Off-topic discussies Off-topic discussies

Off-topic discussies

Triva

Triva

31-05-2016 om 15:11

Zwarte piet

Ja, toch maar weer een nieuwe discussie. Al die tijd had ik het sinterklaasjournaal hoog zitten, ik ben fan van het tweede uur (het eerste seizoen was vooral flauwe humor maar hebben we wel bekeken). Ik dacht echt dat ze met die roetpieten van 2014 de goede weg waren ingeslagen en dat het aantal roetpieten in 2015 hoger zou zijn maar helaas.

Eric van Muiswinkel en Dolores Leeuwin zien dat ook zo: http://nieuw.ad.nl/show/ik-had-graag-inbreng-gehad-maar-dat-was-niet-mogelijk~ab8f7c0f/ http://www.joop.nl/nieuws/ntr-onder-vuur-verslaggever-doloros-leeuwin-verlaat-ook-het-sinterklaasjournaal en de NTR blijft maar roepen dat zij niet de maat zijn maar helaas, ook al willen ze het helemaal niet, ze zijn het wel geworden. Ze volgen de samenleving maar de samenleving wacht al drie jaar op het sinterklaasjournaal. http://www.ad.nl/ad/nl/33220/Sinterklaas/article/detail/4310762/2016/05/31/Nieuwe-plannen-voor-sabotage-Sintjournaal.dhtml

Hoe nu verder vraag ik mij af?


Hoe nu verder

"Volgens Bergman is Nederland in een 'vicieuze cirkel' beland. ,,De NTR en de politiek zeggen dat ze 'de samenleving' willen volgen en 'de samenleving' zit weer te wachten tot anderen het initiatief pakken: veel ouders en scholen volgen het Sinterklaasjournaal.''
Mooie samenvatting van Sunny Bergman.

Persoonlijk wordt ik er een beetje moe van. Ik vind het echt niet meer kunnen maar met zo'n stellingname roep je weer hevige tegenreacties op. Inderdaad, hoe nu verder?

Ik heb een kennis en als we elkaar tegenkomen zeggen we 'vluchtelingen' 'zwarte piet' en soms nog een ander heet hangijzer. En dan gaan we lekker koffiedrinken en naar oude muziek uit de jaren zeventig luisteren.

Een van mijn oude buren had een trio 'black minstrels', een buste daarvan op het dressoir staan. We gingen koffiedrinken.

Misschien moeten we overgaan op thee?

Triva

Triva

31-05-2016 om 15:54

simpel

Ja ik zie ook die vicieuze cirkel maar ik zie ook een starrigheid die ik niet verwacht had van de NTR. Wat was er toch mis met die roetveegpieten? Waarom zijn ze daar niet mee verder gegaan? Iedereen vond dat een prima oplossing, het enige probleem is dat je daar minder onzichtbaar mee bent als piet maar dan gaan alle pieten van school A of sportvereniging A maar piet spelen bij school B en sportvereniging B en andersom.

Gemiste kans

Ook al volgen mijn kinderen en ik het Sinterklaasjournaal niet meer, ik krijg er af en toe nog wel wat van mee. Ik vind het een gemiste kans toen ze vorig jaar een begin maakten van een overgang naar andersgekleurde pieten. Iets met door een regenboog heen varen, roetpieten e.d. Dat was een uitstekende kans om voor hun kijkertjes geruisloos andere pieten te kunnen introduceren. Jammer.

skik

Niemand zei dat het leuk zou zijn

Of ntr nu wel of niet als nationaal geweten gezien wordt doet er niet toe. De organisatie heeft een eigen verwantwoordelijkheid. Het probleem is gesignaleerd, het alternatief is gevonden, alleen nog maar uitvoeren.
Omdat er geen uitvoeringsproblemen zijn, piet zonder kleur is zo klaar, kun je er niet mee wachten.

Elke organisatie die dit jaar nog zwarte pieten heeft is nalatig. Scholen, feestcommissies. Ze moeten aan de bak en kunnen op hun beurt niet aankomen met het excuus dat de ntr ook kleine stapjes neemt.

Dat er mensen zijn die verandering jammer vinden of misschien zelfs als bedreiging zien moet je voor lief nemen. Dat hoort er bij. Dat hebben kinderen die er een broer of zus bij krijgen ook. Of straten die er nieuwbouw en nieuwe buren bij krijgen. Samen leven is een beetje inleveren en dat is niet altijd leuk.
Het is soms zelfs stom of vervelend.
Ja.

Grow up.

De aanleiding

http://nos.nl/artikel/2108060-ntr-heb-geduld-zwarte-piet-verandert-al.html
De aanleiding is een brief die een paar honderd BN'ers aan de NTR gestuurd hebben. Ze willen dat de NTR met het Sinterklaasjournaal opschiet en om het racistische uiterlijk van zwarte piet nu eens definitief te veranderen.
Nou, vervolgens lees je Joop -voor- en Geenstijl -tegen- en dan weet je het wel weer.

Triva

Triva

31-05-2016 om 16:49

skik

Die regenboog was een vergissing, dat deden ze jaren eerder al, maar kwam verkeerd in het nieuws.

Lente

Lente

31-05-2016 om 16:54

Iemand anders verantwoordelijk bij NTR?

Ik denk ergens gelezen te hebben dat in het hoopvolle jaar van de roetpieten en een zwarte Sint aan het eind iemand anders eindverantwoordelijk was bij de NTR dan vorig jaar.
Dat zou de terugval kunnen verklaren.

Triva

Triva

31-05-2016 om 16:58

miriam

'Elke organisatie die dit jaar nog zwarte pieten heeft is nalatig. Scholen, feestcommissies. Ze moeten aan de bak en kunnen op hun beurt niet aankomen met het excuus dat de ntr ook kleine stapjes neemt.'

Daar ben ik het niet mee eens. Scholen haken in op het verhaal van het Sinterklaasjournaal en dachten na 2014 dat het zo goed verder liep: via zwarte pieten, witte pieten en roetveegpieten maar opeens was in 2015 bijna iedereen weer zwart. Het moet gewoon 10% zwart, 10% wit en de rest roetveeg zijn wat mij betreft. NTR had moeten doorpakken, ik geloof niet dat ze 18 jaar geleden zich als doel hadden gesteld om zo belangrijk te worden maar helaas is dat gebeurd. Ik denk dat de overheid ze dan toch maar moet gaan verplichten om het anders te gaan doen.

Lente

Lente

31-05-2016 om 17:07

Artikel gevonden

in de Volkskrant n.a.v. het stoppen van Erik van Muiswinkel als hoofdpiet:

"'Op het Sinterklaasjournaal van 2014 kwam echt applaus. Toen 2015. Ik dacht dat ik iets miste in het script. Op de achtergrond liep een enkele roetveegpiet rond. Ajé Boschhuizen lag in het ziekenhuis. Anderen namen het over. En er was al besloten: we willen het ouderwets gezellig houden."

Geen kleuter meer

"Scholen haken in op het verhaal van het Sinterklaasjournaal"
Nergens staat dat dat moet. Het wel doen is een keuze waar de school zelf verantwoordelijk voor is. Los daarvan: er is geen enkel uitvoeringsprobleem als dat aanhaken gebeurt met witte pieten.
De kern van mij betoog: je kunt als volwassen mens, laat staan als volwassen organisatie niet aankomen met gepiep over het gedrag van een ander.

De ntr niet over de maatschappij en de maatschappij niet over de Ntr.
Ook scholen kunnen zich niet verschuilen.

Lente

Maar die Ajé was ook niet zo vóór verandering, begrijp ik uit een eerder deel van het gesprek: "(...)maar ik bestrijd dat ik de mening van een klein clubje linkse intellectuelen verwoord, zoals Ajé Boschhuizen vindt (bedenker en eindredacteur van het Sinterklaasjournaal, MO).".

Ik snapte dat al niet toen ik het de eerste keer las, Ajé Boschhuizen is niet voor verandering, maar het feit dat het S'journaal een terugval had, wordt toch half en half geweten aan zijn afwezigheid.

Ik vind overigens dat je echt niet meer met zwarte pieten aan kunt komen, nergens. Waarom nog die 10%, Triva? Gewoon allemaal roet- of iets anders leuks. Ik snap echt echt echt de commotie (aan prozwartepietenzijde) niet. Het is een doodvermoeiende "discussie" en niemand heeft mij nog een overtuigend argument kunnen leveren dat kinderen het erg vinden als zwarte piet verandert. En dan nog. Dan vínden ze het erg. Mooie aanleiding voor een extra verdiepende les op school/aan het avondmaal thuis zou ik zeggen.
De felheid waarmee het "debat" gevoerd word is wel intrigerend. Mensen voelen zich blijkbaar zeer ernstig bedreigd.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

31-05-2016 om 18:25

Piet

Ik vraag me altijd zo af hoe ze dat gaan doen. Als je als buurman, opa of oom voor Zwarte Piet gaat spelen, ben je zo herkenbaar als roetveegpiet, roze piet of regenboogpiet. En als iedereen als Zwarte Piet op school of thuis komt zijn er weer veel te veel Zwarte Pieten. Ik wil dus absoluut niet zeggen dat ik tegen de verandering ben, maar dat lijkt me best lastig. En iedere keer als de discussie oplaait vraag ik me dat af.

vlinder72

vlinder72

31-05-2016 om 18:36

school

Bij ons op school lopen al jaren twee paarse pieten rond en alle groep 8 leerlingen verkleden zich als Piet. Hartstikke herkenbaar natuurlijk. Bovendien draagt de een een "echt" pietenpak en de ander zo'n c1000 verkleedsetje. Met of zonder pruik. Met veel of heel weinig sminck.

Ik ben alleen dat gezeur zo zat. Het is verdorie pas mei. Stroomt weer mijn Facebook timeline vol met van die "ze hoepelen maar op" berichten. En ik steeds braaf reageren naar vrienden dat het niet gaat om wat zij vinden maar om het kind. En een kind maakt het geen bal uit. Als ze maar pepernoten krijgen.

vrees dat het rupsjenooitgoedgenoeg discussie blijft

Ik vrees dat pas als Sinterklaas van de baan is zijn de tegenstanders tevreden. Immers de vind de verandering naar roetpieten afdoende. Maar de ander zal dit nog steeds problematisch vinden. Dan heb je nog de conservatieven die het zo willen houden als het is. Tegenover iedere voorstander staat wel een tegenstander.
Zoals vlinder72 aangeeft maakt het kinderen niet uit hoe Sinterklaas en de Pieten er uitzien. De kinderen die willen geloven blijven geloven.
Aan de andere kant ben ik van mening dat een gekleurde Piet niet sterker aanzet tot discriminatie. Ten eerste leggen kinderen naar mijn mening de link niet van gekleurde Piet naar gekleurde medemens. Hiernaast is de rol van Piet in de loop der tijden veranderd. Begrijp me niet verkeerd roetpiet vind ik prima hoor. Maar word moe van het gezeur.

Tja

Ik vrees dat er niks anders opzit dan met z'n allen overstappen op de kerstman met zijn elven.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-06-2016 om 01:39

Geen antwoord

Ik had dit op Facebook gezet:

"Wat mij iedere keer weer opvalt in deze discussie, is dat de mensen die Piet een ander uiterlijk willen geven, de schuld krijgen dat ze het héééle feest willen bederven. Maar wat houdt dat héle feest dan in voor iedereen die niet zonder Zwarte Piet kan? Zit iedereen de hele avond naar Zwarte Piet te kijken? Krijgen kinderen opeens geen cadeautjes meer? Is Sinterklaas zelf van het toneel verdwenen? Hebben alle ouders opeens hun fantasie verloren, waarmee ze hun kinderen traditiegetrouw altijd al voor het lapje hielden (ik was daar erg goed in). Kan het feest niet meer doorgaan omdat het gezin niet meer wordt geëntertaind door een ingehuurde Zwárte Piet? Wat is het probleem?

Oh ja, en probeer nu eens antwoord te geven zonder de woorden 'het is onze traditie', want dat vind ik zo'n flauwekul. Een traditie is niet persé een vastgeroeste gewoonte."

Ik heb nog geen antwoord gehad.

Kaaskopje

Kaaskopje

01-06-2016 om 01:50

Mar-66

Ten eerste leggen kinderen naar mijn mening de link niet van gekleurde Piet naar gekleurde medemens. ===

Waarom vragen kleine kinderen dan toch best vaak aan hun ouders, met een priemend vingertje richting bijvoorbeeld een Surinamer:mamma, is dat zwarte piet?? Waarop mamma van kleur verschiet, want dat is toch best vervelend voor die man, wat moet hij wel niet denken?

Maar het doet er ook eigenlijk helemaal niet toe welke verbanden kinderen wel of niet kunnen leggen, het gaat erom dat hun óuders wéigeren een verband te leggen met waar Piet volgens veel mensen voor staat en weigeren rekening te houden met de gevoelens van de mensen die zich gekwetst voelen door het uiterlijk en de oorsprong van Zwarte Piet. Het kan ze niet schelen, zolang hun traditie maar intact blijft.

slaat toch nergens op

Wat en waanzin al dat zwarte pieten gedoe en eigenlijk toch een non-issue?

Ik heb eens van iemand gehoord dat dit afkomstig is van de agenda 21 van de Verenigde Naties.

Het schijnt hun manier te zijn om de identiteit van een land te vernietigen. Dat zou ook de reden van de vluchtelingen zijn.
etc. Nu ja, sinterklaas is idd een onderdeel van de nederlandse nationaliteit.

Soort landjepik zeg maar, straks zijn we dan geen souvereigne staat meer en kunnen we , net als de rest, opgaan in de rest.

Om dezelfde redenen wordt het vuurwerk aangepakt koningsdag, carnaval, etc etc. Opeens allemaal bezwaren en moeilijkheden die er vroeger nooit waren geweest!

Volgens hem gaat echt alles vernietigd worden wat nederland zijn identiteit geeft.

wel creepy eigenlijk.

Caesar

Caesar

01-06-2016 om 07:33

Complot

Leuk, een echte complotdenker!

Caesar

Wat bedoel je precies te zeggen nu?

Dat omdat je me benoemt als complotdenker het niet waar is?

of iets anders?

Dees

Dees

01-06-2016 om 07:44

Kaaskopje en het is inderdaad simpel

Nou ja kaaskopje, traditie als je het bekijkt vanuit andere groeperingen daar mag nooit zo aangekomen worden. Ik bedoel we moeten maar aanzien dat in sommige wijken de schapen door de straat gesleurd worden, de hele buurt wakker getoetert wordt omdat iemand gaat trouwen en meisjes en jongens weinig te zeggen hebben over met wie ze gaan trouwen. Maar daar gaat het niet om. Bovenstaande moet echt aangepakt worden maar het sinterklaasfeest is ook gewoon toe aan verandering. En dat ze op de antillen gewoon met zwarte pieten werken is ook geen leidraad.

Maar dan nu over het sinterklaasfeest. Ik snap het probleem echt niet zo, wat is er nu moeilijk om de boel te veranderen, volgens mij wordt het met de regenboogpieten veel gezelliger op straat. En of je iemand nu zwart of groen verft diegene is net zo (on)herkenbaar, doe voor de vorm nog een paar roetvegen op het gezicht en je hebt zwarte pieten die door de regenboog zijn gevaren. Prima oplossing, de basiskleur van de pieten is door een foutje van de navigatiepiet of wat dan ook veranderd en je kunt ze nog steeds zwarte piet noemen want ja die roetvegen komen er nog steeds op als ze door de schoorsteen duiken.

Caesar

Caesar

01-06-2016 om 07:57

Cernunnos

In het Engels is het leuker: "Just because I’m paranoid, it doesn’t mean they’re not out to get us."

Oja, er staan nog wat vragen open van mij aan jou in het draadje over CW.

sturen

Het laat eigenlijk wel zien hoe enorm makkelijk mensen te sturen zijn!

Het is echt onbegrijpelijk voor mij dat mensen zich zo laten meeslepen in een non-issue.

Caesar

vragen? Je beantwoord hier die van mij niet eens.

en complotdenker? Bekijk toch eens de definitie van complot en kijk dan eens om U heen,

We verdrinken er zowat in!

Om te zeggen dat er geen complotten zijn grenst mijns insziens toch wel aan een vorm van stevige krankzinnigheid.

Triva

Triva

01-06-2016 om 08:15

nee nee nee

Ik heb dit draadje geopend en ik wil het lezen. Ik wil dus geen complottheorieën hier zien. Ga lekker een eigen draadje openen Cernunnos dan kan ik dat WEL negeren.

Paddington

Paddington

01-06-2016 om 08:52

Om even een knuppel in het hoenderhok te gooien

Hoe zullen al die mensen zich voelen die Piet heten? Wellicht moeten we de naam ook meteen veranderen.

Als een clown zijn gezicht wit schildert, voel jij je als blanke dan ook aangevallen?

Ik ben zeer voor iedereen in zijn/haar waarde laten. Wel denk ik dat mensen zich bewust moeten zijn van hoeveel zij zelf kunnen doen. Natuurlijk zou ik mij ook allerlei dingen enorm kunnen aantrekken. Ik ben een vrouw, ik wordt nog steeds gediscrimineerd op het gebied van salaris. Daarnaast wordt er veel gediscrimineerd op leeftijd.

Daarnaast is het wel zo dat je natuurlijk rekening moet houden met anderen. Als andere kleuren het probleem voor veel mensen oplost, is dat in mijn ogen prima. Zorgt dat er weinig aanpassing nodig is, en kan in allerlei varianten (twee kleuren bv). Als de NTR hier niet het voortouw in wil nemen, dan is het wellicht handig als de scholen dat doen.

Triva

Triva

01-06-2016 om 09:04

Regenboogpiet

Ik vind het hele verhaal van de regenboogpiet overigens maar slap. Ik hoorde op de radio dat het NRC (?) vroeg naar goede nieuwe verhalen.

Verder:

'Hoe zullen al die mensen zich voelen die Piet heten? Wellicht moeten we de naam ook meteen veranderen.

Als een clown zijn gezicht wit schildert, voel jij je als blanke dan ook aangevallen?'

hiermee geef je aan dat je het niet wil begrijpen en geen respect hebt voor de mensen die tegen zwarte piet zijn. Dat vind ik dus een slecht begin van de discussie want zo help je de tegenstanders alleen maar in het harnas. Net zoals de voorstanders die blijven zeuren over traditie en 'rot maar op naar je eigen land als je het hier niet goed genoeg vindt'

Hortensia

Hortensia

01-06-2016 om 09:44

bah

Door de hele discussiesfeer, en dan met name de pro-Pieten die, met de kinderen aan hun hand, een grote smoel opentrekken naar de anti-Pieten die ook niet altijd even tactvol hun punt maken, ben ik dat hele Zwarte Pietgebeuren zo zat als gespogen spek.

En ja, vooral vanwege die "hullie komen aan onze traditie, over de rug van onze arme onschuldige kindertjes, want hullie gunnen onze kindertjes geen feestje", hetzelfde soort volk dat mensen bedreigt als ze hun uitgeschreeuwde mening niet delen.

Ik heb een Indische vriendin. Niet eens zwart, maar lichtbruin. Die is als kind in de jaren zestig enorm gepest met haar huidskleur. Werd bijv. Zwarte Piet genoemd, en dat was niet positief bedoeld, maar als scheldwoord. Bij haar zit de pijn ook diep. Maar ook zij moest maar "oprotten" naar haar "rimboe" als ze dit bespreekbaar probeerde te maken.

Ik ben blij dat mijn kinderen inmiddels volwassen zijn. Want ik kan en wil geen Sinterklaas meer vieren omdat het inmiddels ook al als middel wordt gebruikt om je vreemdelingenhaat eruit te braken. Niet vanwege de Dario's en Sylvana's. Ook al stel ik vraagtekens bij hun manier van communiceren. Maar zij zijn lang niet zo erg als die schreeuwende Nederlanders die meteen hun grote dreigende smoel (pardon my French) opentrekken. Over de rug van hun arme kindertjes die een feestje werd ontnomen door die lui die moeten oprotten naar hun eigen land. En hun hele facebook ermee volgooien.

Over pro of contra Piet laat ik me niet uit, beide partijen hebben goede punten. Maar de manier waarop men de discussie aan gaat, een manier die tegenwoordig normaal is, inclusief bedreigingen en scheldpartijen staat me tegen.

Zij zijn degenen die het feestje hebben verpest.

Paddington

Paddington

01-06-2016 om 09:49

Waarom Trivia?

vind jij dat ik daarmee aangeef dat ik het niet wil begrijpen. Je kunt het ook omdraaien: ik geef daarmee juist aan dat ik het wel begrijp! Dat ik er anders tegenaan kijkt, betekend niet dat ik het niet snap. Lees eens het verhaal dat ik op het forum heb gezet over kleuren en het zien van de waarheid. Jouw waarheid hoeft niet mijn waarheid te zijn.

In Nederland wordt veel gediscrimineerd, heel veel, meer dan de meeste mensen beseffen. Het grootste verschil is hoe mensen ermee omgaan. Natuurlijk kan ik mijzelf ook in de slachtofferrol zetten, alleen helpt dat niets. Je kunt een ander niet veranderen, je kunt wel veranderen hoe jij ermee omgaat. Aan alle emotie zit een gedachte vooraf.

Waarom vind jij het verhaal van de regenboog slap? Het is toch een prachtige oplossing? De roet vegen vind ik persoonlijk veel slapper, daarnaast heeft dan veel praktische problemen, van bijvoorbeeld de herkenbaarheid.

Wilgenroosje

Wilgenroosje

01-06-2016 om 10:02

Het is zo moeilijk

Het is gewoon heel moeilijk. Hoe ver moeten we gaan? In Duitsland schijnt de zigeunersaus in opspraak te zijn. Negerzoen mag niet meer, moeten we dan de moorkop ook niet verbieden?

Wat doen we met jodenkoeken? Die heb ik zelf altijd zó raar gevonden. Die mag van mij ook direct afgeschaft worden. Ik kan me voorstellen dat hij voor bepaalde mensen kwetsend is. En zo is er zoveel meer.

Als zoveel mensen zich gekwetst voelen door de figuur Zwarte Piet, moeten we hem inderdaad paars of blauw maken. Of we draaien het om. Wordt Sint zwart en de Pieten wit. Vind ik allemaal prima. Ben alleen wel bang dat het nooit iedereen naar de zin gemaakt kan worden.

Ik vraag me tegelijkertijd wel af wat de volgende discussie wordt. Witte kool, blanke vla, bruine bonen?

Ik vind trouwens de manier waarop Van Muiswinkel zich op Twitter uitte niet kunnen. Die jongen van Roelvink kwam er veel minder makkelijk mee weg. Die moest veel dieper door het stof dan Van Muiswinkel. (Ben van beiden geen fan hoor, maar ze gebruikten allebei dezelfde vreselijke ziekte als scheldwoord.)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.