Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen
Ouders en School Ouders en School

Ouders en School

Lees ook op

Initiatiefwetsvoorstel ouderbijdrage

Wat vinden jullie van dit initiatiefwetsvoorstel?
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-35063-4.html

Een korte samenvatting:
"Het initiatiefwetsvoorstel regelt dat scholen leerlingen niet mogen uitsluiten van activiteiten wanneer hun ouders de daarvoor gevraagde vrijwillige financiële bijdrage niet (kunnen) betalen. Het gaat daarbij om activiteiten die geen onderdeel uitmaken van het verplichte onderwijsprogramma maar die wel worden georganiseerd onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag van de school."

Ik sta er dubbel in. Voor basisscholen vind ik het een prima plan, dat zal de hoeveelheid 'toeters en bellen' activiteiten indammen en scheelt dat een hoop werk voor de school en de ouders. Wat mij betreft is de basisschool al leuk genoeg zonder die fratsen.

Voor het middelbaar onderwijs vind ik het een minder goed plan. Behalve rechttoe rechtaan scholen zijn er scholen met een verrijking (sport, theater, tweetalig) waarvan de door de ouderbijdrage bekostigde activiteiten echt wel een meerwaarde voor de leerling. Er moet wel in de gaten gehouden worden dat er voldoende scholen overblijven die geen betaalde extra's bieden (geen idee wie dat in de gaten zou moeten houden trouwens) maar doorgaans is er voor de meeste vo-leerlingen voldoende keuze uit scholen met fratsen of zonder fratsen in de buurt.

Ouders vinden het meestal belangrijk dat de basisschool voor hun kind in de buurt is. Voor een school met extra's zijn ze nog wel bereid te reizen, maar ouders die zo'n school niet willen (omdat ze het niet kunnen of willen betalen) zou je wel in de gelegenheid moeten stellen hun kinderen in de buurt op school te laten gaan. Ook gaan broertjes en zusjes uit één gezin meestal naar dezelfde basisschool, al was het maar om logistieke redenen omdat kleintjes nog te jong zijn om zelfstandig naar school te gaan en je als ouder moeilijk drie kinderen op drie verschillende scholen kan brengen en halen. Pubers kiezen vaak zelf hun vo-school en dat is niet per definitie die waar hun brus ook geen gaat.

Ik denk dat als dit wetsvoorstel aangenomen wordt de werkdruk voor basisschooldocenten afneemt, maar het onderwijsaanbod voor vo-scholieren verschraalt.

skik


Jan

Jan

16-10-2019 om 13:04

Tegen

Of je nou voor die paar gevallen (in veruit de meeste gevallen kan er best iets geregeld worden) nou de wet moet aanpassen en heel veel anderen iets moet ontnemen? Lijkt mij hiet.

mirreke

mirreke

16-10-2019 om 13:26

Voor!

Dat spreekt vanzelf. Er is al teveel tweedeling onder jongeren.

skik

skik

16-10-2019 om 14:21 Topicstarter

Jan

Het gaat niet alleen om ouders die het niet kunnen betalen, want daar is vaak wel een mouw aan te passen. Een fonds, de gemeente, coulance van de school. Het gaat er ook om dat leerlingen van ouders die bewust kiezen voor zo'n school met hoge ouderbijdrage maar gewoon niet willen betalen niet geweigerd kunnen worden.

skik

Ad Hombre

Ad Hombre

16-10-2019 om 15:41

mirreke

"Er is al teveel tweedeling onder jongeren."

Twee? Er zijn veel meer delingen, altijd al geweest en dat zal altijd wel zo blijven. De beste handelwijze van de ouders is om te zorgen dat hun kinderen in een gunstige deling terecht komen.

Jan

Jan

16-10-2019 om 16:59

Dat kan al niet, je mag als school daar niet op weigeren.

Dees

Dees

16-10-2019 om 17:02

Tegen

Tegen! Voor kinderen waarvan ouders geen geld hebben voor de bijdrage zijn diverse regelingen ouders kunnen daarnaast kiezen naar welke school ze gaan, dus kunnen ze iets makkelijk betalen maar weigeren ze dan vind ik het raar zat.

Overigens hebben wij vorig jaar besloten dat iedereen gewoon mee mocht op schoolreis

Voor

'Voor het middelbaar onderwijs vind ik het een minder goed plan. Behalve rechttoe rechtaan scholen zijn er scholen met een verrijking (sport, theater, tweetalig) waarvan de door de ouderbijdrage bekostigde activiteiten echt wel een meerwaarde voor de leerling.'
Maar dat kun je dan als ouders toch zelf organiseren en financieren? Sport, theater, cambridge engels ... waarom zou zoiets dan door een overheidsinstelling betaald en georganiseerd moeten worden?

Ik ben dus voor de wetswijziging. Scholen mogen kinderen niet uitsluiten op financi"ele gronden, niet op de basisschool en niet in het voortgezet onderwijs.

Tsjor

Dees

Dees

16-10-2019 om 17:39

Juist wel

Nou ja voor activiteiten wel. Zoals sommige scholen extra Engels aanbieden vind ik het prima dat ze daar betaald voor willen krijgen, kinderen waarvan ouders het niet willen betalen volgen dan het reguliere Engelse programma.

Maar Dees

Waarom kunnen die ouders dat dan niet zelf regelen? Er zijn genoeg mogeljjkheden voor extra engels, sport, theater, muziekles, programmeertalen etc. Ik vind het zo elitair: kinderen waarvan de ouders het niet kunnen betalen krijgen dan maar geen cambridge engels..... Lekker puh. zijjn wij weer onder ons. zoiets.

Overigens: voor de echte toptalenten zijn de extra voorzieningen gratis beschikbaar weet ik uit ervaring. Ik hoop dat dat ook zo blijft.

Tsjor

Arda

Arda

16-10-2019 om 17:53

Voor

Het lijkt me prima dat de school zich wat meer op de core business gaat richten: onderwijs geven!

Een paar extra activiteiten per jaar prima maar nu is het vaak wel heel veel. Het kost ook allemaal tijd.

Ook voor de middelbare school lijkt het me prima. Sporten en theater kan ook prima na school. Dat hoeft ook helemaal niet door de school georganiseerd te worden en kan gewoon een extra activiteit zijn waar de jongeren zelf voor kiezen. En de school kan ook prima kiezen om wel wat activiteiten te organiseren op een bescheiden schaal die gewoon gratis toegankelijk zijn.

skik

skik

16-10-2019 om 18:47 Topicstarter

Andere voorbeelden

Sport en theater is inderdaad ook buiten school te regelen tot op zekere hoogte. Er zijn ook vo-scholen die uitwisselingen of buitenlandse maatschappelijke stages organiseren. Da's dan weer wat lastiger particulier te organiseren.

Mijn dochter heeft op een theater-vo-school gezeten. Wat was dat kind daar gelukkig. Het ging niet alleen om de theaterlessen (die onder de vakken muziek en kunst vielen), maar vooral om het feit dat de hele school doortrokken was van theater. De docenten en leerlingen waren van zeg maar een bepaald slag. Dat had ze nooit op een andere school in die mate kunnen vinden.

skik

Arda

Arda

16-10-2019 om 18:56

skik

Als er aan die school echter een prijskaartje zit dan sluit je daarmee ook leerlingen uit die wel graag theater school willen doen maar waar de ouders niet voor willen of kunnen betalen.

Ik vind het problematisch dat als je een school hebt die door de staat gesubsidieerd wordt er daarnaast extra geld wordt gevraagd van de ouders om naar die school te mogen. Onderwijs zou gratis toegankelijk moeten zijn. Nu sluit je dus kinderen bewust buiten.

Het staat mensen natuurlijk vrij een privé school op te richten maar dan ook geen enkele subsidie van de staat.

skik

skik

16-10-2019 om 20:42 Topicstarter

Arda

Dat is zeker een punt. Sommige kinderen die het wel graag zouden willen maar niet kunnen worden buitengesloten van scholen met extra' s. Als de wetswijziging aangenomen wordt is voor niemand meer school met extra's.

skik

Lanza

Lanza

16-10-2019 om 20:46

Ik ben

voorstander. Ik vind het zo overdreven wat er allemaal op school wordt georganiseerd. Vroeger ging je 1x in het jaar op schoolreisje en dat was het. Nu doen ze iedere paar weken iets anders spectaculairs, buiten de school.

Allemaal leuke dingen, maar ik vind het niet nodig. Te druk, te veel. School moet gewoon weer school zijn. Wil je leuke dingen doen en uitjes/reisjes maken, dan is dat iets voor in je vrije tijd.

De last voor docenten en ouders zou er ook mee naar beneden gehaald kunnen worden.

skik

Ik vind juist die theaterschool een voorbeeld waarom je voor dit wetsvoorstel zou moeten zijn. Waarom zouden alleen kinderen waarvan de ouders dit willen/kunnen betalen dergelijk onderwijs mogen volgen
Overigens heeft zo'n school ook wel extra's waarvan ik me afvraag hoeveel meerwaarde het heeft, zoals een uitwisseling met China.
Daarnaast is het zeker niet overal zo dat er voldoende VO scholen te vinden zonder fratsen. Voor mijn oudste was qua type onderwijs maar een school in straal van 10km geschikt. Die school oogde heel traditioneel, maar had wel een zeilkamp in de tweede klas, een uitwisseling met Spanje in de vierde klas en een buitenlandtrip (keuze uit 5 steden met verschillende prijskaartjes) in de vijfde.
Twee van zijn vrienden bleven tijdens die laatste trip thuis (dat kan met alternatief schoolprogramma). Die ouders hadden in beide gevallen persoonlijke redenen waarom ze dit niet konden betalen (en nee daar was geen gemeentelijk potje voor)

Dees

Dees

16-10-2019 om 21:03

Waarom

Ik vind dat speelgoedwinkels moeten verdwijnen waarom zou je in een openbaar toegankelijke winkel mensen uitsluiten van het kopen van speelgoed. Echt gemeen voor de kinderen waarvan ouDers het niet kunnen betalen.

Angela67

Angela67

16-10-2019 om 21:05

dees . . .

doe niet zo raar.
speelgoedwinkels worden niet met mijn belastinggeld gesubsidieerd.

gr Angela

Dees

Dees

16-10-2019 om 21:17

Angela

De extra lessen ook niet.

Angela67

Angela67

16-10-2019 om 21:47

Nee

Maar bij scholen is het koppelverkoop.
Ik vind dat het voor basissen middelbare scholen verschillend aangepajtvmoet worden.
Gr Angela

Anoniem

Anoniem

16-10-2019 om 21:47

Voorstander

Ik ben een voorstander van dit wetsvoorstel. Scholen krijgen een aanzienlijk bedrag per leerling aan bekostiging van het rijk. Het idee daarachter is dat dat onderwijs voor iedereen toegankelijk moet zijn. Verder bestaan er ook privescholen. Die mogen een hoge bijdrage vragen van de ouders, maar krijgen ook geen bekostiging per leerling.

Als je hoge ouderbijdragen gaat vragen op het bekostigde onderwijs, zorg je dat dat bepaalde bekostigde scholen niet meer toegankelijk zijn voor iedereen, juist een van de naar mijn idee belangrijke principes van bekostigd onderwijs. Bovendien zorg je dan voor oneerlijke concurrentie van de particuliere scholen.

Kijk bijvoorbeeld naar sommige scholen met aparte groepen voor hoogbegaafde kinderen. Deze scholen ontvangen per kind bijvoorbeeld ruim 5000 aan bekostiging per schooljaar. Voor een kind in een van de hb-groepen vragen ze daarnaast 2000 euro per jaar en daarvoor komt het kind in een klein klasje met meer maatwerk en meer persoonlijke aandacht en ook wat andere leuke extra’s. Andere kinderen die eigenlijk deze extra zorg ook nodig hebben maar met ouders die dit niet kunnen of willen betalen, komen niet in deze klas, maar in een reguliere klas waar zelfs 35 leerlingen in kunnen zitten. Op die manier koop je goed onderwijs, terwijl de school dat goede en passende onderwijs in feite voor ieder kind moet verzorgen.

Als je deze hb-groepen vervolgens afzet tegen privé scholen is het naar mij idee ook dubbel. Die privé scholen willen in feite hetzelfde bieden, maar krijgen geen bekostiging. Zij kunnen daarom geen genoegen nemen met 2000 per leerling van de ouders, maar moeten om hetzelfde te kunnen bieden ook nog eens minimaal dat bedrag vragen dat de andere scholen aan bekostiging krijgen. Zouden die private scholen dan ook maar bekostiging moeten krijgen?

Als ik zie wat voor een leuke en goed concepten ik tegenkom die gewoon binnen het bekostigd onderwijs kunnen, denk ik niet dat kinderen iets tekort hoeven te komen zonder hoge ouderbijdragen. Mocht een school dan toch extra’s willen bieden, laat ze dat dan lekker buiten schooltijd als naschoolse activiteit doen, in plaats van kinderen buiten sluiten tijdens schooltijd.

skik

skik

16-10-2019 om 21:49 Topicstarter

Alkes

"Ik vind juist die theaterschool een voorbeeld waarom je voor dit wetsvoorstel zou moeten zijn. Waarom zouden alleen kinderen waarvan de ouders dit willen/kunnen betalen dergelijk onderwijs mogen volgen"

Die laatste vraag is legitiem. Maar het wetsvoorstel is daar de oplossing niet voor. Als die er door komt moet de theaterschool, om die maar even als voorbeeld te gebruiken, stoppen met theaterschool zijn omdat die extra' s niet met de rijksbijdrage gefinancierd kunnen worden. Dan wordt de theaterschool een gewone school.

skik

Dees

Dees

16-10-2019 om 21:59

Anoniem

Die scholen zijn er ook hé er zijn nog steeds scholen voor kinderen die speciale aandacht en kleine klassen nodig hebben.

Ja Dees

Maar wel ernstig uitgekleed, gemengd met kinderen met alle soorten problematiek. Onderhevig aan jaarlijkse reorganisatie, een groot verloop van leerkrachten die onbevoegd en onderbetaald zijn en anderhalf keer zoveel leerlingen in een ruimte die zich daar nou net niet voor leende want gemaakt voor echt kleine klasjes van maximaal 8.
Flauwekul beleid. De poppetjes en de cijfertjes kloppen, maar in de uitvoering loop je tegen grote problemen aan die onoplosbaar blijken omdat de basisvoorwaarden uit hun voegen zijn. Wat op papier een oplossing zou moeten zijn is dat niet in de praktijk. Bijgevolg nog meer thuiszitters.
Nou ja, mijn frustratie hoe ik het speciaal onderwijs aan mijn kinderen 'omgebogen' heb zien worden.
Daarbij heb ik een enorm respect voor de leerkrachten die er nog steeds soep van weten te koken en een geweldige inzet laten zien aan alle kinderen die ze onder hun hoedde krijgen. Dat is wel eremetaalwerk.

Dees

Dees

17-10-2019 om 06:53

AnneJ

Maar AnneJ dat speelt nog meer in het reguliere onderwijs bij mijn zoons klas met zo'n 34 leerlingen staat grote delen van de dag een stagiair voor de klas zodat de docent bij andere klassen kan helpen.

O en die klas is niet gemaakt op 34 leerlingen.

Ik weet van de directeur dat het ieder jaar weer een klus is de formatie rond te krijgen, verloop is groot en sommige klassen krijgen gedurende een week 3 docenten voor de groep. Groep 8 krijgt iedere vrijdag een andere invaller. Gymlessen Inn gereduceerd naar 1 les per week IPV 2. En zo kan ik nog wel meer zaken opnoemen.

skik

skik

17-10-2019 om 12:51 Topicstarter

Anoniem

"Als ik zie wat voor een leuke en goed concepten ik tegenkom die gewoon binnen het bekostigd onderwijs kunnen, denk ik niet dat kinderen iets tekort hoeven te komen zonder hoge ouderbijdragen. Mocht een school dan toch extra’s willen bieden, laat ze dat dan lekker buiten schooltijd als naschoolse activiteit doen, in plaats van kinderen buiten sluiten tijdens schooltijd."

Maar dan kunnen kinderen van wie de ouders het niet kunnen betalen toch nog steeds niet meedoen als de extra's een door de school georganiseerde naschoolse activiteit wordt? Dan zou je er voor moeten pleiten dat geen enkele school iets extra' s organiseert of aanbiedt buiten het verplichte curriculum.

skik

Geen verbod

Het is geen verbod op extra's. Alleen wel dat je extra's organiseert met de portemonnee van een ander.

Tsjor

Arda

Arda

17-10-2019 om 22:23

Skik

De school kan dan wel extra activiteiten organiseren maar die zijn dan gewoon gratis toegankelijk. Dat kan ook best binnen het budget maar dan wat meer bescheiden activiteiten en minder frequent. Een hele theaterschool zal niet lukken (dat kan natuurlijk wel buiten school) maar een toneelclub kan vast wel als de school daarvoor kiest. Alsnog kan een school kiezen om extra aandacht te geven aan sportieve of juist creatieve activiteiten of zich meer te richten op techniek of juist taal door in het budget bepaalde keuzes te maken. Gewoon voor alle leerlingen toegankelijk.

Arda

Zoals wat? Schoolreisjes, sinterklaas huren, koningsspelen...alles kost geld. Scholen hebben naast een lerarentekort het geld ook niet tegen de plinten klotsen. Met creativiteit en vrijwilligers kan een hoop, maar een beetje bus kost toch al gauw 600 euro per stuk. Dan maar niet op schoolreis?

Dees

Dees

18-10-2019 om 07:55

Nou

Precies gewoon alle leuke activiteiten afschaffen om dat er 4 kinderen op een school van 500 ouders hebben die het niet kunnen, of beter gezegd (gezien de kindgebonden extra's die ontvangen worden zodat het kind mee zou kunnen doen)niet willen betalen.

Waarom moet dat meer kosten?

Skik “ Mijn dochter heeft op een theater-vo-school gezeten. Wat was dat kind daar gelukkig. Het ging niet alleen om de theaterlessen (die onder de vakken muziek en kunst vielen), maar vooral om het feit dat de hele school doortrokken was van theater. ”
Maar leg nou eens uit waarom dergelijk onderwijs niet betaald kan worden uit de gewone middelen?

Dat is en blijft de kernvraag van al dat oudergebijdraag. Waarom? Waarom de ene school wel en de andere niet? Waarom de ene zoveel (625 euro per maand) en de andere niks?

Ik weet niet of ik voor deze wet ben. Ik heb hem niet gelezen. Tot nog toe is alle wetgeving die er geweest is op dit gebied in het nadeel van ouders uitgepakt. Ouderbijdragen zijn niet verdwenen. In tegendeel: Er zijn steeds meer scholen die geld vragen voor onderwijstijd waarvoor ze al betaald worden.

En dat dan onder het mom van “extra” alsof een theaterdocent meer verdient dan een gewone muziekjuf. Of z.g. Engels sprekende leerkrachten (TVWO).
Nog grappiger: alsof minder uren onderwijs geven duurder is dan meer uren onderwijs geven (LOOT scholen sport).

Ik vrees dat deze wet opnieuw ruimte laat of misschien zelfs meer expliciet ruimte geeft om ouders geld af te troggelen.
In de kern is er nu eenmaal een dominante opvatting die zegt dat “gratis” onvoldoende gewaardeerd wordt en die bovendien vindt dat ouders voortdurend moeten bewijzen wat ze voor hun kinderen over hebben.

Alkes “waarom zouden alleen kinderen van ouders die dat kunnen betalen...... “
Omdat ze dat kunnen betalen.

We moeten ophouden met doen alsof er in het onderwijs aan loonpolitiek gedaan kan worden.
Wat de overheid moet garanderen wat mij betreft is dat dat wat de overheid te geven heeft (onderwijs) aan iedereen gelijk verstrekt wordt.
Dat gaat over uren onderwijs. Niet over de vraag of dat nu Engels of Theaterwetenschappen is. De docenten zijn even duur.

Opleidingen die te duur zijn worden niet bekostigd door de Staat. Gewoon helemaal niet. Dus ook niet half.
Dat lijkt mij een heldere scheiding.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.