Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

9 februari 2007 door Frea Kruisinga

Waarom heeft onze dochter zo'n jeuk? En wat kunnen we eraan doen? (4½ jr)

Mijn oudste dochter is 4½ jaar oud. Al vanaf dat ze 1 jaar was, heeft ze regelmatig last van jeuk. Haar huid ziet er droog uit (maar niet schilferig) en voelt ruw aan. Door de jeuk krabt ze veel, vooral 's nachts tijdens haar slaap. Met name op haar buik, schouders en billen. Op die plekken zit ze vaak ook onder de schrammen (tot bloedens toe) vanwege al dat krabben en kriebelen. Het is duidelijk geen eczeem, de huisarts bevestigt dat ook.

Soms heeft ze er een poosje geen last van maar het komt altijd weer terug. In de winter heeft ze er trouwens meer last van dan in de zomer.

Hoe kan ik haar wat verlichting geven? We smeren haar bijna dagelijks in met een vette zalf (op advies van de huisarts). Ook hebben we diverse bad-olies geprobeerd, en we gebruiken nooit zeep. Maar niets lijkt ook maar enig effect te hebben.

Wat zou toch de oorzaak van deze jeuk kunnen zijn, en – nog belangrijker – wat kunnen we doen om die jeuk wat draaglijker te maken? Zou een homeopathische huisarts wellicht iets kunnen betekenen?

Antwoord

Jeuk is een van de vervelendste dingen waar je (veel) last van kunt hebben. Het kan bijvoorbeeld leiden tot krabben, eventueel tot bloedens toe, zoals bij uw dochter. Daarnaast kan het bijvoorbeeld leiden tot onrustig slapen.

Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid of eczeem, maar ook lever- of nierprobleem. De meest voorkomende oorzaak is en blijft echter: eczeem, al dan niet in combinatie met een allergie.

Wat uw dochter betreft raad ik aan om een dermatoloog (huidarts) te raadplegen. Die kan mogelijk meer zeggen over de oorzaak van de jeuk en hoe die het beste behandeld kan worden. Vraag uw huisarts om een verwijzing. Van homeopathie weet ik te weinig om daar iets over te kunnen zeggen.

Lees ook: