Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 10:27

Daling instroom VMBO

'Zorgelijke' daling instroom vmbo: ouders willen opleiding met status - http://nos.nl/l/2211417


Werkeloosheid

Kortweg: MBO functies zouden overbodig worden door automatisering en robotisering en werkeloosheid dreigt. We willen een ''kenniseconomie' en dan heb je meer hogeropgeleiden nodig.
Hoezo status? Je wil niet dat je kinderen aan de onderkant van de samenleving terecht komen want de concurrentie maakt dat er een stigma aan kleeft en je wordt niet als een volwaardige burger gezien.
Met die excellentietrajecten en andere gezwollen projecten is de boodschap dat we streven naar het hoogst haalbare.

https://evajinek.kro-ncrv.nl/artikelen/vijf-verdomd-goede-redenen-waarom-millennials-kampen-met-burn-outs

Opgroeien in een wereld zonder baanzekerheid en toekomstzekerheid en dan ingeprent krijgen dat je zelf verantwoordelijk bent voor je succes. En dat geloven ze ook nog. De faalervaringen liggen voor het oprapen.

En dan de ouders de schuld geven?

Triva

Triva

11-01-2018 om 12:08

andere banen

Niet alle functies op het MBO zullen ten onder gaan aan robotisering en als je daar je pijlen op richt kun je nog wel eens beter zitten over 10 jaar dan na een nutteloze HBO opleiding.

Het gevolg....veel zittenblijvers.

https://www.volkskrant.nl/binnenland/voor-het-eerst-in-vier-jaar-meer-zittenblijvers-hoe-kan-dat~a4482859/

De gemiddelde citoscores stijgen niet mee. Dus er komen steeds meer zittenblijvers en afstromers. "Vroeguh" kwam je met een score van 534 niet op de Havo terecht, nu wel, na wat moeite.
"Niet geschoten is altijd mis".

Zittenblijven kost overigens een hoop geld, is zinloos, uiteindelijk wordt maar zelden die master gehaald. Maar zelfs is zittenblijven in groep 7 om dat Havo/VWO advies te behalen geen uitzondering meer.

Ik vermoed dat het een fase is. Er komt dan weinig banenkans bij hoogopgeleiden, te veel vissen in de zee, en betalen we ons scheel als we de loodgieter moeten bellen.

Wij plukken er hier nu al de vruchten van. Werkeloosheid? Integendeel, handen te kort.

Angela67

Angela67

11-01-2018 om 12:31

langere ontwikkeltijd

ik vind vmbo te kort om kinderen die niet duidelijk onder of boven het gemiddelde 'presteren' zich te laten ontwikkelen. Dus HAVO is voor mij ook een 'levensfase'-vulling die langer duurt dan vier jaar en waarbij je dus niet al snel moet voorsorteren op 'iets' worden.
gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 12:43

Inderdaad

Dat een aantal beroepen wegvallen door robotisering is een realistisch toekomstbeeld, maar zolang bouwvakkers nog cement tussen stenen moeten smeren, in de zorg billen gewassen moeten worden e.d., is het traject vmbo > mbo > wie gemotiveerd is om door te gaan (hoeft niet mag wel dus) naar hbo, zéér gewenst voor de maatschappij. Zorgen we daar zelf niet voor, dan zullen er arbeidskrachten uit het buitenland moeten komen die de gaten op kunnen vullen. Dat gebeurt ook allang. Op dat gegeven heb ik niets tegen, maar als zo'n tekort ontstaat omdat een mbo-opleiding niet chique genoeg is, is dat geen goede ontwikkeling.

Helemaal eens met Kaaskopje

VMBO/MBO leidt overigens tot meer op dat alleen maar de spreekwoordelijke metselaar.
AnneJ: 'Je wil niet dat je kinderen aan de onderkant van de samenleving terecht komen want de concurrentie maakt dat er een stigma aan kleeft en je wordt niet als een volwaardige burger gezien.'
Breng je dit in verband met VMBO/MBO? Afschuwelijk dat je denkt dat het de onderkant van de samenleving is en dat mensen niet als volwaardige burgers worden gezien.
Bij de VMBO/MBO-ers uit mijn gezin koop je je meubeltjes, word je begeleid naar je vliegtuig, krijg je de beste gerechten in een voor mij onbetaalbaar restaurant, worden je haren mooi geknipt, wordt ervoor gezorgd dat de producten voor verlichting gemaakt worden etc.
Ja, de slechte arbeidsvoorwaarden zijn een groot probleem, maar dat ligt niet aan de vakbekwaamheid van de VMBO/MBO-ers. Noch aan de relevantie van hun werkzaamheden.

Tsjor

Zo hoog mogelijk!

"De gemiddelde citoscores stijgen niet mee. Dus er komen steeds meer zittenblijvers en afstromers. "Vroeguh" kwam je met een score van 534 niet op de Havo terecht, nu wel, na wat moeite.
"Niet geschoten is altijd mis"."
Of het waar is weet ik niet (ik waag het te betwijfelen zelfs) maar ik zou mijn kind altijd zo hoog mogelijk laten plaatsen.
Liever op gymnasium beginnen en op vmbo eindigen dan meteen al op vmbo instappen.

De reden is simpel: Op een hoger niveau leer je meer. Zelfs als je er geen voldoendes haalt is het aanbod er toch beter, uitgebreider, diepgaander dan op een lager onderwijsniveau. Daar pik je altijd wat van mee.
Het heeft op zijn minst positieve gevolgen voor de woordenschat.
Brede ontwikkeling vind ik belangrijk voor jonge kinderen.
Zeker voor leerlingen die voor vmbo in aanmerking komen.

Er is voor hen niks mis met naar beneden zakken en pas in de 2e of 3e instromen op vmbo niveau.

Het gejammer over het teloor gaan van vakspecialisten vind ik trouwens een beetje onzin.
De meeste banen zijn onder hoogconjunctuur ook zonder vakgerichte vooropleiding toegankelijk.
Training on the job.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 13:10

Langere ontwikkelingstijd

Als ik terugkijk op hoe het met mijn dochters is gegaan, dan vraag ik me af wat er gebeurd zou zijn als er al doende beter ingegaan was op wat ze wél konden en dat de grens voor definitieve keuzes verderop gelegd was. Ik neem aan dat ik nu niet met een nieuwe gedachte kom (het is een gave van mij om een gat in de markt te zien, die al lang is opgevuld ) maar je zou eigenlijk per vak je eigen niveau moeten kunnen volgen. Dat systeem filtert dan automatisch uit waar je goed in bent en waarin minder. Waar je met een beetje hulp misschien nog iets meer van kunt maken, maar niet getreurd als dat niet lukt. Heb je in de zorg écht havo-niveau nodig voor aardrijkskunde? Ik noem maar wat.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 13:12

Tsjor

de spreekwoordelijke metselaar.===

Uiteraard

Maar

met de havo kan je ook naar het MBO. Daarnaast kan je ook naar het HBO. Veel opleidingen op MBO niveau heb je ook op HBO. Verpleegkundige bijvoorbeeld. HBO-V biedt veel aantrekkelijker carrière kansen en groeimogelijkheden dan MBO verpleegkundige.
Wie loodgieter wil worden kan dat zowel met vmbo/havo/vwo doen. Die mogelijkheid blijft dus gewoon open staan.
Je hebt ook genoeg mensen die later in hun leven nog van vak wisselen. Zo ken ik iemand die eerst als manager werkte en nu elektricien is.
Een betere vooropleiding geeft je meer keuzemogelijkheden later in het leven.

Als ik een kind zou hebben dat op de rand VMBO/HAVO zou zitten dan zou ik ook HAVO aanmoedigen.

Ik heb niks tegen het vmbo verder. Mijn pleegzoon zit op vmbo kader en voor hem zou havo nu te moeilijk zijn. Misschien ooit wel maar nu niet. Als hij echter havo zou kunnen doen dan zou ik hem zeker aanmoedigen dat wel te doen. Dan heeft hij een bredere en langere vooropleiding, krijgt hij meer schoolse algemene ontwikkeling, heeft hij langer voordat hij een vervolgopleiding moet kiezen en heeft hij de keuze uit meer vervolgopleidingen. Het heeft alleen maar voordelen om havo te doen.

Met dank

'De meeste banen zijn onder hoogconjunctuur ook zonder vakgerichte vooropleiding toegankelijk. Training on the job.' Natuurlijk. 5 talen leren bijvoorbeeld, kan ook 'on the job'. Eerlijk Mirjam, je geeft echt een goede motivatie om VMBO/MBO-ers te zien als waardeloze, onnutte bezigheden. Met dank.

Tsjor

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 14:02

Miriam

Ik vind ook dat je beter bovenaan het schooladvies e.d. kunt beginnen, dan onderaan. Afzakken gaat nu eenmaal makkelijker dan opstromen. Ik vind ook dat ouders van leerlingen met een laag advies, zich af mogen vragen wat de reden daarvan is. Kinderen met een achtergrond van niet-Nederlandse en/of lager opgeleide ouders, worden nogal eens lager geadviseerd dan kinderen van hoger opgeleide en/of Nederlandse ouders. Dit soort afwegingen en constateringen zijn vind ik nodig en normaal. Maar ik denk dat het waar is dat door sommige ouders neergekeken wordt op vmbo en mbo. Gegoede, al dan niet intelligente ouders met een arbeidersniveau-kind.... tja, dat schuurt. Dus mag het wat kosten om kind naar een vwo-diploma te pushen. Terwijl dat kind misschien een uitmuntende pedicure of reisleider had kunnen worden.

Moeder jong kind

Moeder jong kind

11-01-2018 om 14:24

geen VMBO

Ik wil straks liever mijn kind ook niet op het VMBO hebben. Als ik zie wat voor gespuis daar rondloopt terwijl er op de havo qua gedrag veel socialere en minder criminele kinderen rondlopen ja ga ik toch voor de HAVO als het even kan.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 14:29

Moeder

dank je dat je mijn dochter gespuis noemt.

En wat vind je dan van de gedachte dat veel van dat gespuis eigenlijk best naar de havo zou kunnen als de basisschoolleerkrachten zich niet lieten leiden door de achtergrond, afkomst/intelligentie, van ouders van leerlingen? Is het op de havo opeens geen gespuis meer?

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 14:30

Nog los daarvan

hoe moet een kind wat écht vmbo-niveau heeft zich voelen als moeder zo uitgesproken denkt over vmbo-leerlingen?

Bo

Bo

11-01-2018 om 14:39

deels eens

Niet met moeder overigens..

Maar VNO-NCW roept zo hard dat MBO'er nodig zijn, het smeersel van de maatschappij zijn, maar je merkt het nergens aan. Als er nieuw personeel nodig is, trekken ze gewoon een blik Oost-Europeanen open. Alsof die allemaal netjes geschoold zijn..

Dus nee, als je een keuze hebt als ouder zou ik niet kiezen voor een 'handenberoep' waarmee je jezelf makkelijk vervangbaar maakt. Als er echt tekorten zouden zijn, zouden de lonen wel stijgen. Maar bedrijven kiezen kan toch liever voor een stel goedkope arbeidskrachten. En het is waar wat Miriam zegt: om/bijscholen naar een echt 'vak' kan altijd nog.

Maar niet iedereen heeft die keuze en daarom vind ik al die goedkope arbeidskrachten maar niets.

debbie

debbie

11-01-2018 om 14:41

dus dat

mijn zoon doet vmbo t en en gaat hierna naar de havo niet omdat hij persee naar het hbo wilt maar hij weet gewoon niet wat hij wilt.
Wij hebben hem dus uitgelegd dat hij hierna ook naar de havo kan en dat wilt hij zelf ook graag.
Kiest hij daarna toch voor hem mbo prima.

Maar het blijft mij verbazen dat men denkt dat er op het vmbo gespuis zit of hoe je het ook noemen wilt.

Moeder jong kind ik weet niet in welke groep je kind nu zit maar ik hoop voor je dan dat je kind inderdaad naar de havo kan.

SanneV

SanneV

11-01-2018 om 14:44

Pfffffff

Van deze discussie krijg ik als moeder echt een fantastisch gevoel!

Ik zal het aan mijn dochter doorgeven, dat ze kansloos gespuis is....
Mijn zoon zal ik nog eens extra knuffelen als HA brugpieper....

Tssssss.......

@Emma

@Emma

11-01-2018 om 15:03

ik ook

Eens met Sanne V. Mjjn kind doet mbo4 met veel plezier. Al dat gemiauw over gespuis en te laag opgeleid....bah
Mijn collega heeft een kind van 2 met een taalontwikkelingsstoornis. Het enige waar de ouders werkelijk zorgen over hebben is dat ze misschien wel naar het VMBO "moet" als ze nu niet de nodige hulp krijgt. Pfff, je zal zulke ouders hebben, om te huilen. En dan maar roepen dat het de schuld van de werkgevers is. Ik hoor geen werkgevers, alleen maar ouders.

@nnemoon

@nnemoon

11-01-2018 om 15:19

negatief

Ik ben moeder van een VMBO leerling. Een leuke, lieve, beleefde jongen is hij. Waarom toch altijd zo negatief over het VMBO? Ik vind het belangrijker dat hij op zijn plek zit en leert van zijn succes ervaringen? Dan dat hij nog jaren op zijn tenen moet lopen, dat heeft hij op de basisschool lang genoeg gedaan.

Ik denk dat we niet zonder VMBO/MBO-ers kunnen!

juliette

juliette

11-01-2018 om 15:22

vooroordeel

Hmm, mijn zoon is van een gecombineerd socialer gespuis kind naar socialer gegaan, daarna werd ie gediplomeerd gespuis om vervolgens ook nog een socialer diploma te halen. Zomaar. Fijn te weten dat ik gediplomeerd gespuis in huis heb.
Nee, laat je niet leiden door vooroordelen. Op het vmbo heb ik zeer bevlogen, goede docenten meegemaakt, eigenlijk meer dan de docenten op het VWO van mijn dochters. Wat een ontzettende lamstraal heeft mijn dochter als mentor dit jaar en wat een gebrek aan liefde spreidt hij ten toon voor leerling en vak. Dat zo iemand op school mag rondlopen.
Mijn zoon had genoeg hardwerkende leerlingen op het vmbo in zijn klas, terwijl hij op de havo veel leerlingen in de klas had die van het gym gegooid waren en op de havo daarom vonden dat ze zo slim waren en niets hoefden te doen. Zoon heeft zijn diploma gehaald op de havo, een groot aantal van die leerlingen niet. Het valt en staat met je eigen mentaliteit en inzet.
Ik ben geen voorstander van te hoog inzetten. Afstromen doet wel degelijk wat met het kind en steeds weer op een nieuw niveau moeten beginnen, is ook niet gemakkelijk. Of nooit je schooldiploma halen.

Moeder jong kind

Moeder jong kind

11-01-2018 om 15:42

Kaaskopje

Zo noem ik je dochter niet, ik zeg dat dat gespuis zit, ik zeg niet dat er alleen maar gespuis zit.

Fonneke

Fonneke

11-01-2018 om 16:03

Gespuis

Bah moeder van jong kind. Ik hoop echt dat je je vooroordelen wat kwijt raakt voor je kind naar de middelbare school gaat. Mijn oudste zoon zit in 6 VWO, de tweede in 4 VMBO. Ik vind gespuis een rotwoord en zal dat niet snel voor een kind gebruiken. Maar als ik het zou gebruiken, dan zitten er bij oudste in de VWO-klas heel wat meer kinderen die daar voor in aanmerking komen dan in VMBO-klas van de tweede. Niveau zegt echt niet zoveel over het gedrag van kinderen.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 16:08

Moeder

Uiteraard begreep ik wel dat je daar niet specifiek mijn dochter mee bedoelde. Maar hoe denk je over de vraag die ik stelde. Stel dat Tariq een te laag advies op de basisschool krijgt en zijn ouders het voor elkaar krijgen dat hij toegelaten wordt op de havo, is het dan nog steeds gespuis?

Moeder jong kind

Zal ik je even uit je droom helpen, op elk niveau zit gespuis/crimineeltjes zoals jij (deze pubers) noemt.
Vind de uitspraak wel erg ver gaan als ik eerlijk ben, maar we leven in een vrij land zal ik maar zeggen.

Ik als moeder van tieners 1e plaats,waar wordt hij/zij gelukkig van?
Mijn tiener(Havo)heeft geen voorkeur betreft vrienden, van Vmbo/Havo/Vwo alles zit door elkaar in de pauze en hebben het super gezellig!
Ik kan u ook melden (mijn ervaring),dat ik hier vrienden krijg uit verschillende klassen.
Ook kunnen ze van elkaar leren en helpen elkaar, de ene is goed met computers de ander weer goed in talen ga zo maar door.
Diegene die respect heeft en zich hier gedraagd is welkom! ongeacht niveau. Diegene die dat niet hebben, komen echt niet graag meer terug (hihi).
Verder organiseren ze allerlei leuke uistapjes met elkaar tot nu toe.Brengen en halen we de kinderen graag, logeren ook geen probleem.
Het is maar net hoe je er zelf mee omgaat!

Wel grappig hoe het bij mijn andere tiener voor sommige ouders echt een Drama is als ze te horen krijgen Vmbo, dan breekt de hel los!
Bijles hier en bijles daar, want het is onmogelijk voor ons prinsje en jawel de status van sommige ouders is in het geding.

Geef mij maar gewoon, doe maar normaal doen we al gek genoeg!
Ben trots op je kind ongeacht welk onderwijs, geluk staat op 1

Wilgenkatje

Wilgenkatje

11-01-2018 om 16:30

vmbo/mbo onmisbaar!

Natuurlijk, er wordt steeds meer geautomatiseerd, maar al die apparaten kunnen (en gaan!) kapot en hebben hun onderhoud nodig.

De man die langs kwam voor de controlebeurt van de CV vertelde dat het bedrijf vijf maanden achter op schema was vanwege te weinig personeel. Een goede bekende met een timmerbedrijf heeft een lawine aan aanvragen en kan maar een klein deel van de aangevraagde klussen uitvoeren. Twee voorbeeldjes uit de afgelopen paar maanden.

Er is genoeg te doen, maar er is kennelijk niet veel belangstelling voor!

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 16:40

Juliette

Je zegt dat je niet voor hoog inzetten bent. Ik ook als het echt totaal niet realistisch is. Maar als ik alles over kon doen, was ik wel tegen het advies voor mijn oudste dochter ingegaan en had ik iets meer mijn best gedaan om de jongste op een gymnasium te krijgen. Dat had ook makkelijk gekund, maar dochter was compleet in paniek bij alleen de gedachte al. Daar zaten allemaal nerds, daar paste ze totaal niet bij, aldus een huilend kind.

De oudste kreeg achteraf gezien een te laag advies en door hoe ze is, is dat nooit meer geworden. Ze leed aan dezelfde kwaal als ik zelf: intelligent genoeg voor havo, maar de 'spirit' missen om een lager niveau om te zetten in een hoger niveau. Als ze al op een hoger niveau had gezeten, was dat waarschijnlijk goed gegaan. De jongste had dubbel vwo advies, zeer overtuigend. Maar ze strandde toch. Ze werd in een herkansingsklas vwo/havo gezet, het werd havo. Helaas ging het daar ook mis, omdat ze zich verkeken had op het profiel. Het lukte niet. Dus zonder diploma naar het mbo, daar heeft ze gelukkig haar diploma wel gehaald. Nu zit ze op het hbo. Man en ik vinden het helemaal niet erg dat ze het vwo niet gehaald heeft, maar ik blijf me afvragen of hetzelfde op het gymnasium was gebeurd. Op een scholengemeenschap willen ze liever goede cijfers, dus als een leerling dat op een lager niveau wel zou krijgen... waarom zou je zo'n leerling dan op het vwo houden? Een gymnasium heeft (naar mijn gevoel) er meer baat bij dat kinderen sowieso op de school blijven en daar dus moeite voor gedaan moet worden, dus voor een zesjes-kind ook.

juliette

Grappig jou reactie!

Klopt idd betreft kinderen die van het Vwo terug gezet worden naar Havo,en een jaar later zelfs naar Vmbo.
Maar ook best veel leerlingen van Vmbo mogen na een paar maanden al doorstromen naar bvb Havo (dus kan beide kanten op).
Maar hoe dan ook,Vmbo Leerlingen hebben we ook nodig.

bieb63

bieb63

11-01-2018 om 16:43

niet nodig?

Wie zal dan je billen wassen als je oud en/of ziek bent?? Of een beetje aandacht enz?
Vast dat gespuis van het VMBO.
Met dank.

Kaaskopje

Kaaskopje

11-01-2018 om 17:17

Als er nieuw personeel nodig is, trekken ze gewoon een blik Oost-Europeanen open. Alsof die allemaal netjes geschoold zijn.. ===

Volgens mij moeten Polen e.d. gewoon voldoende gekwalificeerd zijn om het werk te mogen doen. Maar 'ze' doen het wel voor minder geld en dat komt de werkgevers goed uit. Voor tomaten plukken hoef je niet zoveel diploma's te hebben, dus dat scheelt weer. Dit: https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/10/poolse-bouwvakker-krijgt-zelfde-loon-als-nederlander, zal hopelijk ook zorgen voor meer waardering van de Nederlandse werknemer. Maar dan moet die werknemer er wel zijn en niet zwetend boven een havo boek zitten die eigenlijk te moeilijk is.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.