20 februari 2009 door Frea Kruisinga

Oorpijn en niet goed horen - wat te doen? (4 jr)

Mijn dochter van 4 is regelmatig verkouden en heeft vooral 's nachts last van oorpijn. De laatste paar maanden is ze ook echt doof. Ze heeft ook al een gehoortest gehad op school, die niet goed was.

Wat te doen? Is buisjes een oplossing?

Antwoord

Een veel voorkomende oorzaak voor niet goed horen op de leeftijd van uw dochter is een zogenaamde OME (otitis media met effusie). In de volksmond: een 'lijmoor' of glue ear. Dat komt door een niet goed functionerende buis van Eustachius.

De buis van Eustachius is een verbinding tussen het oor en de neus, die ervoor zorgt dat de druk in het oor gelijk blijft aan die van de buitenlucht. Wanneer die verbinding niet helemaal goed werkt, ontstaat er een onderdruk in het oor, waardoor het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd raakt en vocht gaat afscheiden.

Mogelijke gevolgen van dat vocht in het middenoor kunnen zijn:

  • niet goed horen;
  • een drukkend gevoel (en soms pijn) in het oor;
  • het vocht kan ontstoken raken (dan heb je een middenoorontsteking);
  • gedragsverandering, zoals harder gaan praten of juist meer in zichzelf keren.

Vaak gaat dit probleem binnen enkele weken tot maanden vanzelf weg. Maar als het langer blijft bestaan, en veel oorontstekingen of behoorlijk gehoorverlies geeft (wat bijvoorbeeld problemen kan geven op school), dan kan het plaatsen van trommelvliesbuisjes inderdaad een oplossing zijn. Die zorgen ervoor dat het vocht wordt afgevoerd naar buiten.

Met uw huisarts kunt u bespreken of een verwijzing naar een KNO-arts in dit geval zinvol is.

Lees ook: