik ben van m'n leven ook niet dronken geweest. Ik drink wijn omdat ik het lekker vind, verder nergens om.

emma43

emma43

03-12-2010 om 09:00

Bijna niet

Ik reageer nogal heftig op alcohol,dus ik drink bijna nooit.Nooit zomaar thuis of bij een etentje.Soms op een feestje,op het eind van de avond.Maar dan ben ik na 2 glaasjes al dronken,niet fijn.Ik kan het beter laten.

Hanne.

Hanne.

03-12-2010 om 09:41

Sporadisch

Ik drink sporadisch. Eigenlijk alleen bij gelegenheden en als ik uit eten ga. Het grappige is dat de mensen om mij heen dat ook doen(soort zoekt soort?).

Bij de afgelopen 3 verjaardagen is gewoon geen alcohol gedronken. Het stond er, maar niemand wilde (de ene bierdrinkende vriend was afwezig).

Overigens vind ik 2 glazen per dag dus wel veel, is ook meer dan (Voor vrouwen) aanbevolen wordt.

De richtlijnen goede voeding 2006 bevelen aan dat volwassen mannen die gewoon zijn alcohol te gebruiken zich beperken tot ten hoogste 20 gram (twee standaardglazen) per dag en volwassen vrouwen tot 10 gram (één standaardglas) per dag (Gezondheidsraad, 2006
Gezondheidsraad.Richtlijnen goede voeding 2006 - achtergronddocument. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; 08.).

Fianna

Fianna

03-12-2010 om 09:43

Nu helemaal niet

Momenteel drink ik helemaal niet. Niks voor mij, want op zich lust ik een wijntje op zijn tijd. Of bier, ben ik gek op en af en toe whiskey. Maar momenteel ben ik dus eerder een theemuts ;)

Fraz

Fraz

03-12-2010 om 09:47

Bijna niet

alleen op een feestje of als we uit eten gaan. Maar gewoon thuis drink ik eigenlijk nooit alcohol.

Braaf?

Ik begrijp dat één of twee glazen per dag afhankelijk van je geslacht dus de max is. Volgens mij hoort daar ook nog bij dat je in ieder geval 1 dag per week niks drinkt.

Laatst nog iemand gesproken die toch wel vrijwel elke avond 3 á 4 glazen wijn drinkt op een avond. Ze merkte er niks van, zei ze. Alleen, als ze niet dronk was ze de volgende dag wel een stuk fitter.

Ik denk dat het vooral die associatie met gezelligheid en vooral niet braaf willen zijn die ervoor zorgt dat sommige mensen meer drinken dan eigenlijk goed voor ze is. Dus Clementine, ik vind het knap van je dat je dit hebt aangepakt.

Chris

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.