Ouders Online
Archief
Onderwijs en school - overzichtspagina

Ervaringen delen
Forum-rubriek "Ouders en school"
Klas overslaan, toets-gekte, combinatieklassen, overblijven, schoolreisjes, luizen... allemaal kwesties die zich lenen om voor te leggen aan uw collega-ouders.

Basisinformatie over de basisschool
De allerbeste basisschool
Robert Sikkes schreef een prima boek over de basisschool. Eindelijk een helder overzicht van lestijden, schoolroosters, onderwijs-methodes en Cito-scores.

Het kiezen van een basisschool
Standaard-artikel over schooltypes en keuzemogelijkheden.

Wennen in groep 1
Kleutertijd - Wennen in Groep 1
"Thuis een ander kind dan op school" - Groep 1 is een grote stap voorwaarts. Niet alleen het kind moet wennen maar ook zijn ouders.

Groei en ontwikkeling - Kleutertijd / begin basisschool
'Naar school' is een bijzonder boek over de ontwikkeling van kinderen van 3 tot 8 jaar. Behalve leuk om te lezen is het ook verontrustend.

Wel of niet naar groep 3
Versnellen of doorkleuteren?
Mijn kind kan al lezen. Kan hij nu versneld naar groep 3, of moeten we hem nog even laten doorkleuteren? Martine Zuidweg inventariseerde de meningen.

Van groep 2 naar groep 3
Doorkleuteren betekent in feite 'blijven zitten', met alle gevolgen van dien. Ouders Online legt een grimmige discussie bloot.

Wanneer gaat een kind naar groep 3?
Wordt uw kind nog dit jaar 6 (tussen 1 oktober en 31 december), en zit het niet in groep 3? Dan is het blijven zitten in een van de kleutergroepen. Als het goed is, heeft de school u dat verteld. Zo niet, dan leest u hier hoe dat komt.

Kleuters zijn geen schoolkinderen
Op 25 november 2005 vond in Zwolle het spraakmakende congres "De kleuterschool moet terug" plaats. De initiatiefnemers waren Prof. dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer en dr. Bas Levering. De kranten stonden er vol van.

Kleuters leren anders dan basisschoolkinderen
Boekbespreking van: "Langer spelen om beter te leren - Vrijeschoolonderwijs voor jonge kinderen". Dit boek, afkomstig uit de hoek van de (antroposofische) Vrije school, sluit naadloos aan op het gedachtegoed van het congres "De kleuterschool moet terug". Het is een aanrader voor iedere ouder of leerkracht die zich wil verdiepen in het eigene van kleuters.

Vakantie
Schoolverzuim
Moet je je zorgen maken om de leerplicht-ambtenaar als je een dagje eerder op vakantie wilt? Miriam Lavell denkt van niet. En moet je je kind nu wel of niet ziekmelden?

Opvang na de zomervakantie (2007)
Opvang op school vanaf augustus? Was het maar waar! Martine Borgdorff en Justine Pardoen analyseren het probleem en bekijken de oplossingen.

Ouderbetrokkenheid
Ouderbetrokkenheid, wat is dat eigenlijk?
De overheid wil dat ouders meepraten over "de maatschappelijke rol van de school en de betrokkenheid van ouders bij het leren". Huh? Hoe moet dat?

Thema-pagina "Ouderraden van basisscholen"
Subsite voor ouders in ouderraden.

Soorten ouders
Bent u een carrière-maker, een kwelgeest of een super-ouder? In veel docentenkamers hangt een poster waarop de leerkrachten kunnen zien wie u bent.

Communicatie met de school
Tien tips voor het 10-minutengesprek
Het 10-minutengesprek is een begrip op de basisschool. Het is een moment waarop je kort maar krachtig kunt praten met de leerkracht. Maar hoe moet dat eigenlijk? Hoe vul je de tijd nuttig in als er niets te bespreken valt? Hoe voorkom je conflicten als er problemen zijn? En hoe bereik je uiteindelijk wat je wilt?

Leerkrachten
Al die juffen, kan dat kwaad?
Massa's kinderen verlaten tegenwoordig de basisschool zonder ooit een meester te hebben gezien. Veel ouders maken zich daar zorgen over. Is die zorg terecht?

Mijn meester is een homo
Hoe handhaaf je je als homoseksuele leraar op een MBO, die steeds steeds meer allochtone leerlingen krijgt? Peter van Maaren schreef een boek over zijn ervaringen.

Leren schrijven
Mijn kind leert schrijven (of niet)
Aan het begin van elk nieuw schooljaar leren 200.000 kinderen voor het eerst lezen en schrijven. Justine Pardoen beschrijft hoe het werkt (of niet werkt) en wat u thuis kunt doen.

Overblijven
Overblijven is een straf
Tijdens 'de grote pauze' oftewel 'de overblijf' trekt de school even zijn handen af van de kinderen. Dan heerst de willekeur, de karigheid en de armetierigheid, waar tot voor kort niemand op aanspreekbaar was. Rineke van Daalen schreef er een boek over, waar je de haren van te berge rijzen.

Zwarte scholen
Praktijkschool
Kees Beekmans geeft les op een zwarte praktijkschool, en schreef daar een mooi boek over. Christien van Gool sprak met hem.

Privacy
Dossier - digitalisering leerlinggegevens
Leerlinggegevens digitaal of op papier, wat maak dat nou uit? Antwoord: digitale gegevensoverdracht leidt tot meer gegevens dan nodig is, en tot meer geheimzinnigheid. "Een vechtpartijtje in de zandbak kan je tot het HBO blijven achtervolgen." Ouders Online houdt een dossier bij van de knelpunten.

Ouders buitenspel bij overdracht leerling-gegevens
Welke gegevens verhuizen er mee naar de brugklas? Miriam Lavell voegde een nieuw hoofdstuk toe aan ons dossier. Deze week: het Amsterdamse ELKK-project.

School en handicaps / gehandicapte kinderen
Surftips
Met ingang van het schooljaar 2002-2003 zijn de mogelijkheden verruimd om gehandicapte kinderen deel te laten nemen aan het reguliere onderwijs. Ook voor ouders van niet-gehandicapte kinderen is dat belangrijk, gezien de nieuwe situatie die nu in gewone klassen kan ontstaan. Wilt u zich daar een beetje op voorbereiden, kijk dan bij onze surftips.

Schoolkosten
Schoolkosten
Aan het begin van elk schooljaar schrikken ouders zich weer rot van de schoolkosten die alsmaar hoger lijken te worden. Wat doen we daaraan? (Lezerspeiling, forumdiscussie en surftips.)

Langzaam leren
Trendwatching - De opkomst van het langzame leren
AVI-toetsen met de stopwatch, en Cito-scores in de schoolgids. Ouders hebben daar steeds meer moeite mee, en gaan op zoek naar 'langzaam onderwijs'. Een bespreking van initiatieven als het Centrum voor Creatief Leren, Iederwijs, en de Boerderijschool.

Onderwijs in het buitenland
Wereldschool
Stel dat u voor langere tijd naar het buitenland gaat. Hoe moet dat dan met het onderwijs voor uw kinderen? Emil Roelofs vertelt u welke mogelijkheden er zijn.

Cito-toets
Wie is er bang voor de CITO-toets?
De komende week is het weer raak: op 7, 8 en 9 februari vindt de Cito-toets plaats. Henk Boeke geeft achtergrondinformatie en praktische tips.

Prijsvraag: de Cito-stress de baas
Tips van uw collega-ouders.

Lezers-peiling: Cito-toets
Volgens sommige mensen kan de Cito-toets het beste worden afgeschaft, omdat hij steeds meer gebruikt wordt als reclame-instrument voor scholen. Wat vindt u daarvan?

Opinie: Cito-toets oneerlijk voor speciaal onderwijs
De Cito-toets doet veel kinderen te kort in hun mogelijkheden om naar het voortgezet onderwijs te gaan, aldus docent Kasper de Beer.

Vrije school
Thema-pagina "Antroposofie en Vrije school"
Subsite over de Vrije school.

Praktijkschool
"Je moet van die kinderen houden, daar gaat het om"
Kees Beekmans gaf les op een zwarte praktijkschool, en schreef daar een mooi boek over. Christien van Gool sprak met hem.

Voer voor bollebozen
Trendwatching - De Kinderuniversiteit
Waarom is sneeuw wit? En waarom is poep bruin? Kinderen kunnen zélf het antwoord vinden. Op de kinderuniversiteit.

Schoolherinneringen
Schoolherinneringen van ouders
Essay-prijsvraag.