Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Alle vmbo examens Maastricht ongeldig

Wow, niet normaal dit! Wat erg voor al die kinderen!

https://1848.nl/static/pdf/bb/e8/bbe8156e6648be35ce5433481a109c4488a97eb1.pdf


Lente

Lente

22-06-2018 om 17:06

Heftig dit!

.

MoederVan3

MoederVan3

22-06-2018 om 17:24

Vreselijk voor de leerlingen

Ik heb even de brief van Slob doorgelezen en het lijkt er op dat van alle leerlingen alle centrale examen resultaten zijn vervallen, omdat hun SE nog niet was afgerond. Er gaan wel maatregelen genomen worden zodat het mogelijk wordt om alles te herkansen in de derde periode. Maar de verwachting is dat de meeste leerlingen het jaar moeten overdoen. Is dit proportioneel?

Aagje Helderder

Aagje Helderder

22-06-2018 om 17:35

Ja vreselijk

dat een school het zo ver laat komen. Ongelofelijk. En dan voor zoveel leerlingen. En wat afschuwelijk dat al die leerlingen daar de dupe van zijn. Wat zuur als het je overkomt.

De vraag ‘is het proportioneel’ snap ik niet zo goed. Als het klopt wat ik op NOS.nl las, dan hadden al die leerlingen niet aan het centraal examen mee mogen doen omdat het se-werk niet op orde was. Daar zijn heldere voorschriften voor en als school zich er niet aan houdt, dan rest de minister denk ik weinig anders dan ongeldig verklaren. Als het om één leerling zou gaan, zou dit ook moeten gebeuren. Het feit dat het nu om grote aantallen gaat, maakt dat niet anders. Hoe ongelofelijk zuur het ook is.

Daar moet goed orde op zaken gesteld worden, op die school. Het is niet een incidentele fout, maar een stelselmatige en opzettelijke foute manier om met de regels rondom examens om te gaan. Volgens mij noemen we dar fraude.
Alleen verschrikkelijk dat de leerlingen de prijs betalen.

Aagje

Pief

Pief

22-06-2018 om 17:53 Topicstarter

Prijs

Ik hoop toch dat de leiding van deze scholen heel snel het veld mag ruimen.

Maastricht

Zowel de school als het schoolbestuur worden in dit recente bericht over het weglekken van Maastrichtste leerlingen naar randgemeentes genoemd. Daarin staat dat 45 docenten, maar liefst 30% van het personeel, in een jaar tijd weg moet bij het Porta Mosana College in Maastricht.
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/07/te-veel-leraren-te-weinig-scholieren-a1605755

Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO raad was twee jaar geleden juist zo entousiast over de Maastrichtste situatie met maar één schoolbestuur (en dus geen concurrentie).

Amsterdamse

Amsterdamse

22-06-2018 om 18:04

Slob brief

Wat een drama!
Slob stelt in zijn brief dat het lastig gaat worden om het probleem voor een groot aantal leerlingen op te lossen.

Als dat inderdaad zo is, dan moeten leerlingen dus het jaar overdoen. Dus dubbel zo grote klassen.
En weinig eerstejaars aanmeldingen op het mbo?
Wellicht nog proberen via volwassenonderwijs?

Manmanman.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-06-2018 om 18:42

Wat zielig!

Ik hoop toch echt dat deze leerlingen in de watten gelegd gaan worden komend jaar. Dat ze alle hulp krijgen die nodig is om ze te laten slagen.

Pooh bear

Pooh bear

22-06-2018 om 18:43

Jeetje

Ik dacht dat ze het examen mochten over doen had niet door dat dat pas over een jaar is.
Dat is echt heftig.

V@@s

V@@s

22-06-2018 om 18:54

derde tijdvak

Voor het tweede tijdvak is het al te laat denk ik, dus dan zijn er alleen mogelijkheden in het derde tijdvak. Maar normaal zijn een groot deel van die examens gelijktijdig. Dus als je bijna alles moet overdoen lukt dat niet in het derde tijdvak.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

22-06-2018 om 19:03

Heel eigenaardig

Wat zou er precies gebeurd zijn? Het lijkt wel of er een onderdeel van het SE vergeten is of niet geregistreerd. Het kan anders toch niet dat alle leerlingen een onvoldoende hebben.
Vreselijk hoor, dan heb je vol goede moed je CSE goed gemaakt, kan je alsnog niet slagen.

Isella

Isella

22-06-2018 om 19:04

Wat een drama

De lotingsproblemen in Amsterdam vallen nu wel een beetje in het niet met deze ellende. Eerst alle concurrentie weg en één schoolbestuur voor de hele stad (NRC-artikel), te weinig leerlingen en nu dit. Wat vreselijk voor de eindexamenleerlingen die nu zo schandalig de dupe worden van het wangedrag van het bestuur. Ik hoop dat dat bestuur per vandaag werkloos thuis zit.

Isella

Isella

22-06-2018 om 19:08

V@@s

Er staat in de brief dat ze gaan kijken of ze het rooster kunnen aanpassen zodat dat wel kan. Maar eerst moeten ze per leerling, 354 stuks, uitzoeken wie wel zijn PTA voldoende heeft afgerond en daarmee toegang heeft tot de examens.
Ik neem aan dat ze na dit onderzoek een groep leerlingen overhouden die examen mogen doen en ze op grond van deze groep tot een goed rooster kunnen komen.

Hoe snel gaat zo’n onderzoek? Hoe lang zotten de kinderen in onzekerheid? Kunnen ze aan hun vervolgstudie beginnen?

Ik zit hier met tranen in mijn ogen........ arme kinderen

Oorzaken

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2018/06/hoe-kan-zoiets-gebeuren-ongeloof-na-examendrama

Leerlingenkrimp, verouderde gebouwen, fusie, bezuiniging, zieke leerkrachten en niet mogen vervangen is de scholen teveel geworden.

En scholen modderen toch wel door. Dat zijn ze gewend. Zo goed mogelijk droog je de zaak op en gaat verder. Tot de bodem bereikt is.

Zie ook #6 van Bermbrand.

Ik begrijp ook dat ouders hier de inspectie gewaarschuwd hebben? Daar zullen er een paar nu dan wel wat spijt van hebben vermoed ik.

Het is ook wel heel drastisch om alle leerlingen een diploma te onthouden. Ook degenen die wel al hun geboden toetsen hebben gemaakt en geen 1-en in hun digitale rapport hebben staan.

Pief

Pief

22-06-2018 om 19:41 Topicstarter

Alle toetsen

Zoals ik het lees heeft geen enkele leerling alle benodigde toetsen behaald. Ze hadden geen van allen mogen deelnemen aan het examen. En nu zegt de interim directeur dat de docenten het niet zo nauw nemen met de regels. Dat is de oorzaak, Nou, als alle docenten van twee scholen het zo in de soep laten lopen dan lijkt er me wel wat meer aan de hand.

Ik lees dat er volgende week voor elk kind een plan moet zijn om zo snel mogelijk toch het diploma te halen.

Hmm

Vinger naar de docenten is makkelijk, denk toch dat directie hier een zeer belangrijke rol in heeft!

Maar in en in triest voor die kinderen

A la Inholland

https://www.nu.nl/binnenland/2582797/animo-diploma-opkrikcursus-inholland-groot.html

Ipv het hele examen ongeldig verklaren, kunnen ze de ln ook een opfriscursus geven en de openstaande toetsen afnemen. Vergelijkbaar met de HBO In Holland. Daar werd het diploma ‘tijdelijk’ waardeloos. De resultaten werden de ln niet afgenomen maar de gaten werden hersteld mbv een opfriscursus. Vele maakten gebruik van die optie om zo toch nog een volwaardig diploma te bezitten.

Het is toch eigenlijk raar als lln voldoende behalen voor een landelijk examen, deze hen ontnomen worden wegens interne blunders terwijl het op Inholland niet nodig was.

Examen regelementen

Zijn heel zwart wit. Ben benieuwd of ze hier uitzonderingen gaan maken terwijl er vele leerl8wel aan die eisen hebben moeten voldoen.

Juffie

Juffie

22-06-2018 om 20:48

Onbegrijpelijk

Wat daar gebeurt is! De reactie van de directeur is tekenend: "Ik vind dit verschrikkelijk", reageert de onlangs aangetreden interim-directeur Loek de Veen. Hij zegt dat de docenten van de school 'zeer toegewijd' zijn, maar dat 'tegelijkertijd is gebleken dat docenten zich onvoldoende bewust zijn van regels en procedures'. Dat is volgens hem de oorzaak van de onregelmatigheden“.

Door dit incident ben ik na gaan denken hoe het komt dat ik wel precies weet wat de regels en procedures rondom examens zijn. Het is namelijk zo vanzelfsprekend dat ik er niet eens bij stil sta. Het is de schoolleiding die docenten op de hoogte brengt van de regels omtrent PTA, het PTA vaststelt en het examenreglement opstelt (na instemming van de MR) en docenten dit, met toelichting, toe doet komen. En die ook nog eens, samen met de administratie, alle kolommen aan de hand van PTA’s controlleert alvorens de schoolexamencijfers naar DUO te sturen. Ook op een school waar de organisatie wel op orde is, maken individuele docenten wel eens een fout (bij mij ontbrak een aantal jaar geleden eens een cijfer, terwijl ik toch echt wel een Pietje precies ben). Hier zijn meer docenten, hoe is dit op jullie scholen geregeld.

Het komt op mij in ieder geval verschrikkelijk onprofessioneel over. Alsof het een ballentent betreft. Alsof je zomaar wat kunt doen, terwijl het hier toch om de toekomst van een grote groep kinderen gaat. En dan de volgende vraag: wat nu? Voor het 18e jaar is het schoolgeld voor een MBO-opleiding toch later dan daarna? Het lijkt me in ieder geval redelijk dat extra studiekosten gecompenseerd worden.

Juffie

Juffie

22-06-2018 om 20:52

O jee

Dit Pietje precies heeft een hoop fouten in haar bijdrage staan...

Anoniem

Anoniem

22-06-2018 om 21:13

Regels onbekend

Als eerste wil ik opmerken dat ik het echt erg vind wat daar nu gebeurt. Ik hoop voor die leerlingen dat er toch nog een oplossing komt en dat ze niet allemaal een jaar kwijt zijn.

Maar dan een reactie op het bericht van Juffie (#19). Beroepsmatig heb ik veel te maken met schoolbesturen. In gesprekken hebben we het dan vaker over de formele regels en procedures. Toevallig heb ik als ouder momenteel een probleem met school en zit ik vaak met de onderste lagen aan tafel (docenten, zorgcoordinator, misschien nog een teamleider) en toevallig schrok ik daardoor de laatste tijd heel erg van de kennis op dat niveau. Hoe dingen formeel geregeld zijn weten ze vaak niet, maar ze zijn vooral op de hoogte van hoe het binnen hun school of regio gaat. Ik liep er meerdere keren tegen aan dat er dingen gezegd werden die zouden moeten of juist niet konden, terwijl dat formeel juist niet kon of verplicht was.

Ik kan me voorstellen dat het daarin ook in Maastricht mis is gegaan. Misschien hebben die docenten gewoon gedaan wat dat op die school gebruikelijk was. Stiekem vraag ik me ook af of dit niet veel breder speelt. Zelf heb ik op dit moment maar twee kinderen op het vo. Als ik naar de school van nummer 1 kijk, daar hebben we een heel duidelijk PTA gehad. In de lijst van nummer 1 zie ik echter bij een aantal van die toetsen gewoon staan dat ze een vrijstelling had. Waarom? Ik zou het niet weten. Ook niet of die toets wel is geweest. Verder hebben ze ook op de school van nummer 1 de gewoonte dat ze een 1.1 in Magister zetten als een kind een toets heeft gemist. Dit om het kind te motiveren om er zelf achter aan te gaan als ze iets moeten inhalen. In lagere jaren heeft nummer 1 er regelmatig voor gekozen om zo’n 1.1 te laten staan als ze die kon hebben. Zou dat dan in de hogere jaren wel goed gaan?

Over de school van nummer 2 heb ik nog meer twijfels. Van die school heb ik nog nooit een PTA gezien. School laat op andere punten steken vallen en wisselt doorlopend in aanpak. Zou dit daar wel goed zijn gegaan? Ik vraag het me af.

Ok, het zijn maar twee voorbeelden, maar ik kan me maar zo voorstellen dat als hier breder naar gekeken gaat worden, dat dit meer aan het licht gaat brengen. Hoop het natuurlijk niet voor die kinderen. Sterkte voor iedereen die er mee te maken heeft!

Lente

Lente

22-06-2018 om 21:23

Ik snap niet waarom de examens over moeten (CE)

Het probleem zit bij de schoolexamens. En blijkbaar is de regel dat je geen CE mag doen, als de SE niet in orde is.
Maar in dit geval zijn de CE’s wel gedaan. Die kun je nog kritisch bekijken qua beoordeling, maar als dat voldoet , voldoet het niveau ook.

Dit moet toch praktischer opgelost kunnen worden.
Namelijk kijken wat per leerling opgelost kan worden voor het SE.
En de resultaten van het CE handhaven.
Dan heb je geen problemen met de planning van het CE.
En belast je leerlingen niet onnodig om een examen opnieuw te doen wat ze al gehaald hebben met een positief resultaat.
En dan heb je de hele zomervakantie om het SE te regelen. Betekent wel dat de school moet overwerken. Lijkt me terecht. Dat moeten de leerlingen immers ook.

Een heel jaar overdoen omdat je school loopt te knoeien op grote schaal, lijkt me niet realistisch en onnodig.

Juffie

Juffie

22-06-2018 om 21:44

Anoniem

Maar PTA en reglement worden toch op schoolniveau geregeld? Ik weet niet beter dan dat de schoolleiding verantwoordelijk is voor het samenstellen / opstellen / verspreiden van deze documenten (met inbreng van de vaksecties uiteraard) en ook verantwoordelijk is voor het toezien op een correcte uitvoering. Dat lijkt me nou een primaire verantwoordelijkheid van een schoolleiding. Daarom vind ik de reactie van de directeur zo vreemd. Hoe is het mogelijk dat docenten niet op de hoogte zijn van regels en procedures? En dat er niet toegezien is op een correcte uitvoering?

Dan nog een opmerking: ik denk dat het denken in “hogere” en “lagere” lagen in onderwijsland deel van het probleem is. De zogenaamde “hogere” lagen zouden in mijn ogen “faciliterende” lagen moeten zijn.

Pooh Bear

Pooh Bear

22-06-2018 om 22:22

Lente

Zoiets dacht ik ook waarom het hele examen over doen als ze daar al voor geslaagd zijn. Beter zorgen dat alle toetsen nog gehaald worden. Ik neem aan dat dat zo en zo eerst moet anders mogen ze nog steeds de examens niet over doen.
Zo is het dubbel op en de SE over doen en daarna nog het CE en als het kan voor ze naar het mbo gaan.
Hopelijk komt er een oplossing.

Moeder

Moeder

22-06-2018 om 23:13

eerder

Ik hoor net dat er al veel eerder dit soort zaken zijn aangekaart bij de inspectie. Was het echt onvermijdelijk om uitgerekend nu in te grijpen, nu al die kinderen net examen hebben gedaan? Waarom niet afgelopen september? Ik vind het heel erg voor die kinderen en hun ouders.
Docenten maken fouten of kennen de procedures niet goed. De directie en het bestuur zijn verantwoordelijk.

Examencoördinator

Hier, op de VO-school was er een examencoördinator aangesteld die dit soort zaken controlleerde. Erg gemakkelijk om naar de docenten te wijzen.

Maar wel vreemd dat er voor een hbo wel ruimte was voor een passende oplossing maar deze lln een heel CE overnieuw te laten doen.

Moeder

Moeder

23-06-2018 om 00:29

Flanagan

Vind ik ook. Kunnen ze niet alleen het se inhalen?

Dora

Dora

23-06-2018 om 00:32

oorlog

De examenkandidaten van het laatste schooljaar in de oorlog kregen hun diploma cadeau, want ze konden een groot deel van het jaar niet naar school. Ze hadden dus een jaar minder les gehad dan de andere leerlingen, maar konden wel meteen gaan studeren. Waarom kan dat nu niet? Ze hebben bijna alles gewoon gedaan. Iedereen die geslaagd is voor de wel afgenomen onderdelen plus CSE is geslaagd, klaar. En de school krijgt er flink van langs, maar niet de leerlingen.

Overigens zag ik op Twitter al juffen die Arie Slob aanboden de kinderen te helpen dat schoolexamen in de vakantie in te halen, echt lief!

Triva

Triva

23-06-2018 om 09:30

Boze ouders

Woede en ongeloof bij ouders en leerlingen vmbo's Maastricht - http://nos.nl/l/2237864

Monopolie in Maastricht

Schandalig onprofessioneel handelen door het schoolbestuur wordt nu afgewenteld op kinderen die gewoon hun examen gehaald hadden.

Voor alle niveaus is in Maastricht maar één school. Dat is een bewuste keuze van het schoolbestuur. Ouders hebben dus geen alternatief. Recent artikel (zie #6) ging erover dat inmiddels bijna de helft van de Maastrichtste ouders een alternatief buiten Maastricht kiezen, terwijl er “plek genoeg is op een kwalitatief goede school in Maastricht” aldus het schoolbestuur.

Voorzitter VO-raad Paul Rosenmöller pleitte in 2015 voor meer van dergelijke fusies: “In Maastricht is de situatie relatief eenvoudig, omdat daar maar één schoolbestuur is” zei hij toen. Maastricht, met voor elk niveau één school en geen concurrentie meer werd dus als lichtend voorbeeld genoemd. http://www.youngcrowds.nl/scholen-kabinet-moet-nu-snel-regels-opruimen

Zie ook Weeklog Paul Rosenmöller oktober 2016: Limburgse schoolleiders maken indruk: https://www.vo-raad.nl/artikelen/129

Ben benieuwd naar zijn reactie namens de VO-raad op het examendrama in Maastricht.

Pief

Pief

23-06-2018 om 10:10 Topicstarter

Interim-directeur

Die reactie ook van de interim-directeur. 'Het is hier geen rommeltje' De man zou diep door het stof moeten.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.