Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Relaties Relaties

Relaties

Roelien

Roelien

03-12-2018 om 17:06

carriere en scheiding


Bon

Bon

18-12-2018 om 23:54

Maar waarom

Ergert zo'n uitspraak dan zo?
Zal mij een biet zijn wat iemand van me vindt, noch heb ik een bekerende-, belerende- en
zendingsdrang. Terwijl je eigenlijk gewoon moet leven zoals je zelf wilt en de gevolgen van je keuze accepteren. Je hebt met jezelf en je partner te maken, verder niet.

Vandaag in AD

Haar inkomen is voor de extraatjes.

In het huidige tempo duurt het nog 100 jaar voordat er economische gelijkheid is gerealiseerd tussen Nederlandse mannen en vrouwen.

We staan nu op plek 27. Zelfs landen als Rwanda, Filipijnen en Namibië staan boven ons...

Angela67

Angela67

19-12-2018 om 07:44

Oeps

Dat is een triest bericht dat ik per ongeluk kopieerde. Sorry.
Dit is degene die Ik bedoel:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/onze-achter-achter-achterkleinkinderen-maken-het-misschien-mee-gelijkheid-tussen-man-en-vrouw~b97d6311/

Ad Hombre

Ad Hombre

19-12-2018 om 08:45

MarSy

"In het huidige tempo duurt het nog 100 jaar voordat er economische gelijkheid is gerealiseerd tussen Nederlandse mannen en vrouwen."

Het zou mij niets verbazen als dat nooit ging gebeuren. Naarmate er meer keuzevrijheid is zijn vrouwen *minder* geneigd zich in typische mannenberoepen te begeven. En daar zit nou eenmaal het geld...

"We staan nu op plek 27. Zelfs landen als Rwanda, Filipijnen en Namibië staan boven ons..."

Precies, want daar hebben vrouwen weinig te kiezen en accepteren ieder baantje dat ze kunnen krijgen al is het in de IT. De meeste NL vrouwen hebben geen zin in IT baantjes, hoogstens in het management.

bieb63

bieb63

19-12-2018 om 08:51

Nogmaals

Er is op zich niets mis met een vraag stellen, maar als je dat bewust doet met het doel dat er zoveel mogelijk anderen bij zijn, dan doe je dat wel degelijk met een bepaald doel. Als ik al dergelijke prive vragen zou stellen, dan zou ik dat nooit in gezelschap doen.

En Aagje, uiteindelijk doe jij de dingen die jij wil, die jou op dat moment het best uitkomen, liefst wil, alerlei overwegingen meenemend. En dat lijkt mij nou precies waar het over gaat: keuzes maken afhankelijk van je wensen en mogelijkheden. En als het voor het thuisfront even beter is om een stapje terug te doen, dan doe je dat dus ook. Uiteindelijk kies jij er dus ook niet voor om kost wat kost ft te werken, jij maakt afwegingen. En dat jij in de mogelijkheid was om pt te werken met net zoveel salaris als ft, tja, dat is voor de meesten geen optie natuurlijk....

bicyclette

bicyclette

19-12-2018 om 08:59

Bieb

"Er is op zich niets mis met een vraag stellen, maar als je dat bewust doet met het doel dat er zoveel mogelijk anderen bij zijn, dan doe je dat wel degelijk met een bepaald doel. Als ik al dergelijke prive vragen zou stellen, dan zou ik dat nooit in gezelschap doen."

Ik vind het niet zo gek van Flavia hoor. Het is bedoeld om te laten zien dat dit heel normale vragen zijn, ook aan een man. Dus prima om dat in het bijzijn van anderen te doen. En privé? Het gaat toch om werksituaties met collega's? Dan is het toch heel normaal om te vragen of iemand er straks nog steeds alle dagen zal zijn of minder gaat werken?

Of ga jij er vanuit dat alle mannen op zo'n vraag zullen antwoorden dat ze natuurlijk ft blijven werken, en dat Flavia ze dan aan een kruisverhoor gaat onderwerpen?

Pirata

Pirata

19-12-2018 om 09:02

Arbeidsethos, moeten werken

Ik werk sinds 1991. Ook nog 2 kinderen op de wereld gezet. Nog nooit heb ik overwogen om 1 minuut minder te gaan werken omdat ik "de vrouw" ben. En er heeft nooit iemand zoiets aan mij gevraagd.
Helaas ben ik deels arbeidsongeschikt en straks misschien helemaal. Maar ze zullen me dan met een sleepwagen van mijn werk weg moeten sleuren. Dat gaat dus niet over inkomen of sociale contacten, want dat is verzorgd. Nee, ik doe graag een groot deel van mijn tijd waar ik goed in ben.
Als je alleen zou kijken naar "eigen broek ophouden", nou, dan zou ik spoedig van een AO-uitkering in enige zin kunnen gaan "genieten". Daar blijft mijn broek ook wel van hangen.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

19-12-2018 om 09:14

Zelfs landen als Rwanda, Filipijnen en Namibië

staan boven ons....

Bij dat soort onderzoeken en uitkomsten moet ik toch wel lachen hoor.
Laat dat nu net de landen zijn waarvan ik heel erg blij ben dat ik er niet woon en dat ik daar mijn kinderen (dochters) niet hoef groot te brengen. Er is in Nederland nog een boel niet ideaal op het vlak van emancipatie maar op de een of andere manier heb ik toch ook niet het idee dat het daar de heilstaat is.

Aagje

Flavia

Flavia

19-12-2018 om 09:18

Bieb: raar

Het is toch raar dat je als zwangere vrouw de vraag over werkuren tientallen keren tijdens je zwangerschap moet beantwoorden en echt niet alleen in een werkcontext maar dat je als man die vraag in 7 maanden tijd NOOIT krijgt. Is het voor een vrouw dan geen prive informatie? Mij is die vraag werkelijk door iedereen gesteld en meestal niet in een werkcontext, zelfs de specialist van mijn exman vroeg het alleen aan mij maar niet aan mijn man, aan mijn man is het 1x gevraagd, door zijn moeder!

In een werkcontext moet er toch gepland worden wie wanneer aanwezig zijn, het is wat dat betreft niet anders als een vakantieperiode, niet iedereen kan tegelijk weg zijn. Gaat iemand 2 dagen minder werken voor korte of langere tijd moeten die uren wel opgevuld worden op de een of andere manier. Hetzelfde rond de bevalling hoe lang gaat hij met verlof 1-2 dagen, 2 weken, een maand, dat het minder goed te plannen is wanneer het in gaat maakt het nog belangrijker om het vooraf te weten dan kun je de organisatie daar op voorbereiden.

Ouderschapsverlof is prima maar de waardering voor het opnemen daarvan is voor mannen heel anders als voor vrouwen, bij vrouwen is het alleen maar lastig, bij mannen is het in eens lastig maar toch wel heel goed dat ze dat zo maar doen. Waarom dat verschil?

Lorwyn

Lorwyn

19-12-2018 om 10:16

volkskrant

Die las ik vanochtend ook. Trieste zaak vind ik.

En heel vaak is toch de reden dat de vrouw meer stappen terug doet dan de man het salaris. Hier ook de man die toen we beiden voltijds werkten meer dan het dubbele verdiende.
Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed dat mijn mannelijke collega's veel meer verdienden. Twee van hen, met gelijkwaardige functie, waren immers ook alleenverdiener voor een gezin met een huis en een hypotheek. Van mijn salaris kon dat niet (dat was 20 jaar geleden).

Ik heb overigens ook wel om meer salaris gevraagd (geen stijging in 6 jaar vond ik raar), maar mijn baas vond dat onzin omdat ik dat geld niet nodig had, mijn man verdiende immers goed. Dat ik daar toen niks van heb gezegd betreur ik nog steeds.

Ik kan me eigenlijk heel goed voorstellen dat vrouwen dan maar niet of minder werken. De waardering is er toch niet. En de opvang is zo duur dat het dan soms alleen maar kosten zijn. Zo was het bij ons in ieder geval wel; de opvangkosten waren hoger dan mijn salaris. Ik heb het nooit zo willen wegstrepen, dus ben wel blijven werken, maar zot is het wel.

Pirata

Pirata

19-12-2018 om 10:23

De waardering is er niet?

Lorwyn, dat heb ik niet zo ervaren. Schandalig zoiets. Ik kreeg gewoon mijn opslagen en zelf een bindingspremie.
Misschien is dat branche- of regioafhankelijk? Bij mij IT, in het westen.

bieb63

bieb63

19-12-2018 om 10:48

LorWyn en Flavia

"Ik heb overigens ook wel om meer salaris gevraagd (geen stijging in 6 jaar vond ik raar), maar mijn baas vond dat onzin omdat ik dat geld niet nodig had, mijn man verdiende immers goed. Dat ik daar toen niks van heb gezegd betreur ik nog steeds."

Dat is te zot voor woorden natuurlijk, maar ik heb dat nog nooit meegemaakt of gehoord. Uiteraard is dat niet de bedoeling....

En Flavia: jij legt het nu uit in praktische zin (nodig voor wg en collega's om te weten hoe en wat). Ja dat snap ik.
Maar dat is wat anders dan zoals jij het in eerste instantie bracht. Dat was wel heel duidelijk een 'gewetensvraag', en plein publiek.

Flavia

Flavia

19-12-2018 om 11:08

Nee Bieb

Waarom de vraag wel aan vrouwen stellen maar niet aan mannen, ik heb daar nog steeds geen antwoord op gekregen van je.

Waarom zou het bij mannen in eens prive zijn en bij vrouwen niet?
Waarom krijg je als zwangere vrouw die vraag voortdurend en op de onlogischte momenten en mannen niet?

Lorwyn

Lorwyn

19-12-2018 om 11:25

Niet normaal maar wel vaker gehoord

Dat de baas vindt dat een vrouw met verdienende partner vindt dat zij geen opslag hoeft omdat haar man genoeg verdient. Wel was dit voorval ruim 20 jaar geleden en die baas liep al tegen de 60 dus...

Ook destijds een zwangere die gewoon ontslagen werd bij terugkomst van verlof. Dikke kans dat ze dat had kunnen aanvechten, maar ze had geen zin meer om daar te werken.

Wat hier ook niet helpt is dat de helft van mijn familie streng gereformeerd is (moeders kant). In deze regio erg veel kerkgangers (en veel kerken) en de christelijke partijen zijn groot hier.
Nu is mijn moeder wel uit de kerk gestapt en ik ben zonder geloof opgevoed, maar mijn ooms en tantes zijn daar nog steeds erg kerks. Zo zijn toch de meeste van mijn nichten (en de vrouwen van mijn neven) gestopt met werken zodra ze zwanger waren.

Van mijn nichtje weet ik dat ze haar studie niet heeft afgemaakt omdat ze haar man leerde kennen en die vond een studie voor een vrouw onzinnig. Daar waren haar ouders en schoonouders het ook roerend mee eens. Jong getrouwd en nu 4 kinderen.
Kun je het haar dan kwalijk nemen als het misgaat en ze er alleen voor komt te staan en ze dan niet rond komt?
Ik vind van niet eigenlijk.

bieb63

bieb63

19-12-2018 om 12:37

Lorwyn en Flavia

Nee, dat vind ik natuurlijk ook niet en niet van deze tijd. Maar in (streng) kerkelijke gemeenten gaat dat vaak nog steeds zo. Tja, wat moet je daarvan zeggen, en er zijn veel meer dingen die 'daar' heel anders gaan en over gedacht wordt.
Maar dat staat bij mij toch echt heel erg los van de burger die niet 'vast' zit aan dergelijke geloven. Ook dat is een keus overigens om je te conformeren aan de gewoontes en eisen van dergelijke geloven.

En Flavia: je moet je niet zo storen aan wat anderen zeggen, vragen, vinden. Als een vrouw gewoon ft wil blijven werken, of een man pt wil gaan werken of niet of andersom, dan moeten ze dat lekker zelf uitzoeken en doen wat ze zelf willen.
Jij kan het raar vinden dat een man ft blijft werken en een vrouw pt gaat werken (nog los van het feit dat je geen idee hebt welke overwegingen daaraan vooraf zijn gegaan en welke omstandigheden er een rol spelen), maar er is nergens een moeten (behalve evt. vanuit de kerk, maar ook daar ben je zelf bij).

Flavia

Flavia

19-12-2018 om 14:24

Bieb

Ik vind het niet raar dat moeten bze zelf weten.
Wat ik wel raar vind is dat de vraag alleen aan vrouwen gesteld wordt en niet aan mannen.
Waarom niet aan mannen! Geef daar nu eens een duidelijk antwoord op. Waarom?

Ad Hombre

Ad Hombre

19-12-2018 om 14:52

Flavia

Nou, daar komt ie Flavia!

"Vier op de tien vrouwen gaan minder werken als ze kinderen krijgen, bleek vorige week uit de tweejaarlijkse emancipatiemonitor van het SCP en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor de man verandert er in die situatie doorgaans niets: het merendeel van de nieuwe vaders blijft fulltime werken."

Bron: https://www.nu.nl/geldzaken/5637962/waarom-werken-nederlandse-vrouwen-toch-zo-weinig.html (vandaag op nu.nl)

Die mensen hebben dus een haarscherp gevoel voor de realiteit. En de realiteit is wat er toe doet en niet jouw ideologie.

(godzijdank)

Pennestreek

Pennestreek

19-12-2018 om 15:11

Maar die realiteit houden we wel in stand

Mede door geen vraagtekens te zetten bij dingen, ‘omdat het nu eenmaal zo is’ of omdat ‘het altijd al zo gaat’, ‘iedereen dat doet’.

Volgens mij is dát wat Flavia bedoelt. Als we zelf beginnen met vraagtekens te zetten zullen mensen eerder (nog) bewuster nadenken over de opties die ze hebben en de mogelijke consequenties van hun keuzes. Achteraf had ik het denk ik ook anders aangepakt. Maar ik ben zelf niet zo van de vraagtekens en kies al gauw voor de veilige route. Dat vind ik nu wel eens jammer. En ik zal vast de enige niet zijn, zo bijzonder ben ik namelijk niet 😉.

Ad Hombre

Ad Hombre

19-12-2018 om 15:29

Pennestreek

Ik zie het probleem niet zo. Laat vrouwen zich lekker specialiseren in opvoeden en mannen in geld verdienen *als ze dat allebei zo willen*.

Als vrouwen zich geheel terugtrekken uit de arbeidsmarkt zie ik dat probleem wel (met name gezien de echtscheidingscijfers), maar als jonge moeders gemiddeld twee a drie dagen werken en jonge vaders fulltime lijkt mij daar niks mis mee.

Als je dat als vrouw anders wil, leef je uit! Neem geen gezin zoals de ontdekster van crispr cas9 of zoek een man die lekker thuis bij de kinderen wil zitten terwijl je je uitleeft in je carriere.

Pennestreek

Pennestreek

19-12-2018 om 15:46

Nou, ik ben meer voorstander van eerlijkere verdeling

Kijk, het is logisch om te besluiten dat degene die het minst verdient minder gaat werken. Maar dat houdt dan min of meer automatisch in dat diegene ook meer gaat doen in huis en met /voor de kinderen, het geregel om een huishouden heen. En misschien is dat een niet-bedoeld en nietig doordacht neveneffect. Weer even geheel voor mezelf sprekend: ik heb me dat destijds niet (goed) gerealiseerd. Dat de beslissing toen, hoe logisch ook, tot op de dag van vandaag doorwerkt, dát heb ik me toen niet echt gerealiseerd.
Ik ben helemaal geen ster in organiseren, ik houd niet van huishoudelijk werk, ik ben een chaoot en ik heb teveel verantwoordelijkheidsgevoel. Dat bleek een toxische mix, voor mij, uiteindelijk. Ik werd daar niet niet gelukkig van.
Maar omdat het een glijdende schaal is, en omdat ik die rolverdeling om me heen veel zie, heb ik niet het besef gehad (en man ook niet) dat er andere opties waren, ben ik er niet hard genoeg het gesprek over aan gegaan.
En ik denk zomaar dat het voor veel mensen lastig is later op eerder genomen besluiten terug te komen. Zoals ik al eerder schetste met die verantwoordelijkheden die steeds meer bij een van de partners komen te liggen wordt het ook steeds lastiger om de rolverdeling te veranderen. Het verschil tussen de salarissen van de fultimer en de parttimer worden over het algemeen steeds groter, dus wordt het nog minder logisch om de rollen om te draaien. En als er dan vanwege bijvoorbeeld een iadh-kind nog een dag minder gewerkt moet gaan worden, is het dus weer niet de meestverdienende die een stap terug doet. Vicieuze cirkel is weer rond.
Dat automatisme, daar zou ik wel vanaf willen, en ik denk dat dat kan door grotere bewustwording en daar kan (kritische) vragen stellen zoals Flavia doet volgens mij goed bij helpen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

19-12-2018 om 15:49

Cirkeltje

Zo komen we dus steeds weer op hetzelfde punt. Al die vrouwen die minder gaan werken, gaan minder verdienen en hebben waarschijnlijk minder kans op een hoger salaris later. Ze worden dus financieel kwetsbaar. Maar ja, dat zal jou aan je bips roesten waarschijnlijk (Ad Hombre). Jij kijkt wel beter uit.

De opvangkosten, Lorwyn.

"En de opvang is zo duur dat het dan soms alleen maar kosten zijn. Zo was het bij ons in ieder geval wel; de opvangkosten waren hoger dan mijn salaris. Ik heb het nooit zo willen wegstrepen, dus ben wel blijven werken, maar zot is het wel."

Als we werk en zorg delen, delen we ook de opvangkosten.
Waren de opvangkosten ook meer dan jullie gezamenlijke salaris? Ik hoor dat vaak, vrouwen die aangeven dat de opvangkosten meer bedragen dan hun salaris, dat is idd niet erg motiverend om te blijven werken. Maar het klopt ook niet.

Lorwyn

Lorwyn

19-12-2018 om 16:12

kosten

Nee de kosten deelden we samen. Ik heb het altijd zo willen zien, maar ja de praktijk voelde anders...
Dat een rekensom laat zien dat er meer dan mijn salaris heenging was erg slikken voor mij. Ik heb dit ook verzwegen voor onze omgeving (want we kregen al zoveel commentaar).
Als ik was gestopt met werken hadden we op dat moment meer inkomsten gehad.
En dat heb ik niet gedaan. Ik zag het als een investering voor de toekomst. N 4 jaar werden de kosten minder want BSO is goedkoper, want minder uren.

En dat verhaal van Pennestreek kan ik heel erg onderschrijven. Waar ik eerst nog genoeg verdiende om eventueel alleen van de leven is nu door omstandigheden veranderd. Zelf ziek en een ziek kind met, weten we nu, autisme.

Dat ik niet economisch zelfstandig ben komt ook door mijn man omdat hij perse voltijds wil blijven werken, net nu hij thuis echt vaker nodig is. Ik krijg dat niet aan zijn verstand. Of in ieder geval niet zonder ruzie (en ik wil echt rust in de tent voor ons kind)

Als we geen ziek kind zouden hebben zou ik het denk ik wel redden financieel (in geval van scheiding of overlijden man).

Maar een moeder laat zelden haar kind in de steek (in tegenstelling to sommige vaders, en dan kijk ik even in mijn eigen omgeving rond dus geen wetenschap). Wellicht niet zo geëmancipeerd om dit te stellen, maar ik zit er midden in, shoot me.

Angela67

Angela67

19-12-2018 om 17:25

Wat ik mis

Is dat je gewoon onvervalst idealistisch hierin mag zijn omdat het voor de generaties na ons beter kan. Waarom mag je wel een politieke partij oprichten om iets te bereiken en mag je niet proberen om bewustwording en verandering in je omgeving te bewerkstelligen?
En nee dat betekent niet zeuren, heuen en veroordelen en je op de borst kloppen. Dit is uitdragen waar je voor staat en moeite willen doen om onze maatschappij anders te laten worden.
Gr Angela

bieb63

bieb63

19-12-2018 om 17:36

kom op jongens (en meisjes..)

We zijn toch geen onmondige kleine kleuters? Tuurlijk, iedereen kan in omstandigheden komen, waarbij je je achteraf achter de oor krabt, of zou zeggen: had ik maar. Welke keuze je ook maakt. En ook iedere situatie en ieder persoon (en de kinderen) is weer anders.
Aan een starre man kan je ook niets doen. Star is'ie dan blijkbaar en star zal'ie blijven. Maar ik mag aannemen dat je van te voren daar afspraken over maakt. Je bent een vrouw, je hebt hersens, en anno nu weet je dat je andere keuzes kan maken. Willen jullie allebei ft blijven werken, dan doe je dat. En als je dat niet ziet zitten met kinderen, dan geen kinderen (of een andere man...)

Phryne Fisher

Phryne Fisher

19-12-2018 om 19:32

Ik heb hem door hoor

Bieb, je neemt ons gewoon in de maling. Het is een act. Duurde wel even voor ik het doorhad

bieb63

bieb63

19-12-2018 om 22:11

Fijn phryne. En Flavia

Dat dat je reactie is. Blijkbaar ben jij er onbewust van overtuigd dat vrouwen niet na kunnen denken en geen overdachte bewuste keuzes kunnen maken. Als dat werkelijk zo zou zijn, kun je je afvragen of die hele emanciepatie wrl zo verstandig is....

Favia: jij moet mij toch nog eens uitleggen waarom je en publiek mensen (en in jouw woorden het liefst mannen) vraagt wat ze gaan doen als het kind er is. En dan niet aankomen met het feit dat collega's en werkgevers dat zouden moeten weten. Allicht, ze komen echt niet op een vrijdag zeggen dar ze vanaf de volgende voortaan maar 3 dagen komen. Of ga je dat met droge ogen beweren. Zodra daar het besluit over is genomen us wg en collega daarvan op de hoogte. Dus jouw vraag is provocerend, vooral, zoals je zelf zegt, dat bewust doet.

Tureluur

Tureluur

19-12-2018 om 22:30

Mn best gekozen nick

Want ik word aardig tureluurs van sommige oogkleppen redenaties. Of zitten jullie inderdaad gewoon te fokken? Ik hoop het eigenlijk maar gewoon. Want dat snoeihard ontkennen van het feit dat er massa’s vrouwen in de problemen komen omdat ze financieel niet voor zichzelf kunnen zorgen en dat de wijze waar waarop we als maatschappij met vrouwen omgaan onderdeel van dat probleem is vind ik echt verbazingwekkend.

Post 291 vind ik meer dan verbazingwekkend, soort van beangstigend ook. Wat een bekrompen getrut, brrr. Vrouwen zich specialiseren in opvoeden en mannen in geld verdienen? Als grap bedoeld zeker? Dat je er überhaupt op komt

Alleenmoeder

Alleenmoeder

19-12-2018 om 22:57

Tureluur

Mee eens. Ik heb dan wel niet zo'n sprekende nick in deze draad maar ik verbaas me ook. Straks gaat de economie weer achteruit (en daar kun je op wachten), dan vliegen vrouwen met slechte rechtspositie als eerste eruit, krijgen we weer discussie over kostwinnerschap, wie mag er wel en niet werken. Maar ja, allemaal eigen keuze he? Boeit niet of vrouwenemancipatie wordt gestimuleerd, iedereen mag zelf weten wat hij/zij doet. Je moet ook nergens naar streven, stel je voor, wat een verspilde energie. We zien toch dat vrouwen niet willen werken? Dat is toch de realiteit?
Laten we het er maar op houden dat veranderingen door een kleine voorhoede in gang worden gezet. Gelukkig maar, anders leefden we nog in de middeleeuwen. Het gros van de mensen vindt het allemaal wel best zo. Zo is het altijd geweest en zo zal het nog heel lang blijven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.