Relaties Relaties

Relaties

even anno

even anno

28-06-2018 om 17:53

hoe uit elkaar in overspannen woningmarkt?

Ik en mijn man overwegen om uit elkaar te gaan. Maar het is eigenlijk praktisch niet mogelijk. We wonen in een stad met een overspannen woningmarkt. We hebben een huurhuis waar dus 1 in kan blijven wonen. Een 2e huis kopen in de buurt is geen optie, want alles is mega duur (lees: boven ons budget) en we zijn starters op de hypotheekmarkt.

Maar een huis in de vrije sector is ook onbetaalbaar voor 1 persoon en heeft vaak hysterische inkomenseisen waar we niet aan voldoen. We verdienen echter wel weer teveel voor een social huurwoning, waar overigens ook jaren wachtlijst voor is, dus heeft ook geen zin.

De enige optie is (een flink eind) de stad uit. Maar dat willen we beide liever niet ivm de schoolgaande kinderen die we niet teveel uit hun vertrouwde omgeving willen halen, vriendjes etc. of te veel op en neer willen laten reizen tussen school en 2e huis.

Hoe doen anderen dit in godsnaam?

Kiezen of delen

Tijdelijk in huis bij familie of vrienden. Wel reizen terwijl je naar een betere oplossing zoekt.
Wij gingen hier gezamenlijk 7 dagen in de week het huis uit naar de oude buurt waar ik werkte en de kinderen op school en clubjes zaten tot we, na een jaar, terug konden omdat ex een andere, wat minder geliefde maar prima eigen woning gevonden had.
Kon eigenlijk ook niet want je moest al gescheiden zijn, maar toch ging de woningbouw blijkbaar akkoord.
Soms heb je onverwachte meevallers. Vraag in elk geval bij de gemeente wat de mogelijkheden zijn.
Anti kraak? Al is het voor 1 van beiden. Of een kamer bij een hospita?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

28-06-2018 om 18:10

Kleiner wonen

Kleiner wonen, of een buurt waar je niet wilt wonen. Meestal zijn er best wel opties alleen moet je daar wel wat van je wensen voor laten. Na mijn eerste scheiding ben ik gaan wonen in een klein appartement (die nog steeds rond de 170 duizend kosten), en heb ik van twee kamers vier gemaakt.

Clowntje

Clowntje

28-06-2018 om 18:19

Kinderen in huis laten wonen

Je kunt ook de kinderen in huis laten wonen en als ouders iedere week verkassen. Dan kan het misschien ook wat verder weg, als het nog te bereizen is voor je werk. Is dat een optie?

Triva

Triva

28-06-2018 om 19:01

inderdaad

Als je nog door 1 deur kunt en je wilt dit zo snel mogelijk doen: regel een kamer en wissel per week om wie er in het huis en wie er op de kamer woont. Zorg dat je in huis dan ook een eigen kamer hebt zodat je niet constant in elkaars spullen zit. Je gaat dan naar de kamer met alleen dat wat echt nodig is voor die week.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

29-06-2018 om 00:36

Ja birdnesting

Waarom twee volledige huizen betalen, als je er minimaal de helft van de tijd alleen in woont. De kinderen in het huis en de ouders om de week bij een hospitatie of anti kraak.

Bo

Bo

29-06-2018 om 13:42

echt?

Zouden jullie dat echt overwegen? Elke week moeten verkassen en 'op kamers' gaan? Ik moet er niet aan denken.

Zelfs in een overspannen markt bestaat een stad uit populaire en minder populaire wijken. Dan maar een stapje terug doen qua buurt en woongenot, maar nog wel zelfstandig in een eigen woning (flat). Of 2 huizen in een randgemeente en kinderen voorlopig halen/brengen naar school en clubjes. Jullie willen deze keuze maken, dan heb je ook met de gevolgen daarvan te dealen.

Weet je zeker dat je als alleenverdiener straks ook boven de sociale huurgrens komt?

De kinderen wel dan?

Bo, zou jij je kinderen dat wel aandoen dan? Elke week weer een ander adres?
Ik vind birdsnesting voor de kinderen de meest redelijke oplossing.

Triva

Triva

29-06-2018 om 14:47

inderdaad

Iets wat jij niet wil doe je wel je kinderen aan? Als je snel uit elkaar wil is dit een goede eerste stap. Kun je vanaf daar zoeken naar een andere optie maar houd je het rustig en overzichtelijk voor de kinderen die hier ook niet om gevraagd hebben. Veel mensen kunnen echt niet zomaar twee huizen betalen. Daar gaan de kinderen ook financieel op achteruit.

Bo

Bo

29-06-2018 om 18:39

Dat is een andere discussie

Van scheiden is bij ons geen sprake, dus wat ik mijn kinderen aan zou doen is helemaal niet aan de orde. Bij elke scheiding zijn er verliezers, dat is nou eenmaal zo. Op de korte termijn is het een optie, voor de lange termijn zou *ik* er niet aan moeten denken.

Hoezo kunnen veel mensen dat niet betalen? In NL kan iedereen zelfstandig een huis betalen. Er is altijd bijstand, maar aangezien TO teveel verdient voor de huursubsidiegrens lijkt er sprake van minimaal 2 modale inkomens. Dan maar beiden een flatje.

Triva

Triva

29-06-2018 om 19:08

Met een huis bedoel ik een woning. Er is niks mis met een flatje maar als ze dat allebei moeten doen betaal je dus zo al 1500 euro aan twee flatjes. Dat wordt lastig met 2 modale inkomens....

Lente

Lente

29-06-2018 om 19:12

Maar van die 1500 euro gerust 2000 euro

Voor 750 euro per maand is geen woning te vinden als je te veel verdient. Dan moet je eerder denken aan 1.000 euro per maand per flat.

Overwegen.

Jij en je man overwegen om uit elkaar te gaan.
Is langer overwegen ook een optie of is dat ondoenlijk?

juf Ank

juf Ank

30-06-2018 om 13:08

echt een beetje naief hoor, in Nderland kan iedereen zelfstandig een huis betalen. Denk even aan al die studenten die bij pa en ma moeten blijven omdat het ze financiel niet lukt zelf iets te betalen.
En als ze het al kunnen betalen dan IS het er niet...

Bo

Bo

30-06-2018 om 14:36

studenten

Is een ander verhaal. Die hebben geen volledige baan en geen recht op bijstand. Ja in NL kan iedereen zelfstandig een huis betalen, maar je moet dan niet te veel eisen hebben. In mijn omgeving (grote stad) zijn echt nog huren van rond de 500 euro.

Triva

Triva

30-06-2018 om 14:57

Geef dan eens een link want dat moet sociale huur zijn en daar is een megalange wachtlijst voor.

Triva

Triva

30-06-2018 om 14:58

maar dan nog

In jouw geval moet er dan dus een huis en nog zo'n woning van betaald worden en de langere reiskosten omdat één van de twee dan veel verder van het werk en de kinderen zit. Alsof iedereen dat zo maar kan betalen? Kan zo 1000 euro per maand meer zijn (en dan dus met een woning van 500)

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

30-06-2018 om 15:10

Nee hoor

Hier geen megalange wachtlijst.

Iedereen die ik ken had hier binnen een paar maanden een andere woning. Sociale huur. Ook best wel grote stad.

Probleem is vaak eerder dat dat nieuwe huis niet meer op loopafstand van school ligt. Daarvoor moet je vrije sector of kopen kunnen betalen.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

30-06-2018 om 15:13

Maar verder eens

Ik snap de logica ook niet. Zelf geen zin om wekelijks te verkassen, dus dan de kinderen maar.... ik snap best dat er meer komt kijken bij birdnesting, maar dit als enige argument. Daar kan ik met mijn hoofd niet bij.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-06-2018 om 17:43

Voor geen goud

Voor geen goud was ik met mijn ex gaan birdnesten. Dan maar egoïstisch, maar dat hadden wij nooit zonder conflicten gered. Je moet gewoon inleveren. Ik zou liever met mijn kinderen in een tweekamerwoning gaan wonen, of dan maar geen co-ouderschap dan elke week moeten verkassen. Vaak is er best wel een oplossing te vinden, meer werken, of toch iets verder weg wonen. Er moet een nieuwe stabiele situatie ontstaan, en het kan best dat dat alleen maar mogelijk is in een andere woonplaats.

Triva

Triva

30-06-2018 om 18:22

Phryne

De kanttekening van mij was dus ook: als je nog samen door een deur kan en als het haast heeft. Dan huur je een kamer en laat je de kinderen thuis. Voor altijd zou ik dat ook niet doen overigens maar als je niet meer kán betalen of vinden dan een kamer moet je toch wat. Jij kon een huis kopen. Kan niet iedereen, dan moet je huren voor 800-1000.

Doenja

Doenja

30-06-2018 om 18:24

Birdnesting is tijdelijk

Birdnesting is echt iets voor tijdelijk. Om de periode te overbruggen tot je beide een eigen woning hebt. En dan moet je nog heel goed met elkaar door een deur kunnen. Je leeft telkens in elkaars ‘zooi’. Bij mij was dat nooit goed gegaan. Dan had ik bij elke wissel discussie over hoe de wcrol was opgehangen of wie er twee potten pindakaas open had. En dan nog veel erger. Of wat dacht je vd dreiging dat je persoonlijke spullen vernield of weggehaald worden als jij er niet bent? Dat had ik al zonder birdnesting.

Triva

Triva

30-06-2018 om 18:27

Nee

Er zijn ook gevallen van birdnesting met drie woningen en permanent. Kinderen eigen ouderlijk huis en ouders allebei eigen appartement.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

30-06-2018 om 18:28

Was geen aanval

Op iedereen die niet is gaan birdnesten.
Zoals ik al zei, ik snap dat er meer bij komt kijken dan alleen het wekelijks verkassen.

Maar het lijkt mij in ieder geval beter dan continu op elkaars lip zitten. Daarom snapte ik het verkassen-argument niet zo.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

30-06-2018 om 18:31

1 huis

Ik meen mij te herinneren dat er zelfs een forummer was die samen met ex een gesplitst huis bewoonde.

Triva

Triva

30-06-2018 om 18:40

Precies

Kindeten kunnen dan als enige door de kinderdeur.

Lieverdje

Lieverdje

03-07-2018 om 21:11

"Hoezo kunnen veel mensen dat niet betalen? In NL kan iedereen zelfstandig een huis betalen. Er is altijd bijstand, maar aangezien TO teveel verdient voor de huursubsidiegrens lijkt er sprake van minimaal 2 modale inkomens. Dan maar beiden een flatje."

Ik weet niet helemaal zeker of je als bijstandsgerechtigde zomaar een woning toegewezen krijgt hoor. Of eigenlijk wel zeker van niet. Ook voor sociale huur zijn er wachtlijsten, zelfs als je als -ik noem maar wat- aanstaande jonge (tiener)moeder op zoek bent naar een huis krijg je al geen voorrang.
En wat de vrije sector betreft, de inkomenseisen die daar gesteld worden zijn inderdaad hysterisch. Een bevriend stel werd afgewezen voor een heel gemiddeld rijtjeshuis (wel nieuw, zeker niet groot, echt geen bizar hoge huur), omdat hun gezamenlijke inkomen onder de eis van 2x modaal lag (tegenwoordig ruim 70 duizend euro bij elkaar).

Even anno

Even anno

04-07-2018 om 22:14

voelt als dubbel gestraft.

Birdnesting is voor ons geen optie. Dat is mi. ook een tijdelijke oplossing voor een probleem dat niet weggaat en eerder groter wordt: de woningnood blijft, de prijzen blijven stijgen.
Even voor het idee: een woning in de vrije sector kost hier rond de 1400 euro. Ex alles. Dan kan je leuk modaal verdienen, maar dat is dus niet op te brengen, even los van de hysterische inkomenseis. Je komt er simpelweg niet voor in aanmerking.

Naar een 1 of 2 kamer woning in een impopulaire buurt is bijna enige optie. Maar ik zie daar zo enorm tegenop -ook voor onze kinderen.

Tuurlijk. Als je het zakelijk bekijkt kun je zeggen: jij wilt toch scheiden? Dan is dat dus consequentie. Maar als je weet dat dit al gepaard gaat met veel verdriet en grote zorg, ook voor en over de kinderen dan is het idee dat je in een ranzig klein hok in een veel mindere buurt moet wonen, ver weg van school, vriendjes en vertrouwde omgeving een extra verzwarende omstandigheid die het totale gevoel van ongeluk alleen maar versterkt. Alsof ik dubbel gestraft ga worden: je huwelijk naar de klote, je leven terug naar af als in studententijd maar dan met opgroeiende kinderen die hier zo niet om gevraagd hebben en ik zo graag een ander leven had gegund...

Phryne Fisher

Phryne Fisher

04-07-2018 om 23:59

Hoeft niet

Je kunt ook een appartement kopen in een goedkopere gemeente. Dan maar een kwartiertje rijden. Ik zie je vooral veel dramatiseren, terwijl er echt wel mogelijkheden zijn ook als je modaal verdient.

Isella

Isella

05-07-2018 om 00:06

Bij elkaar

Of je blijft gewoon bij elkaar als je scheiden te lastig vindt. Blijkbaar zijn de nadelen van het weggaan groter dan de nadelen van niet weggaan.

Triva

Triva

05-07-2018 om 01:36

Phryne

Kopen? Met een inkomen van 1800 netto?

Reageer op dit bericht

Als je wilt reageren moet je eerst inloggen of je aanmelden.

Aanmelden