Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op
Tango

Tango

12-09-2017 om 10:34

Alles kwijt raken en vergeten

Weet niet of dit nou bij de rubriek ouders en school moet of bij pubers maar omdat het steeds op school gebeurt zet ik het even hier.
Zoon is op zich goed gestart op het VO. Wat we wel merken is dat het heel veel vraagt van hem. Hij is dan ook voortdurend van alles kwijt. Eerst al een keer zijn gymtas, al zeker 3 keer zijn schoolpas, die gelukkig steeds weer ergens opduikt. Van het weekend was hij zijn telefoon kwijt, die bleek in zijn gymtas te zitten en gisteren kwam hij zonder jas naar huis (brrrr) omdat hij zijn jas kwijt was.
Het lijkt erop dat het allemaal teveel is om te structureren. Pennen en potloden liggen ook los in zijn tas i.p.v. in het etui. Hij zegt dat hij geen tijd heeft die op te bergen omdat hij dan al naar de volgende les moet. Tijd voor brood eten heeft hij ook nog steeds niet. Het enige wat hij wel goed doet is huiswerk in zijn agenda zetten. Daar ben ik dan ook wel weer trots op.
Is dit herkenbaar bij jullie verse brugpiepers? En hebben jullie tips?


Triva

Triva

12-09-2017 om 10:38

toch

Hameren op vaste plekken, desnoods een andere tas kopen met meer vakjes. De pas en de sleutels zaten hier in een piepklein extra zakje in de eastpak van mijn zoon en daarom ging dat probleemloos.

Etui op tafel en steeds alles erin doen wat niet meer nodig is, dan heb je maar 1 taak; etui in je tas.

Heeft hij geen kluisje voor zijn jas?

Het komt echt wel goed maar ik vind die eastpaks met maar twee vakken niet handig.

nou, komt echt wel goed?

Ik heb andere ervaringen met jongste zoon. Ja, sommige dingen komen uiteindelijk wel een soort van goed, maar warhoofdigheid is kennelijk nogal hardnekkig.

Pug

Pug

12-09-2017 om 10:46

pennen

Heeft hij tot de laatste seconden allerlei pennen en potloden nodig? De bel komt nog steeds niet onverwachts, lijkt me. Het moet toch mogelijk zijn om vlak voor tijd alvast alles wat niet meer nodig is (discreet) op te stapelen, in te pakken of alvast in de tas te doen? Bv 5 minuten voor tijd even inschatten en etui vast dichtdoen op 1 pen na.

Li

Li

12-09-2017 om 10:54

hier ook warhoofden

Zoon heeft het nu redelijk onder controle, inderdaad via vaste plekken voor van alles. Ik ook, maar dochter....pfff. Ik budgetteer er nu gewoon voor. Gelukkig kan dat hoor, als je van een minimum leeft zou dat lastiger zijn. Ik zie dat ze er zelf ontzettend ongelukkig en gestresst van wordt, dus het is geen onwil.

Tango

Tango

12-09-2017 om 11:09

Vaste plekken

Zoon heeft inderdaad een Eastpack. Inmiddels de tweede al, nu met laptopvak voor zijn ipad. Ik ga dus even geen nieuwe tas kopen. Gaat ook niet helpen denk ik, want dan heeft hij nog meer vakjes. Schoolpas en telefoon moeten in het voorvak. De rest in het grote vak en ipad in het laptopvak. Dat is dus al ingewikkeld genoeg want bijv. schoolpas ligt regelmatig in het grote vak. Sleutels is ook zo'n probleem. Fietssleutel is hij bijna elke dag wel kwijt. Lag al een keer bij de concierge.
Kluisje heeft hij ook en daar moet inderdaad zijn jas in en als hij een gymtas mee heeft ook de gymtas. Geen idee dus waar hij gisteren die jas had gelaten. Wist hij dus ook echt niet te vertellen. Zijn gymtas had hij mee naar huis dus neem aan dat zijn jas dus niet in zijn kluis zat.
Zoon belt dus ook niet naar huis in zo'n situatie. Heb hem nu gezegd dat hij dat moet doen. Ik kan dan bijv. zeggen ga even bij de concierge vragen, want dat doet hij dus ook niet. Telefoon gebruikt hij sowieso nauwelijks. Hij zit in de groepsapp van de klas maar leest er nooit.
Ik verwacht ook wel dat het goed komt hoor, maar wat ik zei, het vraagt veel van hem. Zal hem de tip geven van spullen voor de bel gaat alvast inpakken.

Pug

Pug

12-09-2017 om 11:12

hier

Zoon is ruim 10 en loopt nog steeds de deur uit zonder schooltas. Is dit een voorbode vaan bovenstaande dingen op de middelbare school?

Vesta

Vesta

12-09-2017 om 11:27

Pug

nu alvast gaan oefenen.

Mijn dochter was in groep 6 ook zo, en nu in groep 8 gaat het goed.
Eerst gaf ik haar de verantwoording voor de woensdag, toen nog 2 dagen erbij en nu moet ze alle dagen zelf doen.

We hebben wel een heel schema in exel gemaakt wat wanneer is en wat er dan mee moet. En soms gaat dat nog mis. Je jas bij je vader laten liggen is niet heel handig op dit moment zullen we maar zeggen.

Ik merk wel dat ze daardoor nu al minder vergeet en wat vroeger begint met dingen klaar leggen en vooruit denken.

Li

Li

12-09-2017 om 11:37

Pug

Ik wil je niet bang maken, maar mijn dochter is 17. Ik merk wel dat het erger wordt als ze erg veel stress heeft, dus stress voorkomen lijkt me belangrijk. En verder goede gewoontes inslijpen, nu al.

Angela67

Angela67

12-09-2017 om 11:41

'rust'

Tango,

herkenbaar herkenbaar . . zowel van oudste zoon (nu 16) als min of meer van mezelf. Maar kennelijk heb ik zoveel georganiseerd om dat deel van mezelf onder controle te krijgen dat ik alsnog flabbergasted was toen ik oudste zag worstelen. Hij is ook wel een stuk minder praktisch dan ik, dat is denk ik het nadeel. Ook merk ik dat hij 'het' niet zo heel erg belangrijk vindt, terwijl ik bij jongste zie dat 'netjes op je spullen zijn' en 'dingen in je tas stoppen en niets achterlaten' veel meer in zijn karakter zit én hij is gevoeliger voor wat de wereld om hem heen vindt dat hij moet doen. Iets meer doen 'zoals het hoort'.

Dus oudste heeft twee problemen: ADD én 'het' niet zo belangrijk vinden. Door ADD heeft het niet veel zin om hem 'tegen de muur' te laten lopen ('daar leert hij wel van' werkt niet zo) en moesten we dus inzetten op met hem nadenken hoe dingen slim te organiseren dat het niet zo gauw mis kán gaan. Maar 'het niet zo belangrijk vinden' daar ben ik wél strenger op geworden. Dus als er een werkwijze is die hij zelf goed vindt (hoe sleutel opbergen, gymspullen heen- en weernemen, noteren huiswerk, andere 'schoolverplichtingen') dan wordt dat de methode en moet het inslijten. Maar als hij daarna slordig wordt en met de pet ernaar gooit en sleutels kwijtraakt dan moet hij sleutel betalen . . Dus het is een combinatie van helpen en daarna strenger worden.

De rust om routines in te doen slijten is er echt nog niet die eerste weken bij jouw zoon. Maar dat is op zich ook niet zo heel erg. Ik zou proberen om hem uit de 'stress' te halen door met hem te kijken waar de grootste risico momenten zitten. Dat zal zijn 'ligt er nog wat op je tafeltje als de bel gaat' en bijvoorbeeld het gehannes bij de kluisjes. Daar is het soms zo'n chaos met veel kinderen en spullen, vreselijk onoverzichtelijk en echt geen plek om even goed na te denken of hij zijn gymspullne wel heeft en waar z'n pasje is gebleven.

Dus erkenning dat het ingewikkeld is en hem laten vertellen waar hij de meeste problemen ervaart om 'rustig' na te denken is misschien een goede eerste stap.

gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

12-09-2017 om 12:00

Routine aankweken

Het is niet zo makkelijk, maar het is echt een kwestie van routine ontwikkelen, of automatiseren. Dat laatste kan overigens ook weer 'gevaarlijk' zijn, want als je op de automatische piloot gaat, weet je vaak niet meer of je het wel gedaan hebt.

Het overkomt mij ook regelmatig dat ik even pas op de plaats moet maken, omdat ik het overzicht dan opeens kwijt ben. In de badkamer bijvoorbeeld. Dan moet ik echt even stoppen met wat ik doe en rondkijken 'wat ging ik ook weer doen?'. Misschien is dat ook een idee voor je zoon. Als hij uit een ruimte gaat, of weggaat bij zijn kluisje, of van een veld, dan moet hij even de rust nemen met de vraag 'heb ik alles?'. Dan maar een tel later vertrekken uit die situatie, dat is beter dan van alles vergeten.

Mijn oudste dochter is ook áltijd alles kwijt. Als het een weeffoutje van je zoon is, zal het niet overgaan, daarom moeten er echt slimmigheidjes aangeleerd worden om het toch voor elkaar te krijgen. Als je al gevoelig bent voor gebrek aan concentratie of vergeetachtigheid, dan bevordert stress dat absoluut nog meer. Dus als hij nu opvallend meer vergeet, kan dat zeker meespelen.

Dochter en ik hebben ook ADD overigens.

Triva

Triva

12-09-2017 om 13:47

komt goed

Ik zeg dat het goed komt en dat is wellicht alleen bij kinderen bij wie dit nieuw is. Als je kind al jaren zo is dan word je hierdoor niet verrast in de brugklas. Omdat hij het prima doet met het huiswerk en ik aanneem dat hij op de basisschool wel tijd had om te eten denk ik dat het wel goed komt. Ze dénken ook vaak dat ze sneller moeten zijn omdat ze anders te laat zijn (etui, eten etc) en zeker dat leren ze snel genoeg af.

Je kunt nog overwegen om hem een lijstje te geven voor in het kluisje wat hij moet checken als hij het kluisje opent dus 's ochtends en 's middags: sleutels, pas, gymtas, jas etc.

Eens met Triva

Mijn jongste, verse brugpieper, vergeet ineens ook regelmatig van alles. En het was juist het kind wat altijd zo secuur was met alles. En aangezien oudste een schoolvoorbeeld is van een ADD'er had ik van de week wel even een angstig vooruitzicht. Maar denk dat het wel goed komt. Ze moeten ineens aan zoveel dingen denken. Verschil tussen basisschool en de middelbare is groot.
Routines aanleren is inderdaad de truc. En lijstjes maken. Dochter maakt 's ochtends een post-it met haar lokalen voor die dag op een rij. Stopt ze in haar broekzak. Schoolpas zit standaard in het hoesje van haar telefoon.
En die gymtas gaat nog wel goed maar op 1 dag eindigt ze met gym en komt dan in gymkleding naar huis. Haar broek lag dus een keer nog bij de club waar ze buiten sporten. Gelukkig terug gevonden.
Oh ja en op de allereerste dag vergat ze haar fiets op slot te zetten. Lang leven de concierge met ervaring die alle fietsen heeft gecontroleerd
Door de ervaring als iets mis gaat leren ze. En ik kan in ons geval redelijk inschatten welke dingen extra aandacht nodig hebben. Dan blijf ik herhalen of we bedenken samen een oplossing/trucje.

Tango

Tango

12-09-2017 om 15:56

Lijstje

Leuk idee van dat lijstje. Vraag me alleen af of dat gaat werken, want w.s. is dat lijstje eind van de dag alweer kwijt. Misschien in de agenda plakken, maar ja dan moet hij wel de tijd nemen om eind van de dag zijn agenda te pakken en te kijken wat hij mee naar huis moet nemen.
Daar zit het grootste struikelblok eigenlijk wel. Dat van die pennen los in de tas vind ik niet zo'n probleem. Die stoppen we 's avonds wel weer in het etui.
Vandaag ging het weer mis. Jas 1 is gevonden en ligt in de kluis met inmiddels jas 2 erbij. Want vanmiddag was het niet zo koud dus kon zoon wel zonder jas naar huis fietsen (vond hij, denk ik). Gymtas ligt er ook nog in. Morgen gaat hij 's morgens sporten en hij mocht vragen van mij of hij daar direct heen mocht fietsen (is veel handiger dan eerst naar school). Hij had het niet gevraagd, maar nu kan het ook niet want zijn binnensportschoenen liggen dus op school. Ben intussen maar op zoek gegaan naar een goedkoop reservepaar binnenschoenen, want dit gaat een keer mis natuurlijk.
Zoon maakte zich er overigens niet druk om. Wilde niet even langs school rijden om alles op te halen, zelfs niet met de auto. Ik heb gezegd dat alles terug moeten komen, evt. in gedeelten, want hij kan niet meer alles in 1 keer meenemen op de fiets denk ik.
Hij heeft nu 2 tussenjassen op school liggen. Morgen dus maar weer een zomerjas aan met vest eronder. Of als het regent een regenjas.
Maar 1 lichtpuntje! Hij had zijn boterham nagenoeg opgegeten. Wel omdat ik expres geen extraatje in de trommel had gedaan en het ook nog een witte boterham was. Maar het begin is er

Andersom

Hier is het andersom. Brugpieper vergat op de basisschool alles. Ik was ingesteld op enorme chaos en paniek bij de overgang naar het VO. Maar hij heeft het allemaal onder controle. Nou ja, hij komt wel eens zonder jas thuis op een warme middag, kan de schriften niet vinden terwijl ze wel in de tas zitten, schrijft geen huiswerk op want het staat in magister. Maar verder: boven verwachting.

Tango

Tango

12-09-2017 om 16:04

En oh ja fiets op slot

Was zoon ook een keer vergeten. Concierge zette hem toen inderdaad op slot. Zoon wist dat natuurlijk niet en was vervolgens in de stress omdat hij zijn sleutel niet had (lag bij de concierge). Door die stress vergat hij vervolgens weer zijn gymtas. Het is ook ingewikkeld allemaal.
En achteraf bedenk ik me ook dat ik het hem veel te makkelijk maakte op de basisschool. Hoewel hij daar eigenlijk altijd wel met gymtas terug kwam, ook nooit zonder jas en meestal zijn huiswerk ook netjes meenam.

Triva

Triva

12-09-2017 om 16:33

niet duidelijk

Het lijstje moet hij IN zijn kluis plakken

Mijntje

Mijntje

12-09-2017 om 17:53

Ik dacht dat het hier goed ging, maar vandaag z'n ipad vergeten in de klas. Tranen met tuiten! Heb goede hoop dat het wel terecht komt

Komt goed?

Sommige mensen blijven even warhoofdig. Wat wel beter wordt is de creativiteit om in dergelijke situaties (tas vergeten, sleutel kwijt, etc) een oplossing te vinden. Ok dan heb je als volwassene nog wel eens het idee dat in de tijd die jij steekt in oplossen van dat alles andere mensen piano leren spelen of de verzamelde werken van Couperus lezen, maar soit

Triva

Triva

12-09-2017 om 18:06

Alkes

Als een kind voor de brugklas dit niet heeft komt het gewoon goed. Ik heb bij nieuw werk, andere werkomgeving etc ook dat ik meer vergeet dan als ik mijn normale werk doe maar ik grijp altijd terug naar vaste plekken, balen dan ook dat mijn tas van ruim een half jaar oud stuk gaat (zijvakje gat in, zijvakje rits kapot) en ik meteen mijn hele systeem kwijt ben.

lisbeth

lisbeth

12-09-2017 om 22:18

Bij sommige

Komt het nooit goed
In de brugklas vergat oudste uit de trein te stappen, stond ze per ongeluk een station te ver. Paniek natuurlijk. Ik de school bellen: ja ze is ehhh vergeten uit te stappen en wacht nu op de trein terug.....
Ov kaart is ook al eens in de rivier beland die naast de school ligt. gymspullen vergeet ze standaard, wachtwoord van magistere vergat ze.
Ach maar verder is ze best lief

Tango

Tango

12-09-2017 om 22:57

Lisbeth

Dan valt het bij ons nog mee, want alles komt uiteindelijk weer terecht. Een OV-kaart in een rivier natuurlijk niet.
In welke klas zit jouw dochter inmiddels? Volgens mij is ze van dezelfde leeftijd als mijn zoon maar heeft een klas of misschien wel twee overgeslagen. Was zomaar even benieuwd...

Tango

Tango

12-09-2017 om 23:01

Lijstje

Ah, nu snap ik hem. Het lijstje in de kluis plakken. Dat is wel een goeie. Ga ik bespreken met hem. Maar moet hij wel eind van de dag naar de kluis lopen. Want dat had hij dus vandaag blijkbaar helemaal niet gedaan, want alles lag er nog in. En dat terwijl hij al een uur vrij was maar op een vriendje had gewacht die nog les had.
Mijntje, ipad vergeten dat is het enige wat zoon hier nooit zal doen. Dat ding zit hij zo'n beetje aan vastgeplakt. Is ook het eerste wat hij thuis weer uit de tas haalt. Maar komt vast weer goed bij die van jou. Heb je niet even gebeld naar school?

Triva

Triva

13-09-2017 om 00:50

precies liisbeth

Goed voorbeeld, maar jouw dochter had vóór de brugklas ook al problemen met dit soort dingen...

Niet terug naar kluis is wel wat vreemd, dat moet er standaard in, jullie hadden blijkbaar geluk met het weer ( geen regen)? Dat komt wel goed als het nog kouder wordt.

Tango

Tango

13-09-2017 om 11:22

Triva

Ja, gistermiddag was het hier droog en ook redelijk warm. Zoon had het niet koud gehad op de fiets. De dag daarvoor wel maar had geen zin meer om terug te rijden om een jas te halen. Luie puber!
Maar heb hem nu gezegd dat hij vanmiddag zijn hele kluis leeg moet halen. Hij had zelf al bedacht hoe hij alles ging meenemen. 1 jas in zijn tas, 1 jas onderin de krat, tas er bovenop en gymtas achterop onder de snelbinder. Ik vond het wel een mooi doordacht plan.
Vandaag ging hij met regenjas aan naar school, door de storm. Ik vond het wel een lastige hoor. Wilde hem eigenlijk niet laten fietsen, maar ze gingen daarna met de fiets naar een squashhal dus de fiets moest mee. Ben niet gebeld dus zal wel goed zijn gegaan.

lisbeth

lisbeth

13-09-2017 om 18:55

Tango en triva

Klopt dochter is een klassieke add'er. Verstrooidheid zit in haar genen
Dat zal ook nooit helemaal verdwijnen. Ik werk zelf op een uni en ik zie wel eens van de verstrooide hoogleraren hier rondrennen. Dan denk ik dat is dochter over 40 jaar . Goede secretaresse en het komt helemaal goed

3 gym zit ze nu Tango, afgelopen jaar was wel zwaar maar ze heeft het geredt. Ze is ontzettend gemotiveerd om deze school af te ronden en dat is haar grootste kracht denk ik

Sfera Sleutelbeen

Sfera Sleutelbeen

15-09-2017 om 09:20

wat heerlijk Lisbeth

Wat heerlijk dat ze nu in 3 gym zit. Ik kan me de draadjes nog herinneren toen je schreef dat ze van haar onderwijzers naar het VMBO moest ondanks haar hoge iq.

En nee, dit is geen sneer naar kinderen die op het VMBO zitten.

lisbeth

lisbeth

15-09-2017 om 15:02

Sfera

wij zijn ook ontzettend dankbaar dat haar die kans gegeven is. school vind haar zo op haar plek hier. het blijft moeilijk, ik denk dat dochter een schoolvoorbeeld is van ene kind wat eigenlijk niet geschikt is voor het normale onderwijssysteem, maar we moeten het ermee doen. met hulp van school lukt het allemaal en daar ben ik blij mee.

Tango

Tango

15-09-2017 om 15:03

Fijn Lisbeth

Dat het goed gaat en dat ze in 3 gym zit. Het zal pittig zijn voor haar, maar ze zit daar wel op haar plek natuurlijk. Die uitdaging heeft ze nodig. En vooral fijn dat school zo mee helpt.

Tango

Tango

15-09-2017 om 15:31

Beter

Het lijkt inmiddels wel wat beter te gaan met het kwijtraken en vergeten bij zoon. Van de week zijn alle vermiste spullen weer thuis gekomen. Hij is nu wel zijn schoolpas kwijt, niet geheel door zijn eigen schuld. Hij liep er mee buiten tijdens de sportles (ze gingen wandelen i.p.v. fietsen naar de squash) en hij had het pasje in zijn hand. Een vriendje pakte het af en gooide in de lucht en door de wind viel het in het water. Tja, wat moet je daar nu weer mee. Zoon heeft van zijn eigen geld een nieuw, noodpasje, gehaald zodat hij in ieder geval weer in zijn kluis kon. Ik wilde het best vergoeden maar hij vond dat niet nodig.
Wel nog een paar oortjes kwijtgeraakt, dus ik heb onze aangelegde voorraad van potloden, pennen, gummen, passers en geodriehoeken vandaag maar aangevuld met 2 paar goedkope oortjes. Lang leve de Action!

lisbeth

lisbeth

15-09-2017 om 16:02

tango

eerlijk gezegd mpoet ik er wel mee lachen

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.