Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

fladder

fladder

04-11-2010 om 14:22

Wat is wijsheid, wie denkt er mee...?

Laat ik maar gewoon onder mijn eigen nick posten want het is inmiddels een publiek geheim dat ik thuis zit met een flinke burnout n.a.v. jarenlange overbelasting en "in de overleef-stand leven". Resultaat: begin oktober sloegen alle stoppen door en ik ben nu zeer beperkt (als in: niet) belastbaar, enkele lieve OOL-vriendinnen helpen me met eten en huishouden, en dat is ook wel nodg want het enige dat ik nog kan is schrijven (en dan nog met heel veel nadenken).
Mijn werk als ZZP-er staat op een extreem laag pitje, en mijn loondienstwerk van 9 uur per week tegen miniumloon ligt nu ook plat.
Twee weken geleden moest ik naar de arbo-arts, die zonder te luisteren bepaalde dat ik vanaf deze week weer 2 x 2 uur moest gaan werken. I.o.v. met mijn werkgever, met wie ik zojuist poortwachtergesprek had, is dat een weekje opgeschoven.
De arboarts is de enige die vindt dat ik weer 2 x 2 uur kan gaan werken, die uurtjes stellen volgens hem niks voor. En de arboarts is God de Heer Himself in Werkland, daar kan niemand tegenin, behalve het UWV.
Mijn werkgever heeft zojuist zonder veel moeite geconstateerd dat Fladder werkelijk op de bodem zit en dat zelfs die 2x2 uur eigenlijk niet kan. Morgen moet ik weer naar de arbo-arts, van wie ik weinig verwacht. Hij is de enige die me weer aan het werk wil hebben. DOkter, psych, maatsch.werk, zelfs werkgever ziet in dat mijn belastbaarheid momenteel nul is, maar wat hij zegt moet gebeuren.
Er zijn nu enkele mogelijkheden (met de kanttekening dat mijn contract eind januari afloopt).
* ontslag nemen. Hiermee verspeel ik al mijn rechten op ww, ziektegeld, whatever. De kans bestaat ook dat het tegen me zal werken als ik volgend jaar mijn spaargeld tot de vermogensgrens heb ingeteerd en naar de bijstand moet, want het ziet er niet naar uit dat ik op korte termijn (als in: binnen enkele maanden) weer gewoon kan werken.
* 2nd opinion bij UWV. Dit is in het topic van Fianna al besproken. Nadeel: dan stopt mijn loon. Ik krijg dat met terugwerkende kracht wel weer terug als het UWV mij in het gelijk stelt, maar de kans bestaat (zei ook mijn werkgever) dat daar net zo'n bureaucraat zit als bij de arbodienst, die bepaalt dat bij een gemiddelde burnout iemand na 4 weken weer licht te belasten is. In dat geval blijf ik zonder geld zitten (200 euro, maar voor mij is dat best veel) en ook dat kan tegen me worden gebruikt als ik later bijstand aanvraag (als in: verwijtbaar en zo). En het hele gedoe levert nieuwe stress op waar ik nu niet bepaald bij gebaat ben.
* toch 2 x 2 uur aan het werk tot eind januari = einde contract. Mijn werkgever is dan verplicht vervangend werk te zoeken. En dat is er niet, maar ze denken met me mee en zeggen: ja, ga dan inderdaad in vredesnaam maar paperclips rechtbuigen ;-) Aanvankelijk wilde ik daarmee instemmen, maar toen ik mijn agenda pakte om het in te plannen, werd ik enorm gestressed en sloeg ik helemaal dicht. Het lijf & hoofd lieten duidelijk weten dat ik zelfs aan 2 x 2 uur paperclips rechtbuigen niet toe ben. En ook mijn werkgever merkte dat.

Werkgever ziet het dilemma. Werk is zo heilig tegenwoordig...
HEt meest verstandig is ontslag nemen, voel ik, maar tegelijkertijd ook het stomst wat ik kan doen. Ik verlies dan alle rechten, en met het geld dat via de ziektewet (of hoe dat ook heet) binnenkomt kan ik mijn gang naar de bijstand (= nog meer gedoe aan mijn hoofd) nog verder uitstellen en in alle rust vanaf de bodem mezelf weer omhoog werken.
Van de arbo-arts hoef ik niks te verwachten (tenzij iemand morgen om 10 uur met me mee wil gaan om me te helpen, maar ik besef dat dat erg kort dag is & best veel gevraagd).
Graag jullie 2 cents.

fladder

fladder

04-11-2010 om 14:24

Werkgever belt vanavond terug. Dan kan ik doorgeven of ze Jostiwerk voor me kunnen gaan zoeken (is ook een heel gedoe voor hen) of dat ik besluit voor 2nd opinion (stress!) of ontslag (en mijn eigen glazen ingooien, financieel). Ik wil benadrukken dat zij mij niet onder druk of zo zetten en ze me goed begrijpen! Het enige struikelblok is die arboarts wiens wil wet is.

amk

amk

04-11-2010 om 14:38

Nou

De werkgever kan ook tegen de arbo-arts zeggen dat hij/zij haar werk beter moet doen, want zij vinden dat de conclusie van de arts niet klopt.
De arbo-arts wordt tenslotte ingehuurd door het bedrijf.

fladder

fladder

04-11-2010 om 14:43

Arboarts

De werkgever is helaas niet de instantie die dat kan doen, begreep ik. En als ze dat toch zijn: wie ben ik om ze onder druk te zetten... :'(

Ze sturen een beetje aan op zelf ontslag nemen, maar begrijpen goed dat dat voor mij mogelijk ver-strekkende consequenties kan hebben en zetten me dan ook niet onder druk.
Sinds deze week is mijn salaris stopgezet omdat ik niet kan voldoen aan de eis van de arboarts. Een 2nd opinion kan dat met terugwerkende kracht herstellen.

Mijn hoofd loopt over :( Gelukkig is er inmiddels iemand die morgen met me mee gaat naar de arboarts.

Dat loon hoeft niet te stoppen als de werkgever dat niet wil

Fladder, de werkgever heeft de mogelijkheid om het loon stop te zetten als de werknemer de aangepaste werkzaamheden niet verricht, maar het hoeft niet. De werkgever mag dat loon best blijven doorbetalen.
Kan je niet met werkgever afspreken dat je een second opinion aanvraagt en ondertussen gewoon thuis blijft met behoud van het (ongetwijfeld lage) loon? Hoeft de werkgever zich ook niet druk te maken.

Natuurlijk stuurt de werkgever aan op zelf ontslag nemen. Lekker makkelijk. Maar dat moet je toch maar niet doen, want je verspeelt je WW/ZW rechten. In jouw geval waarschijnlijk ZW.

Mijn advies: second opinion aanvragen. Proberen je werkgever over te halen het loon gewoon door te betalen, en als dat niet lukt, interen op je spaargeld. Het geld komt alsnog terug als je gelijk blijkt te krijgen.

Sterkte ermee

Temet

Trap d'r niet in!

Je werkgever klets lekker met je mee, want ze willen z.s.m. van je af. Voor hen is het het meest gunstig als je zelf ontslag neemt; niet doen dus!
V.w.b. de arboarts: die proberen toch altijd om het maximale eruit te halen, die kun je niets verwijten. Je mag trouwens best, tijdens de gesprekken met de arboarts, tegen zijn/ haar adviezen ingaan hoor. Soms vragen ze dan aan jou een nieuw voorstel.
Als ik jou was zou ik toch 1x twee uur gaan, puur om te bewijzen dat het echt echt echt niet kan. (Uiteraard meldt je je direkt daarna wederom ziek.)

Gr. Poezie.

2nd opinion

Zou ik zelf de moeite en het geld niet waard vinden voor die twee maanden die er nog resten.

Gr. Poezie.

Geen ontslag

Fladder,

ik weet er niet veel van. Maar: in deze omstandigheid waar je nu zit (burnout/ziek), moet je niet zo'n ingrijpende beslissing nemen als ontslag nemen. Niet doen hoor!

Kan de arboarts je nog doorverwijzen naar een psycholoog oid? Of kun je zelf naar een psycholoog? Bij mij was het namelijk zo dat de psycholoog de arboarts adviseerde over wel/niet werken. En dat een arboarts daar dan eigenlijk wel naar moet luisteren.

Ik wens je heel veel sterkte!

Vic

Vic

04-11-2010 om 16:21

Werkgever

Ik begrijp niet dat de arbo-arts de mening van je huisarts, werkgever en jou kan overrulen. In beginsel is het toch de werkgever die met jou moet afstemmen of je al dan niet inzetbaar bent? Toen ik vorig jaar even een mindere periode had, ben ik in overleg met mijn werkgever (en bedrijfsmaatschappelijk werker) 'aan mezelf gaan denken'. Ik ben nooit officieel ziekgemeld, maar heb een paar maanden per dag bekeken of en hoe lang ik naar mijn werk ging.

fladder

fladder

04-11-2010 om 16:26

Update

De huisarts belde net dat er een brief klaarligt voor morgen.
Complicerende factor is dat ik al ziek was vanwege een fysieke blessure en daar vervangend werk voor deed.
Ik ga nu even rust nemen, heb vandaag 3 stappen terug moeten doen (komt wel weer goed, hoor) en ik moet me voorbereiden op gesprek vanavond.
Gelukkig voel ik me nu wel sterk genoeg om voor mezelf op te komen. Geen ontslag dus, onder geen voorwaarde. Wel: morgen hopen dat de arboarts wel luistert. Ook al is het slechts 2 x 2 uur, voor mij is 1 x 1 uur al teveel, merk ik. Draagkracht = nul.
Werkt dat niet, dan 2nd opinion.
Salaris doorbetalen kan niet volgens werkgever. En ik heb niet de energie om dat aan te vechten.
Ik ga nu offline, moet ff rusten. Vanavond en in ieder geval morgen lees ik weer, tips blivjen welkom! Bedankt voor het meedenken!

Fladder

Niet zeggen: "voor mij is 1x1 uur al teveel". Althans niet tegen werkgever en arboarts, die zouden dat kunnen opvatten als werkweigering en dan ben je nog verder van huis.
Daarnaast zal de gedachtengang van hen zijn: je hebt het niet eens geprobeerd, dus hoe kun je dat nu weten/zeggen?
Probeer er toch (ook al gaat dat heel moeilijk) een heel klein beetje in mee te gaan. Als het puntje bij paaltje komt kun je alsnog aangeven dat het echt niet lukt.

Gr. Poezie.

fladder

fladder

04-11-2010 om 18:39

Poezie

Ik begrijp wat je bedoelt en je hebt gelijk. Wat ik daar zelf nu mee kan weet ik nog niet. Moet even nadenken.

Guinevere

Guinevere

04-11-2010 om 20:53

Thuis

Mag je niet thuis die paperclips rechtbuigen dan? Bovendien, dan kan iemand anders nog voor je rechtbuigen ook.
En laat je niet in die ontslagneem-val lokken inderdaad. Ik zou ook voor de 2nd opinion gaan.

Gerdina

Gerdina

04-11-2010 om 21:29

Fladder

Ik heb helaas geen tips voor je, maar ik wil je even sterkte wensen voor morgen. Fijn dat er iemand met je meegaat!

Nasha 1st

Nasha 1st

04-11-2010 om 21:33

Fladder

alsjeblieft, neem niet zelf ontslag!!! Zoek rechtshulp, vakbond, rechtsbijstandsverzekering of juridisch loket en laat die het lekker voor jou doen. Op zich mag werkgever het loon stopzetten, maar het hoeft natuurlijk niet....Vind het niet zo aardig dat ze het wel doen....

fladder

fladder

04-11-2010 om 21:48

2e gesprek gehad

En ik heb duidelijk gemaakt dat ik géén ontslag neem. Wat ik dan wel doe hangt van arboarts af. Als de hele wereld incl. medische kant vindt dat ik voorlopig helemaal niet moet werken (guinevere, thuis paperclips rechtbuigen kan een optie zijn! ;-) ), en arboarts wel, gooi ik er een 2nd opinion tegenaan. Ik zal morgen weer bellen om het verdict van de arboarts door te geven.
En ik neig heel erg naar géén consessies doen, ook al heeft Poezie zeker een punt. Niet omdat ik gelijk wil hebben en mijn zin door wil drammen onder een verkeerd soort "voor jezelf opkomen" motto, maar omdat ik telkens weer van mezelf schrik hoe weinig ik kan en hoe de kleinste dingetjes echt veel van me vragen.
Eerst mijn kinderen, mijn huishouden en mijzelf (in random order) weer een beetje aankunnen...

Ik vertrouw op jouw oordeel fladder

Ik denk dat je slim genoeg bent om de juiste keuzes te maken. Ik noemde het met name om zeker te weten dat je je er wel van bewust bent.
Sterkte!

Gr. Poezie.

fladder

fladder

05-11-2010 om 10:47

Tja...

Het oordeel: gewoon weer aan het werk. UWV is volgende stap.

Bedoel je

bedoel je dat dat in de brief staat?

Gr. Poezie.

fladder

fladder

05-11-2010 om 17:07

Er wordt gekeken naar de richtlijnen en dan hoor ik volgende week gewoon weer helemaal volgens het aantal contracturen aan de slag te gaan.
Dat er volgende week een intensieve behandeling begint, who gives a shit.
Dat drie behandelaars afraden überhaupt weer aan het werk te gaan (incl één ondertekende brief met advies), zou hem aan zijn reet roesten.
Dat ik duidelijk maak dat ik vriendinnen nodig heb om hier de boel een beetje te laten draaien en dat er wordt gewacht op een gezinscoach, idem dito.
Het wordt nu UWV. Dus ik zoek de vragenlijst op die daarbij hoort. "Wat heeft u gedaan om vervangend werk te krijgen" of zoiets. Nou... Wat dacht je van: eerst weer een beetje normaal op mijn benen kunnen staan? Om de stomste klusjes als boodschappen doen en koken weer zelf te kunnen doen zonder hulp van vrienden en kinderen? Om gewoon weer ergens heen te kunnen gaan zonder tomtom op zak omdat ik snel gedesorienteerd raak?
Ik ben nu weer thuis en ik voel dat ik me weer steeds meer ga voelen als vorige maand. En dat is niet best. Overdag kon ik me nog beheersen, ging het best goed, maar nu gaat het weer helemaal fout en voel ik weer die storm in mijn hoofd opkomen.
Maar mevrouw moet volgende week weer gewóón gaan werken, hoor, want zo zijn de richtlijnen...

fladder

fladder

05-11-2010 om 17:53

Vraagje...

Kan ik de arbo-arts vragen in het evaluatieverslag op te nemen dat ondergetekende vanaf volgende week wekelijks (3 mnd lang) naar een behandelaar ga voor intensieve behandelingen?
Kan ik de arbo-arts vragen in dat verslag melding te maken van de brief van de huisarts waarin werd afgeraden nu al te gaan werken?
Kan ik de arbo-arts zeggen dat het gedeelte van het gesprek in de evanuatie wil terugzien, waarin ik vertelde dat ik met een bepaalde aanpassing mijn werk wel kon doen, maar dat dit door mijn werkgever van tafel werd geveegd?
Kan ik hem daartoe dwingen? Want ik word nu neergezet als een weigeraar terwijl, hoe langer ik er over nadenk, hoe bezopener de situatie is.
En kan ik deze punten ook aan het UWV doorgeven (2nd opinion), ook als de arboarts het niet de moeite waard vind om te vermelden? of is het hun woord tegen het mijne?
Kan ik de arboarts verzoeken originele brieven van de behandelaar naar mij terug te sturen (hij mag een kopie houden natuurlijk, maar ach, hij doet er toch niks mee)? Het gaat om een afsprakenbrief voor een behandeling.

Minet

Minet

05-11-2010 om 19:02

Antwoorden

Kan ik de arbo-arts vragen in het evaluatieverslag op te nemen dat ondergetekende vanaf volgende week wekelijks (3 mnd lang) naar een behandelaar ga voor intensieve behandelingen?
Ja, dat kun je vragen, maar wat wil je ermee bereiken?

Kan ik de arbo-arts vragen in dat verslag melding te maken van de brief van de huisarts waarin werd afgeraden nu al te gaan werken?
Ja, ook dat kun je vragen, maar hij zal er niet veel mee doen.

Kan ik de arbo-arts zeggen dat het gedeelte van het gesprek in de evanuatie wil terugzien, waarin ik vertelde dat ik met een bepaalde aanpassing mijn werk wel kon doen, maar dat dit door mijn werkgever van tafel werd geveegd?
Ja, dit kun je zeker vragen, maar het is een verslag van zijn bevindingen, niet van die van de werkgever. Hij brengt advies uit aan de werkgever, als de werkgever het anders ziet kunnen zij daarover met elkaar in overleg.

Kan ik hem daartoe dwingen? Want ik word nu neergezet als een weigeraar terwijl, hoe langer ik er over nadenk, hoe bezopener de situatie is.
Nee, je kunt hem daartoe niet dwingen. Het is een verslag van zijn bevindingen, met een advies aan de werkgever.

En kan ik deze punten ook aan het UWV doorgeven (2nd opinion), ook als de arboarts het niet de moeite waard vind om te vermelden? of is het hun woord tegen het mijne?
Bij Een second opinion door het UWV lijkt mij niet dat de arbo-arts stukken doorstuurt. Het UWV moet toch blanco met jou in gesprek lijkt me?

Kan ik de arboarts verzoeken originele brieven van de behandelaar naar mij terug te sturen (hij mag een kopie houden natuurlijk, maar ach, hij doet er toch niks mee)? Het gaat om een afsprakenbrief voor een behandeling.
Ja, dat zijn nl. stukken die jou toebehoren. Je had ze al niet moeten geven, maar een kopie moeten overhandigen.

Sterkte!

Puck

Puck

05-11-2010 om 20:35

Antwoord

Het heeft helemaal geen zin om al dat soort dingen aan de bedrijfsarts te vragen, maar... het UWV vraagt wel wat je allemaal gedaan hebt om te reïntegreren: daar kun je denk ik wel aangeven dat je er alles aan doet zoals psychologische hulptraject. Verder zou ik proberen zwart op wit te krijgen dat het idee van jouw vervangende werk van tafel werd geveegd door je werkgever. Dat is ook een inspanning. En probeer ook concreet zwart op wit te krijgen dat de anderen deskundigen het echt afraden om te gaan werken.
Ik kan er echt niet bij dat iemand die zich arts noemt het advies van 3 anderen zomaar naast zich neer legt en gewoon zijn eigen plan doorzet. Ongelooflijk!

fladder

fladder

06-11-2010 om 06:19

Reden van de vragen...

Als ht ook in dat evaluatieverslag staat sta ik msschien sterker bij het UWV. Daar moet ik laten zien dat ik er alles aan doe om weer aan het werk te kunnen. Dat traject dat ik ga volgen vind ik er ook bij horen. Ik kan ook achter de geraniums blijven zitten en niet aan mijn gezondheid werken.
Die brieven had ik meteen weer mee moeten nemen, ja. Maar laat ik het zo zeggen: ik zat niet voor mijn zweetpoten bij die man. Mijn hoofd is één grote chaos en het is niet bepaald verbeterd sinds gisteren.

Is arbo echt heilig?

Hoi Fladder, ik heb niet alles gelezen maar vraag me af of de arbo-arts echt zo heilig is? De arbodienst levert een dienst naar je werkgever. Het advies is dat jij weer 2x2 uur kan werken. Iedereen inclusief jouw werkgever denkt dat dat te hoog gegrepen is. Dan leggen jullie dat toch vast? Dan meldt je werkgever je toch niet deels beter?

Sterkte in ieder geval!

fladder

fladder

06-11-2010 om 10:43

Serra

Werkgever stuurt op pntslag aan blijkt nu en wijst ook op 2nd opinion uwv die ik moet doen.

flabbergasted

flabbergasted

06-11-2010 om 11:15

Sparring partners gezocht

Ik was gisteren met Fladder mee naar de bedrijfsarts en ben nog steeds verbijsterd.
Ondertussen is Fladder weer op het punt van een maand geleden.
Probleem is zoals Fladder al aangeeft dat de werkgever op ontslag aanstuurt en doodleuk zegt: tja, als de bedrijfsarts 't zegt dan houden wij ons eraan. De werkgever is Fladder liever vandaag dan morgen kwijt en zal Fladder echt niet ondersteunen. En ondertussen is het dus geen 2x2 uur maar 9!!! uur per week.
Mijn hoofd maalt ook rond hoe ik nu verder kan helpen en ik wil van het weekend brainstormen en hoop dat er in dit draadje sparringpartners zijn die meedenken. Mijn idee op dit moment is dat ik uit eigen naam die bedrijfsarts mail op basis van het verslag dat hij van het gesprek heeft gemaakt. Daar staan gewoon dingen anders in dan hij gezegd heeft in het gesprek en er staat alleen dat mevrouw geschikt is voor werk. Maar er staat niet in op basis waarvan hij dat denkt. Kan ik vragen namens Fladder om aan te geven waarom hij vind dat mevrouw arbeidsgeschikt is?

fladder

fladder

06-11-2010 om 11:24

Aanvulling

flabbergasted heeftmijn vertrouwen en volledige toestemming. Hartstikke bedankt, ik weet het allemaal niet meer. en ben alleen maar moe en bang.

flabbergasted

flabbergasted

06-11-2010 om 12:27

Beemer

Maar de werknemer zelf (of de vertegenwoordiger daarvan) mag die wél bij de bedrijfsarts verzoeken om te weten waarop het oordeel vande arbo-arts is gebaseerd.
(overigens, als hij zich nu zou beroepen op zijn beroepsgeheim dan zou dat het enige onderdeel van zijn artseneed zijn waar hij zich aan houdt in mijn beleving, alle andere beloftes is hij glansrijk voor gezakt gisteren)

flabbergasted

flabbergasted

06-11-2010 om 16:01

Beemer, dank

De rapportage had Fladder binnen 10 minuten na het verlaten van het pand en geeft niet de werkelijkheid van het gesprek weer, In het gesprek werd aangegeven WE vragen een deskundigenoordeel aan, in de rapportage staat dat mevrouw Fladder die aanvraagt. Klopt dus niet. En dat kan nu juist essentieel zijn als jij zegt dat je bij eigen aanvraag zelf de kosten moet dragen. Kan ik hem aanspreken op onjuistheden in het verslag met het verzoek dat aan te passen? Verder staat er alleen dat mevrouw Fladder arbeidsgeschikt geacht wordt. Op basis waarvan hij dat oordeelt staat niet vermeld. Dat is dus idd zoals jij schrijft het (veel te kort) door de bocht.

flabbergasted

flabbergasted

06-11-2010 om 18:59

Mijn werkgever: 3 maanden

Ik weet dat bij mijn baas geldt dat je eerst 3 maanden weer volledig arbeidsgeschikt moet zijn voordat het een nieuwe ziekmelding betreft. Als je binnen die termijn ziek wordt is het geen nieuwe ziekmelding, zelfs niet als het een heel andere klacht is.
Of dat overal zo geldt per werkgever verschilt weet ik niet. Dat zou iemand met dezelfde CAO misschien na kunnen kijken?
Ondertussen voelt Fladder zich steeds wanhopiger en weet ik ook even niet wat ik voor haar kan doen.
Het voelt zo onmachtig en onrechtvaardig.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.