Ouders Online
Archief

  Artikelen 2011
 
  Interactief kerstverhaal - 'Wedergeboorte'
22 december 2011

Precies 15 jaar geleden publiceerden we het interactieve kerstverhaal 'Wedergeboorte' van Lydia Rood. Tijd voor een nostalgische terugblik!
 
  Prijsvraag: de mooiste kinderboeken
23 december 2011

Wat vond u de mooiste kinderboeken en jeugdboeken van de laatste tijd? Doe mee met onze prijsvraag en win boeken ter waarde van 75 euro!
 
  Zorgen over 'Slapen met je baby'
22 december 2011

Artsen en wiegendoodspecialisten waarschuwen tegen een nieuw boek over samen in één bed slapen met je baby. De vertaling is nog gevaarlijker dan het Engelse origineel...
 
  Ouders en school - Onderzoek passend onderwijs
23 december 2011

Drie ouderorganisaties houden een raadpleging over de positie van ouders naar aanleiding van het wetsvoorstel 'Passend onderwijs'. Doe mee aan het onderzoek!
 
  Juridisch - Lesbisch ouderschap, hoe regel je dat?
9 december 2011

Bij lesbisch ouderschap moet je meer regelen dan bij hetero-ouderschap. Doe dat goed en doe het tijdig. Daarmee voorkom je ernstige problemen.
 
  Sinterklaas - Gouden tip voor the day after
5 december 2011

Een bekend probleem: je kind vraagt waarom hij minder heeft gekregen dan zijn vriendjes of vriendinnetjes. Hoe los je dat op?
 
  Ouderbetrokkenheid volgens juf Marja
2 december 2011

De oproep van minister van Bijsterveldt voor meer betrokkenheid is veel ouders in het verkeerde keelgat geschoten. Martine Borgdorff analyseert de volkswoede.
 
  "Ouders kapittelen is geen onderwijsbeleid"
2 december 2011

Is het niet meer de taak van de minister van Onderwijs om goed onderwijsbeleid te maken dan zich te bemoeien met de ouders? vraagt Marieke Laauwen zich af.
 
  Minister schoffeert werkende ouders
2 december 2011

Maaike Gerritsen telt twee keer 'moeten' in de eerste alinea van de brief van minister Van Bijsterveldt. Dat doet denken aan het boek 'Moeten maakt gek'.
 
  Gezondheid - Alles over 'het hartruisje'
2 december 2011

Wat betekent het wanneer je te horen krijgt dat je kind 'een hartruisje' heeft? Wanneer is het onschuldig en wanneer niet? En wat dan?
 
  Last minute tips voor Sinterklaas
25 november 2011

Het heerlijk avondje is (bijna) gekomen. Alles is gepland en geregeld. Of toch niet? Voor wie nog inspiratie wil, hierbij nog wat last minute tips.
 
  Voorlezen - Luister-cd of zelf voorlezen?
25 november 2011

Kun je een luister-cd voor volwassenen aan een kind geven? Marijke de Vries testte voor ons: 'De aaibaarheidsfactor' van Rudy Kousbroek.
 
  Nieuws - Sinterklaasjournaal zet ouders voor het blok
15 november 2011

Het Sinterklaasjournaal maakt het ouders wel erg lastig om op te voeden, en schendt allerlei privacy-regels. "Als je je niet aanmeldt krijg je geen cadeautjes".
 
  Mediaopvoeding - Cyberpesten
18 november 2011

Deze week is het week van de Mediawijsheid. Oftewel: hoe leer je je kinderen op een verstandige manier omgaan met media? Wij lichten één aspect daaruit: cyberpesten.
 
  Zijn schoolreisjes en schoolkampen verplicht?
18 november 2011

In officiële voorlichtingsteksten wordt gesuggereerd dat meedoen aan schoolzwemmen, schoolreisjes, etc. verplicht is. In de praktijk is dat meestal niet het geval.
 
  Gezin en geld - Orthodontie
18 november 2011

Esther Storm geeft een financiële strategie voor het aanmeten van beugels en slotjes. Meteen doen of nog even uitstellen?
 
  Sinterklaas - Je kind ziet de scheve baard niet
11 november 2011

Waarom hebben ouders zo'n moeite met liegen over Sinterklaas? Dat hoeft helemaal geen zorg te zijn, als je bedenkt dat Sinterklaas geen viering maar een spel is.
 
  Juridisch - We missen een speciale draagmoederwet
11 november 2011

Wat betekent het eigenlijk om draagmoeder te zijn of te worden? Anique van Maaren bespreekt de juridische consequenties.
 
  Media - Apps voor jonge kinderen
4 november 2011

Steeds meer mensen kopen tablets, en kinderen kunnen er uitstekend mee overweg. Waar kun je ze een plezier mee doen? Hoe ziet hun apps-wereld eruit?
 
  Nieuwe inzichten over kinderen en beeldschermgebruik
28 oktober 2011

Onlangs verscheen er een spraakmakend rapport van Amerikaanse kinderartsen over kinderen en beeldschermgebruik. Wat moeten we daarmee?
 
  Elektronisch Leerlingdossier beperkt keuzevrijheid
28 oktober 2011

Het Elektronisch Leerlingdossier (ELD) doet veel meer dan alleen maar registreren. Schoolbesturen kunnen er ook mee selecteren, stelt Miriam Lavell.
 
  Verlies en verdriet - Spreken is zilver, zwijgen is fout
28 oktober 2011

Wat doet het verlies van een dierbare bij jongeren? Daan Westerik schreef een boek waarin ze ze zelf aan het woord laat, en waar je veel van kunt leren.
 
  Wat iedereen moet weten over sexting
21 oktober 2011

Bijna alle kinderen en jongeren beleven seks via internet. Daarmee zijn ze bijna automatisch strafbaar. Wat moeten we daarmee als ouders?
 
  ADHD - Ervaringen met het RED-dieet
21 oktober 2011

Hoe werkt dat RED-dieet voor ADHD-kinderen nou eigenlijk? Jacqueline Philippo ging naar een symposium en sprak met twee kinderen en hun ouders.
 
  Nieuwe slaap-producten voor baby's
21 oktober 2011

Aan de lopende band worden er nieuwe slaap-producten geïntroduceerd. Vaak beeldschoon ontworpen, maar nog vaker nutteloos of zelfs gevaarlijk.
 
  "Mijn kind is crimineel"
7 oktober 2011

Hoe voelt het om een misdadig kind te hebben? In onze serie over zorgenkinderen vertelt een vader wat er gebeurt als zijn zoon vrijkomt uit de gevangenis.
 
  Productinformatie - Wat ze al niet bedenken...
7 oktober 2011

Ouderschap omvat meer dan alleen maar 'problemen'. Je kunt ook heel wat aflachen, bijvoorbeeld met al die onzinproducten die er op de markt worden gebracht...
 
  Alles over draagdoeken, draagzakken en babydragers
30 september 2011

Er zijn allerlei manieren om je baby te dragen als je je handen even vrij wilt hebben. Anita van Dieren vertelt wat er allemaal mogelijk is, mét tips en trucs!
 
  Social games - pas op je portemonnee!
30 september 2011

Kinderen die social games spelen, zoals Habbo, Pet Party of Panfu, lopen het risico om veel te veel geld uit te geven. Hoe kun je dat voorkomen?
 
  Tieners en Twitter, een lastige combinatie
30 september 2011

Twitter wordt steeds populairder, ook bij kinderen en jongeren. Dat kan leiden tot vervelende ontsporingen. Welke zijn dat, en hoe kun je er het beste mee omgaan?
 
  Gebruiksaanwijzing voor boze kinderen
23 september 2011

Hoe kun je het beste omgaan met boze kinderen? Vooral: door je zo goed mogelijk in te leven. Henk Boeke geeft tips en trucs.
 
  Hoogbegaafdheid - 'Een boek dat focust op geluk'
23 september 2011

Hoogbegaafde kinderen worden niet vanzelf gelukkiger als je ze naar een Leonardo-school of een plusklas laat gaan. Maar hoe krijg je ze dan wél gelukkig?
 
  Wat hebben ouders geregeld als ze wegvallen?
23 september 2011

Laat u uw kinderen goed verzorgd achter als er iets met u gebeurt? Waar heeft u wel en niet over nagedacht? Hierbij de resultaten van onze enquête.
 
  Trendwatching - Brikki
16 september 2011

Een pareltje! Ben je uitgekeken op Nijntje en Musti, kijk dan eens naar Brikki, en laat je kind zelf een verhaaltje bedenken. Leuk!
 
  Gezondheid - Brief aan mijn dochter
16 september 2011

Op verzoek van Ouders Online ging Jacqueline Philippo naar een voedings-congres. Hier haar verslag, in de vorm van een brief aan haar dochter.
 
René van der Veer - hoogleraar pedagogiek   Adviezen vaak willekeurig en niet goed onderbouwd
9 september 2011

"Er is niet één manier om kinderen op te voeden, en veel deskundigen spreken elkaar tegen", bevestigt hoogleraar pedagogiek René van der Veer.
 
omslag: Opvoeden door beginners (door Rene van der Veer)   Boekbespreking: 'Opvoeden door beginners'
9 september 2011

René van der Veer schreef een alarmerend boek over de gebrekkige onderbouwing van veel opvoedingsadviezen. "Consultatiebureaus zullen zich ongemakkelijk voelen."
 
  Ouderschap - Bloopers - aflevering 4
9 september 2011

"Oeps", de ouder-bloopers! De ergste missers die je als ouders kunt maken. Aflevering 4: 'Uit bed gevallen'. Dat is tot daaraan toe. Maar hoe krijg je haar terug?
 
  Zomervakantie - Reistips
1 juli 2011

Voor iedereen die deze zomer op reis gaat met kinderen: een keur aan adviezen om de vakantie nóg leuker (en veiliger) te maken.
 
  Opvoedingsondersteuning - Een CJG dat wél werkt
1 juli 2011

Vorige maand vertelden we over de Centra voor Jeugd en Gezin, die soms alweer gaan sluiten. Maar zo hoeft het niet. Moeder Marieke Laauwen vertelt hoe het ook kan.
 
  Kindermishandeling - heeft u uw buren al aangegeven?
24 juni 2011

De kindermishandelingscampagne van de overheid is een nieuwe fase ingegaan. Nu is iedereen verdacht. De middelen worden steeds heftiger.
 
  Hoesten en benauwdheid bij astma en allergie
24 juni 2011

Wat is astma? Wat kun je ertegen doen? Hoe ga je om met schuldgevoelens? Veel vragen, maar ook veel antwoorden. Plus handige tips en trucs.
 
  Bevallen - Baas over eigen bevalling
24 juni 2011

Nog even en we kunnen niet meer thuis bevallen. Rachel Verweij vindt dat zorgelijk. Ze wil dat ouders de mogelijkheid houden om zelf te kiezen.
 
  CJG's maken dure fouten
10 juni 2011

De eerste Centra voor Jeugd en Gezin sluiten alweer hun loketten. Missie mislukt. Wat gaat er fout? Justine Pardoen analyseert het probleem.
 
  Productinformatie - Gouden Windei verkiezing 2011
10 juni 2011

Wat vond u de grootste leugen van dit jaar over voeding? Het Gouden Windei voor de ergste onzin is uitgereikt aan... Blue Band Goede Start! Witbrood.
 
  Mobiele telefoons - het zekere voor het onzekere
3 juni 2011

Hoe zit het nou met mobiele telefoons en straling? Twee recente rapporten blazen de discussie over mogelijke schadelijkheid nieuw leven in.
 
  "Achter de voordeur" - Hamster-experiment
3 juni 2011

Als je kind iets fout doet, los je het zelf op. Toch? Nee, tegenwoordig niet meer. Nu krijg je een cohort hulpverleners op je dak.
 
  Lekker eten - Komkommerdip
3 juni 2011

Met onze komkommers is natuurlijk helemaal niets mis. Maar ze zijn nu wel spotgoedkoop! Tijd voor een paar frisse receptjes.
 
  Gifwijzer voor babyverzorgingsproducten
27 mei 2011

Nu beschikbaar: een handige folder met tips om schadelijke stoffen in babyverzorgingsproducten te vermijden, plus adviezen voor gezondere alternatieven.
 
  Ouders geloven in de kracht van complimenten
27 mei 2011

Waarom gebruiken ouders complimenten in de opvoeding, en wat verwachten ze ervan? De Universiteit van Utrecht deed onderzoek via Ouders Online.
 
  Mogen scholen psychologische tests afnemen?
27 mei 2011

Mogen scholen psychologische tests afnemen? Ja, dat mag, maar alleen na toestemming van de ouders. De school moet hen een duidelijke keuze voorleggen.
 
  Gezondheid - Teken en de ziekte van Lyme
27 mei 2011

Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we er weer voor: pas op voor teken als je de tuin of de natuur in gaat. Wat zijn de gevaren en hoe ga je ermee om?
 
  De avondvierdaagse lopen, hoe doe je dat?
20 mei 2010

Rond deze tijd worden er weer avondvierdaagses gelopen. Hoe beleef je er zo veel mogelijk plezier aan? Lees hier alle tips en trucs!
 
  Opinie - De ondergoedregel is absurd
20 mei 2011

Hoe ga je om met kinderen die seksuele spelletjes doen? In ieder geval niet door ze die rare ondergoedregel te leren, vindt Aleid Truijens.
 
  Offline gelezen - Hoe wordt werk gezinsvriendelijker?
20 mei 2011

Martine van Eijk las twee boeken van Roos Wouters, over het combineren van werk en kinderen. Is 'het nieuwe werken' de toverformule?
 
  Medicijngebruik bij zwangerschap en borstvoeding
29 april 2011

Hoe zit het met medicijngebruik bij zwanger worden, zwanger zijn en borstvoeding? Hier leest u alles wat u moet weten. Met handig medicijnen-overzicht.
 
  Zwangerschap - Hoe herken je HELLP?
29 april 2011

Het HELLP-syndroom is een akelige zwangerschaps-complicatie die slecht kan aflopen. Wat zijn de klachten en wanneer trek je aan de bel?
 
  Speciaal onderwijs - Wat gaat er veranderen?
22 april 2011

Er gaat 300 miljoen euro bezuinigd worden op het onderwijs aan 'zorgintensieve kinderen' en hun begeleiding. Wat gaat er (waarschijnlijk) veranderen?
 
  Opinie - "Wij zijn verbijsterd"
25 april 2011

Suzan Otten-Pablos reageert op "2013 - Wat gaat er (waarschijnlijk) veranderen?" over de bezuinigingen op het onderwijs aan 'zorgintensieve kinderen' en hun begeleiding.
 
  Gezondheid - Gaatjes voorkomen bij kleine kinderen
15 april 2011

Hoe ontstaan gaatjes en hoe kun je ze voorkomen? Kinderen van ouders die weten hoe het zit, krijgen minder gaatjes!
 
  Tijdelijk naar een andere school - hoe pak je dat aan?
15 april 2011

Stel, je wilt je kinderen tijdelijk naar een andere school laten gaan. Hoe pak je dat - juridisch - aan? En hoe kun je je verdedigen als er een zaak van komt?
 
  Voorlezen krijgt concurrentie: het digitale prentenboek
8 april 2011

Tine Noorda schreef een spraakmakende master-scriptie over nieuwe vormen van voorlezen. Nadia Eversteijn bespreekt de onderzoeksresultaten.
 
  Voorpublicatie - 'Gescheiden'
1 april 2011

Met inzicht in de emoties van jezelf, je ex en de kinderen, zet je makkelijker een streep achter het verleden en kun je je kinderen een trauma besparen. Dit boek helpt daarbij.
 
  Opinie - "Weg met de verplichte eindtoets"
1 april 2011

De regering wil dat de eindtoets in het basisonderwijs verplicht wordt, én dat die wordt verplaatst naar een later tijdstip. Dat lijkt een mooi plan maar is het niet.
 
  Voeding - Alles over pap!
25 maart 2011

Wanneer mag je met pap beginnen? Wat voor soorten pap zijn er, hoe voer je de pap, en hoe zorg je dat pap van borstvoeding niet waterig wordt?
 
  Analyse - Kinderopvang en klantvriendelijkheid
18 maart 2011

Flexibele breng- en haaltijden, zelf je opvangdagen kiezen, en ruimere openingstijden zijn handig voor werkende ouders, maar niet goed voor het kind...
 
  Gamen - "Hoe ik mijn tijd vermorste"
18 maart 2011

Tieners kunnen soms te veel tijd besteden aan gamen. Hier een ervaringsverhaal van een jongvolwassene (21 jr) die achteraf vindt dat hij zijn tijd vermorst heeft.
 
  Zingeving - Is uw kind klaar voor het leven?
11 maart 2011

Het themakanaal Spirit 24 (tv en internet) staat in het weekend van 26 en 27 maart in het teken van 'Zingeving in de opvoeding'. Wat kunt u verwachten?
 
  Onderzoek jeugdgezondheidszorg - Code oranje!
25 februari 2011

Ouders Online deed onderzoek naar het functioneren van de jeugdgezondheidszorg. Wat vinden ouders van het CB en de schoolarts? Code oranje - wees alert!
 
  Peutertijd / kleutertijd - "Gun kinderen hun eigen tempo"
11 februari 2011

Hoogleraar Sieneke Goorhuis-Brouwer is tegen voor- en vroegschoolse educatie (VVE). "Waarom die haast? Sturing heeft alleen zin als het kind eraan toe is."
 
  Onderwijs - 10 Tips voor het kiezen van een studie
4 februari 2011

Hoe help je je kind bij het kiezen van een opleiding na de middelbare school? En waar moet je op letten bij een open dag? Ouders Online geeft 10 tips.
 
  Opinie - "Blijf met je handen van onze ambities af"
4 februari 2011

De media-elite pleit voor een herwaardering van het vmbo. Justine Pardoen proeft hierin eigenbelang, en neemt het op voor ouders die het beste uit hun kinderen willen halen.
 
  Opvoeding en gedrag - De stress de baas
28 januari 2011

Cito-toetsen, proefwerk-weken en school-examens kunnen een hoop stress geven. Hoe beter je die stress de baas bent, hoe beter je kunt presteren.
 
  Opinie - "Ondergoedregel leidt tot misplaatste preutsheid"
28 januari 2011

De zogenaamde 'ondergoedregel' is onderdeel van een campagne tegen seksueel kindermisbruik van de Raad van Europa. Heleen Crul vindt het een rare regel.
 


Copyright © 1996-2013 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 14 mei 2012