Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Basisschoolleeftijd Basisschoolleeftijd

Basisschoolleeftijd

Lees ook op

Knuffels tijdelijk kind wassen

Even een berichtje onder een tijdelijke alias.


Beste ouders,

Sinds een week of vijf zorg ik tijdelijk voor een klasgenootje/vriendje van mijn twee jongste kinderen (tweeling), ivm privé problemen van zijn ouders.
Het is een ontzettend lieve, slimme en zachtaardige jongen die echt veel kennis heeft en gezond is. 

Echter sleept deze jongen elke dag een knuffel met zich mee naar beneden en zit hier ook mee aan de eettafel en op de bank etc. Deze knuffel gaat niet mee naar school, in bad/onder de douche etc. 

Het probleem is alleen dat deze knuffel nooit gewassen is of wordt, maar deze stinken enorm. Dit probleem heb ik in het verleden, voordat ik de tijdelijke zorg over hem had al opgemerkt met slaapfeestjes van mijn kinderen. 


Mijn kinderen klagen ook over de “niet zo frisse geur” van de knuffel van hun vriend/klasgenoot. De jongen slaapt namelijk bij mijn kinderen op de kamer.

Destijds, met de slaapfeestjes heb ik het probleem van de geur/stank aangekaart bij zijn ouders, waarna ik als reactie kreeg dat ik mij niet moet bemoeien met hun zoon en de knuffel en het goed is voor de ontwikkeling van hun zoon. (Laat ik even vooropstellen dat de hygiëne van het gezin waar de jongen wegkomt helemaal goed is en het huis zelf ook altijd netjes en opgeruimd was).

Om nog even wat extra duidelijkheid te scheppen: al mijn eigen kinderen (3) hebben veel knuffels, waarvan het merendeel in een speelgoedbak ligt op de kamer. Deze gaan standaard 2 tot 4 keer per jaar in de was/sop.

De lievelingsknuffel van mijn zonen gaan om de twee á drie weken in de was, tenzij de knuffel echt vies is. (oudste van de tweeling heeft Happy horse konijn, jongste Primark Eend doekje, doekje wordt dus soms vaker gewassen).

Kan/mag ik de knuffel van hun vriendje/mijn tijdelijke zoon gewoon wassen of hoe kan ik dit probleem het beste aanpakken?
De jongen zelf geeft te kennen het niet fijn te vinden als de knuffel gewassen wordt en wil ook niet, gezamenlijk met de knuffel douchen/in bad om de knuffel op te frissen.


Als jullie er met zijn allen last van hebben kan het kind veel willen, maar niet alles is een keuze. Bij jullie gaan dingen op een bepaalde manier, af en toe knuffels wassen/opfrissen hoort daarbij. 

Je kunt er begrip voor hebben dat hij het niet fijn vindt maar soms moeten niet-fijne dingen toch even. 

Bij een slaapfeestje is het één nacht. Dan kun je er niet zo veel mee. Nu hij tijdelijk bij jullie woont maakt dat de situatie wel anders.

Misschien als tussenweg de knuffel een hele dag in de diepvries doen.
Anders zou ik weer overleggen met ouders en aangegeven dat stank een probleem is .En dat je een oplossing wil.

Nee ik vind van niet, de knuffel biedt troost waarschijnlijk juist óm die geur. Als de ouders de knuffel vanaf het begin bv dubbel hadden gekocht en beurtelings hadden gewassen, dan had het probleem er niet geweest.
Maar in een kwetsbare situatie is dat anders.

Dat gezegd hebbende hoef je zelf niet te lijden onder de geur. Is het ernoptie om 'm met fabric fresh in te spuiten? Dat haalt de ergste lucht vast weg. En dan buiten ophangen zodat ie kan luchten steeds als hij naar school is?

Ik zou de knuffel als hij naar school is in de vriezer leggen. En hem verzoeken de knuffel boven te laten. Ik vind dat hij zich best aan de huisregels mag aanpassen. Knuffel wassen gaat net te ver vind ik.

Ik zou knuffels beneden geen probleem vinden. Mijn dochter speelt er ook mee.
Aan tafel zou ik het dan weer niet willen. Je bent dan aan het eten en een knuffel of ander speelgoed leidt dan af.

De kinderen van TS hebben er ook last van omdat het vriendje bij hun op de kamer slaapt. Ik snap dat geur belangrijk is voor de vertrouwdheid, maar je moet ook een afweging maken met de leefbaarheid in huis.
Stank kan heel indringend zijn. Die geur komt ook wel weer terug. 

De knuffels van mijn kinderen gingen hooguit incidenteel in de was maar stonken nooit opvallend. Desondanks zou ik hem lekker in de was gooien. Hij gaat vanzelf weer goed ruiken.

Die knuffel heeft natuurlijk de geur van thuis en als je die wast komt er waarschijnlijk een heel (onthecht) verdriet bij. 

Ik weet niet of de vriezer iets doet tegen geur, maar overdag aan de waslijn buiten? Misschien helpt luchten.

Normaal, dus als het om een knuffel van mijn eigen kind ging of het was 'zomaar' een knuffel, zou ik 'm wassen. Maar met een kind in deze situatie, weg bij zijn ouders, bij andere mensen in huis, misschien ineens in een groter gezin? Geen kans. Hij heeft iets vertrouwds en er zou veel moeten gebeuren voordat ik die geur weg zou wassen.

In deze situatie: nee…

Het kind is al weg uit zijn vertrouwde omgeving en de knuffel is zijn houvast. Er zit een vertrouwde geur in en door te wassen verdwijnt die geur, ook al is die geur niet fijn voor jullie.
Jij bent eerlijk gezegd overdreven hygiënisch op de knuffels van je kinderen. Als ze ziek zijn geweest of snotterig snap ik dat je het wast maar maar elke paar weken… 

Je zou evt kunnen voorstellen of het kind ‘knuffeldeo’ (Robijn wasspray) wil gebruiken? En het dan zelf laten doen? 

Helemaal eens met Max88. Juist nu is hetvoor dit kind waarschijnlijk extra belangrijk dat hij iets bij zich heeft dat vertrouwd ruikt. Als het om een knuffel van je eigen kind ging, zou ik zeggen: wassen dat ding. Maar dit kind heeft het al moeilijk genoeg.

Knuffel onder schooltijd in de vriezer stoppen vind ik wel een goede tip. Zet wel een timer zodat je niet vergeet m er op tijd weer uit te halen

dan

dan

04-06-2023 om 10:46

Ik zou kiezen voor in de vriezer stoppen, al weet ik niet of dit helpt, of de knuffel buiten laten luchten zodat de geur hopelijk beter te harden wordt. Wassen zou ik in deze situatie ook niet aandurven, denk ik. 

Misschien in alleen wat water wassen, op een warme schooldag? Zodat de geur wel minder wordt, maar niet verandert?
Hoe erg is het eigenlijk? Druk je de knuffel van een meter afstand, of alleen als je je neus erin stopt? Dat vind ik namelijk ook veel verschil maken. 

Ik kan me weinig voorstellen bij een knuffel die zó stinkt dat je het in de hele kamer ruikt. 

Persoonlijk zou ik proberen het voor lief te nemen. Blijf gewoon uit de buurt van die knuffel. Dat jochie heeft troost nodig en daar hoort dat beestje bij - inclusief de geur. Het is het liefste dat hij bij zich heeft, respecteer dat. 

Mocht het echt zo zijn dat je er in de hele slaapkamer last van hebt, pak dan die kamer aan! Laat het lekker doorwaaien en gebruik desnoods een luchtverfrisser. 

Alleen als de stank ook dan nog onhoudbaar is, zou ik de knuffel aanpakken door de geur te verminderen. Je kan hem buiten luchten en als dat niet werkt kan je hem met een doek of washandje wassen. Met alleen wat water. Dus niet met zeep of andere geurtjes. 

Als het jongetje er last van heeft dat jullie zijn lieve knuffel afkeuren, zou ik de favoriete knuffels van je eigen kinderen dezelfde behandeling geven: allemaal afkappen en zonnebaden. Kunnen ze mooi mee helpen. 

SpiritedMagpie74

SpiritedMagpie74

04-06-2023 om 10:58

Jij hebt de verzorging over het kind. Dus ook over zijn kleding, wat hij eet, wanneer hij buiten speelt, wanneer hij naar bed moet enzovoort.

Jij hebt nu dus ook de verantwoording over de knuffel. Als het echt ranzig smerig is, moet het gewoon in de was (als je de knuffel er maar niet mee ruineert)

Hij wil het waarschijnlijk niet, omdat hij niet weet wat er mee gebeurd... straks komt hij er compleet verkleurd uit.
Ik zou de jongen uitleggen dat het zo echt niet langer kan, en hem overtuigen dat de knuffel even gewassen moet worden. 

Note: wel stoer dat je iemand extra in huis neemt, omdat anderen dat even niet kunnen. Chapeau!

Bijtje82

Bijtje82

04-06-2023 om 11:10

Ik zou toch gaan zoeken naar een andere oplossing. Met wassen wordt de geur misschien minder,maar voor een kind in deze situatie is die knuffel zijn houvast. Zoals al eerder hier benoemd. 
Vergeet ook niet dat door het wassen de knuffel een heel ander gevoel kan krijgen waardoor hij niet meer dat geborgen gevoel geeft.

Wat je zou kunnen proberen, als je hem perse wilt wassen is om er iets feestelijks van te maken. Organiseer een knuffel bubbel feest. Het is mooi weer nu, zet een klein badje op en maak er een poolparty van ofzo. Maak van een vrolijk gekleurde sok een zwembroek voor de knuffels etc. Mini fruit cocktails voor de kinderen. Zoiets?

Bespreek/plan het feestje wel vooraf, dan komt het niet onverwacht en kan hij zich inleven en voelt het niet verplicht. En als hij dan nog nog wil, drama dan ook niet door. Dan zou ik het gewoon laten en uitzitten tot hij terug kan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.