Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Madelon

Madelon

23-05-2012 om 15:42

Modaal gezin; waar blijft mijn geld

Ik moet ff mijn gal spuwen over het feit dat ik als kei hard werkende moeder en dito vader steeds minder te besteden heb, het loopt gewoon de spuigaten uit.
Ik heb sinds 1 jan. al 1.800 euro aan mijn ziektekostenverz. betaald (maandelijkse premie + een fors deel van het eigen risico), om maar wat te noemen..
Of ik ff 450 euro (!) kan ophoesten voor de schooluitwisseling van mijn oudste dochter (4 VWO), nou ok, dat mag dan in delen (godzijdank anders hadden we het haar nog moeten ontzeggen wat ik heel jammer zou vinden), 100 euro voor het kamp van jongste dochter (groep 8) en ga zo maar door.
Ik rook niet en drink niet maar heb een oogaandoening waar niemand iets van merkt verder maar waarvoor ik medicatie heb. Mijn man heeft een manco aan zijn bloedvet-verbranding waarvoor hij medicatie nodig heeft.
Die moeten we nu al grotendeels zelf betalen (2x 220 euro), en volgend jaar gaat dit naar 2x 400 euro.

Ik word er gek van, blijft er voor ons (pa en moe) dan nooit niks meer over tot de kids de deur uit zijn?
Ze krijgen nooit dure kleding of schoenen, niet veel zakgeld, allemaal maar heel gewoon (H&M, Primark) en we gaan tegenwoordig één keer per jaar 2 weken op vakantie naar een camping in een mobile home oid. Ik heb géén duur koophuis, we huren een gewoon huis en we zijn zogezegd Jan Modaal. Hoe doen al die andere mensen dat?

Als ik in de bijstand zou zitten zou ik op allerlei manieren worden gecompenseerd of tegemoet gekomen. Maar omdat wij gewoon beiden keihard werken om onze kop boven water te houden betalen we overal het volle pond.

Mensen die niet kunnen werken daar zit ik echt niet mee, en ja ik vind dat zieken en zwakken daar niet om gevraagd hebben en niet alleen hoeven op te draaien voor alle kosten, maar toch begin ik steeds meer te balen van lamlendigen die te beroerd zijn om te werken (hoe krijgen ze het toch voor elkaar om een uitkering te behouden), mensen die roken en drinken en daardoor gezondheidsproblemen krijgen (die worden nl. wèl vergoed, bijv. hartkwalen en diabetes, gaat NIET van je eigen risico af), jongeren die een studie doen waarbij je van te voren weet dat je werkeloos wordt en dus een uitkering gaan halen, mensen die zwart bijbeunen etc.
Ik werk al 26 jaar onafgebroken, meld me nooit ziek, betaal al mijn belastingen en premies en als beloning houd ik steeds minder over. Van minder zou je depri worden?

Soms denk ik echt: waar doe ik het allemaal voor.
Een woning kopen dat heb ik jaren geleden al uit mijn hoofd gezet, ik heb "niks" en het zal ook nooit veel gaan worden op deze manier.
Natuurlijk zijn wij als Jan Modaal niet ARM en ja ik tel mijn zegeningen en neen, geluk zit hem niet in bezit. Dat weet ik allemaal al lang.
En toch voel ik ze steeds vaker gefrustreerd.

Vic

Vic

23-05-2012 om 16:39

Ja, zo gaat dat

De komende jaren zal het nog wel even zo blijven gaan. Wij gaan ook naar de 0-lijn, terwijl de kosten wel hoger worden. Af en toe word ik er ook wel eens een beetje klagerig van. Ik heb 22 arbeidsjaren achter de rug, en (hopelijk) nog 28 te gaan. Ik heb dan wel een koophuis, maarja dat moet je ook gewoon betalen ;-)
Overigens, wat een vreselijk dure ziektekostenverzekering heb jij, als je in 5 maanden al 1800 euro hebt betaald! Oh, en hart- en vaataandoeningen gaan ook gewoon van je eigen risico, tenminste bij mij wel.

Madelon

Madelon

23-05-2012 om 16:44

Vic

Vic, ik heb een basisverz. en een gemiddelde aanvullende polis waarbij o.a. fysio/osteopatie en manueel therapie wordt vergoed. Dit is een collectieve dekking met korting zelfs.
Ik tob al jaren met bovenrug/nekklachten dus moet daar regelmatig gebruik van maken. Daarvoor heb ik deze polis.
We betalen rond de 325,- per maand, die heb ik nu 5x betaald en de rest was (alvast een deel van) ons eigen risico... Wij hebben 2 opgroeiende kinderen onder de 18 jaar (gelukkig maar, anders komt er nog eens de helft per maand bij + eigen risico, moet er niet aan denken!)

Ik heb gekeken of wij voor onze chronische aandoeningen compensatie van het eigen risico kunnen krijgen maar onze middelen komen daarvoor niet in aanmerking. Wel bijv. hartmedicatie en diabetes middelen..

Zeggik Nie

Zeggik Nie

23-05-2012 om 16:59

Sjonge

Volgens mij gaat het bij iedereen financieel wat slechter. En net zo goed als dat jongeren volgens jou een studie zouden kunnen volgen met meer kans op werk, hadden jij en je man een beroep kunnen kiezen waarmee je meer zou verdienen. Want tweeverdieners zijn en dan nog een modaal inkomen, dan doe je misschien iets verkeerd?
Ik ben bang dat het posten van dit soort stukjes alleen maar voor meer frustratie zorgt. Als je namelijk maar blijft roepen dat je het zo slecht hebt, ga je je ook steeds slechter voelen. Afgeven op anderen heeft in elk geval geen zin, wat denk je daarmee te bereiken? Ben je jaloers op mensen met een uitkering? Die hebben nog minder te besteden dan jij hoor!
Voor je vakanties heb ik een tip: kamperen in een geleende of tweedehands tent is zeker de helft goedkoper dan in een mobile home. Kun je toch ieder jaar op vakantie!

Zeggik Nie

Zeggik Nie

23-05-2012 om 17:01

Vakantie

Verkeerd gelezen, jullie gaan toch elk jaar. Dan kun je door te kamperen mooi geld besparen om iets anders leuks te gaan doen, toch?

Mea Proefrok

Mea Proefrok

23-05-2012 om 19:53

Ik vraag het me ook wel eens af

Wij verdienen meer dan jij en je man, want wij krijgen (meestal) geen zorgtoeslag (meer). Toch vraag ik me ook wel eens af hoe het kan dat er na aftrek van de lasten (vast en variabel) zo weinig overblijft om van te leven. Of misschien anders gesteld, dat datgene wat er overblijft nog best wat lijkt, maar razendsnel verdampt. Wij doen ook geen gekke dingen - al moet ik eerlijk zeggen dat dat een dooddoener is. Iedereen die ik ken vindt van zichzelf dat hij/zij geen gekke dingen doet en toch te weinig geld overhoudt, hahaha.
Ik denk dat je het advies van wijlen mijn oma, een zeer wijze vrouw, moet opvolgen: kijk naar onderen, niet naar boven. Er zijn zo ontzettend veel mensen die het minder goed hebben. Sterker nog, een schrikbarend hoog percentage van de wereldbevolking moet het doen met minder dan 1 dollar per dag.

Madelon

Madelon

23-05-2012 om 19:58

Nou

Zeggik Nie, je reageert wel erg fel? Vanwaar die nijd?

En alleen, natuurlijk kan het erger, alles kan erger, maar dan zou er nooit iemand een probleem/zorgen mogen hebben, want "het kan altijd erger" ???

Ik hoef toch niet blij te zijn dat we gaandeweg steeds minder over houden en steeds meer moeten opletten en steeds vaker moet constateren dat de bodem van de portemonnee al in zicht is? En met zijn tweeën steeds meer moeten gaan werken om de kop boven water te houden?

Is het zo vreselijk veel gevraagd dat ik 2 weken per jaar in een mobile home (een van de voordeligste, dat wel) wil vertoeven i.p.v. me wil behelpen in een tent, nou zeg, wat een flauwe reactie. Dat kan ik zelf ook wel verzinnen, maar mag ik me a.u.b. 2 weken per jaar enige luxe veroorloven, ik werk 49 weken per jaar.
Ik wil niet klagen, maar weet je hoeveel mensen er wel met de herfstvakantie, hemelvaart of wat dan ook een tripje of reisje gaan maken, hoeveel mensen er op wintersport gaan etc. Nee dat HOEFT niet, maar ik vraag me werkelijk af hoe al die gezinnen dat allemaal doen?

Mag je alleen maar balen van dingen als je in de bijstand zit? Er zitten OOK mensen in de bijstand die perfect zouden kunnen werken, ik ken ze zelf ook, die al jarenlang een uitkering hebben, als het kan er nog wat bij verdienen, maar dat mag nooit gezegd worden. Zoals ik al aangaf, ik heb niets tegen mensen die echt in de knel zitten en die door ons allemaal mede rechtop gehouden moeten worden.

Een beroep kiezen waarbij we veel meer zouden verdienen ja dat is leuk en dat gebeurt in de film, maar heel veel gewone hardwerkende middenklassers weten dat het zo gewoon niet werkt in het leven. Er zijn er veel minder die met relatief weinig drukte veel meer geld kunnen scoren. Het klootjesvolk werkt zich gewoon een slag in de rondte.

Ik verdien met parttime werken net zoveel als hubby met fulltime, dus de beste optie is dat ik méér ga werken en daar ben ik al mee begonnen.
Zoals gezegd, we zijn alles behalve arm (in dit land veelal uberhaupt). Toen ik jong was had ik geen keuze en kwam alleen op straat te staan toen ik 19 was. Ik ben blij dat ik mijn school (mbo) nog heb afgemaakt ondanks al die ellende. Veel keuzes had ik niet. Ik heb me al met al aardig gered dacht ik zo.

Want ja ik heb elke dag eten op mijn bord, een dak boven mijn hoofd en ik kan mijn huur en vaste lasten betalen.
Mag ik dan a.u.b. een keertje mopperen, er zullen er vast meer zijn die ook niet vrolijk worden.
Misschien ook onduidelijk, ik zou eigenlijk willen weten of meerdere gemiddelde gezinnen hier tegenaan lopen en of die mijn frustratie herkennen.
Misschien zie ik het wel hélemaal fout..

Madelon

Madelon

23-05-2012 om 20:06

Mea

... daar kan ik wat mee, je hebt ook helemaal gelijk. Door mijn werk zie ik bijna alleen de "het boven".
Dat maakt het wel eens lastig om "het beneden" niet uit het oog te verliezen.
Je hebt gelijk, we hebben het niet slecht, maar wat er over blijft verdampt alsof het niks is. Steeds sneller, en wij zijn zeker niet de enigen, ik hoor het ook van vrienden en kennissen, we zitten wat dat aan gaat allemaal met dit soort dingen..
Wat ik zelf prettig zou vinden is als het taboe erop wat luwt, dat je gewoon kunt zeggen "nee we doen niet mee aan die borrel want dat is gewoon te duur", dat soort dingen.
Ik probeer dat gewoon toch voorzichtig aan te doen.
Ik heb geen zin om de schijn op te houden dat het hier in de boom groeit. Men mag gerust weten dat het hier elke maand op is, en dat soms iets niet (meer) kan.

Madelon

Madelon

23-05-2012 om 20:13

Knurf

Thanx Knurf, dat bedacht ik me ook na je rea.
We hebben in het geheel géén schulden, en komen elke maand ongeveer op nul uit, een uitzondering daargelaten maar over het algemeen doen we het met wat er binnen komt.
Mmmm, zo had ik het nog niet bekeken.

Maar volgend jaar zal dat moeilijk worden met nog eentje op de middelbare school (krijg ik weer de vraag of ik even 300 - 400 euro kan ophoesten voor een uitwisseling), wat te denken van het eigen risico van 2x 400,- (wat wij zowiezo kwijt zijn). Ik wil er gewoon nog niet aan denken.

Ik durf nooit te geloven dat er zoveel mensen op grote voet leven.. TE grote voet. Het ziet er a/d buitenkant allemaal zo leuk uit :-)

Guinevere

Guinevere

23-05-2012 om 20:35

Toch meer minderen

Ik begrijp je machteloze gevoel wel. Wat mij opvalt: Je verwacht volgend jaar hogere kosten. Dus dan zou ik toch maar niet vasthouden aan zo'n mobilhome-achtige vakantie. Dat kán dan gewoon niet meer. Verzin iets anders om die 2 weken prettig door te brengen. Doe bv. aan woningruil, kost je niets qua huisvesting. En dan kun je wellicht zelfs wel langer dan 2 weken gaan.
Heb je het beroemde schema van Claudia al? Mogelijk krijg je dan toch meer inzicht in de financieën en kun je nog op punten bezuinigen.
En er leven heus veel mensen op "TE grote voet". En ook veel mensen die dat niet doen. Maar wat anderen doen maakt voor jou toch niet uit?

amk

amk

23-05-2012 om 20:43

Welk taboe

dat is iets dat je jezelf op legt. Ik zeg gewoon dat ik iets niet doe omdat ik dan iets anders wel kan doen. Dus nee, ik ga niet mee naar de borrel want ik ben aan het sparen voor.....
En zelfs mijn dochter weet dat al gewoon te zeggen. Niks mis mee.
En daardoor komen er juist steeds meer leuke dingen die niets kosten.
Vanmiddag bv heerlijk met een horde kinderen voor de zwemles in het park gelunched na school. Kost niks, eten moeten we toch. En ze vonden het bere gezellig.

Kijk eens op consuminder blogs veel vrolijkheid en misschien kom je op ideeen. Ik lees ze graag, en soms doe ik er ook nog wat mee.

En ja, klagen mag, maar je schiet er niet zo veel mee op. Begroting aanpassen helpt meer, zeker als er nog ruimte is om op vakantie te gaan is er ruimte om te schuiven.

Madelon

Heb je die aanvullende verzekering nodig voor nog meer zaken dan de uitgebreide fysio en osteopathie? Want als je alleen een basisverzekering neemt bespaar je zo 125 euro per maand. Als je die apart zet en blijkt dat je geen extra fysio nodig hebt gehad heb je aan het eind van het jaar 1500 euro over. En als je wel extra fysio nodig hebt kan je die uit je maandelijkse premiebesparing bekostingen.

skik

Ely

Ely

23-05-2012 om 21:30

Klagen mag

Volgens mij doen we dat allemaal van tijd tot tijd hier op dit forum, over een veelzijdigheid aan onderwerpen. Dus ik vind de pinnige reacties die ik hiertussen lees een beetje flauw.

Natuurlijk is het beter voor je eigen gemoed als je je zegeningen kunt tellen maar hebben we niet allemaal wel eens een grrrrr momentje? Laatst poste een dame die alles had (materieel!) en (ook) niet gelukkig was. Blijkbaar heb je dan ook last van grrrrr (of had zij nou geeeeeuw, dat weet ik niet meer).

Madelon: ik snap je gevoel, er gaan ook heel veel mensen continu op vakantie naar mijn idee. Ik snak naar vakantie, mijn huis heeft wat verbouwinkjes nodig etc maar voorlopig doe ik ff niks van dat al. Sparen en mijn zegeningen tellen is mijn hobby nu ;)

Wat mij helpt is om het buiten het materiële te zoeken; kun je genieten van de kleine dingen? Dat is mijn rijkdom. Lukt niet altijd maar is zeer de moeite waard. Een vriendin van mij is financieel zorgeloos. Jaloersmakend als ik eerlijk ben. Maar zij worstelt met andere dingen. Snap je wat ik bedoel?
O enne... Een huurhuis lijkt mij op het moment heel relaxed ;)

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Brianna F

Brianna F

23-05-2012 om 21:32

Skik

Ik heb een dure verzekering, maar betaal voor de aanvullende toch echt maar 10,96 per maand extra. Hoe kom jij aan 125 euri?

Zeggik Nie

Zeggik Nie

23-05-2012 om 21:48

Madelon

Ik denk dat het wel meevalt met mijn felheid. Mijn vakantietip was niet bedoeld als belediging, ik hou zelf erg van kamperen en ga dus ieder jaar 3 weken.
Verder wil ik je vooral duidelijk maken dat afgeven op anderen je niet gaat helpen. Natuurlijk mag je klagen maar als je je op een forum zo enorm laat gaan kun je ook kritische reacties verwachten.

Truus Modaal

Truus Modaal

23-05-2012 om 22:36

het is heel lastig op het moment. Ik vraag me ook elke maand weer af of we het redden. soms wel, en soms niet. Dan spreek ik een stukje spaargeld aan. Deze maand komt het vakantiegeld. Een deel daarvan is voor de vakantie, wij kamperen, hebben eigen kampeermiddel, dus daar is bijna niet meer op te besparen, nou ja, niet gaan, maar dan heb ik niet echt een vakantie-gevoel (ik weet dat dat ook een punt van discussie is, maar zo voelen wij dat nu eenmaal). Het overige gaat dus op de spaarrekening, voor de onverwachte dingen (auto stuk of een apparaat in huis ofzo).
Wij werken ook allebei, zullen wel anderhalf tot 2 maal modaal zijn denk ik. Per jaar gaat er 3000 euro naar de zorgverzekering. Dan de hypotheek en andere vaste lasten. En soms heb ik aan het einde van mijn salaris, ons salaris, nog een stukje maand over.

Vic

Vic

23-05-2012 om 22:51

Voorbeeldje

Ik ken een stel dat vorig jaar nog een (duur) horloge van hem moest verkopen omdat de auto stuk ging en ze geen geld hadden voor reparatie. Vorige week kwam hij heel enthousiast foto's laten zien van zijn nieuwe auto. Een Jaguar (tweedehands, dat wel ;-) Op mijn vraag of het eraf kon, zei hij dat ze net de PL hadden afgelost dus weer ruimte hadden voor een nieuwe! Kijk, zo gaat dat dus. Ik weet ongeveer wat daar binnen komt, en ze laten het héél breed hangen. Ander stel, allebei een MBO-baan, hebben net een huis gekocht van 6 ton terwijl het oude met verlies verkocht was. Ik weet dat dat bij de ouders vandaan komt, maar hun buren zullen zich ook wel afvragen waar ze het van doen.

Meerdanmodaal

Meerdanmodaal

23-05-2012 om 23:02

Snap het wel

Ik verdien als zzp-er goed, mijn man ook. Goedkope hypotheek, lekker aan het aflossen, buffertje, geen schulden. Maaaaaaar......de laatste paar jaar zijn de uitgaven enorm. Ten eerste de ziektekosten, dat neemt maar toe. Verzekeringen voor ons als zzp-er zijn veel duurder geworden en de dekking is minder. Schoolkosten voor de kinderen zijn bizar. Weekendje hier als klasse uitje, midweek naar engeland voor engels, kassa. Ik kan heel zuinig leven, vind dat zelfs een sport, maar dat het zelfs met ons inkomen, waarvan ik altijd dacht dat je dan wel binnen was, worstelt om rond te komen, dat is ietsvan de laatste paar jaar.

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Ella2007

Ella2007

23-05-2012 om 23:52

School versus wintersport

Ook bij ons (geen idee wat modaal is, maar we verdienen denk ik gemiddeld) moeten we de tering naar de nering zetten (of was het nu andersom): kind 1 gaat volgend jaar naar het vo, dat kost (veel) reisgeld, dus gaan wij niet meer op wintersport en weekendjes weg in huisjes enzo. Dat is dan een luxe die we ons voorlopig niet meer kunnen veroorloven. We wonen redelijk eenvoudig (nog steeds ons eerste koophuis) en dat is nu in ons voordeel denk ik....

Rosase

Rosase

24-05-2012 om 00:35

Tering naar de nering zetten

Ik ga ervan uit dat die mensen die op wintersport gaan en regelmatig weekendjes weg hebben geen modaal inkomen hebben. Daar kun je je dus wel mee gaan vergelijken, maar dat schiet verder niet op.

En verder helpt het om vooral te kijken naar wat je wel hebt. 2 weken op vakantie gaan is geen recht. Dat moet je alleen doen als je het kunt betalen. En als je veel andere kosten hebt, tja dan zit het er dus niet in. Door te vinden dat je er toch recht op hebt los je a. je probleem niet op en b. praat je jezelf een depressie aan.
Iedere situatie is anders en ieder maakt zijn eigen afwegingen. Jullie hebben blijkbaar veel ziektekosten en nogal wat kosten voor je schoolgaande kinderen. Tja, dat is dan maar zo.

Ik zou ook graag iedere maand met mijn gezin willen gaan uiteten en wij verdienen hier echt niet slecht, maar toch zit dat er vaak niet in. Ik ken echter wel mensen die dat wel heel makkelijk doen, en ga ervan uit dat zij of nog meer verdienen, of andere dingen laten of hun kop in het zand steken en nog wel eens achterhaalt worden door de werkelijkheid. Ik schiet er verder niks mee op om me daar blind op te staren.

Verder zijn wij vorig jaar: een weekendje weg geweest (deels door mijn moeder betaald), op wintersport geweest, 2 dagen met zijn tweetjes weg geweest en we hebben 10 dagen gekampeerd. Zou best kunnen dat al die vakanties samen niet duurder waren dan jouw 2 weken mobil home. Het is ook maar net met welke bril je kijkt.

Dit jaar gaan we "alleen" maar kamperen. We zijn namelijk aan het verbouwen en als er iets geld kost....

Brianna

Madelon schrijft dat ze 325 euro aan premie per maand betaalt. Ze zijn met twee volwassenen met kinderen onder de 18, dus voor twee man premie. Een basisverzekering kost je zo'n 100 euro per maand, dus dan zou ze 200 euro per maand betalen. Da's 125 euro minder dan de 325 die ze nu kwijt is.

Ik weet niet wat er allemaal in haar uitgebreide pakket zit en in hoeverre ze er van gebruik maakt, maar het is altijd zinnig om eens na te gaan of de extra kosten van de aanvulling opwegen van het voordeel dat je er van hebt.

skik

Brianna F

Brianna F

24-05-2012 om 11:48

Heb ik ook gedaan

De aanvullende verzekering voor meerderjarigen hier, nog door ons betaalde verzekering stopgezet. Scheelt toch 240 euro per jaar. En wat ze hadden (orthodontie en podotherapie) werd toch niet vergoed. Nog geen maand nadat we die aanvullende verzekering stop hadden gezet belande oudste bij fysio en manueel therapeut en hebben we nu al meer betaald in 2 maanden dan de aanvullende verzekering in een jaar kost. balen! Dus kijk goed uit wat je doet, dat je er geen spijt van krijgt. Want zie haar nu maar eens weer aanvullend verzekerd te krijgen.

Fiorucci

Fiorucci

24-05-2012 om 13:56

He?

Ik mis ineens een aantal reacties in deze draad??

Fiorucci

Fiorucci

24-05-2012 om 13:57

Oh sorry

Ik haal draden door elkaar...

Madelon

Madelon

24-05-2012 om 20:17

Zegiknie

Nou sorry, als jij mij iemand vindt die "zich vreselijk laat gaan" dan moet ik toch echt lachen hoor.
Laat mij ff een keer klagen, volgens mij heb ik mijn input zelf al voldoende genuanceerd met andere geluiden.
Maar dan nóg word ik niet blij, en dat is mijn goed recht.

Madelon

Madelon

24-05-2012 om 20:26

Rekensommetje skik

Wij betalen 2x 160,09 per maand.
Dit bestaat uit 2x 98 basisverzekering, 2x 33 aanvullende verzekering en 2x 29 tandartsverzekering. Hierdoor zijn ook onze kinderen tot 18 jaar verzekerd van orthodontie, en kind 1 is al klaar met beugelen, kind 2 zal binnenkort ook moeten beginnen. Wij hebben beiden in de afgelopen jaren ik geloof 6 kronen hebben moeten laten aanbrengen en ja we poetsen onze tanden heel braaf :-) Als ik die allemaal zelf had moeten dokken, dat lukt dus niet dus spreid ik de kosten liever uit in de tijd door elke maand daaraan bijna 60 te betalen.

Madelon

Madelon

24-05-2012 om 20:30

Oh ja en....

Hoe dom het ook mag klinken, we krijgen door onze aanvullende polis (godzijdank) podotherapie vergoed, we hebben alle vier (!) zooltjes... Dit is in de afgelopen 2 jaar zo gekomen. Ik wist niet eens dat we ervoor verzekerd waren nou gelukkig dus wel.. Je wilt niet weten wat dat allemaal kost.
Het komt er dus op neer dat het maar goed is dat wij goed verzekerd zijn. En daar wil ik ook best redelijk wat aan betalen. Maar van 800,- bovenop de 12 x 325 euro premie word ik dan niet vrolijk, das toch niet gek?

Madelon

Madelon

24-05-2012 om 20:36

Wij verdienen 1,5 modaal - heb even goed nagekeken.
Met borrelen bedoel ik dat je als vrienden met zijn allen een borrelavond houdt in een kroegje.
IK durf best te zeggen dat dingen te duur worden, maar toch gaat dat niet altijd op.
Als je feestjes/verjaardagen hebt wil je toch met een cadootje aankomen, en ook niet al te pinnig zijn. Niet omdat ik me daarvoor zou schamen, maar omdat ik het iemand ook gun, een leuk cadootje van 10-15 euro max.
Wij camperen niet op superdeluxe vakantieparken en wij huren geen mobile home van bijv. 1300 euro per maand (heel gewoon). Nu is 2 weken mobile home huren voor zo'n 1.600 euro of zo nog absurd natuurlijk, maar tot nu toe is dat een keuze geweest, de enige luxe dan die wij ons willen permitteren, zolang dit kan.
In een tent gaan zitten is een straf voor ons, dan kan ik net zo goed thuis blijven maar dan heb ik ook geen vakantie gevoel.
Ik praat niet over luxe hotels en club robinsons!
En ik praat niet over luxe kleding of schoeisel (H&M en Primark lijkt me meer dan gewoon). Ik bedoel juist die andere dingen, zoals 450 voor een schoolreis, 100 voor een kamp, 90 kaartjes voor de dans- en musicalvoorstellingen waar mijn eigen dochter in speelt, dat soort "fratsen" die nu af en toe behoorlijk in de weg gaan zitten.
En ik snap ook dat ik tegen mijn dochter kan zeggen dat ze niet mee mag. Dat hebben we vorig jaar al gedaan, we hopen dat we haar nu wel een keer mee kunnen laten gaan.

Madelon

Madelon

24-05-2012 om 20:40

Correctie

Er stond in mijn vorige mail: "Wij camperen niet op superdeluxe vakantieparken en wij huren geen mobile home van bijv. 1300 euro per maand (heel gewoon)"

maar ik bedoel natuurlijk 1300 euro per WEEK

Vic

Vic

24-05-2012 om 22:05

Uit de lengte of de breedte

Ik denk dat je kunt concluderen dat 'de meeste' mensen keuzes moeten maken waaraan ze hun geld uitgeven. Zelf ga ik (vind ik) best leuk op vakantie, vaak ben ik meer kwijt dan mijn vakantiegeld, maar ik geef dan weer relatief weinig uit aan kleding en 'spulletjes'. Mijn te dure auto heb ik ingeruild voor een goedkopere, omdat ik al die extra ruimte hooguit twee keer per jaar gebruikte tijdens de vakantie of om wat gipsplaten te halen bij de bouwmarkt.
Die ziektenkostenverzekering blijf ik vreselijk duur vinden. Ik betaal 128 euro incl. aanvullend pakket en tandartsverzekering. Misschien loont het toch om prijzen te vergelijken. Collectief is niet altijd goedkoper dan een reguliere verzekering.

miepmodaal

miepmodaal

24-05-2012 om 23:04

Balen

Ik ben een fulltime werkende miep-modaal. Man is arbeidsongeschikt (geen uitkering), 2 studerende kinderen. Ook wij hebben te maken met stijgende kosten zoals waarschijnlijk heel nederland. Sparen lukt niet echt, op vakantie gaan we niet. Toch prijs ik mezelf gelukkig, ik heb werk, werk dat ik ook nog 'ns heel leuk vind. Dan lees ik vandaag over weer zoveel werkelozen erbij en slaat de schrik me om 't hart. Dat er mensen zijn die misbruik maken van voorzieningen, tja tuurlijk zijn die er, opsporen en aanpakken. Mijn zoon studeert binnenkort af met uitzicht op vrijwel zeker werkeloosheid of een baantje in een cafe ofzo. Toen hij aan z'n studie begon was dit nog een studie met goede vooruitzichten helaas nu niet meer. Dat er mensen zijn die voor 4 uur werken hetzelfde krijgen als ik voor 40 uur werken dat vind ik niet altijd eerlijk. Dat er een laml.l van Vestia voor wanpresteren een bonus krijgt waar een modale miep 75 jaar of meer voor moet werken dat vind ik stuitend.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.